Start » Boekpresentatie » Rianne Schouten - Backpack met veren

Rianne Schouten - Backpack met veren

Door: ARMS
Op: 25 september 2016

Details
Uitgever: 
Brave New Books
ISBN: 
9789402150360
Bladzijden: 
200

Vanwege alle positieve reacties op mijn blogs, besloot ik twee jaar geleden een verhaal te maken hoe het voor mij was om de diagnose syndroom van Asperger te krijgen. Veel mensen om me heen vonden de diagnose namelijk niet bij me passen of raar, maar zelf vond ik het heel fijn om mezelf nu eindelijk te begrijpen. En dat wilde ik de mensen om me heen duidelijk maken.

Naar de vorm van het verhaal heb ik even gezocht. Uiteindelijk heb ik besloten alle blogs op een rijtje te zetten en te kijken of ik de ontwikkeling die ik had doorgemaakt terug kon vinden in de blogs. En dat bleek het geval. In het boek is elke periode een hoofdstuk geworden, met enkele hoofdstukken vooraf en achteraf om het verhaal te kaderen.

Het boek is daarom dus niet slechts een verzameling blogs, maar veelmeer een nieuw verhaal over de twee jaar nadat ik te horen kreeg dat ik autisme heb.

Toen de eerste versie klaar was, heb ik deze naar drie regulieren uitgevers gestuurd. Van alle drie ontving ik al vrij snel een afwijzing. Ik weet nog steeds niet of het komt omdat het niet goed is, of omdat ik een te ruwe versie ingeleverd heb.

Daarna heb ik er namelijk nog maanden aan gewerkt, het hele verhaal verbeterd en het toen langs Bianca Nederlof gestuurd voor een taalcheck. Zij gaf aan best onder de indruk te zijn en adviseerde me het nogmaals op te sturen naar een reguliere uitgever. Daar had ik geen zin in, en ik heb het opgestuurd naar boekscout.

De informatiedag bij boekscout was erg leuk. Wel veel dingen waren voor de hand liggend, vond ik zelf, maar het was leuk om met allemaal verse schrijvers in een ruimte te zijn.

Uiteindelijk bleek dat de prijs van m'n boek niet zo laag kon als ik eigenlijk wilde. Bij Brave New Books kon het twee euro lager, wat niet veel was, maar alsnog iets scheelde. Bovendien had ik hier de mogelijkheid mijn boek in e-book uit te geven, voor een lage prijs. Dat heb ik nog niet gedaan, maar het zou nog kunnen.

Een kennis heeft de voorkant van het boek ontworpen! Daar maakte ik me van tevoren wel zorgen over, omdat ik het ontwerp heel belangrijk vind maar van mezelf weet dat ik niet zo creatief daarin ben. Bas Kersten heeft me geweldig geholpen!

Na twee keer een proefdruk te hebben besteld, ben ik nu tevreden over het boek. Het is te koop op bol.com voor 14,95!

Omschrijving van de inhoud of de flaptekst: 

“Je wist het zelf eigenlijk al wel hè,” begon de psychologe het gesprek. “Je hebt het syndroom van Asperger.”
Een stilte viel.
Zo, dat wordt dus niet even ingeleid, dacht ik. “Ik zat er nog niet klaar voor hoor,” wilde ik eigenlijk roepen, maar dat deed ik toch maar niet.
“Uhm, oké… ik dacht dat de kans fifty-fifty zou zijn of jullie het vast zouden kunnen stellen?” vroeg ik, in een poging alsnog een verhaal te horen te krijgen.
“Nee hoor, het was overduidelijk.”

Op dat moment begon een intensieve maar boeiende ontdekkingstocht. Het leven werd voor mij begrijpelijk, wat een heerlijk gevoel teweeg bracht. Tegelijkertijd werd ik geconfronteerd met grote teleurstelling toen bleek dat niet alle vrienden en familie de impact van mijn autisme zagen.

In dit boek deel ik hoe autisme van invloed is op mijn leven als jonge, actieve en ambitieuze vrouw. Met behulp van alledaagse, gedetailleerde voorbeelden neem ik de lezer mee in het ontwikkelingsproces dat ontstaat kort na het krijgen van een diagnose in het autismespectrum.

Fragment: 

De dagen direct na de Uitslagdag heb ik als zeer prettig ervaren. In één ruk las ik het boek ‘Niet Ongevoelig’ uit. Het voelde alsof ik eindelijk thuiskwam in een wereld die mij begreep.

Er waren vrouwen die door dezelfde jarenlange onzekerheid waren gegaan en die eenzelfde opluchting hadden gevoeld toen ze ten slotte ontdekten wat er aan de hand was. De dagelijkse moeilijkheden, waar er veel van zijn, werden herkend door deze vrouwen en geaccepteerd.

Vind je het moeilijk om op tijd de was uit de wasmachine te halen?
Ja, dat heb ik ook!
Zie je er tegenop dat je vandaag het huis uit moet, ook al is het maar 1 straat lopen naar de supermarkt?
Inderdaad!

Een golf van herkenbare verhalen overweldigde mij in die weken. Ze gaven mij mijn zelfvertrouwen terug. Ik durfde eindelijk te geloven dat ik mezelf niet voor de gek had gehouden.
“Het is dus toch waar dat je sociale gebeurtenissen anders ervaart dan de mensen om je heen,” zei ik tegen mezelf. “En het is niet gek dat je altijd zo vroeg naar bed gaat; je hebt gewoon meer tijd nodig om alle prikkels te verwerken.”

In die weken ging ik een verwerkingsproces in waarbij zowel ’s nachts als overdag talloze herin-neringen terugkwamen. Soms maakten ze me blij, maar soms moest ik heel hard huilen om de pijn die ik als kind of tiener had gevoeld. Een raar gesprek met een docent, een ruzie met een buurjongen, een uitje met de meiden van de voetbal; allemaal situaties waarin ik me onbegrepen, gekwetst of simpelweg naar had gevoeld, en waarvan ik altijd had gedacht dat het mijn eigen stomme schuld was.

Reacties

Els Mertens
Laatst aanwezig: 9 weken 2 dagen geleden
Sinds: 27 Mei 2014
Berichten: 723

Hoi Rianne

Gefeliciteerd met je boek!
Zo te lezen heb je ongeveer hetzelfde traject gevolgd als ik. Ik ben met Boekscout begonnen en geef nu ook zelf uit via Brave New Books.

Misschien je boek ook als ebook uitgeven via Smashwords? Is kosteloos en je vergroot je kansen!

ARMS
Laatst aanwezig: 2 jaren 12 weken geleden
Sinds: 15 Dec 2013
Berichten: 31

@Els #1

Ja, ik heb veel van jouw berichten hier op sol gelezen en daar veel aan gehad! Toen besloten om jouw voorbeeld te volgen.

living alone means living socially

Riny
Laatst aanwezig: 31 min 3 sec geleden
Sinds: 16 Apr 2013
Berichten: 4579

ARMS,
hartelijk gefeliciteerd met het uitkomen van je boek.

Je beschrijft een onderwerp dat zeker in de belangstelling staat.

Het lijkt me niet makkelijk om met iemand die met een van de aspecten van autisme te maken heeft, om te gaan. Je wilt toch niet kwetsend overkomen.

Hoe doe je het goed. Backpack met veren – een prachtige titel.

Ik ga er naar opzoek.

Via
Laatst aanwezig: 1 jaar 21 weken geleden
Sinds: 12 Jan 2010
Berichten: 2873

Fijn dat je boek er nu is! Prachtige cover. Gefeliciteerd!
Ik hoop dat je veel lezers zult bereiken.

mirabella69
Laatst aanwezig: 1 jaar 22 weken geleden
Sinds: 14 Jun 2016
Berichten: 135

Gefeliciteerd ARMS ik heb bewondering voor je doorzettingsvermogen, en zoals ik het nu lees lijkt me het een interessant verhaal ook omdat het vanuit jou geschreven is en omdat er genoeg boeken zijn van mensen die er voor gestudeerd hebben, maar juist de specifieke dingen die jij beschrijft niet voelen of herkennen .
Ik heb er respeckt voor dat jij die uitdaging hebt aangedurft, het is best moeilijk om op papier te krijgen wat je voelt en ik herken het huilen achter mijn P.C. Een berperking is ook een verijking zo zie ik het hoop dat je familie en vrienden en kennissen proberen in jou huid te kruipen om te leren begrijpen wat Asperreger voor jou betekend in je dagelijks leven .Ik ga het kopen.Bedankt voor het schrijven en het delen van je levenservaringen ik kan hier wat mee. En ga het gebruiken.
ik ben benieuwd wat de dingen zijn waar je tegenaanloopt

Groetjes Mirabella

empathie en inleven is begrip en ruimte geven,

Lees Schrijven Magazine
  • Leer schrijven als Stephen King
  • Alles wat een schrijver moet weten over uitgeverijen
  • Schrijftips van Sander Kollaard (Stadium IV)
  • Wat verdien je aan een boek?
  • Crashcourse publiciteit & promotie
  • De schrijfdip en wat je ertegen kunt doen

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Neem vóór 23 september 16:00 u. een abonnement!

MELD JE AAN
Lees Schrijven Magazine!

Lees het komende nummer van Schrijven Magazine. Meld je aan vóór 23 september!

Word abonnee