Start » Boekpresentatie » Olga Hoekstra - Dodenweg

Olga Hoekstra - Dodenweg

Door: katniss
Op: 20 juni 2013

Details
Uitgever: 
EB
ISBN: 
9789461939449
Bladzijden: 
353

Dodenweg. Het verhaal speelde al een behoorlijk aantal jaren door mijn hoofd. Jaren waarin ik niet durfde te fictieschrijven, waarin ik al die situaties en personages in mijn hoofd probeerde te negeren. Tot twee jaar geleden. Toen waagde ik de stap en begon, nadat ik lid werd van SOL, driftig te typen aan Vervloekt, een paranormal romance voor young adults. Een project dat nu nog altijd op de tekentafel ligt. Het verhaal 'wilde' niet en ik begon aan iets nieuws. Iets concreets. Een verhalenwedstrijd van young-adults.nl waarmee mijn dark romance Engelenveer vijfde werd. Er volgende nog een schrijfwedstrijd: Schrijf de eerste 1000 woorden van je thriller, van het thrillerschrijfstersblog.

Samen met meeleesmaatje Ellen stuurde ik de eerste 1000 woorden van Dodenweg in. Ellens verhaal (werktitel Spel) won de derde plek! Helaas geen podiumplaats voor Dodenweg, maar wel een belofte die ik en Ellen aan elkaar deden: We gaan dat boek gewoon schrijven. Iedere week 2500 woorden. Geen excuses!

En zo tikten Ellen en ik in vijf maanden tijd de eerste versies van onze boeken.

Toen kwam het besef. WOW! Ik had een manuscript liggen. Een thriller. Echt! Het was gelukt! En nog mooier... iedereen die ik het liet lezen, was enthousiast. Las door. Hadden de meer dan 70.000 woorden (220 A4) in twee of drie dagen uit omdat ze wilden weten hoe het afliep.

Voorzichtig durfde ik te denken aan publicatie. Ik zocht contact met een literair agent en liet 'm de eerste versie lezen. Zijn reactie? Totale bagger was het niet, maar hij had dit verhaal al gelezen. Het was onorigineel.
Sja.
En toen?

Nou. Na een paar keer slikken werd het tijd om een keus te maken. Volgde ik zijn advies op: In een la stoppen en aan iets heel nieuws (en origineels) beginnen. Of bleef ik achter mijn Ikea-thriller staan?
Het werd het laatste.
Waarom? Omdat ik niet 'gedwongen origineel' kan zijn en omdat het verhaal mijzelf aansprak. Dodenweg is een thriller zoals ik ze zelf graag lees, spannend, misschien hier en daar gruwelijk, met gebroken personages en een liefdesverhaal. Sja. Dan maar onorigineel. De vergelijking 'Ikea-roman' draag ik nu als geuzennaam smile.

Ik begon aan de herschrijfoperatie. Liet het verhaal lezen, schrapte en voegde toe, een epiloog werd opgeofferd door kritisch commentaar van een nieuwe meelezer. De laatste foutjes werden er uitgehaald. En toen...
Ging ik het opsturen naar tig uitgeverijen om maanden te wachten op een afwijzing. Om een positief bericht terug te krijgen, maar met de mededeling: helemaal herschrijven: begin, midden, eind moet anders?

Ik kom zelf uit de wereld van de uitgeverij (non-fictie) en tegelijk met Dodenweg bracht ik een non-fictieboek uit, samen met een andere auteur. Waarom niet zelf ook Dodenweg uitgeven?
Ja? Waarom eigenlijk niet de omgekeerde route (zoals Adrian Stone het deed) bewandelen. Zelf uitgeven en als het een succes wordt, misschien melden die uitgevers zich dan zelf wel (ijdele hoop).

Ik liet een (vind ik zelf) gruwelijk mooie cover maken door een professioneel vormgever en speurde rond. Uitgeven gaat gebeuren via self pubbing platform 'Mijnvrouwenthriller.nl' omdat Dodenweg bij deze omschrijving past, denk ik. Alhoewel, mijn partner (een stoere man) vond het verhaal ook 'best wel geniaal' wink.

Nou. Zo is het ongeveer gegaan.
Dodenweg is eind juni een feit. Ik wacht nog op de laatste drukproef en dan kan mijn boek de wereld in...
En dan maar kijken wat gaat komen!
Een ding komt zeker. Het vervolg: Vader (gepland voor vaderdag 2014).

UPDATE!
Er gaat een boekpresentatie komen op een wel heel bijzondere locatie in Leeuwarden! Meer info volgt, voor wie belangstelling heeft.

Omschrijving van de inhoud of de flaptekst: 

Als rechercheur Thomas DeLohr op de zaak van een tweetal auto-ongelukken wordt gezet, dreigt de aanblik van het verwoeste lichaam van een van de slachtoffers hem terug te trekken in het verleden. Een verleden dat hij met alle macht probeert te vergeten. Bij iedere stap die hij richting de ontrafeling van de dodelijke puzzel zet, raakt hij verder verwijderd van de daadwerkelijke oplossing. Dan blijkt dat een van de slachtoffers een sinds een paar weken vermist meisje is en dat de crashes helemaal geen ongelukken zijn. Thomas bijt zich vast in de zaak, iets wat hem zijn carrière en zijn toch al niet stevige grip op zijn leven kost.

Fleur Benedictus is beginnend journalist en vooral 'de dochter van' de beruchtste advocaat van Saksenburcht. Fleur moet en zal met haar primeur over de ongelukken op de DeRuyterweg de voorpagina halen. Haar pad kruist zich met dat van rechercheur Thomas DeLohr, een man die Fleur maar niet kan vergeten. Haar roekeloze zoektocht naar erkenning heeft enorme gevolgen. Niet alleen voor haarzelf, maar ook voor degenen die Fleur het meest lief heeft.

Fragment: 

“Anne-Brecht is gevonden.”
Zijn statement zorgde voor een schim van opluchting die razendsnel over haar keurig opgemaakte gezicht trok. Misschien was ze toch niet zo onverschillig over het lot van haar vriendin, of ex-vriendin. Thomas besloot haar niet langer in onwetendheid te houden. Dit soort nieuws kon je beter zo snel mogelijk vertellen, leerde zijn ervaring.
“Ze leeft niet meer.”
Thomas zag hoe zijn mededeling langzaam tot Melissa doordrong. Eerst de verbazing, toen ontkenning, daarna het besef. De klap kwam hard aan, ze zakte achterover tegen de muur aan. Haar handen eerst omhoog, daarna liet ze ze weer zakken.
“Hoe?” Het woord kwam als een zucht.
“We zijn bezig met het onderzoek.”
“Shit...” Melissa keek hem aan, het volle besef dat Anne-Brecht dood was, in haar ogen. “Shit. Godverdomme. Shit.” Ze legde haar gezicht in haar handen en huilde. Hard. Als een beest, met lange gieren. Thomas wachtte. Hij kende het gevoel, het botbrekende, zielscheurende gevoel dat je je te laat beseft wat iemand voor je betekent. De minuten slopen voorbij en eindelijk haalde Melissa haar handen voor haar gezicht weg.
“Wat kun je me vertellen over de laatste keer dat je haar zag, Melissa. Alles is belangrijk.”
Ze zuchtte, haar schouders schokten na van het verdriet. Ze wreef in haar ogen, focuste zich, dacht na. “We hadden ruzie. Ik zei dat ze niet bij me kon intrekken, dat ik daar niet aan toe was en niet wist of... of ik dat ooit zou willen. Toen werd ze kwaad. Ze gaf alles voor me op, zei ze. Haar familie. Ze zei...” Melissa slikte, bedwong een nieuwe stroom tranen en ging verder. “Ze zei dat ze het zelf wel redde. Zonder mij en al helemaal zonder haar ouders. We hadden het vaak gehad over haar droom om te reizen. Gewoon, weg. Je spullen pakken en verdwijnen. Ik dacht... toen die agenten bij me aan de deur stonden... Ik dacht dat ze het had gedaan. Dat ze gewoon weg was gegaan. Dat ze terug zou komen en dat ik... Dat wij...”
Thomas luisterde naar de verpletterde hoop in haar stem. Hij wachtte even tot hij zijn volgende vraag stelde. “Ging Anne-Brecht weleens om met je collega, Simon Janssen?”
Melissa slikte. Haar wangen kleurden rood, ze schuifelde ongemakkelijk heen en weer op haar plek tegen de muur.
“Alles is belangrijk, Melissa.” Het noemen van de naam van Janssen was een gok. Hij stond als tweede op het lijstje met interessante personen rondom de verdwijningen. Uit de reactie van Melissa wist Thomas dat hij beet had. Nu was het een kwestie van de lijn langzaam binnenhalen om de prooi niet te laten schrikken. “Ze is dood, Melissa. Alles wat je mij kunt vertellen kan bijdragen aan de oplossing waarom.”
“We... We deden het. Soms. Met hem erbij.” Ze schudde langzaam haar hoofd, haar pony viel voor haar ogen. “Hij... Simon vond het lekker om te kijken. En het was spannend. Dus als we te veel gedronken hadden na sluitingstijd of soms een pilletje hadden genomen, dan gingen we met hem mee en...”
“Vrijwillig?”
Melissa keek op. “Hoe bedoel je?”
“Was de seks vrijwillig?”

Reacties

Diana Silver
Laatst aanwezig: 2 uren 10 min geleden
Sinds: 8 Nov 2010
Berichten: 4936

Een gruwelijk mooie kaft is het zeker! Gefeliciteerd big grin

Waar waren we gebleven?

lila
Laatst aanwezig: 2 jaren 5 weken geleden
Sinds: 10 Feb 2010
Berichten: 419

Olga, ik heb er alle vertrouwen in dat dit boek goed gelezen gaat worden! (en wat een mooie kaft thumbsup ). Ik werd ook gelijk gegrepen door het verhaal, toen ik het van je kreeg. Ben erg benieuwd hoe het verder gaat met je uitgeefavontuur. En natuurlijk beveel ik 'm aan o.a. via Social Media smile .

Leonardo Pisano
Laatst aanwezig: 40 weken 5 dagen geleden
Sinds: 7 Nov 2010
Berichten: 2732

Veel succes, Olga!

Auteur van Achter de nevel en Noblesse Oblige  // www.leonardopisano.nl Mede-auteur van Mosterd voor de maaltijd (over schrijven van dialogen) - maritschrijft.com/mvdm 

Johanne
Laatst aanwezig: 1 jaar 30 weken geleden
Sinds: 3 Mei 2012
Berichten: 49

Het is gewoon een goed verhaal, ook voor een Ikea-roman smile

Veel succes!

vokus
Laatst aanwezig: 2 weken 3 dagen geleden
Sinds: 11 Sep 2010
Berichten: 169

Er is niets tegen een Ikea-thriller. Dat woord klinkt in ieder geval eerlijker dan een zogenaamde 'literaire' thriller. Van harte gefeliciteerd, ook met je doorzettingsvermogen! En veel succes met je volgende boek!

Schrijven is zonder zuurstof duiken in het diepe.
www.coradevos.nl

Mirjam Hildebrand
Laatst aanwezig: 2 jaren 19 weken geleden
Sinds: 8 Apr 2013
Berichten: 324

Gefeliciteerd met het uitgeven van je roman! Zeker een mooie kaft!

www.mirjamhildebrand.nl
Rumme Rups (mei 2014)
Opsekopse wereld (oktober 2015)

Via
Laatst aanwezig: 1 jaar 22 weken geleden
Sinds: 12 Jan 2010
Berichten: 2873

Veel succes met dit project! Mooie cover. Ben benieuwd naar je ervaringen om het op deze manier uit te geven.

Zjors
Laatst aanwezig: 3 jaren 24 weken geleden
Sinds: 3 Jan 2005
Berichten: 9604

Maar toch begrijp ik niet helemaal waarom je het niet aan uitgevers hebt aangeboden. Alleen de angst dat je zou moeten herschrijven? Dat was toch helemaal nog niet gezegd? Er is erg veel vraag naar 'Ikea-thrillers' bij uitgevers. Heb je je niet te veel laten ontmoedigen door de agent?
Via een uitgever had je boek waarschijnlijk een groter bereik gehad?

Is een boek in Eigen Beheer alleen voor losers? : http://www.nettyvankaathoven.blogspot.nl/

katniss
Laatst aanwezig: 2 jaren 29 weken geleden
Sinds: 6 Jul 2011
Berichten: 263
Zjors schreef:

Maar toch begrijp ik niet helemaal waarom je het niet aan uitgevers hebt aangeboden. Alleen de angst dat je zou moeten herschrijven? Dat was toch helemaal nog niet gezegd? Er is erg veel vraag naar 'Ikea-thrillers' bij uitgevers. Heb je je niet te veel laten ontmoedigen door de agent?
Via een uitgever had je boek waarschijnlijk een groter bereik gehad?

Het is niet de angst om te moeten herschrijven, herschrijven is geen probleem als het boek er beter van wordt. De kans dat je uit de slushpile wordt getrokken, is volgens mij 0.03 procent ofzo (gehoord in een workshop van Ronald Giphart). Als ze het verhaal goedvinden (de uitgevers) dan lijkt het me fantastisch als ze het willen uitgeven. smile.

Dus op de net omgedraaide manier binnenkomen lijkt me prachtig!

Winnaar Coffee Company Book Award 2014 en 2e plaats Hebban Crimezone Debuutprijs 2014 met Dodenweg.
Nevel, het vervolg op Dodenweg verschijnt mei 2015.
Hitte, de eerste New Adult van een Nederlandse auteur, verschijnt in februari bij Storm Publishers.

Diana Silver
Laatst aanwezig: 2 uren 10 min geleden
Sinds: 8 Nov 2010
Berichten: 4936

3 op de 10.000 ingestuurde manuscripten? Woaw, ik weet niet of ik dit gewoon een ongeloofwaardig getal vind, of dat ik verschrikkelijk ontmoedigd moet zijn.
De cynicus in mij vraagt zich daarnaast af wat dan de kans is om op deze omgedraaide manier binnen te komen, ter vergelijk met het slushpile-percentage.

Gelukkig ben ik niet de cynicus in mij, en ik wens je alle succes big grin

Waar waren we gebleven?

Syriain
Laatst aanwezig: 1 jaar 17 weken geleden
Sinds: 20 Jul 2012
Berichten: 269

Gefeliciteerd, Olga! Ben benieuwd naar je bevindingen met "de omgedraaide manier"! wink

Marlies75
Laatst aanwezig: 6 jaren 4 weken geleden
Sinds: 2 Jan 2011
Berichten: 42

Ik had de eer om het boek al in een vroeg stadium te mogen lezen. Hij was binnen twee dagen uit! Al heel wat thrillers zijn door mijn handen gegaan en deze past wat mij betreft zo in het rijtje van succesvolle Nederlandse thrillers. Ik zou niet gek kijken wanneer je uiteindelijk toch door een uitgever wordt binnengehaald, Olga!

Heel veel succes in ieder geval met uitgeven!

As I lay stretched upon the beach of Nice, I began to feel hatred for birds which flew back and forth across my blue sky, cloudless sky, because they tried to bore holes in my greatest and most beautiful work.' - Yves Klein

schlimazlnik
Laatst aanwezig: 5 jaren 37 weken geleden
Sinds: 14 Aug 2010
Berichten: 4132
Diana Silver schreef:

3 op de 10.000 ingestuurde manuscripten? Woaw, ik weet niet of ik dit gewoon een ongeloofwaardig getal vind, of dat ik verschrikkelijk ontmoedigd moet zijn.

Dat zijn wel ongeveer de cijfers. Hoewel ik denk dat dit genre, IKEA-roman (of vrouwenthriller) wat meer kansen maakt, omdat er een grotere markt voor is dan voor puur literair werk.

Toch vind ik het heel jammer dat er geen professionele uitgever/redacteur of tekstbureau aan te pas is gekomen. Ik ben nu de e-book voorpublicatie aan het lezen en daar staan naar mijn smaak te veel storende fouten in. Een professional had die eruit moeten kunnen halen.

<-- Ze willen er een smiley bij. Bij dezen.
Ik jureer bij de SF-schrijfwedstrijd Trek Sagae 2013.

katniss
Laatst aanwezig: 2 jaren 29 weken geleden
Sinds: 6 Jul 2011
Berichten: 263

@Marlies75 Ha! Ja dank je wink. We hebben het al over deel II gehad en ik ben ook zeer benieuwd naar jouw nieuwe werk!

Winnaar Coffee Company Book Award 2014 en 2e plaats Hebban Crimezone Debuutprijs 2014 met Dodenweg.
Nevel, het vervolg op Dodenweg verschijnt mei 2015.
Hitte, de eerste New Adult van een Nederlandse auteur, verschijnt in februari bij Storm Publishers.

myssica
Laatst aanwezig: 3 jaren 20 weken geleden
Sinds: 3 Apr 2013
Berichten: 144

Dag Katniss.

Ik kwam je boek tegen bij de boekenclub van crimezone. De 11de plaats op de Hall of Fame, whaow! En wat een goede recensies! Van harte!

Groeten

katniss
Laatst aanwezig: 2 jaren 29 weken geleden
Sinds: 6 Jul 2011
Berichten: 263

Dankjewel @myssica.
Heel fijne ervaring was het, die leeslcub van Crimezone. En nu ook nog eens op plek 8 in de verkiezing van Beste Vrouwenthriller 2013 van de site vrouwenthrillers.nl.
Het gaat lekker smile.

Winnaar Coffee Company Book Award 2014 en 2e plaats Hebban Crimezone Debuutprijs 2014 met Dodenweg.
Nevel, het vervolg op Dodenweg verschijnt mei 2015.
Hitte, de eerste New Adult van een Nederlandse auteur, verschijnt in februari bij Storm Publishers.

myssica
Laatst aanwezig: 3 jaren 20 weken geleden
Sinds: 3 Apr 2013
Berichten: 144

Gefeliciteerd!
Goed bezig. Komt Engelenbloed ook uit in boekvorm? Al bezig met een nieuwe vrouwenthriller? Ben benieuwd.

Hoe ben je bij de boekenclub en bij vrouwenthrillers gekomen? Hebben ze je uit de stapel gevist of heb je je daarvoor ingeschreven? Geen idee hoe het werkt, gewoon nieuwsgierig. Een manuscript schrijven vond ik bijzonder leuk om te doen, maar de weg daarna lijkt me ook een groot avontuur. Wil je daarover misschien iets meer vertellen? Je hebt per slot van rekening alles zelf gedaan. Ik zeg: waow!

Groeten.

katniss
Laatst aanwezig: 2 jaren 29 weken geleden
Sinds: 6 Jul 2011
Berichten: 263

@Myssica

Engelenbloed komt in ieder geval in e-book uit, boekvorm ben ik nog niet overuit. Ik dacht eerst niet maar aan de andere kant, dan komt ie ook niet in de bieb. En Engelenveer, het eerste verhaal waar Engelenbloed een vervolg op is, is er wel in boekvorm. In een verhalenbundel weleenswaar, maar toch.
Even over piekeren dus, in ieder geval Valentijnsdag moet het e-book online zijn smile. Ik ben erg benieuwd naar de reacties. De meelezers waren tot nu toe erg tevreden wink.

Je kunt je als auteur opgeven voor de Crimezone Leesclub en bij Vrouwenthrillers ging de verkiezing over alle vrouwenthrillers die in 2013 waren uitgekomen (in totaal meer dan 100 boeken geloof ik ergens gelezen te hebben). Dodenweg stond al eerder in een rijtje met tips/aanraders, hoe je het wilt noemen. Dus dat is mooi. En het boek had mooie kritieken dus ik heb via social media een oproep uitgedaan aan lezers die het een leuk boek vonden. Die moesten dan maar stemmen smile.

Tja...het zelf uitgeven is een heel werk, ook de benodigde aandacht vragen voor je boek. En het is erg spannend, wat vinden 'lezers' ervan. Maar ik ben blij dat ik heb doorgezet. Op het forum is veel te lezen over de stappen die je moet/kunt zetten om in eigen beheer uit te geven. Het groeit volgens mij, en de producten worden steeds beter/professioneler.

Succes!

Winnaar Coffee Company Book Award 2014 en 2e plaats Hebban Crimezone Debuutprijs 2014 met Dodenweg.
Nevel, het vervolg op Dodenweg verschijnt mei 2015.
Hitte, de eerste New Adult van een Nederlandse auteur, verschijnt in februari bij Storm Publishers.

katniss
Laatst aanwezig: 2 jaren 29 weken geleden
Sinds: 6 Jul 2011
Berichten: 263

Inmiddels zijn er nieuwe ontwikkelingen met betrekking tot mijn debuut Dodenweg. Afgelopen 1 mei won ik namelijk de Coffee Company Boom Award. De prijs: Een uitgeefcontract bij Xander Uitgevers te Amsterdam. Dodenweg zal dit najaar dus opnieuw uitkomen, deze keer regulier uitgegeven.

Winnaar Coffee Company Book Award 2014 en 2e plaats Hebban Crimezone Debuutprijs 2014 met Dodenweg.
Nevel, het vervolg op Dodenweg verschijnt mei 2015.
Hitte, de eerste New Adult van een Nederlandse auteur, verschijnt in februari bij Storm Publishers.

Thundernimf
Laatst aanwezig: 2 jaren 28 weken geleden
Sinds: 4 Mrt 2011
Berichten: 231

Proficiat Katniss! Een mooie prijs! smile

Leonardo Pisano
Laatst aanwezig: 40 weken 5 dagen geleden
Sinds: 7 Nov 2010
Berichten: 2732

Loon naar werken, katniss. Van harte!

Auteur van Achter de nevel en Noblesse Oblige  // www.leonardopisano.nl Mede-auteur van Mosterd voor de maaltijd (over schrijven van dialogen) - maritschrijft.com/mvdm 

Leonardo Pisano
Laatst aanwezig: 40 weken 5 dagen geleden
Sinds: 7 Nov 2010
Berichten: 2732

Loon naar werken, katniss. Van harte!

Auteur van Achter de nevel en Noblesse Oblige  // www.leonardopisano.nl Mede-auteur van Mosterd voor de maaltijd (over schrijven van dialogen) - maritschrijft.com/mvdm 

Leonardo Pisano
Laatst aanwezig: 40 weken 5 dagen geleden
Sinds: 7 Nov 2010
Berichten: 2732

Loon naar werken, katniss. Van harte!

Auteur van Achter de nevel en Noblesse Oblige  // www.leonardopisano.nl Mede-auteur van Mosterd voor de maaltijd (over schrijven van dialogen) - maritschrijft.com/mvdm 

Lees Schrijven Magazine
  • Leer schrijven als Stephen King
  • Alles wat een schrijver moet weten over uitgeverijen
  • Schrijftips van Sander Kollaard (Stadium IV)
  • Wat verdien je aan een boek?
  • Crashcourse publiciteit & promotie
  • De schrijfdip en wat je ertegen kunt doen

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Neem vóór 23 september 16:00 u. een abonnement!

MELD JE AAN
A A N B I E D I N G Schrijven Magazine

1 jaar voor slechts € 27,50 én cadeaus!

Profiteer nu!