Start » Boekpresentatie » Thera van der Horst - De paarse kikker

Thera van der Horst - De paarse kikker

Door: morgenkind16
Op: 15 februari 2013

Details
Uitgever: 
In-Outbooks
ISBN: 
9789490537289
Bladzijden: 
28

ik had al jaren een verhaal in de kast liggen over een Paarse kikker. Ik heb dit verhaal geschreven toen ik het zelf erg moeilijk had. Eigenlijk was het oorspronkelijk een verhaal voor oudere kinderen/volwassenen.

Ik heb het twee jaar geleden voorgelezen aan een vriend en die zei meteen dat ik er wat mee moest gaan doen. Zijn vrouw, die prachtig tekent zou in eerste instantie de tekeningen maken, maar ze besloot in verband met haar drukke werk om het niet te doen.

Deze vriend maakte mij toen attent op een uitgever die eigenlijk levensverhalen publiceert en ik heb het aan hem opgestuurd. Hij was meteen enthousiast en heeft er een illustratrice bij gevonden. Via de mail heb ik met haar de tekeningen besproken, zodat zij ze eventueel kon aanpassen.

Daarna is zij met de uitgever naar mij toe gekomen. Ik had inmiddels een contract van hem opgestuurd gekregen, maar mensen uit mijn omgeving vertrouwden het niet helemaal. Daarom heb ik een vriendin gevraagd met juridische kennis of het een goed contract was. Zij heeft haar broer, die jurist is, gevraagd om het contract door te nemen. Zij is ook bij het overleg met de uitgever en de illustratrice komen zitten.

Uiteindelijk heeft dat geresulteerd in een contract dat voor mij en de illustratrice dat behoorlijk gunstig is, we krijgen beiden 25 % van de prijs per verkocht boek en dat is veel. Het blijkt dus dat een goede voorbereiding en je netwerk inschakelen belangrijk zijn voor succes. Ook is het belangrijk om je manuscript door kritische mensen te laten lezen. Het liefst eigenlijk buiten je vriendenkring.

Op het laatste moment heb ik na veel wikken en wegen de tekst nog helemaal aangepast naar kleuterniveau.

Daarna was het wachten op de drukker. Helaas duurde dat verschrikkelijk lang en daardoor was het boek pas klaar na de kerst vorig jaar. Ik vond dat een zenuwslopende tijd en dat heeft mijn sociale netwerk geweten. Ik vond het heel moeilijk dat ik afhankelijk was van de uitgever en de drukker, en ik ben niet goed in afhankelijk zijn!

Tussen kerst en Nieuwjaar kreeg ik het verlossende mailtje van de uitgever, het boekje was klaar. Omdat de drukker voor een zachte foamkaft had gekozen was het drukken een eindeloos project.

De promotie heb ik zelf ter hand genomen met een vriendin die al heel lang alle publiciteit ed voor een museum regelde. weer had ik dus in mijn eigen netwerk iemand die me alle ins en outs kon leren over hoe je een perspresentatie voorbereidt.

Ook voor de presentatie kon ik, omdat ik Renée Blom persoonlijk al kende vragen, of ze het eerste boek in ontvangst wilde nemen.Ze was net benoemd tot wethouder voor oa. onderwijs en integratie.

vanmiddag komen heel veel vrienden en bekenden uit mijn netwerk, ongeveer 55 mensen, waaronder ook de kinderen van vrienden. Ik heb hen heel hun leven verhaaltjes verteld die ik zelf verzon. Zij mochten dan bv 3 woorden zeggen en daar verzon ik dan een verhaaltje mee.

Dit boekje is dus echt tot stand gekomen door heel goed te kijken wie mij kon helpen in elke fase van manuscript tot boek. Daarnaast is het heel zinvol om creatieve workshops te volgen en heel veel te lezen.

‘De Paarse Kikker’ / Thera van der Horst (auteur) en Evelina Lachowska (ill.)

Pesten is helaas nog altijd actueel. Voor de jongste kinderen is er nu een kleurig voorleesboek, waarin dit thema op een toegankelijke manier wordt aangeboden. In de klas en thuissituatie biedt dit boek mogelijkheden om met kinderen in gesprek te gaan over de gevolgen van pesten en uitsluiting. De presentatie van dit boek vindt plaats op 16 februari 2013 om 14.30 uur in de bibliotheek van Nieuwegein. Renée Blom-Oosterhoff, pas benoemd als wethouder voor het CDA in Nieuwegein, zal het eerste exemplaar van het boek in ontvangst nemen. Tussen 15.30 en 15.50 uur zijn kinderen welkom om te luisteren naar een fragment uit het boek.

Het is een verhaal over moed, vriendschap en groeiend zelfvertrouwen. Dit boek biedt aanknopingspunten voor een groepsgesprek in de onderbouw van de basisschool. Het nodigt kinderen uit om te vertellen over erbij-horen, pesten en mogen zijn wie je bent. Ook kunnen er aan de hand van de kleurige illustraties gesprekken ontstaan over emoties als blij, boos, verdrietig en bang zijn.

Thera van der Horst: ‘Ik heb dit boek geschreven omdat pesten en er niet bij horen pijn doet. De gevolgen hiervan kunnen soms lang doorwerken in een leven. Ik hoop dat ik met dit boek een bijdrage kan leveren aan het voorkomen van pesten. Ik hoop dat ‘De Paarse Kikker’ kinderen die gepest of buitengesloten worden, een stem geeft en hen helpt om weerbaarder te worden.’

Omschrijving van de inhoud of de flaptekst: 

Morgenkind

De paarse kikker Morgenkind ontmoet in dit spannende en grappige verhaal Dorian, een klein eigenwijs kaboutertje, en Pluisje, een dik wit muisje. Het paarse kikkertje is in het begin heel verdrietig omdat niemand met haar wil spelen omdat ze paars is. Ze besluit ondanks haar angst voor het onbekende op reis te gaan en krijgt gedurende het verhaal vrienden en maakt veel mee.

Fragment: 

Ineens verandert het bos, de bomen staan niet langer kris kras door elkaar, maar in een dichte rij. Onder de rij bomen ziet ze struiken groeien. Als ze dichtbij komt ziet ze dat het struikgewas tegen een lange muur groeit. Ze zoekt naar een ingang, maar die is er niet. Zo te zien kan ze er niet door.

Wat nu? Ze duwt de struiken een beetje opzij en ineens ziet ze een deurtje. Ze duwt ertegen maar het deurtje gaat niet open. Ze kijkt naar rechts en links, ineens ziet ze een belletje hangen en trekt eraan.

Ze hoort voetstappen en het poortje gaat open. Daar staat Dorian weer. ‘Dit is de ingang van het doolhof van de gedachten’, zegt hij. ‘Als je kunt vertrouwen op je eigen gedachten dan vind je de uitgang.’

Morgenkind begrijpt hier niets van, maar ze gaat toch maar naar binnen. Ze begint het pad langs het struikgewas te volgen. Dan hoort ze een stem, en nog één en nog één. ‘Wat een idiote kikker ben jij.’ ‘Je bent veel te klein voor deze reis.’ ‘Wat zie jij er gek uit.’ ‘Ik heb nog nooit zo’n rare kikker gezien.’ ‘Paarse kikkers zijn lelijk’ .’Als je paars bent dan kan je niet ver springen’. ‘Paarse kikkers zijn dom’ ,‘Paarse kikkers stinken’.’Paarse kikkers zijn altijd te laat’

Spottende, boze stemmen klinken overal en Morgenkind stopt haar oortjes dicht. Verdrietig en bang zit ze op het pad. Ze denkt aan het beeld in de vijver, ze zag toch echt een mooie kikker. Zou dat beeld niet kloppen en hebben de stemmen gelijk? Ze staat op en schreeuwt:

‘wat jullie vinden kan me niets schelen.
Ik ben Morgenkind en ik ben mooi.
En ik stink niet
ik ben ook niet dom.’

Ze schreeuwt zo hard ze kan en langzaam worden de stemmen zachter tot ze verdwenen zijn. Wat voelt ze zich blij en sterk in plaats van bang en verdrietig.

Ze kijkt om zich heen en ziet een deurtje in de muur. Ze opent de deur en ziet een grote open plek in het bos.

Reacties

Trenke
Laatst aanwezig: 3 jaren 17 weken geleden
Sinds: 26 Okt 2007
Berichten: 3802

Dag Thera van der Horst, gefeliciteerd met je boek en het actuele thema. Je zit hier echter op een schrijversforum en niet op een promotieforum. Als je hier een bericht bij boekpresentaties wilt plaatsen, zul je meer moeten vertellen over de totstandkoming van het boek, het zoeken naar een uitgever enzovoort, want dat willen we graag lezen. Lees maar even de regels bij dit onderdeel. wink

Thérèse
beheerder
Laatst aanwezig: 1 uur 53 min geleden
Sinds: 2 Aug 2009
Berichten: 5907

Zo is het. Wanneer de boekpresentatie hierbij blijft, treedt deze regel van Boekpresentatie in werking:

Regels voor Boekpresentatie schreef:

Boekpresentaties zijn niet bedoeld om reclame te maken voor je boek. Als je presentatie te weinig vertelt over hoe je boek tot stand is gekomen wordt deze onherroepelijk verwijderd.

Tijdens de zomervakantie schrijfmeters maken in De scribbe? Lees er meer over op deze pagina.

morgenkind16
Laatst aanwezig: 6 jaren 26 weken geleden
Sinds: 15 Feb 2013
Berichten: 3

Beste Trenke en Therese,

Bedankt voor jullie feedback! Ik heb mijn stuk aangepast en ik hoop dat het zo meer duidelijkheid geeft over mijn proces. Ik hoop dat andere schrijvers hier wat aan hebben.

pluisje16

Trenke
Laatst aanwezig: 3 jaren 17 weken geleden
Sinds: 26 Okt 2007
Berichten: 3802

Oké, bedankt voor de verdere informatie en succes ermee!

Marria
Laatst aanwezig: 3 jaren 35 weken geleden
Sinds: 28 Mei 2006
Berichten: 1328

Paarse kikker, alvast een interessante titel.

Lees Schrijven Magazine
  • Leer schrijven als Stephen King
  • Alles wat een schrijver moet weten over uitgeverijen
  • Schrijftips van Sander Kollaard (Stadium IV)
  • Wat verdien je aan een boek?
  • Crashcourse publiciteit & promotie
  • De schrijfdip en wat je ertegen kunt doen

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Neem vóór 23 september 16:00 u. een abonnement!

MELD JE AAN
Schrijfboek cadeau? Nu gratis bij een abonnement op Schrijven Magazine!

Neem een abonnement op Schrijven Magazine!

Maak je keuze!