Start » Boekpresentatie » Terrence Lauerhohn - Nirwana

Terrence Lauerhohn - Nirwana

Door: Terrence
Op: 16 februari 2018

Details
Uitgever: 
ambilicious
ISBN: 
9789492551047 , 9789492551085 , 9789492551207
Bladzijden: 
172

Ik schreef dit verhaal met heel indrukwekkende boeken van andere schrijvers in mijn achterhoofd, die mij inspireerden. Zoals A Clockwork Orange, Fear and loathing in Las Vegas, en de verfilming van de Graphic novel, Sin City (een zg. Neo film noir). Het verhaal van Nirwana heeft dezelfde eigenschappen als een film-noir.
Het verhaal van Nirwana begon echter met een van mijn heel eenvoudige notities uit mijn ideeënboek. Op dat briefje had ik geschreven: schrijf een verhaal over een junk. Toen ik dat briefje na een tijd opnieuw tevoorschijn haalde en las, wekte het mijn belangstelling weer. Daarna ontstond de basis voor Nirwana al heel snel.

Het creëren van (soms keiharde) karakters, het inleven in personages, het treffend beschrijven van omgevingen en sfeer, en het aanbrengen van een gelaagdheid die het verhaal dient, zijn voor mij uitdagingen die ik heel graag aanga. Maar het schrijven van dit boek bleek wel een behoorlijk zware dobber te zijn, wat ik al wel verwachtte voordat ik eraan begon. Ook had ik best een flinke tijd nodig om vooral de personages uit mijn systeem te laten vertrekken nadat ik het boek had voltooid. Het was tot nu toe de grootste uitdaging aan mezelf, maar echter ook een van de leukste.
Ik heb Nirwana in drie perspectieven geschreven; Uwen, Simon en Dara. Omdat het heel verschillende types zijn moest ik ze ook elk hun idioom geven. Uwen lijdt het harde leven van een verslaafde in het getto, maar is al wat gewend. Hij is verbitterd en zwaarmoedig over zijn toekomst. Daarom is hij nogal eens grover in de mond dan Simon, Dara’s ietwat naïeve, burgerlijke vader, en Dara, die niet echt het type is om veel te vloeken.
Ik moest daarbij goed oppassen dat ik bij het inzetten van de krachtigere uitdrukkingen en vloeken niet overdreef, maar ze alleen daar gebruikte waar het – volgens mij – functioneel is of bij de bewuste situatie past. Ook bij het verzinnen van sommige heftige scenes heb ik mijn hersenen moeten pijnigen, zodat die scenes heel spannend werden, maar toch geloofwaardig bleven.

Omschrijving van de inhoud of de flaptekst: 

Nirwana speelt zich af in een nabije toekomst, in Stad Holland (wat voorheen Nederland was). Die stad is in arrondissementen onderverdeeld, waaronder het Laatste Arrondissement, dat een ommuurd getto is en waar de Neoliberale regering die over Stad Holland regeert, iedereen naartoe stuurt die hen tot last is.
Prostitutie, handel in verdovende middelen en gokken worden er oogluikend toegestaan. Legitieme burgers bezoeken dit getto daarom graag om er hun verborgen lusten te komen botvieren.
Een ontzettend verslavende drug lokt jongeren naar dit getto, de enige plaats waar ze aan Nirwana kunnen komen. Uwen, Ronnie en het vijftienjarige meisje Dara zijn enkelen van deze jongeren.
Dara komt op een gegeven moment in een zeer penibele situatie terecht. Ondertussen is haar vader naar haar op zoek gegaan in het getto.
Meer kan ik helaas niet kwijt, zonder de kans te lopen dat ik iets te veel verklap.

Flaptekst:

Een nieuwe tijd
Een nieuw getto
Een nieuwe drug
Een verslaafde
Een vermiste dochter
Een vader op zoek

Reacties

Hay
Laatst aanwezig: 9 uren 16 min geleden
Sinds: 1 Dec 2004
Berichten: 2932

Jammer dat bij auteurs de leestijd er zo vaak bij inschiet. Mijn nog-te-lezen-lijstje groeit het laatste jaar maar door.
Over 'Nirwana' heb ik al heel wat positieve reacties gelezen. Ik voeg het dus (misschien tegen beter weten in...) aan dat lijstje toe. wink

Yrret
Laatst aanwezig: 9 min 35 sec geleden
Sinds: 16 Jul 2012
Berichten: 5965
Terrence schreef:

Flaptekst:

Een nieuwe tijd
Een nieuw getto
Een nieuwe drug
Een verslaafde
Een vermiste dochter
Een vader op zoek

Prachtig in eenvoud. Ik zag het aantal aanbevelingen en sterren voor dit boek. Mooi.

Ooit protesteerde ik tegen het 'monopolie der oude heren'. Nu ben ik er zelf één.

Terrence
Laatst aanwezig: 19 weken 2 dagen geleden
Sinds: 20 Feb 2014
Berichten: 26

Dank jullie! smile .

Voor al het nieuws over mijn boeken en verhalen: website van Terrence

Lees Schrijven Magazine
  • Leer schrijven als Stephen King
  • Alles wat een schrijver moet weten over uitgeverijen
  • Schrijftips van Sander Kollaard (Stadium IV)
  • Wat verdien je aan een boek?
  • Crashcourse publiciteit & promotie
  • De schrijfdip en wat je ertegen kunt doen

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Neem vóór 23 september 16:00 u. een abonnement!

MELD JE AAN
Schrijven als Stephen King? Lees schrijven Magazine!

Lees het komende nummer van Schrijven Magazine. Meld je aan vóór 23 september!

Word abonnee!