Start » Boekpresentatie » Nienke Pool - Falco en de gestolen Stympha's

Nienke Pool - Falco en de gestolen Stympha's

Door: nienkea
Op: 14 september 2016

Details
Uitgever: 
Godijn Publishing
ISBN: 
9789492115188
Bladzijden: 
412

Vier jaar geleden verzon ik mijn Stympha's. Ik had nog nooit een letter geschreven. Alleen de verplichte. Je weet wel: die op school, met frisse tegenzin. En toen opeens, op een stralend mooie dag, viel ik op mijn snufferd en kon me twaalf weken lang bijna niet bewegen.
Ineens kwamen er allerlei verhalen opborrelen en ik besloot ze op te schrijven. Althans, dat probeerde ik. Dat was nog helemaal niet zo eenvoudig.
Een jaar later besloot ik het schrijven serieus te nemen en daarmee nam ik meteen een ander besluit: ik besloot om heel veel schrijfkilometers te maken en om er alles aan te doen om beter te worden.
Ik schreef korte verhalen in alle mogelijk denkbare genres en van verschillende lengtes voor jaarboeken, literaire magazines en verhalenbundels. Ik schreef daarnaast columns, blogs en artikelen. En ik had geluk, want bijna al deze schrijfsels vonden hun weg naar een uitgever in Nederland, België, Polen en de VS.

Aan dit verhaal over mijn Stympha's heb ik onafgebroken gewerkt. Ik schreef en herschreef. Ik schaafde en schuurde, tot ik het op durfde te sturen naar een uitgever.
Dit mooie boek is het resultaat en op 22 september komt het uit bij Boek10! Dat is een samenwerkingsverband tussen Godijn Publishing en Heel Nederland Schrijft.

Ik ben er trots op en tegelijkertijd ook heel erg dankbaar voor alle hulp van iedereen hier op dit forum. Zonder jullie aanmoediging en schoppen onder mijn kont, was dit boek er nooit gekomen.

Omschrijving van de inhoud of de flaptekst: 

‘Een Stympha, dat is toch een moordvogel met ijzeren klauwen en een vlijmscherpe snavel waarmee hij je ogen uitkrast?’
‘Ik noem hem vriend,’ antwoordt Falco, ‘hoe zal ik jou noemen?’

Na de Melt Down geldt het recht van de sterkste in Concordia. Het recht van de Alkeiden. Rovend trekken zij door het land en stelen de dierbare Stympha’s van het Vogelvolk. Tijdens zijn zoektocht naar de vogels beleeft Falco spannende avonturen en ontmoet hij nieuwe vrienden. Pas als hij samenwerkt, kan hij de vijand verslaan. En dan merkt hij dat de vijand veel gevaarlijker is dan hij aanvankelijk dacht...

Falco en de gestolen Stympha’s is een YA fantasy verhaal dat losjes is gebaseerd op de mythe van Herakles en zijn gevecht tegen de Stymphalische Moordvogels uit de Moerassen van het Oosten. Falco en de gestolen Stympha’s is een verhaal over vriendschap, moed en het ontdekken van nieuwe werelden.

Fragment: 

6 Vissen vangen in Kuskoy

‘Trek de touwen strak aan. Het net moet over de hele rivier gespannen worden. Niet loslaten!’
De twee jongens stonden tot hun middel in het water en trokken zo hard ze konden aan het touw. De stroming was sterk en de najaarszon brandde fel. Aan de overkant van de rivier zag Falco zijn vertrouwde dorp, waar rook opsteeg uit de talloze schoorstenen. Hij wist dat de vrouwen in hun kleine keukens druk bezig waren met de vele voorbereidingen. Als de vangst zo dadelijk in manden naar het dorp werd gebracht, zouden zij klaar staan met pannen vol kruidige bouillon en dampende sauzen. In de schuren staken de oude mannen alvast de vuren aan om straks zo snel mogelijk met het roken van de vissen te kunnen beginnen.
Jong en oud, iedereen in het dorp hielp mee.Overmorgen zou alles gereed zijn voor de jaarlijkse maanfeesten, die een week zouden duren. Over drie dagen was het volle maan! Hoe groter de visvangst van vandaag, des te vrolijker het feest zou worden. Dit was de spannendste dag van het jaar en de jongens mochten vandaag voor de eerste keer mee het water in. Ze waren als tweede aan de beurt!
Ongeduldig luisterden ze naar de aanwijzingen die ze al zo goed kenden.
‘Op mijn teken komen jullie straks langzaam naar het midden van de rivier. Blijf vlak achter elkaar dan creëer je de meeste kracht. Laat het touw niet los,’ commandeerde het dorpshoofd vanaf de andere oever. ‘Onthoud dat onze wintervoorraad afhangt vandeze vangst.’
Iedereen kende zijn taak.
Er kon niets misgaan.
Falco keek naar de twee mannen een stukje verderop die als eerste de buit moesten vangen. Daarna waren Tycho en hij aan de beurt. Na hen zouden nog zes groepen volgen. Zover hij kon kijken, stonden mannen
tot hun middel in de rivier. Het hele dorp was uitgelopen om te helpen. Allen wachtten ze, net als hij, in spanning op de vissen.
‘Daar komen ze! De vissen komen eraan,’ riepen de verkenners.
Falco strekte zich helemaal uit om de eerste vissen te kunnen zien. Opgewonden stootte hij Tycho aan en samen zagen ze hoe duizenden kleine golven de komst van de school vissen verraadden. Ze kleurden het water zilver in de zon. Het dorpshoofd stond bij de eerste groep en tuurde naar het net. Hij hield zijn arm omhoog en de mannen wachtten op zijn teken.
‘Wachten! Tot het net helemaal vol is. Wachten! Drie, twee, één... nu!’ zei hij en liet zijn arm zakken.
De twee mannen liepen voetje voor voetje het water verder in. Gecontroleerd lieten ze het touw een beetje vieren. Het gespannen net vormde hierdoor als het ware een grote zak. De honderden vissen verzetten zich tegen hun onverwachte gevangenschap en spartelden wild. Het dorpshoofd gaf opnieuw een teken en tien krijgers renden het water in. Met vereende krachten brachten ze het volle net naar de oever.
Iedereen juichte.
Dit beloofde een goede vangst te worden. Vol verwachting keek Falco naar de vissen die hun kant op zwommen.
‘Stel je voor, vijfhonderd kilometer stroomopwaarts zwemmen om je zaad te lozen endan op de valreep in ons net belanden,’ zei hij tegen Tycho, die vlak voor hem stond. Gefascineerd keek hij naar de vogels die rovend boven de rivier vlogen. Pijlsnel doken ze het water in en kwamen ieder met een glimmende vis weer tevoorschijn. Ze vlogen naar de oever en deponeerden hun vangst in de manden. Daar stonden de meisjes al te wachten om de vissen te verzamelen. De volle manden tilden ze op hun schouders en heupwiegend liepen ze naar het dorp.
‘Ik heb duizenden kilometers gereisd, maar voor een meisje zou ik nog geen meter reizen,’ zei Tycho en staarde naar overkant van de rivier. ‘De mooiste zijn hier in Kuskoy te vinden. Nergens hebben ze zulke mooie blonde haren, ronde heupen en brede enkels als bij ons.’
De blonde jongens zwaaiden naar de giechelende meisjes en lieten hun touw een beetje vieren.‘Volgens mij vindt Sterna je wel erg leuk. Ze kan haar mooie ogen niet van je afhouden,’ zei Falco plagend tegen zijn vriend. ‘Laat je spierballen maar eens flink rollen.’
‘Met de Maanfeesten wil ik een krans voor haar winnen en dan ga ik met haar dansen,’ zei Tychoen hij liet het touw los.
‘Van alle zeven dorpen rent er niemand zo snel als jij, dus die krans ga je zeker winnen,’ zei Falco. ‘De krans van boogschieten is voor mij.’

Reacties

parrot
Laatst aanwezig: 24 weken 3 dagen geleden
Sinds: 1 Sep 2009
Berichten: 644

Gefeliciteerd, Nienke. Geniet ervan.

Https:/www.inekefritz.com

nienkea
Laatst aanwezig: 1 jaar 19 weken geleden
Sinds: 11 Dec 2012
Berichten: 2726

Dank je Parrot, ik was het stuk nog even aan het herzien. Jij bent snel!

Ik beheer de Facebookgroep Kinderboeken. https://www.facebook.com/groups/479891095706445/?p...

nienkea
Laatst aanwezig: 1 jaar 19 weken geleden
Sinds: 11 Dec 2012
Berichten: 2726

Sorry, 2x; ik heb een echo.

Ik beheer de Facebookgroep Kinderboeken. https://www.facebook.com/groups/479891095706445/?p...

Yrret
Laatst aanwezig: 3 uren 42 min geleden
Sinds: 16 Jul 2012
Berichten: 5966
nienkea schreef:

voorbe-reidingen
vu-ren
gro-ter
hel-pen
ver-zetten
vijfhon-derd
depo-neerden

Bewust?

Ooit protesteerde ik tegen het 'monopolie der oude heren'. Nu ben ik er zelf één.

janpmeijers
Laatst aanwezig: 1 uur 10 min geleden
Sinds: 8 Mrt 2013
Berichten: 5952

nienkea,
gefeliciteerd, de vogel gaat vliegen. Succes.

nienkea
Laatst aanwezig: 1 jaar 19 weken geleden
Sinds: 11 Dec 2012
Berichten: 2726
Yrret schreef:
nienkea schreef:

voorbe-reidingen
vu-ren
gro-ter
hel-pen
ver-zetten
vijfhon-derd
depo-neerden

Bewust?

Ik heb dit rechtstreeks uit het boek over genomen en was het nog aan het nakijken en toen moest ik plots weg. Dus de afbrekingen zijn bewust in een andere lay-out. Ik haal het weg.
Thx

Ik beheer de Facebookgroep Kinderboeken. https://www.facebook.com/groups/479891095706445/?p...

nienkea
Laatst aanwezig: 1 jaar 19 weken geleden
Sinds: 11 Dec 2012
Berichten: 2726
janpmeijers schreef:

nienkea,
gefeliciteerd, de vogel gaat vliegen. Succes.

Ze zijn ook veel te Stymphatica om in een kooitje te vangen

Ik beheer de Facebookgroep Kinderboeken. https://www.facebook.com/groups/479891095706445/?p...

Marietje
Laatst aanwezig: 1 jaar 41 weken geleden
Sinds: 8 Jan 2014
Berichten: 3968

Fantastisch!

Ik zoek je de 22 ste in Den Bosch op om je persoonlijk te feliciteren. wink
Veel succes. thumbsup

Volg mijn manuscript Control op Facebookpagina (https://www.facebook.com/Control-boek-in-wording-1...) onder pseudoniem May Laysen.

nienkea
Laatst aanwezig: 1 jaar 19 weken geleden
Sinds: 11 Dec 2012
Berichten: 2726

Gezellig!!

Ik beheer de Facebookgroep Kinderboeken. https://www.facebook.com/groups/479891095706445/?p...

Hekate
Laatst aanwezig: 2 jaren 44 weken geleden
Sinds: 10 Jun 2010
Berichten: 3001

Gefeliciteerd, Nienke!

All that we see or seem, is but a dream within a dream (E.A. Poe)

Op zoek naar proeflezers? Neem een kijkje bij De Leesproeverij.

Riny
Laatst aanwezig: 48 min 18 sec geleden
Sinds: 16 Apr 2013
Berichten: 4587

Gefeliciteerd, Nienke.

Waar een ongeluk al niet toe kan leiden...

thumbsup

Thérèse
beheerder
Laatst aanwezig: 2 uren 35 min geleden
Sinds: 2 Aug 2009
Berichten: 5907

Gefeliciteerd, Nienke! Veel succes!

Kun je misschien nog iets vertellen over waarom je voor Boek 10 koos en/of hoe je bij hen terechtkwam? En hoe de samenwerking tussen de diverse partijen werkt, want dat is toch vrij uniek?

Tijdens de zomervakantie schrijfmeters maken in De scribbe? Lees er meer over op deze pagina.

nienkea
Laatst aanwezig: 1 jaar 19 weken geleden
Sinds: 11 Dec 2012
Berichten: 2726
Thérèse schreef:

Gefeliciteerd, Nienke! Veel succes!

Kun je misschien nog iets vertellen over waarom je voor Boek 10 koos en/of hoe je bij hen terechtkwam? En hoe de samenwerking tussen de diverse partijen werkt, want dat is toch vrij uniek?

Ik kende Godijn Publishing van de bundel Zwaarden van Knoflook, een verhalenbundel met Middeleeuwse verhalen. Dat was heel mooi uitgegeven, dus de basis was er. Ik zag hier op Sol de oproep en dacht: zal ik of zal ik niet? Ik heb het opgestuurd en binnen een week had ik antwoord.
Het project is uniek. 10 beginnende schrijvers lanceren tegelijkertijd hun boek. Twee partijen: De uitgever en Heel Nederland Schrijft geloven in een concept waarbij je beginnende schrijvers een kans geeft door ze met een hele grote slinger (veel media aandacht maar ook veel aandacht voor de kwaliteit) de boekenmarkt op te gooien. Ook daarna helpen ze de auteur "als een gewone uitgever" en word je niet aan je lot over gelaten.

De auteur legt zelf ook in. Daar moest ik wel over nadenken, maar ben reuze blij dat ik het gedaan heb. Ik verdien het, door het goede auteurscontract en door de marketing - die ik zelf niet zou kunnen betalen, maar die ik ook niet altijd zie bij grotere uitgevers - dubbel en dwars terug. Ik mag naar alle events, recensie boeken worden geleverd, administratie wordt verzorgd, wedstrijden / literaire prijzen worden nauwgezet in de gaten gehouden, contacten met de pers: alles is heel goed in orde. Dat lijkt vanzelfsprekend, maar ik zie het heel vaak fout gaan. Boeken "vallen onnodig dood" vlak na de lancering omdat ze niet goed in de markt gezet worden. Bij Boek10! willen ze (of beter gezegd we) dat anders doen. Samen sta je sterk. Ieder van de 10 auteurs draagt een steentje bij. De een is goed in marketing en de ander heeft contacten met bloggers of juist bij de krant. Zo help je elkaar.

Het concept houdt ook in dat je zelf actief bent. Nou ja, en dat is mij op het lijf geschreven. De redactie was echt heel goed, daar ben ik, als beginneling, heel blij mee. En ook dat je boek zoveel aandacht krijgt, dat kan lang niet iedere debutant zeggen. Omdat het zo klein is, ken je iedereen. Ook dat vind ik fijn. Er komen nog meer boekpresentaties van Boek10! mensen dus vraag het hen ook. Voor ons allemaal is het een unieke ervaring en we hebben allemaal ons eigen verhaal.

Ik beheer de Facebookgroep Kinderboeken. https://www.facebook.com/groups/479891095706445/?p...

nienkea
Laatst aanwezig: 1 jaar 19 weken geleden
Sinds: 11 Dec 2012
Berichten: 2726

PS, dank dames voor de felicitaties.

Ik beheer de Facebookgroep Kinderboeken. https://www.facebook.com/groups/479891095706445/?p...

Suma
Laatst aanwezig: 5 weken 13 uren geleden
Sinds: 6 Sep 2007
Berichten: 3625

Nienke ook van mij van harte gefeliciteerd met je boek bij Boek10.

Geef woorden aan gedachten.

Thérèse
beheerder
Laatst aanwezig: 2 uren 35 min geleden
Sinds: 2 Aug 2009
Berichten: 5907

Mooi project! Bedankt voor de uitleg! Nogmaals veel succes gewenst; dat zal zeker lukken met het samenvoegen van zoveel talenten!

Tijdens de zomervakantie schrijfmeters maken in De scribbe? Lees er meer over op deze pagina.

nienkea
Laatst aanwezig: 1 jaar 19 weken geleden
Sinds: 11 Dec 2012
Berichten: 2726

Dank dames! Ik ben idd erg blij

Ik beheer de Facebookgroep Kinderboeken. https://www.facebook.com/groups/479891095706445/?p...

Suma
Laatst aanwezig: 5 weken 13 uren geleden
Sinds: 6 Sep 2007
Berichten: 3625

Nienke, kun je hier ook zeggen hoeveel geld je moest investeren?

Geef woorden aan gedachten.

nienkea
Laatst aanwezig: 1 jaar 19 weken geleden
Sinds: 11 Dec 2012
Berichten: 2726
Suma schreef:

Nienke, kun je hier ook zeggen hoeveel geld je moest investeren?

je mag alles van me weten hoor, maar over geld praat ik met niemand, naast mijn man. Het waren geen astronomische bedragen en je krijgt een maat gemaakt bedrag: de een heeft dit nodig en de ander dat.
Klinkt vaag maar ik ga niet op de stoel van de uitgever zitten.
Iedereen die bij GP een manuscript inlevert, krijgt een reactie met een voorstel.

De percentages die je later ontvangt zijn heel transparant en conform alle wettelijke normen en iets daarbovenop.

Ik vraag zelf ook vaak aan schrijvers: hoeveel boeken heb je verkocht: niemand weet het: geloof jij het geloof ik het. Maar het is gewoon niet iets wat iedereen met iedereen bespreekt.

Ik beheer de Facebookgroep Kinderboeken. https://www.facebook.com/groups/479891095706445/?p...

MVSmit
Laatst aanwezig: 23 weken 12 uren geleden
Sinds: 14 Mrt 2012
Berichten: 229

Hoi Nienkea,

Daar zijn ze eindelijk - de Stympha’s! Super hoor. Wat is de beoogde doelgroep (leeftijd) van het boek geworden?

'Well, I'm still a million bucks shy of bein' a millionaire' - Del Griffith

nienkea
Laatst aanwezig: 1 jaar 19 weken geleden
Sinds: 11 Dec 2012
Berichten: 2726

@MVSmit Hallo!!
13+ Young adult

Ik beheer de Facebookgroep Kinderboeken. https://www.facebook.com/groups/479891095706445/?p...

Fallen Angel
Laatst aanwezig: 1 week 2 dagen geleden
Sinds: 16 Jan 2014
Berichten: 177

Wat prachtig dat je Stympha's eindelijk de wereld gaan aanschouwen in de vorm van een boek. Gefeliciteerd, Nienke, en geniet ervan! smile

Meikiepeik
Laatst aanwezig: 3 dagen 11 uren geleden
Sinds: 30 Mrt 2015
Berichten: 503

Van harte gefeliciteerd, nienkea!

Ooit zal er een dag komen dat ik meneer Koch de hand mag schudden, en mag zeggen dat zijn werk niets is. http://www.mjvanholsteijn.nl

nienkea
Laatst aanwezig: 1 jaar 19 weken geleden
Sinds: 11 Dec 2012
Berichten: 2726

Dank jullie wel!!

Ik beheer de Facebookgroep Kinderboeken. https://www.facebook.com/groups/479891095706445/?p...

Via
Laatst aanwezig: 1 jaar 22 weken geleden
Sinds: 12 Jan 2010
Berichten: 2873

Heerlijk dat je Stympha's eindelijk kunnen uitvliegen, Nienke. Het uitgeefconcept klinkt oké, ik hoop dat er genoeg aandacht voor Falco komt.
Is het een eerste boek in een serie, of staat het op zichzelf?

nienkea
Laatst aanwezig: 1 jaar 19 weken geleden
Sinds: 11 Dec 2012
Berichten: 2726
Via schreef:

Heerlijk dat je Stympha's eindelijk kunnen uitvliegen, Nienke. Het uitgeefconcept klinkt oké, ik hoop dat er genoeg aandacht voor Falco komt.
Is het een eerste boek in een serie, of staat het op zichzelf?

Ik ben ook blij met mijn Stympha's.
Het zijn 10 boeken en ik denk dat het de uitgever moeite zal kosten om alle boeken evenveel en de juiste/ gerichte aandacht te geven. Tot nu toe gaat dat heel goed. Voor het ene boek is er meteen radio aandacht en voor een ander boek heeft de regionale pers belangstelling. Per genre gaan we samen dingen doen; zo ook per regio. Voor fantasy zijn er veel events maar ook voor YA. Zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan.
Niet alle tien hebben tijd of ambitie om alles voor hun boek opzij te zetten, dat is niet 'verplicht', als je begrijpt wat ik bedoel. We zijn een groep maar ieder heeft zijn eigen boek.
We versterken elkaar. Veel ideeën, die te realiseren zijn juist als je met meer bent. Vreemde synergie die ik totaal niet had verwacht.
En lieverd, je kent me: ik sneeuw nooit onder, dus voor Falco is er altijd aandacht.

Serie of alleenstaand; Ik zou er nog honderd verhalen over kunnen schrijven of ik laat het hierbij: dat weet ik nog niet. Het boek zelf is af, maar de vogels zouden nog een avontuur kunnen beleven. Ik zie wel.
Ik vind dat bij fantasy te vaak voorkomen: allemaal trilogieën. Iedereen moet het voor zich weten maar ik heb een theorie (ik heb overal een theorie over, dus dit is geen uitzondering) "Travel light en go fast": Je moet als beginnend schrijver flexibel zijn als je succesvol wilt worden. Dus als iets niet lukt moet je overschakelen naar iets anders. Ander thema, andere leeftijdsgroep. maakt niet uit, maar vindt jezelf opnieuw uit. Want als je eerste boek een trilogie is en het loopt niet (omdat je je nog moet ontwikkelen) dan heb je voor deel 2 logischerwijs minder lezers dan voor boek 1 en bij boek 3 is iedereen afgehaakt. Terwijl als je een leuk boek schrijft en het tweede boek is heel anders én je groeit: dan geef je nieuwe lezers een kans om aan te haken zonder dat ze je oude werk hoeven te lezen. Je moet je blijven ontwikkelen en je niet vastbijten in een wereld omdat jij daar zoveel van houdt.

Dit gezegd hebbende: ik heb nog heel veel verhalen in mijn computer staan over die moordvogels, dus als dit goed loopt en de uitgever ziet het zitten: wie weet.

Ik beheer de Facebookgroep Kinderboeken. https://www.facebook.com/groups/479891095706445/?p...

Hay
Laatst aanwezig: 3 dagen 28 min geleden
Sinds: 1 Dec 2004
Berichten: 2932

Ik ga het project met belangstelling volgen, maar voorlopig houd ik vast aan het principe dat mijn eigen boek er alleen maar hoeft te komen als een uitgever er brood in ziet zonder dat ik er zelf geld in steek. Misschien is dat een achterhaald idee, maar ja, ik ben nu eenmaal behoorlijk eigenwijs, gelukkig niet zó eigenwijs dat ik niet in staat ben om ooit van mening te veranderen. Wie weet... big grin

Ik zie je de 22e, want dat gesigneerd exemplaar wil ik niet mislopen. smile

nienkea
Laatst aanwezig: 1 jaar 19 weken geleden
Sinds: 11 Dec 2012
Berichten: 2726

Hay, jij krijgt er zelfs een kusje bij!

Ik beheer de Facebookgroep Kinderboeken. https://www.facebook.com/groups/479891095706445/?p...

Hay
Laatst aanwezig: 3 dagen 28 min geleden
Sinds: 1 Dec 2004
Berichten: 2932

big grin

nienkea
Laatst aanwezig: 1 jaar 19 weken geleden
Sinds: 11 Dec 2012
Berichten: 2726

Voor wie een gooi wil doen naar een gratis boek: er is een leesclub op Hebban. Dan wordt er wel van je verwacht dat je tijdens het lezen over het boek praat (zowel op Hebban als op bv Facebook)

Ik beheer de Facebookgroep Kinderboeken. https://www.facebook.com/groups/479891095706445/?p...

Lees Schrijven Magazine
  • Leer schrijven als Stephen King
  • Alles wat een schrijver moet weten over uitgeverijen
  • Schrijftips van Sander Kollaard (Stadium IV)
  • Wat verdien je aan een boek?
  • Crashcourse publiciteit & promotie
  • De schrijfdip en wat je ertegen kunt doen

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Neem vóór 23 september 16:00 u. een abonnement!

MELD JE AAN
Schrijfboek cadeau? Nu gratis bij een abonnement op Schrijven Magazine!

Neem een abonnement op Schrijven Magazine!

Maak je keuze!