Start » Boekpresentatie » Netty van Kaathoven - Kappen nou!

Netty van Kaathoven - Kappen nou!

Door: Zjors
Op: 11 december 2012

Details
Uitgever: 
Parelz
ISBN: 
9789491074202
Bladzijden: 
136

De laatste tijd schrijf ik veel 'luchtige' boeken, zoals mijn paardenboeken, die leuk verkopen en mij en de lezer plezier verschaffen.
Maar regelmatig heb ik de behoefte om een heftig onderwerp bij de kop te nemen (zoals mijn boeken over seksueel misbruik bij kinderen en jeugdcriminaliteit). Waarschijnlijk steekt mijn oude vormingswerkersmentaliteit dan weer de kop op en wil ik de wereld 'iets meegeven'.
Bermmonumenten langs de weg trekken altijd mijn aandacht. Vaak zijn daar jonge mensen om het leven gekomen en vaak was er alcohol in het spel. Ook krantenberichten over fatale ongelukken van jongeren na een avond stappen laten mij moeilijk los.
Ik besloot een boek daarover te schrijven, dat werd 'Kappen nou!'. Voor jongeren van 14-plus.

Leander, de hoofdpersoon, raakt betrokken bij een ongeluk als een van zijn vrienden dronken de macht over het stuur verliest. De bestuurder en een andere vriend komen om, een andere vriend belandt in een rolstoel, alleen Leander brengt het er goed vanaf. Dat hij zich steeds meer schuldig gaat voelen komt volgens zijn psychiater door een onverwerkt rouwproces omdat hij wel leeft en de anderen niet. Dat is gebruikelijk bij dit soort drama's.
Maar Leander beweert dat de waarheid anders in elkaar steekt.

Een van mijn uitgevers besloot een themaserie te gaan maken voor jongeren en daar paste het in. Maar voor het werd gepubliceerd sloeg de crisis toe in boekenland en werd de serie gecanceld.
Een andere uitgever deed er twee jaar over om eindelijk in te zien dat ze het commercieel niet rendabel achtten en ook geen boeken meer konden uitgeven die intern gesubsidieerd zouden zjn door goedlopende titels.
Een verkeersorganisatie dacht het te gaan uitgeven, tot er op hun bureau een waargebeurd verhaal kwam te liggen over een jongen die gehandicapt raakte doordat een dronken man hem aanreed. Waargebeurd verkoopt beter, dus exit Kappen nou!.
Afijn, zo is het boek geloof ik een keer of tien bijna uitgegeven. Maar voor mij was het duidelijk dat het er zou moeten komen. Het onderwerp ging me na aan het hart.
Bovendien had het me heel veel energie (bloed, zweet en tranen) gekost om het te schrijven. Leander, de hoofdpersoon, kan namelijk zijn leven niet meer oppakken na alles wat er gebeurd is. Omdat ik het boek schreef in het ik-perspectief en de tegenwoordige tijd, en me altijd erg inleef in mijn personage, beleefde ik zijn wanhoop helemaal mee als ik schreef. Zo veel moeite had ik dus niet gedaan om het boek vervolgens in een virtuele la te leggen.
Als er maar een jongere de auto zou laten staan bij dronkenschap doordat mijn boodschap in het boek overgekomen zou zijn, achtte ik het boek al geslaagd :-) Desnoods ging ik het in eigen beheer uitgeven.

Toen raakte ik erover in gesprek met de eigenaars van Parelz en die zagen het onderwerp heel erg zitten! En ze stonden op het punt om een Young Adultloot aan hun uitgeverij toe te voegen. Daar zou dit als eerste boek mooi in passen. Iedereen blij!
Voor deze uitgever is het wel rendabel te maken omdat ze niet werken met grote voorraden. Voor bedrijven en instellingen kan er daardoor maatwerk worden geleverd.
Het boek gaat natuurlijk in de 'gewone' verkoop naar lezers. Maar mocht een organisatie bijvoorbeeld op het gebied van verkeersveiligheid het boek aangepast willen bestellen dan kan er zo een logo van hen op en een info-pagina aan worden toegevoegd, zodat het een boek op maat is.
Ook voor rijscholen en onderwijsinstellingen en dergelijke bijvoorbeeld interessant.
Voor mij is dat ook een heel nieuw verkoopmodel, dus ik zoek samen met de eigenaars van Parelz naar organisaties en instellingen waar het boek interessant voor is. Tips zijn welkom.

Gelukkig pikte de pers het meteen goed op en kreeg ik al een halfuur nadat ik een mailtje stuurde een uitnodiging voor een goedbekeken programma op Omroep Brabant TV. Ze hebben het interview daar ook voor me 'geknipt' en op YouTube geplaatst: http://www.youtube.com/watch?v=pjhdqbieTYg Een prachtige gratis reclame natuurlijk!

Zojuist heb ik het proefboek binnen gekregen en dat lees ik vanavond nog eens kritisch door.
Daarna stelt de uitgever eventueel nog kleine puntjes bij en kan het vanaf morgen worden besteld en over een paar dagen worden geleverd!
Bestellen gaat het snelst rechtstreeks via de uitgever, de link staat hierboven.

Omschrijving van de inhoud of de flaptekst: 

Een indringend verhaal over vriendschap, leugens, schuldgevoelens en alcoholmisbruik in het verkeer.

Mijn schedel ontploft bijna als de rolstoel langs de open graven van Walter en Bas rijdt. Ik wist niet dat je zo’n erge hoofdpijn kunt hebben. Een leger wormen is een aanval op mijn maag aan het ondernemen.
Het komt door de klap, heeft de arts gezegd. Het zou geleidelijk minder moeten worden. Ik weet dat het niet minder zal worden. Het zijn mijn gedachten die aan mijn schedel knagen omdat ze eruit willen. Het zijn de woorden die uit mijn mond willen rollen, maar dat niet mogen.
Ik gooi bloemen op de kist van Bas. ‘Sorry, Bas,’ fluister ik.
En bloemen op de kist van Walter. ‘Sorry, Walt.’

Vier vrienden; een avond stappen met veel alcohol. De wilde rit naar huis eindigt fataal. Twee van Leanders vrienden komen om het leven, de derde eindigt in een rolstoel. Alleen Leander komt er met lichte verwondingen vanaf. Zijn leven oppakken na het verlies van zijn vrienden lukt hem niet. Gedachten knagen in zijn hoofd en zijn schuldgevoel maakt hem bijna waanzinnig. Wat is er die avond van het ongeluk werkelijk gebeurd?

Fragment: 

(Henk is de man die hen vond na het ongeluk. Hij heeft ook ooit vastgezeten voor rijden onder invloed)

‘Nu weet ik het zeker.’
Henk antwoordt niet. Hij kijkt peinzend naar mijn gezicht alsof hij nu pas ziet dat ik er ben. Hij steekt zijn volgende shagje op.
‘Ik weet het nu zeker,’ herhaal ik.
‘Wat?’
‘Dat ik er beter een einde aan kan maken. Zou jij beter ook kunnen doen. Er valt toch niet te leven met het idee dat je mensen hebt vermoord. Dan kun je beter zelf ook vertrekken.’
Met een dikke frons boven zijn ogen kijkt Henk me aan. ‘Het waren ongelukken,’ zegt hij tenslotte traag. ‘Toen en nu.’
‘Geloof je het zelf? Wie had er gedronken? Jij dus, en ik ook. Dan is het geen ongeluk, dan is het moord.’
‘Wie zegt dat?’
‘Ik, dat hoor je dacht ik wel.’
‘En nu wil je er een einde aan maken.’ Het klinkt niet als een vraag.
‘Ja, vandaag. Vandaag moet het gebeuren. Ik weet dat ik mijn spiegelbeeld morgen niet opnieuw zal kunnen verdragen. Het is geweest, ik ben geweest. Mijn leven is klaar.’
‘Hoe dacht je dat te regelen?’
‘Het moet simpel zijn: te hoge snelheid, een bochtige weg, een laan met oude bomen. Net als toen, het moet simpel zijn. Enkel moed is ervoor nodig. Slechts één keer moed. Een paar minuten maar, minder nog. In een paar seconden kan het fout gaan en kan een leven eindigen. Kunnen levens eindigen. Simpel.’
‘Kunnen levens eindigen?’
‘Je kunt mee als je wilt. We nemen jouw auto. Ik rijd, jij hebt het lef toch niet.’
Henk krabt over zijn hoofdhuid. Woelt door zijn haar dat al weken niet meer gewassen is, zo te zien. Knippert een paar keer met zijn ogen tegen de rook die hij zichzelf in het gezicht blaast. ‘Nee, dank je. Ik blijf nog even.’
‘Zo je wilt.’
Als ik opsta, gooit hij zijn autosleutels voor me op tafel. ‘Ik gebruik hem toch niet meer. Doe maar.’
‘Klootzak!’
‘Wat nou weer?’
‘Je zou me tegen moeten houden.’
‘Ik heb genoeg aan mezelf. Ik lees het wel in de krant.’
Ik geef een schop tegen de tafel, waardoor de sleutels voor Henks voeten op de grond vallen. Nijdig sla ik de kamerdeur achter me dicht. De voordeur schop ik met een rottrap dicht. Ik hoor hem kraken.

Reacties

Mijre Gidet
Laatst aanwezig: 3 jaren 11 weken geleden
Sinds: 19 Apr 2010
Berichten: 1352

Fijn dat je bij Parelz een plek hebt kunnen vinden voor het werk. Wist niet dat ze van plan waren om ook YA-verhalen uit te geven, maar dat is een positieve uitbreiding.
Mooi dat het harde werken, lange wachten en doorzetten zijn vruchten af heeft mogen werpen. Het fragment ziet er in ieder geval strak - ik durf niet "goed" te zeggen gezien de inhoud - uit.

wolfke
Laatst aanwezig: 1 jaar 39 weken geleden
Sinds: 13 Nov 2011
Berichten: 1004
Zjors schreef:

Leander, de hoofdpersoon, raakt betrokken bij een ongeluk als een van zijn vrienden dronken de macht over het stuur verliest. De bestuurder en een andere vriend komen om, een andere vriend belandt in een rolstoel, alleen Leander brengt het er goed vanaf. Dat hij zich steeds meer schuldig gaat voelen komt volgens zijn psychiater door een onverwerkt rouwproces omdat hij wel leeft en de anderen niet.
Maar Leander beweert dat de waarheid anders in elkaar steekt ...

Dag Zjors, goed dat je na al die moeite toch een uitgever vond. Proficiat! Hopelijk kan je inderdaad gebruik maken van dergelijk verkoopsmodel en vind je een organisatie of context waarbinnen het verhaal een extra doel krijgt. Persoonlijk vind ik je bovenstaande tekst -vooral het einde- ook heel leuk als flaptekst.

citaat: ‘Geloof je het zelf? Wie had er gedronken? Jij dus, en ik ook. Dan is het geen ongeluk, dan is het moord.’
> daaruit zou ik afleiden dat Leander dronken achter het stuur zat > maar het is een van zijn vrienden die dronken de macht over het stuur verliest ... Leander was uiteraard ook dronken en heeft het ongeluk daardoor niet kunnen voorkomen of kunnen ingrijpen misschien ... en daardoor is hij even schuldig als ... (?) > moet wellicht blijken uit het verhaal wink

Ontdek het kortverhaal Karabas, het jeugdboek Arendsjong, het kerst/winterverhaal Frede en de Kerstman, het paas/lenteverhaal Ebba, de eerste paashaas, het zomerverhaal Soraia, kind van de zee en het halloween/herfstverhaal Jacks Lantaarn via www.leenlefebre.be.

Thérèse
beheerder
Laatst aanwezig: 2 uren 38 min geleden
Sinds: 2 Aug 2009
Berichten: 5907

Gefeliciteerd, Zjors! Ik hoop dat je goede wegen zult vinden voor dit boek - op plaatsen waar mensen zijn die zo'n drama nog niet hebben meegemaakt. Want als ze het wél hebben meegemaakt, kunnen ze een boek als dit slecht verdragen (is mijn ervaring).

Misschien iets om te onthouden bij het zoeken naar 'doelgroepen'. Je hebt het, als ik 't goed begrepen heb, ook niet geschreven voor verwerking, maar als waarschuwing (soort van).

Tijdens de zomervakantie schrijfmeters maken in De scribbe? Lees er meer over op deze pagina.

Zjors
Laatst aanwezig: 3 jaren 24 weken geleden
Sinds: 3 Jan 2005
Berichten: 9604

Dank voor jullie felicitaties!

Ja, Wolfke, je zult het verhaal moeten lezen om de waarheid te kennen :-)

Dank voor je waarschuwing, Therese.
Het kan zo werken, maar dat hoeft niet (is mijn ervaring).

Is een boek in Eigen Beheer alleen voor losers? : http://www.nettyvankaathoven.blogspot.nl/

Thérèse
beheerder
Laatst aanwezig: 2 uren 38 min geleden
Sinds: 2 Aug 2009
Berichten: 5907
Zjors schreef:

Dank voor jullie felicitaties!

(...)

Dank voor je waarschuwing, Therese.
Het kan zo werken, maar dat hoeft niet (is mijn ervaring).

Ik bedoelde niet dat ik jou waarschuwde, maar dat jij dit boek als waarschuwing (soort van) had geschreven.

Tijdens de zomervakantie schrijfmeters maken in De scribbe? Lees er meer over op deze pagina.

Pluisebol
Laatst aanwezig: 11 weken 3 dagen geleden
Sinds: 10 Mrt 2007
Berichten: 4227

Als er maar een jongere de auto zou laten staan bij dronkenschap doordat mijn boodschap in het boek overgekomen zou zijn, achtte ik het boek al geslaagd :-) Desnoods ging ik het in eigen beheer uitgeven.

En daar ga je voor, Zjors.
thumbsup

Bij dag en nacht, bij zon en regen
kom je leuke dingen tegen.
(Dr Seuss)

ElsDeVuyst
Laatst aanwezig: 2 jaren 41 weken geleden
Sinds: 9 Okt 2011
Berichten: 103

Inderdaad! Het is verschrikkelijk als je de krant openslaat na het weekend. Zo'n boek zou verplichte lectuur moeten worden voor jongeren met de auto de baan op gaan.

Proficiat Zjors!

De wereld reikt verder dan de grens die anderen voor jou bepalen.

www.elsdevuyst.be

marja
Laatst aanwezig: 4 jaren 40 weken geleden
Sinds: 1 Dec 2004
Berichten: 1298

Gefeliciteerd. Schiet je al op naar de honderd?

Naast de boeddha bloeit
kardinaalshoed, monnikskap
salomonszegel.

Tja
Laatst aanwezig: 1 dag 1 uur geleden
Sinds: 4 Mei 2009
Berichten: 14122

Ik kan me voorstellen als een verhaal al zolang in je hoofd zit, je er alles aan doet om het uit te geven. Heftig thema. Ik hoop dat je een organsiatie vindt die er iets in ziet. Het lijkt me wel moeilijk, maar niets is onmogelijk. Gefeliciteerd met je boek.

Waar je ook bent, 'Ik zal je vinden'.

Zjors
Laatst aanwezig: 3 jaren 24 weken geleden
Sinds: 3 Jan 2005
Berichten: 9604

Dank jullie! big grin

Dit is nummer 35, marja, dus er is nog werk aan de winkel. Maar 36 en 37 en 38 komen in januari uit bij twee uitgevers smile
En 39 wordt op dit moment geillustreerd. Daarna wordt het weer even rustig tot de kinderboekenweek.

Het is niet echt noodzakelijk dat een organisatie er iets in ziet, Tja, het boek is gewoon zo klaar en te bestellen en zal hoop ik veel lezers vinden.
Ook hoop ik op een mooie biebbestelling.

Maar extra verkoopkanalen zouden zeer veel toe kunnen voegen.

Is een boek in Eigen Beheer alleen voor losers? : http://www.nettyvankaathoven.blogspot.nl/

J.
Laatst aanwezig: 8 weken 2 dagen geleden
Sinds: 5 Jul 2009
Berichten: 449

Weer een boek! Geweldig hoe jij allerlei soorten onderwerpen aansnijdt.je hoeveelste boek is dit nu? smile

Marjet
Laatst aanwezig: 1 jaar 7 weken geleden
Sinds: 13 Okt 2006
Berichten: 919

geweldig Zjors, en ParelZ... ook even noemen dat ze dit aangaan, een nieuw genre. Maar dat jij het hebt geschreven is natuurlijk het beste! wink .

Schrijven, dat is jezelf op het spel zetten. Jezelf! Susan Sontag

sabarinde
Laatst aanwezig: 3 dagen 21 uren geleden
Sinds: 3 Aug 2007
Berichten: 2109

Gefeliciteerd, Zjors. Nodig onderwerp.Als schrijver blijf je zo nog een vormingswerker.

Inge17
Laatst aanwezig: 2 dagen 21 min geleden
Sinds: 15 Mei 2009
Berichten: 324

Gefeliciteerd! Heftig onderwerp. Lijkt me inderdaad een goede waarschuwing voor jongeren.
En dat tv-interview ziet er ook heel goed uit, leuk!

Trenke
Laatst aanwezig: 3 jaren 17 weken geleden
Sinds: 26 Okt 2007
Berichten: 3802

Gefeliciteerd, Zjors. Zeer heftig onderwerp. Ik hoop met je mee dat het ongelukken zal voorkomen.

eef
Laatst aanwezig: 4 jaren 27 weken geleden
Sinds: 13 Jul 2007
Berichten: 1156

thumbsup thumbsup thumbsup

Zjors
Laatst aanwezig: 3 jaren 24 weken geleden
Sinds: 3 Jan 2005
Berichten: 9604

Dank jullie!
Ik verwacht komende dinsdag de stapel bestelde boeken bij mij thuis.
Dus wie een gesigneerd exemplaar wil, die contact mij, wie een 'blanco' exemplaar wil, die bestelt via de site van Parelz smile

Is een boek in Eigen Beheer alleen voor losers? : http://www.nettyvankaathoven.blogspot.nl/

Ceridwen
Laatst aanwezig: 16 weken 6 uren geleden
Sinds: 15 Feb 2006
Berichten: 3965

Wow, Netty, dat is idd heel wat anders dan lieve paarden... wens het boek een goed leven toe, hoop dat het je doel dubbel en dwars bereikt.

Schrijfcoach Ma...
Laatst aanwezig: 36 weken 11 uren geleden
Sinds: 21 Okt 2010
Berichten: 489

Gefeliciteerd, Netty! Interessant boek!

gizmo
Laatst aanwezig: 2 jaren 4 weken geleden
Sinds: 27 Nov 2009
Berichten: 401

Gefeliciteerd Netty. Wat een heftig onderwerp!

39 boeken thumbsup Jij bent goed bezig Zoen

Als ik schrijf, kan ik even ontsnappen van de harde realiteit en waan ik mezelf in een andere wereld waar ik de touwtjes in handen heb!

Thule82
Laatst aanwezig: 1 jaar 11 weken geleden
Sinds: 4 Apr 2011
Berichten: 628

Van harte! Mooi en belangrijk onderwerp ook.

'Het zijn niet het hoge gras, het stille land, de smetteloze sneeuw, die het beeld van onze jeugd bepalen. Het is veel meer de schokkende wijze waarop de mens kennis maakt met het leven.' Bertus Aafjes, 'De sneeuw van weleer'

ema
Laatst aanwezig: 42 weken 5 dagen geleden
Sinds: 19 Nov 2008
Berichten: 627

Gefeliciteerd Zjors. Fijn dat dit boek er toch nog gekomen is want je hebt gelijk: zelfs als er maar één is die besluit de auto te laten staan, heb je al enorm veel bereikt. Beetje vreemd dat sommige uitgevers hier zo lang over moesten nadenken, het lijkt me een verhaal dat zeker lezers trekt. Zou ook een goed boek zijn voor de hogere klassen van middelbare scholen denk ik.

Als een boek begint te spreken moet de schrijver zwijgen (Nietzsche)

Zjors
Laatst aanwezig: 3 jaren 24 weken geleden
Sinds: 3 Jan 2005
Berichten: 9604

Dank voor jullie feli's smile
Ja, Ema, ik probeer het ook te promoten op scholen. Vanaf een jaar of 14 is het een zinnig boek!
Als er hier nog iemand in het onderwijs werkt...

Is een boek in Eigen Beheer alleen voor losers? : http://www.nettyvankaathoven.blogspot.nl/

J.
Laatst aanwezig: 8 weken 2 dagen geleden
Sinds: 5 Jul 2009
Berichten: 449

Ik zag de recensie op Jaapleest.nl. Er staan best een aantal leuke dingen in, maar ook iets minder leuke... Had je het al gezien?!

Zjors
Laatst aanwezig: 3 jaren 24 weken geleden
Sinds: 3 Jan 2005
Berichten: 9604

Ja, ik had hem al gezien en ben er al met al toch blij mee :-)

Is een boek in Eigen Beheer alleen voor losers? : http://www.nettyvankaathoven.blogspot.nl/

willemjansen
Laatst aanwezig: 6 jaren 18 weken geleden
Sinds: 28 Aug 2006
Berichten: 150

Alweer een boek?

Elaine
Laatst aanwezig: 5 jaren 42 weken geleden
Sinds: 16 Okt 2013
Berichten: 40

Lijkt me een mooi boek met een goede boodschap! Ik hoop dat het goed zal verkopen. Als ik een kind van 14 had dan had ik het zeker gekocht.

Lees Schrijven Magazine
  • Leer schrijven als Stephen King
  • Alles wat een schrijver moet weten over uitgeverijen
  • Schrijftips van Sander Kollaard (Stadium IV)
  • Wat verdien je aan een boek?
  • Crashcourse publiciteit & promotie
  • De schrijfdip en wat je ertegen kunt doen

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Neem vóór 23 september 16:00 u. een abonnement!

MELD JE AAN
Lees Schrijven Magazine!

Lees het komende nummer van Schrijven Magazine. Meld je aan vóór 23 september!

Word abonnee!