Start » Boekpresentatie » Petra Doom - Overstekers - Een kracht ontwaakt

Petra Doom - Overstekers - Een kracht ontwaakt

Door: Nyctea
Op: 16 november 2017

Details
Uitgever: 
Lannoo
ISBN: 
9789401446280
Bladzijden: 
395

Ergens in een grijs verleden...

Ik ben net verhuisd en maak het huis aan de kant om voor de eerste keer gasten te ontvangen. Een zaadje, een heel klein idee voor een verhaal ontspringt in mijn achterhoofd.

Het begint met een personage (zoals altijd bij mij). Mirabel, een jonge vrouw, die voor het eerst op zichzelf is gaan wonen. Ze krijgt bezoek van een kritisch familielid die haar neus ophaalt voor de plek waar ze is beland. 'Echt, ben je hiervoor uit huis gegaan?' Mirabel is haar thuis min of meer ontvlucht. De clou? Haar ouderlijk huis stond niet in een ander stadsdeel, een andere provincie of een ander land, maar in een andere wereld.

Eind 2014

Ik heb net een studie afgerond met een groot onderzoeksproject over de verbeelding van goed en kwaad. Het onderwerp boeide mij verschrikkelijk, maar mij bij het schrijven tot droge feiten beperken? Moeilijk!

Ineens heb ik een berg tijd om handen.

Een oud verhaalidee van jaren geleden, komt weer naar boven gedreven.

Zit ik nog in de 'maak voort'-flow, of had ik te veel creatieve energie opgepot? Het schrijven gaat sneller dan ooit. Op een paar maand tijd schrijf ik een groot deel van een boek bij elkaar. Het aanvankelijke idee evolueert een beetje. Ik leer mijn hoofdpersonage beter kennen, de demonen in haar verleden, haar angsten en haar verlangens. Zonder dat ik het zag aankomen, wordt het een soort moordmysterie.

Het is voor het eerst dat een verhaal zo'n afmetingen aanneemt. Ik besef dat ik ver kom met mijn intuïtieve kennis van verhalen, maar ga me ook maar eens verdiepen in verhaalstructuren. Ik lees boeken over schrijven, beluister podcasts en ontdek schrijvenonline.

Half 2015

Het boek is af. Voorzichtig durf ik het mensen te laten lezen. Mijn man moedigt me aan om het op te sturen naar een uitgeverij. Ik spreek eerst een paar minder close vrienden aan: lees eens, en geef me alsjeblieft ongezouten kritiek!

Zelfs de meest ongezouten kritiek blijkt zich op detailniveau af te spelen. Zou ik het dan aandurven? De markt voor fantasy is nogal moeilijk te penetreren, als Nederlandstalig schrijver. Maar als je het niet probeert, gebeurt het nooit. Toch?

Mijn moeder overlijdt onverwacht. Het boek verdwijnt even naar de achtergrond.

2016

Ik pak het boek weer op, lees het zelf opnieuw en raak toch weer gemotiveerd. Op aanraden van een boek over het uitgeefproces stuur ik het eerst naar de drie grootste uitgeverijen in het genre. Ettelijke maanden wachten levert twee afwijzingen en een grote stilte op. Ik had me voorgenomen om niet gedemotiveerd te raken.

Ik probeer het opnieuw, nu met een vijftal kleinere of net iets minder voor de hand liggende uitgeverijen.

Een week later krijg ik een mail als antwoord. Ik wil hem al bijna ongelezen wegklikken, want zo snel? Dat kan alleen een standaardafwijzing zijn. Het is een vriendelijk mailtje van Lannoo: ze hebben mijn manuscript ontvangen en gaan het 'met aandacht lezen'. Yeah right, denk ik.

Een week daarna komt de volgende mail van Lannoo. Dat zal dan wel de afwijzing zijn. Nee! Ze willen een afspraak met mij. 'Om het over uitgave te hebben.' Ik kan mijn ogen niet geloven.

Ik ga naar het gesprek met de volle overtuiging dat ik ongetwijfeld ook kritiek zal krijgen die ik niet leuk zal vinden, en zet me schrap. Het blijkt een ongelooflijk positieve ontmoeting. Mijn boek is echt met aandacht gelezen, ik krijg complimenten over de manier waarop ik de personages diepte heb gegeven en het fantastische met het 'menselijke' heb vermengd, spanning met humor. Het is vlot geschreven, krijg ik te horen, en er hoeft eigenlijk niet heel veel aan te gebeuren voor het klaar is voor publicatie.

Daarna is het even wachten op nieuws. Het boek moet voorgelegd worden op de grote vergadering. Die zou kort na ons gesprek plaatsvinden, maar er komt radiostilte voor enkele maanden. Tussendoor hoor ik alleen dat het boek ook bij een andere redacteur ligt, die het moet beoordelen, maar zij heeft het erg druk.

Begin 2017

Het verlossende bericht: de kogel is door de kerk, het boek komt er!

De redacteur heeft haar werk goed gedaan. Ik sta er versteld van hoe vaak ze de vinger heeft gelegd op een plek waar ik aarzelde tijdens het schrijven. Ze suggereert dat de tweede helft misschien nog iets meer spanning kan gebruiken en ze heeft gelijk. Ik kom met een extra twist op de proppen, die goed wordt onthaald.

Inmiddels krijg ik ontwerpen voor de cover voorgelegd, en wordt mij om inspiratie gevraagd. Ik had helemaal niet gedacht dat ik daar inspraak in zou krijgen, maar ga enthousiast aan het werk met het maken van een moodboard. 90% van mijn suggesties wordt genegeerd, maar het resultaat is beter dan ik zelf had kunnen verzinnen, dus niks te klagen.

September 2017

Ik hou mijn eerste boek in handen... en het voelt verdraaid onwerkelijk...

Omschrijving van de inhoud of de flaptekst: 

Overstekers – Een kracht ontwaakt

'Wat als daimonen, incubi, faunen en vormveranderaars in ons midden leefden...?'

Vijf jaar geleden kwam Mirabel van de magische wereld Aeterna naar de aarde om er een nieuw leven te beginnen, een stap die vele zogenaamde ‘Overstekers’ wagen. Samen met haar huisgenoot, vormveranderaar Terya, runt ze een biologisch fruitbedrijfje.

Officieus heeft ze een tweede baan: met haar bemiddelingstalent blust ze brandjes wanneer Overstekers in conflict raken met elkaar of, vervelender, met mensen.

En dan wordt Mirabels leven in de war geschopt. Ze krijgt onverwacht bezoek uit Aeterna en moet bemiddelen in een zeer ingrijpende zaak. Er is namelijk een moord gepleegd…

Fragment: 

‘Dus’, was ik hem voor. ‘Wat wil je me deze keer op mijn bord gooien?’
Hij lachte betrapt. ‘Nog een boterham?’ probeerde hij zich er met een grapje van af te maken. Ik keek hem strak aan. Als hij dacht dat ik moeite zou doen om beleefd te lachen om flauwe grappen, dan had hij het mis.
‘Serieus, Hasten, je zei dat je me een poosje met rust zou laten, als ik Sam en zijn rook wist te redden van eerloos ontslag.’
Hij fronste en schoof zijn onaangeraakte bord soep van zich af.
‘Dat was ik ook van plan’, zei hij.
‘Maar?’
‘Maar dit is niet zomaar iets. We hebben je echt nodig.’
Hij wreef over zijn gezicht en streek toen zijn haar naar achteren. De tatoeage op zijn bovenarm piepte onder zijn mouw vandaan. Ik had hem nog nooit helemaal gezien, Hasten verstopte hem meestal angstvallig. Het feit dat hij niet eens de moeite nam om zijn mouw weer naar beneden te trekken, was al merkwaardig.
‘Wat is er aan de hand?’ vroeg ik dus.
‘Dit moet onder ons blijven.’
Hij keek vluchtig naar Terya, die knikte. Ze vertrouwden elkaar, na jaren samenwerken bij het opvangen van Overstekers aan het Portaal voor de kust van Westpoort. Ik had hen vijf jaar geleden op hetzelfde moment leren kennen toen ze me als een verzopen kat uit de zee haalden.
Anders dan gewone deuren gaan Portalen alleen op bepaalde momenten open. Er zijn geen vaste intervallen. Verre van gewone deuren dus. Sommige gaan open op nogal onherbergzame plekken. Echt iets voor mij om er zo één te kiezen.
‘Ik heb vanochtend van een contact bij de politie gehoord dat er een moordslachtoffer gevonden is’, zei Hasten.
Ik fronste mijn wenkbrauwen en sloeg mijn armen over elkaar.
‘Een Oversteker?’ vroeg ik.
Hasten schudde zijn hoofd. ‘Waarschijnlijk niet. Of in elk geval geen met zichtbare fysieke kenmerken. Maar er is een goeie kans dat de moordenaar dat wel is.’
Het was even stil, terwijl we dat tot ons lieten doordringen.
Tot nog toe waren Overstekers erin geslaagd om onder de radar te blijven. De menselijke wetenschap is ons heel behulpzaam met haar haast om schijnbaar onverklaarbare dingen te verklaren. Het enige dat wij moeten doen, is afwachten tot ze dat hebben gedaan. Meestal dan.
‘Ze hebben niks gevonden’, zei Hasten. ‘Maar dat kan nog komen. De moordenaar is misschien niet zo onopvallend. We moeten hen voor zijn.’ Dat was duidelijk. Het laatste waarop Overstekers zaten te wachten, was een heksenjacht.
‘En waarom zou de moordenaar een Oversteker zijn?’ vroeg Terya.
‘Het enige aanknopingspunt dat we hebben, is dat het slachtoffer een bezoeker van de Crystal was’, zei Hasten.
Terya floot en ik keek haar aan.
‘Die loungeclub?’ vroeg ik.
‘Je moet eens wat vaker buitenkomen’, antwoordde ze. ‘De Crystal is op speciale avonden de beruchtste erotische club van het land. Onder Overstekers tenminste.’
O. Na vijf jaar had ik duidelijk nog niet alle aspecten van de Overstekersamenleving gezien. Overstekers mengen zich over het algemeen zo veel mogelijk met de mensenwereld, maar zoals bij de meeste immigrantengemeenschappen is er ook een gevoel van onderlinge verbondenheid. Het feit dat ze mij allemaal weten te vinden, is daar een goed voorbeeld van.

Reacties

janpmeijers
Laatst aanwezig: 1 uur 2 min geleden
Sinds: 8 Mrt 2013
Berichten: 5952

Nyctea,
Een lange weg met resultaat. wink Gefeliciteerd.
Weet je waarom Lannoo geen ELDA toepast?

Nyctea
Laatst aanwezig: 44 weken 5 dagen geleden
Sinds: 5 Jul 2016
Berichten: 108

Bedankt, JanP!

Dat verbaasde mij ook, maar het is kennelijk hun huisstijl, ik kreeg er niet echt een reden voor. Kostte nog flink wat tijd om dat te veranderen. :-) Ik was bang dat ik het heel storend zou vinden, maar het wende snel.

'Een huis zonder boeken is als een lichaam zonder ziel' (Cicero)
Schrijfster van 'Overstekers'

janpmeijers
Laatst aanwezig: 1 uur 2 min geleden
Sinds: 8 Mrt 2013
Berichten: 5952

Nyctea,
Oké, je ziet het tegenwoordig weinig. Consequent niet toegepast, stoort het ook niet. wink

Hay
Laatst aanwezig: 3 dagen 20 min geleden
Sinds: 1 Dec 2004
Berichten: 2932

Wat een mooie en duidelijke presentatie, Nyctea...
Het fragment boeit meteen. Ik vind het ook erg knap om met een manuscript 'in fantasysferen' een bekende Nederlandse uitgeverij als Lannoo over de streep te krijgen. Meestal kiezen die voor de risicoloze weg om een van de vele Angelsaksiche boeken in dat genre te laten vertalen.
Proficiat! thumbsup

Yrret
Laatst aanwezig: 3 uren 34 min geleden
Sinds: 16 Jul 2012
Berichten: 5966

Ik vind het geweldig. Van harte gefeliciteerd, Nyctea.

Ooit protesteerde ik tegen het 'monopolie der oude heren'. Nu ben ik er zelf één.

Nyctea
Laatst aanwezig: 44 weken 5 dagen geleden
Sinds: 5 Jul 2016
Berichten: 108

Dankjewel, Yrret, en Hay!

Hay, erg leuk om horen dat het boeit. :-) Je hebt helemaal gelijk met je opmerking over het genre - de twee afwijzingen die ik kreeg waren bijna ronduit 'wij geven alleen vertaalde fantasy uit'. Ik ben dan ook dubbel opgetogen dat het toch gelukt is...

'Een huis zonder boeken is als een lichaam zonder ziel' (Cicero)
Schrijfster van 'Overstekers'

Lees Schrijven Magazine
  • Leer schrijven als Stephen King
  • Alles wat een schrijver moet weten over uitgeverijen
  • Schrijftips van Sander Kollaard (Stadium IV)
  • Wat verdien je aan een boek?
  • Crashcourse publiciteit & promotie
  • De schrijfdip en wat je ertegen kunt doen

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Neem vóór 23 september 16:00 u. een abonnement!

MELD JE AAN
Lees Schrijven Magazine

Lees het komende nummer van Schrijven Magazine. Meld je aan vóór 23 september!

Word abonnee