Start » Boekpresentatie » Rob Soutendijk - Te mooi om waar te zijn

Rob Soutendijk - Te mooi om waar te zijn

Door: Bodger
Op: 5 december 2018

Details
Uitgever: 
Eigen beheer (Hunzedal)
ISBN: 
9789082915204
Bladzijden: 
219

In de eerste plaats de reden waarom ik dit boek geschreven heb. Het is een boek over de periode in Oostenrijk van mijn gezin. Ik heb het aangevuld met ervaringen van andere (r)emigranten en er een roman van gemaakt. Ik heb mijn ervaringen van me af willen schrijven. We zijn inmiddels weer terug in Nederland. Toen het klaar was bleek, waarschijnlijk wel te verwachten, dat de belangstelling van uitgevers en agenten minimaal was. Ik vond toch dat mensen met plannen zoals wij die ooit hadden, op zijn minst aan het denken gezet moesten worden. Bij mijn eerste boek, een jeugdboek, had ik slechte ervaringen met, toen nog, Free Musketeers. Ik ben rond gaan zoeken op internet en heb, uit diverse mogelijkheden gekozen voor PUMBO. Tot nu toe ben ik zeer tevreden. Ik heb zelf alles gedaan, en mijn zoon heeft de cover gemaakt. Ik weet niet of het verkocht gaat worden. Of er mensen zullen zijn die extra aan het denken gezet zullen worden. Maar ik heb in ieder geval er een goed gevoel over.
Ik heb de romanvorm gekozen omdat ik het niet als een onmiddellijk herkenbare biografie wilde neerzetten. Ik heb een gezin gecreëerd dat heeft meegemaakt wat wij en ook anderen hebben meegemaakt. Ik heb er ook lang over gedacht, en dikwijls gewijzigd, in welke tijd en persoon ik het verhaal zou schrijven. Het is de hij-vorm in de tegenwoordige tijd geworden. Het leek me toch het meest aansprekend.
Ik heb deze vorm nadrukkelijk gekozen omdat ik geen herkenbare feiten aan herkenbare personen wilde koppelen.

Omschrijving van de inhoud of de flaptekst: 

Daan en Maayke wonen met hun twee kinderen Sander en Lieke in een gezellig eigen huis. Daan is chef de cuisine in een restaurant dat hij samen met een vriend die eigenaar van het pand is, drijft. Geheel onverwacht wordt Daan ontslagen. Zijn vriend verkoopt het restaurant. Samen met de kinderen zoeken en vinden ze de oplossing in emigratie naar Oostenrijk. Dit gaat echter niet helemaal zoals ze zich voorgesteld hadden. Verrassende en soms onthutsende ervaringen doen hen terug naar Nederland verlangen.
Deze roman heeft ware gebeurtenissen als uitgangspunt maar is fictie en staat los van de werkelijkheid. Voor zover verhaallijnen raakvlakken hebben met de werkelijkheid, geldt, dat de auteur deze geheel naar zijn hand heeft gezet en tot fictie gemaakt. Dat geldt eveneens voor in het boek voorkomende personen en plaatsen.

Fragment: 

Na de middag belt Daan de bank. Het duurt even maar dan krijgt hij de heer Dorfler aan de lijn.
"Grüß Gott Herr Dorfler, ik heb vanmorgen van Grete het bericht gekregen dat de problemen met het Grundbuch zijn opgelost. We kunnen over een paar dagen de overdracht doen."
"Dat is goed nieuws,"zegt Dorfler. "Ik zal de advocaat bellen wie de Treuhänder is en dan kunnen we verder."
"Geregeld!"zegt Daan blij. Ze hangen op en Daan gaat terug naar zijn gezin.
"Nu kunnen we eindelijk gaan plannen wat we zullen gaan doen, en welke investeringen we kunnen en moeten doen. We moeten in ieder geval een trailer hebben en een auto die dat ding kan gaan trekken. Daar kunnen we in ieder geval vast achteraan."

Vol goede moed worden allerlei plannen besproken, worden berekeningen gemaakt en wordt met Angelica besproken wat er in het hotel moet gebeuren. Hoeveel nieuw personeel er aangenomen moet worden en zo van alles en nog wat. Ze zijn er volop mee bezig.
"Waarom belt Dorfler nu niet wanneer de overdracht is?"vraagt Maayke na twee dagen.
"Dat weet ik ook niet. Ik zal hem eens bellen."
Daan gaat naar het kantoor en belt de bank. Het duurt dit keer wat langer dan anders voor hij Dorfler aan de telefoon krijgt.
"We zijn benieuwd wanneer de overdracht zal zijn,"begint Daan. Hij wil nog meer zeggen maar Dorfler onderbreekt hem. Even is het stil dan zegt Dorfler: "Dat begrijp ik, maar we doen het niet. We financieren niet."
Daan is met stomheid geslagen.
"Maar… maar.. U heeft toch schriftelijk verklaard dat U het wel doet?"
"We doen het niet"zegt Dorfler weer.
"Maar waarom dan niet"vraagt Daan verbijsterd.
Dorfler zegt niets.
"Waarom niet"vraagt Daan weer.
"Het is nu eenmaal zo,"zegt Dorfler en breekt het gesprek af zonder verder iets te zeggen.
Daan kijkt naar de hoorn of die nog iets zal laten horen maar het blijft stil.
Verslagen blijft Daan naar buiten staan kijken. Dan hoort hij wat achter zich. Hij draait zich om. Maayke zegt niets maar ziet aan zijn gezicht dat er iets heel erg mis is.
"Dorfler zegt me net dat de bank niet gaat financieren."zegt hij toonloos.
Maayke doe een stap achteruit.
"Niet financieren? En waarom dan niet? Ze hebben het toch schriftelijk bevestigd?"
Daan haalt zijn schouders op.
"Hij heeft geen reden gegeven. Het is nu eenmaal zo, zei hij."
"Wat moeten we nu?"

Reacties

LeoBesouw
Laatst aanwezig: 28 weken 5 dagen geleden
Sinds: 20 Jul 2010
Berichten: 203

Tja, Bodger, een verhaal over vallen en opstaan en terug naar af. Mooi dat je het het hebt verwoord. Maar misschien wat (te) voorspelbaar? Ik denk dat mensen met gelijksoortige plannen er zeker iets aan kunnen hebben, maar dat zal wel een beperkt lezerspubliek opleveren; hoewel, op Tv zijn er soms ook dergelijke verhalen die kennelijk (voldoende) worden bekeken. Ik wens je veel succes en sta vast!

Succes, Leo Besouw ; www.leobesouw.nl Gedichten-blogs op de Startpagina en op Tab 2015, Tab 2016, Tab 2017, Tab 2018 "Gedichten-blogs" zie ook @leobesouw.nl op Twitter op op LinkedIn voor nieuwe daar gemeld.

juliasybilla
Laatst aanwezig: 5 weken 6 dagen geleden
Sinds: 24 Apr 2013
Berichten: 9

Lijkt op 'Ik vertrek' op de buis, kijk ik graag naar. Plaatsvervangende schaamte en tenenkrommende ergernis strijden om een eerste plaats in de emotie hersenkwab. Of ik het wil lezen...? Hmm, weet niet
Je hebt er vast hard aangewerkt, ik wens je dan ook veel succes.

JuliaSybila
Inspiratie uit het alledaagse.

Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!
  • THEMA Kan schrijven je leven redden?
  • Hoe beschrijf je emoties?
  • Zo vind je een uitgever die bij je past
  • Zo belangrijk zijn de eerste 10 pagina's
  • Schrijftips van Anne-Gine Goemans
  • Schrijftechniek: vertellen en vertonen
  • Taaltips: taal en logica

Dit nummer verschijnt omstreeks 6 december oktober. Nog geen abonnee? Meld je aan vóór maandag 25 november 16:00 uur, dan krijg je dit nummer thuis!

Introductiekorting!