Start » Boekpresentatie » Pieter Hoekstra - De heldensprong

Pieter Hoekstra - De heldensprong

Door: Pieter
Op: 7 februari 2013

Details
Uitgever: 
Pieter Hoekstra
ISBN: 
9789081992602
Bladzijden: 
185

Het begon in 2009. Ik kreeg opeens inspiratie om te schrijven. Ik had een paar gegevens. Een jongeman, 22 jaar, werkt als coördinator op een woonvoorziening voor oudere psychiatrische patiënten en ontdekt dat er veel misstanden zijn. Ik begon als een razende te schrijven. In drie maanden had ik het boek af.
Ik had flink zitten associëren. Er waren veel verhaallijnen en het boek vloog flink uit de bocht. Ik wilde namelijk ook veel over het privé-leven van de hoofdpersoon beschrijven, zodat hij meer tot leven kwam en de verschrikkingen die hij meemaakt nog meer aankomen. Het is ten slotte een psychologische thriller.
Ik heb het een paar keer opgestuurd naar een uitgever. Dan wacht je drie maanden, of langer en dan krijg je een standaardbrief dat het boek niet hun fonds past.
Ik heb een hele tijd niet aan het boek gewerkt en het daarna opgestuurd naar Lydia Rood. Zij heeft het beoordeeld. Daarna ben ik flink gaan schrappen en bijschaven. Dat was echt nodig. Lydia had veel goede aanwijzingen gegeven. Daarna is het boek nog geredigeerd en besproken in de schrijfgroep, waar ik bij zit www.dickvanzijderveld.nl/sgn.html
Ik heb het boek voor de tweede keer naar Lydia Rood gestuurd. Ditmaal was zij erg enthousiast. Na enkele aanpassingen heb ik het even naast mij neergelegd.
Uiteindelijk heb ik besloten om het in eigen beheer uit te geven. Dit lijkt mij ook ontzettend leuk om te doen. Ik heb een offerte opgevraagd bij www.bestelmijnboek.nl. Op advies van hun heb ik het nog door http://edits33.nl/ laten redigeren. Sinds deze week is het boek af en te verkrijgen via de website van bestelmijnboek en de boekhandel.

Omschrijving van de inhoud of de flaptekst: 

De pasafgestudeerde hulpverlener Remco krijgt via het uitzendbureau een baan als teamleider bij een zorginstelling in een villa in het bos. Hij woont bij zijn moeder, die haar huishouden runt als een hotel. Remco is er trots op dat hij bij twee vriendinnen een baby heeft verwekt.
Al gauw heeft Remco dag en nacht de zorg van de patiënten en zijn twee baby’s. Gelukkig komt lekkere Debbie hem ondersteunen. Maar dan worden er drie cliënten op brute wijze vermoord.
Is Remco zelf eigenlijk wel te vertrouwen?

Fragment: 

Villa De Oorsprong ligt erg afgelegen. Op Google Earth heb ik gezien dat ik over zandpaden door het bos kan fietsen. Ik cross op mijn mountainbike door het rulle zand en jump over boomwortels.
Het is broeierig weer. Dat is het al dagen. Iedere dag overtreft de vorige. Het is kwart voor negen. Ik fiets met ontbloot bovenlijf en ik draag een strak fietsbroekje. Ik ben trots op mijn gespierde lichaam. Ik heb brede schouders en een stevige borstkas. Mijn buik is als een wasbord. Door mijn snelheid glijdt er een briesje langs mijn gebruinde huid.
Ik neem nu een scherpe bocht en schiet een afdalend paadje in. Het zand stuift omhoog. Ik schiet rakelings langs een boom en moet bukken om een tak te ontwijken. De daling is nu nog scherper en ik weiger te remmen. Debbie zou trots op me zijn! Wel vet. Ze heeft mij lang laten wachten. En dat terwijl die vacature al een jaar in haar dossier zat. Ja. Ja. Ze zou me eens moeten zien. Remco, de vrije jongen, crossend in zijn blote bast door het bos. Ha!
Ik stuiter over een boomstronk. Beneden mij buigt het pad naar links en het lijkt wel of het daar stopt. Er staan allemaal struiken waar ik niet door kan. Ik zweet en voel een koude rilling over mijn rug gaan. Ik fiets regelrecht op die muur van groen blad af en knal er door heen. De takken geselen mijn blote lijf en ik stuiter met mijn ballen op het zadel.
Even later suis ik over een vers gemaaid grasveld en door een verwaarloosd groentetuintje naar het terras. Ik rem nog net voordat ik door een glazen pui schiet. Achter me zijn de aardbeien geplet. Er kleeft er nog een aan mijn achterwiel. Het is precies negen uur.
Op het gebouw staat met Jugendstilletters “De Oorsprong” geschilderd. Nu ben ik de zot die in fietsbroekje en met ontblote buik bij zijn nieuwe werkgever op de stoep staat.
Gisteravond heb ik van Jaap een deftig pak van zijn vader te leen gekregen. Als ik om me heen kijk om te zien of ik me vlug ergens kan omkleden, zie ik tot mijn verbijstering een groepje mensen. Ze kijken mij met grote ogen aan.
'Heb ik iets van jullie aan?' wil ik roepen, maar ik houd me nog net op tijd in. Op een na zijn ze allemaal spiernaakt. Ze zitten of hangen op stoelen en één vrouw zit in een rolstoel. Ze zijn oud, ze kwijlen, ze hebben geen tanden in en zijn al erg lang niet naar de kapper geweest. De enige die wel kleren aan heeft is een man. Een stevige man. Ik val met mijn spierballetjes in het niets bij deze kerel. En groot dat hij is! Zijn dikke vuisten omklemmen het uiteinde van een tuinslang, waar een lullig stroompje water uit sijpelt. De man heeft de mouwen van zijn blauwe schipperstrui opgestroopt. Op beide armen is een anker getatoeëerd. Hij knijpt zijn ogen dicht.
Ik besluit dat hij de begeleider moet zijn en loop naar hem toe. Ik recht mijn rug, duw mijn borst naar voren. Ik kijk zonder met mijn ogen te knipperen de bonkige kerel recht in de ogen. Hij kijkt me vorsend aan.
'Hoi. Remco' en ik leg mijn worstachtige vingertjes in zijn knuist. Ik probeer een stevige handdruk te geven. Maar hij doet niets. Zijn vuist omvat mijn handje. Dat is alles. 'Henk', zegt hij. Ik vergeet mijn houding en zak wat in. Wat een zachte en vriendelijke stem voor zo’n stevige kerel.
'Kan ik me eerst even omkleden?' vraag ik, terwijl ik het pak uit een plastic tasje trek. Het is een grijs pak met strepen, van Hugo Boss. Het merkje zit er nog op. Jaap wist ook niet of streep nog kon. Het pak past me goed. Jaap werd zelfs enthousiast. 'Je bent nu een echte man in een pak', riep hij wel vijf keer. Jaap heeft gemakkelijk praten.
'Je kunt me beter helpen met deze klus.'
Het klinkt vriendelijk. Henk knikt naar het stelletje. Een paar zijn druipnat.
Het doet zeer aan mijn ogen. Al dat bleke, hangende vel. Rode pukkels, ouderdomsvlekken, verschrompelde borstjes, een lange, besneden lul. In het gras liggen hoopjes luiers. Sommigen zijn dubbel gevouwen. Er ligt er een open en die toont een dikke drol.
Henk reikt me een washandje aan. 'Jacob en Mien heb ik al afgespoeld, zeep jij ze in. Een washandje per persoon. Goed insoppen hoor. En stevig schrobben, dat kunnen ze wel hebben, niet jongens?' Hij trekt Jacob naar me toe en richt het straaltje uit de slang op het washandje. 'Hier is de zeep.'

Reacties

Trenke
Laatst aanwezig: 3 jaren 20 weken geleden
Sinds: 26 Okt 2007
Berichten: 3802

Gefeliciteerd met het boek. thumbsup
Mag ik vragen waarom je eerder wel uitgevers benaderde, maar heb je in laatste instantie, toen je een versie had die Lydia Rood kennelijk aanstond, toch besloten dat zelf uitgeven leuke leek? Wat lijkt je daar zo leuk aan?
Hoe kom je aan je cover?

Pieter
Laatst aanwezig: 2 jaren 33 weken geleden
Sinds: 13 Okt 2005
Berichten: 8

Beste Trenke,
Bedankt voor je reactie.
Het leuke van zelf uitgeven is dat je veel meer zelf in de hand hebt. Ik kan nu zelf bepalen hoe ik reclame maak. Ik kan zelf organisaties benaderen. Het is moeilijker om een groter publiek te bereiken. Daar staat tegenover dat er geen uitgever is die meeverdient aan het boek.
Eerlijk gezegd had ik ook niet zoveel zin om lang te wachten op een reactie van de uitgever. Het gaat niet supergoed in uitgeversland en de kans dat ze mijn boek uitgeven is niet zo groot, omdat ik niet bekend ben van de televisie.
Het is natuurlijk ook een hobby, zowel schrijven als verkopen is leuk om te doen. Je moet natuurlijk wel geloven in het boek. Ik raak zelf altijd wel enthousiast als ik er mee bezig ben. Tot nu toe heb ik altijd positieve reacties gekregen van de meelezers.

Er zit veel werk in het schrijven van een boek. Vooral het corrigeren. Het is fijn om te weten dat je het altijd zelf kunt uitgeven, zodat je niet voor niets al dat werk doet.

De cover is gemaakt door susan van schijndel. Ik ken haar van de schrijfgroep. www.susanvanschijndel.nl

Hoi, ik ben Pieter, lees graag verhalen van anderen en vind het leuk dat anderen verhalen van mij lezen en beoordelen. Ik help ook graag met het schrijven van verhalen en schrijf soms ook verhalen voor anderen, b.v. een biografie.

Esther Kraaijen...
Laatst aanwezig: 6 jaren 29 weken geleden
Sinds: 13 Feb 2013
Berichten: 1

Hi Pieter,

Ik zie echt enorm veel manuscripten voorbij komen, maar dit boek wordt één van mijn persoonlijke favorieten! Bedankt dat je dit boek bij ons hebt ondergebracht! En de omslag is inderdaad leuk geworden. Sterk beeld!

Pieter
Laatst aanwezig: 2 jaren 33 weken geleden
Sinds: 13 Okt 2005
Berichten: 8

Hoi Esther, dank je, ik zal Susan zeggen dat de omslag in goede aarde valt. De omslag dekt goed de lading van het boek. We hebben er lang over nagedacht. Leuk om je 1 april te ontmoeten bij de boekenmarkt in Nijkerk.

Hoi, ik ben Pieter, lees graag verhalen van anderen en vind het leuk dat anderen verhalen van mij lezen en beoordelen. Ik help ook graag met het schrijven van verhalen en schrijf soms ook verhalen voor anderen, b.v. een biografie.

Sarat
Laatst aanwezig: 6 jaren 10 weken geleden
Sinds: 12 Jun 2013
Berichten: 1

Hi Pieter, ik vind het een mooi geschreven fragment. Boeiend ook

eef
Laatst aanwezig: 4 jaren 30 weken geleden
Sinds: 13 Jul 2007
Berichten: 1156

Gefeliciteerd. Mooie cover!

Pieter
Laatst aanwezig: 2 jaren 33 weken geleden
Sinds: 13 Okt 2005
Berichten: 8

Sarat, Eef, dank voor jullie reacties, groet Pieter

Hoi, ik ben Pieter, lees graag verhalen van anderen en vind het leuk dat anderen verhalen van mij lezen en beoordelen. Ik help ook graag met het schrijven van verhalen en schrijf soms ook verhalen voor anderen, b.v. een biografie.

Diederik
Laatst aanwezig: 50 weken 2 dagen geleden
Sinds: 9 Jul 2007
Berichten: 14

De lezer wordt meegesleept in een wereld waarin hij, met de hoofdpersoon, langzamerhand niet meer weet wat werkelijkheid is en wat waan. In deze magisch-realistische roman ervaart de lezer bijna aan den lijve het leven van Remco en zijn gevecht met de werkelijkheid. Aan het eind van het boek staat de lezer voor de beslissing wat nu werkelijk was, en wat niet.
Tegelijk is het boek een aanklacht tegen wantoestanden die zich in de zorg, mede door bezuinigingen, kunnen voordoen.
Een knap boek!

Pieter
Laatst aanwezig: 2 jaren 33 weken geleden
Sinds: 13 Okt 2005
Berichten: 8

Dank je Diederik, het boek is nu als E-book te koop bij woordstroom.nl.

Hoi, ik ben Pieter, lees graag verhalen van anderen en vind het leuk dat anderen verhalen van mij lezen en beoordelen. Ik help ook graag met het schrijven van verhalen en schrijf soms ook verhalen voor anderen, b.v. een biografie.

Lees Schrijven Magazine
  • Stephen King: schrijfadviezen van de thrillerkoning
  • Wanneer ben je klaar voor een uitgeverij?
  • Schrijftips van Sander Kollaard (Stadium IV)
  • Wat verdien je aan een boek?
  • Crashcourse publiciteit & promotie
  • Wat kun je doen tegen een schrijfdip?
  • Hoe voorkom je langdradige dialogen?

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Neem vóór maandag 23 september 16:00 u. een abonnement!

Introductiekorting!
Schrijfboek cadeau? Nu gratis bij een abonnement op Schrijven Magazine!

Neem een abonnement op Schrijven Magazine!

Maak je keuze!