Start » Boekpresentatie » Petra Morsman-Stolk - 3 nieuwe zaken voor oude meesters

Petra Morsman-Stolk - 3 nieuwe zaken voor oude meesters

Door: Pehamo
Op: 5 september 2012

Details
Uitgever: 
Mijnbestseller.nl
ISBN: 
9789461932488
Bladzijden: 
121

Ik ben dol op schrijfwedstrijden, als Christie-fan was vooral de Agatha Christie schrijfwedstrijd een openbaring voor mij.
De Agatha Christie had ik in 3 dagen af, daarnaast nog twee nodig voor spellingscontrole en het nakijken op vastlopende
zaken. Wie ook aan deze wedstrijd meegedaan heeft, weet dat er een paar dingen in verwerkt moesten worden.
Het treuren van Agatha over haar overleden moeder.
Haar kleinzoon.
Dat heb ik geprobeerd erin te verwerken. Max, de kleinzoon speelt zelfs een behoorlijk grote rol.

Pas veeel te laat kwam ik erachter dat deze wedstrijd voor 2011 was geweest. @#$!@! Heb ik dit prachtverhaal dan voor niets geschreven? Meteen de uitgever van de schrijfwedstrijd gemaild, hoe dat zat en of er nog een mogelijkheid was tot deelname.
Nooit ook maar een reactie ontvangen.
(Daarnaast staat die wedstrijd nog steeds op internet, zodat er anno nu nog steeds mensen in deze val kunnen lopen.)
Als je dan, via via, te horen krijgt dat er met geen van de inzendingen iets gedaan word, er waren blijkbaar niet genoeg inzendingen. Dan is dat als een dolksteek in de rug.
Ik besloot het verhaal dan maar zelf te publiceren op mijn bestseller.nl.
Alleen had, Moord om bestwil, wat weinig bladzijdes.
Maar ik had genoeg verhalen liggen en dus de Agatha Christie met 2 andere detectives gebundeld.

Ik vind Robbert Gullik, met rechter Tie ook leuk en had voor een schrijfcursus ook daarvoor een eigen verhaal gemaakt.
De Rechter Tie schreef ook al zo gemakkelijk. Moord voor het altaar heeft precies die zelfde verfijnde Chinese stijl die Gullik zo prachtig kon uitbeelden. Alleen toch de tekst een wat moderner jasje gegeven. Ik hou niet zo van dat Ge zult dit en ge zult dat stijl.
(Daar heeft Tolkien ook een handje van, maar boy oh boy, wat is In de ban van de ring als film super geworden.)

Daarnaast, ik ben dol op Chinese stijl, had ik een eigen Chinese detective, namelijk Rechter Wang, tot leven geroepen.
Rechter Wang is een wat jongere tijdgenoot van Rechter Tie, daarnaast ook in taal en stijl wat vlotter.

Uiteraard kon ik deze bundel niet anders als;
"3 nieuwe zaken voor oude meesters," noemen.
Eerst wat uitgevers geprobeerd, maar het past niet in ons fonds, kan ik ondertussen wel dromen.
Ik had eerder ervaring met zelf uitgeven bij de Free Musketeers, dat was geen succes.
Nu ben ik nog steeds aan het afwachten hoe het op mijnbestseller.nl gaat.
Ik ben niet zo een grote held met mezelf verkopen op site’s enz, al heeft een krant een prachtig stukje over mij en mijn boek geschreven. Dit stuur ik nu steeds mee naar de uitgevers naast wat hoofdstukken.
Erg veel heeft dat nog niet opgeleverd helaas.

Omschrijving van de inhoud of de flaptekst: 

Moord om bestwil.
Waarin Agatha Christie zelf gevraagd wordt om iemand te vermoorden, voor de hel losbreekt.
De schrijfster bevindt zich in een dilemma, ze kan toch niet zomaar iemand vermoorden? Maar eigenlijk, zou ze het kunnen, zonder dat iemand er achter komt?

Moord voor het altaar.
Rechter Tie probeert van twee vrienden, hun kinderen van zelfmoord tegen te houden, maar dan wordt hij voor een dringende zaak weg geroepen. De abt van een klooster is op gruwelijke wijze afgeslacht.

Dubbele moord.
Rechter Wang is uitgenodigd voor een verjaardag, maar die eindigt abrupt als de jarige dood wordt gevonden.
De lijkschouwer trekt een vreemde conclusie. De dode is niet één, maar twee keer vermoord.

Fragment: 

Uit Agatha Christie.
‘Echt waar oma! Iemand moet het doen,’ roept Max heftig. ‘Ja, iemand moet het doen,’ knikt Thomas, zijn beste vriend instemmend. Agatha Christie, een oudere dame met peper en zoutkleurig haar, verfrommelt geschrokt haar parelketting. In haar donkerblauwe jurk met het witte zelf gebreide vest ziet ze er als een echte oma uit, maar achter haar bril kijken kordate ogen. Deze oma laat niet met zich sollen. Max, haar zestienjarige kleinzoon heeft een probleem. Hij en Thomas zijn van mening dat maar een iemand dat probleem op kan lossen en dat is zij. Een eenvoudige schrijfster van detectiveverhalen.
‘Ik zweer het Oma,’ Max slaat met gebalde vuist op het kleine salontafeltje, zodat het theeservies rinkelt. ‘Als u het niet doet, dan vermoord ik dat zwijn hoogs persoonlijk zelf.’ Max zinkt uitgeput van zijn uitbarsting, terug in de groen fluwelen stoel met de kanten kleedjes op de zittingen. ‘U weet ook wel dat hem dat nooit goed afgaat,’ knikt Thomas heftig. ‘Ze grijpen hem en dan gaat hij vast voor levenslang de gevangenis in.’ ‘Ja, of…’ Max grijpt een denkbeeldig touw beet en laat zijn hoofd zakken alsof hij opgehangen is. De twee jongens kijken haar daarna afwachtend aan. Agatha Christie knijpt haar lippen op elkaar. Toen haar kleinzoon Max onverwachts aan de bel hing en naar binnen stoof met zijn vriend op zijn hielen, verwachtte ze al dat er iets aan de hand was, maar dit? Zoiets had ze nooit kunnen denken. Haar ogen glijden naar een foto op het tafeltje naast haar. De foto is van een oud dametje met zilvergrijs haar en lieve glimlach. Er zit een zwart zijden strikje om het lijstje.
‘Toe nou oma?’ Max buigt naar voren en vouwt zijn handen smekend, Thomas doet hem meteen na. ‘Als u hem vermoord, zal niemand er ooit achter komen.’ ‘Dat is zo mevrouw Christie.’ Thomas glimlacht verwachtingsvol. ‘U bent een kenner op het gebied en niemand zal dat smerige zwijn missen.’

uit Rechter Tie.
De rechter zei nors dat hij geen bezoek wenste te zien, maar hoorbaar hijgend kwamen ze er al aanlopen. Koopman Mei, anders een toonbeeld van deftige kalmte had zijn kap niet op, zijn lange baard had hij achter een schouder gegooid. Hij had zelfs de zoom van zijn kleed opgetrokken om maar harder te kunnen lopen als de zwaarlijvige Whong.
Whong droeg wel zijn kap, maar zijn lange haren zaten door de war. Hij had zijn mouwen terug geslagen en staarde knalrood en hijgend naar Mei. ‘Een goedemorgen heren.’ De rechter schoof snel zijn handen in de mouwen, verdere begroetingen, laat staan een uitnodiging om plaats te nemen, verstikte in zijn keel. ‘Tie! Laat meteen deze hond gevangen nemen,’ bulderde Whong. ‘Hij heeft zijn ontaarde slet van een dochter mijn jongen laten verleiden!’
‘Tie, geloof die leugenaar niet,’ schreeuwde Mei verontwaardigd, ‘je kent Gouden Roos, mijn dochter. Ze is een heilige en haar huwelijk met de zoon van kolonel Tha is binnenkort.’ ‘Wang Li is een flinke jongen, bulderde Whong. ‘Wat zal ze dan kijken naar dat vetgemeste varken, van een zoon van jou?’
Tie kon zijn ogen en oren niet geloven. Hij kende Whong en Mei al zolang als hij hier woonde. Al die tijd waren ze waardig gezelschap waarnaar hij zelfs uitzag. Nu stonden ze als koelies te schelden en dreigden zelfs op de vuist te gaan!
‘Heer! Heer!’ Midden alle tumult kwam huismeester Tang eraan rennen, ‘er is iets vreselijks gebeurd, een moord!’
‘Een moord?’ Het was genoeg om de twee mannen meteen te laten zwijgen.

uit Rechter Wang.
Niemand vind het vreemd, dat de kunstenaar lang wegblijft.
Dat hij zelfs niet meer terug komt, nadat de maan ondergegaan is. Het feest is daarmee voorbij. Rechter Wang en de andere gasten staan op. Ze willen het terras net verlaten, als een ijselijke gil tot hen doordringt.
Alle vrolijke gepraat verstomt en in loodzware stilte kijken de gasten elkaar aan. ‘Waar komt dat vandaan,’ vraagt musicus You verbijstert. Nachtzwaluw, de tweede vrouw van meester Than Loen wuift wijds met haar waaier. ‘Een van de meisjes zal geschrokken zijn, misschien van een vleermuis. Neem me niet kwalijk heren, ik moet erheen. meisjes, vul onze gasten bij.’ Ze wenkt enkele dienaressen met een vriendelijk gebaar naar de lege wijnkommen. Er klinkt een tweede angstkreet, meteen rept iedereen zich erheen. Het is rechter Wang duidelijk dat vrouwe Nachtzwaluw precies weet waar de kreet vandaan gekomen is. terwijl Nachtzwaluw een schuifdeur opent. In de slaapkamer ligt een flauw gevallen dienster voor het bed van haar meester.

Reacties

parrot
Laatst aanwezig: 24 weken 23 uren geleden
Sinds: 1 Sep 2009
Berichten: 644

Ik gun je een mooie verkoop, Pehamo, maar heb daar mijn twijfels bij. Er staan nogal wat storende fouten in de hier geplaatste fragmenten.

Https:/www.inekefritz.com

Dries Arnolds
beheerder
Laatst aanwezig: 1 dag 21 min geleden
Sinds: 9 Nov 2004
Berichten: 4846
Citaat:

Pas veeel te laat kwam ik erachter dat deze wedstrijd voor 2011 was geweest. @#$!@! ...
(Daarnaast staat die wedstrijd nog steeds op internet, zodat er anno nu nog steeds mensen in deze val kunnen lopen.)

Het is natuurlijk niet netjes om zo'n pagina van een wedstrijd te laten staan, maar je hebt toch de voorwaarden doorgelezen om de lengte en inzendadres te weten te komen? Daar staat de datum ook drie keer in.

Maar goed, nu heb je er een leuk boekje aan over gehouden. wink

Scribendi salutem!

Pehamo
Laatst aanwezig: 2 jaren 22 weken geleden
Sinds: 28 Jun 2007
Berichten: 634

Hoi Parrot,
dank je wel,
helaas, ik ben te emotioneel en vergeet steeds de spellingscontrole.
Ik schrijf meer met mijn hart als met verstand.

Hoi Dries,
Nee, suffig ikje was zo opgewonden over de wedstrijd dat ik meteen een idee kreeg en als een razende tornado ben begonnen.
Pas toen ik het afhad keek ik naar de voorwaardes.
Daar heb ik inderdaad wel iets van geleerd.
Maar hoe krijg je die @#$@! van een wedstrijduitgevers zo ver om die wedstrijd weg te halen?

Voor de steeds dikker wordende schrijver,
STEVIA, nieuw plantaardig zoetpoeder,
al 3 kilo kwijt!!!

Trenke
Laatst aanwezig: 3 jaren 16 weken geleden
Sinds: 26 Okt 2007
Berichten: 3802

Hoi Pehamo, ik vind het fijn voor je dat je nog steeds zoveel plezier beleeft aan het schrijven. Ook leuk dat je iets doet met een verhaal dat je voor een wedstrijd hebt geschreven die eigenlijk niet meer open stond. Alleen, ik denk dat je ook erg opgewonden was toen je bedacht dat deze verhalen een boekje konden worden, want net als Parrot zie ik allemaal fouten. In het verleden heb je wel eens stukken bij proeflezen geplaatst, misschien is het zinvol dat weer eens te doen? En dan proberen de feedback goed mee te nemen, jezelf af te remmen, te schrijven en herschrijven en herschrijven? Dan krijg je een betere kwaliteit. Van eerdere boeken heb je volgens mij best goed kunnen verkopen, want mijn inziens kun je dat best, jezelf verkopen, maar op een gegeven moment houdt het voor vrienden, familieleden en mensen die voor je enthousiasme vallen waarschijnlijk op en kopen ze geen boeken meer. Dat zou jammer zijn. Investeer wat meer, in tijd bedoel ik dus.
Dit komt wellicht negatief over, maar het is positief en bemoedigend bedoeld.

Lees Schrijven Magazine
  • Leer schrijven als Stephen King
  • Alles wat een schrijver moet weten over uitgeverijen
  • Schrijftips van Sander Kollaard (Stadium IV)
  • Wat verdien je aan een boek?
  • Crashcourse publiciteit & promotie
  • De schrijfdip en wat je ertegen kunt doen

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Neem vóór 23 september 16:00 u. een abonnement!

MELD JE AAN
Lees hier hoe het werkt!

en krijg zelf een cadeau!

Lees hier hoe het werkt!