Start » Boekpresentatie » Moes Wagenaar - Enschedese Portretgedichten

Moes Wagenaar - Enschedese Portretgedichten

Door: MoesWagenaar
Op: 29 januari 2013

Details
Uitgever: 
O Uitgevers
ISBN: 
9789082026306
Bladzijden: 
64

Ik ben in 2011 aangesteld als stadsdichter van Enschede, voor een periode van twee jaar. Ik heb in die tijd elke maand een gedicht geschreven over een inwoner en een actualiteit uit Enschede. De personen werden me aangedragen door anderen, omdat het mooie integere mensen zijn. Ik schreef bij voorkeur over mensen die ik niet kende en die ook niet bekend zijn. De personen werden naast dat ik ze heb geïnterviewd ook gefotografeerd. Bij elk gedicht hoort een portret dat gemaakt is door (en na haar overlijden halverwege 2012: voor) de bekende modefotografe Miep Jukkema. Elke maand is het nieuwste gedicht in de lokale media gepresenteerd (krant, radio, tv en etalage van de boekwinkel) en nu komt een bundel uit waar de 24 gedichten in staan.

Als stadsdichter in Enschede krijg je vanuit de gemeente in principe geen ondersteuning. Je krijgt wat prijzengeld en wordt geacht geld te vragen voor bepaalde opdrachtgedichten, bijvoorbeeld voor de gemeente. Het is de bedoeling dat je uiteindelijk zelf ook je gedichten bundelt. De gemeente neemt daar dan een aantal exemplaren van af.

Bij de totstandkoming heb ik hulp gehad van een boel mensen die mij daarbij vrijwillig hebben geholpen. De fotografe Miep Jukkema - die bij mijn verkiezing was, maar die ik nog niet kende - wilde in haar drukke fotogravenbestaan (met studio's in Amsterdam en Parijs) elke maand een portret voor mij schieten in Enschede, ze woonde in Buurse. Haar vriend, Bert Vanderveen, die vormgever is en mij ook alleen van de verkiezing kende wilde dat voor mij ook wel vrijwillig doen. Miep en Bert stonden allebei achter het project dat ik had ingezet en wilden me graag helpen om de stad daarmee nog wat mooier te maken. Verder heb ik nog wat vrienden ingeschakeld die me hebben geholpen met de website (Frank van Vliet), met het maandelijks maken van filmpjes (Jan Koornstra) en het inspreken van de voice-over (Thijs Wagenaar), met tekstcorrectie (Dieuwke van Wijk) en met het geven van tekstadvies bij elk gedicht elke maand (Krijn Peter Hesselink). Bij de filmpjes werd ik voor het camerawerk ook geholpen door TV Enschede FM die elke maand met me op pad gingen. Toen Miep Jukkema plotseling overleed op driekwart van het project heeft Bert in haar stijl de foto's doorgezet. Dat was voor hem niet makkelijk, maar hij heeft zich daar moedig doorheen geslagen.

Bert Vanderveen heeft uiteindelijk het hele boek opgemaakt en na wat afwegingen te hebben gemaakt is hij zelf een uitgeverij begonnen: O Uitgevers. Ik heb een voorwoord laten schrijven door een vaste lezer die me elke maand een leesverslag stuurde en ik heb het voorwoord zelf nog flink aangepast, zodat het iets professioneler overkwam en afgestemd met hem zodat hij zich er ook helemaal in kon vinden. Bert heeft contact gezocht met uitgevers en samen met mij het papier enzo bepaald: dik, zodat de kleurenfoto's goed uitkomen en niet te wit papier, zodat het warmte uitstraalt. Ik had ook alle inspraak op hoe de binnenkant eruit kwam te zien, maar Bert kwam met een boel goede ideeën. Ik heb bijvoorbeeld wel zijn idee om een steunkleur in de binnenkant te gebruiken (de gedichttitels en een paar illustraties rood) afgewezen, omdat ik vond dat mijn gedichten en de foto's een sobere omgeving verdienden die niet af zou leiden van waar het eigenlijk om ging. We hebben gekozen voor een bundel met een slappe kaft maar met 25 kleurenfoto's, zodat het een gewone en niet te dure dichtbundel zou zijn, maar de foto's ook goed tot hun recht zouden komen. Ik heb ervoor gekozen om 750 bundels te laten drukken, omdat het niet veel duurder was dan 500 bundels en omdat ik er dan makkelijker exemplaren van weg kan geven als 'luxe visitekaartje'.

Het heeft me al met al enorm veel tijd gekost om dit boekje voor elkaar te krijgen en ook Bert heeft er heel veel tijd inzitten. Het project met de 24 interviews met mooie mensen (die ik allemaal zelf regelde), met 24 mensen rondom actualiteiten (die ik grotendeels zelf uitzocht). Het schrijven van de gedichten zelf, het terugkoppelen naar de geportretteerden en opdrachtgevers (die vonden het vaak erg confronterend wat ik schreef), het regelen van de foto's, filmpjes, bijhouden van de website en ook het contact met alle vrijwilligers kostte veel tijd. Nu heb ik weinig hulp bij de promotie van mijn boek (persberichten maken en versturen) en het contact hebben met de boekwinkel, verzending van exemplaren, etc. Maar ik ben er wel erg tevreden mee en trots op het resultaat. Ik heb het idee dat de gedichten in de bundel boven zichzelf kunnen uitstijgen in het geheel.

Omschrijving van de inhoud of de flaptekst: 

ENSCHEDESE PORTRETGEDICHTEN
en over Moes Wagenaar, stadsdichter

En ik, ik ben een peuteraar,
ik peuterde de wolfskleren
van schapenlijven.

Maandelijks gaf ik
een Enschedeër bloot,
om rustig naar te kijken.

Zo puur kunnen we zijn,
zo schaamteloos
ons best doen.

‘Moes Wagenaar is van deze tijd. Surfen en zappen
naar alle kanten om daarna stil te houden, de taal te
verdichten tot een portretgedicht.’
— Leen Fröberg

Fragment: 

UT-VIADUCT
en over Orhan Altun, de vader van Mehmet

Het was december en het viaduct was net naar beneden gehaald,
God mag weten waarom, maar er zijn dingen belangrijker:
Mehmet moet gewoon een goed diploma halen net als zijn broer
die advocaat geworden is en als zijn vader hem niet kan helpen
(wiskunde gaat soms over polders en over lijnen die evenwijdig lopen
en zijn vader zeurt niet dat hem dat niet met de paplepel is ingegoten)
gaan ze met boek en werkboek en met wanten aan naar de UT op woensdagavond.

Ben jij student? Ik ben een dichter, maar dat geeft niet; ik ken studenten
aan een tafeltje en ik weet van evenwijdigheid. Het is een vorm van langs elkaar
leven. Elkaar nooit opzoeken. Onbenaderbaar zijn. Geen inspraak dulden.

BEVRIJDINGSDAG
en over Marten Wessels, de oppas van Melita

Hij brengt zijn oppaskind naar zwemles
wacht tussen de vrouwen op het meisje achter glas.
Hij weet zich langzaam te bewegen
(zoals de Duitsers hier nu op Bevrijdingsdag?).

Na weken durft de moedigste hem aan te spreken,
geen vader nee, de oppas –
en nee geen vrouw, ik heb een vriend –

Met wat geduld zit er veel rek in vooroordelen
(blijken we toch sterk te lijken op elkaar),
al wil hij zijn bevochten vrijheid ook niet overdrijven:
straks droogt Melita – bijna zeven – zichzelf maar netjes af.

NATIONALE REISOPERA
en over Marijke Levendig–van Proosdij, hoofd bedrijfsrestaurant

Ze werd van koorzanger het hoofd van de kantine,
hij van leasebakdealer staatssecretaris van cultuur.

Zij heeft zich omgeschoold en weet nu van
sociale hygiëne, weegt zorgvuldig de verzoeken
over chocoladevla en roze koeken af. Net zoals
de opera het aanbod kritisch afstemt op de vraag.

Hij speelt met vriendjes op een berg van
roze koeken, roept dat er niks over is en schiet
op wie nog kansen ziet met klodders chocoladevla.
Zoals het hele kabinet dat doet dit jaar: haha, haha.

TOELICHTING

UT-Viaduct: Eind 2010 heeft de gemeenteraad 15 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de sloop van het ut-viaduct. Volgens tegenstanders veel geld voor een slechtere verkeerssituatie. De wethouder gaf toe dat de discussie over de sloop met veel mist is omgeven.

Bevrijdingsdag: De gemeente Enschede onderhoudt – zeker ook op bevrijdingsdag – nauwe banden met de Duitse buurgemeentes.

Nationale Reisopera: In de bezuinigingsplannen van staatssecreratis Zijlstra (kabinet-Rutte I) is aangekondigd dat de subsidie aan de nationale reisopera met 60% wordt gekort.

Reacties

Thérèse
beheerder
Laatst aanwezig: 7 uren 59 min geleden
Sinds: 2 Aug 2009
Berichten: 5904

Hallo Moes, kun je ook nog iets vertellen over hoe de bundel tot stand is gekomen? Waarom een bundel? Was er redactie? Wie geeft de bundel uit? Waren er moeilijkheden, liep de productie / samenstelling van een leien dakje?

Van die dingen, die zijn interessant. We horen ze graag!

Tijdens de zomervakantie schrijfmeters maken in De scribbe? Lees er meer over op deze pagina.

Helga
Laatst aanwezig: 2 jaren 38 weken geleden
Sinds: 20 Aug 2008
Berichten: 1521

Hallo Moes, ik kan het niet nalaten even te reageren. Wat een prachtige invulling van het stadsdichterschap. Mooi idee, van die portretten. En dan ook nog van die prachtige gedichten (evenwijdigheid, het is een vorm van langs elkaar heen leven).
Waar ik woon, is de stadsdichter ook net klaar met haar termijn en van haar is ook een bundeltje verschenen. Er lijkt me ook geen passender manier om zo'n periode af te sluiten.
Is er al een opvolger voor jou? Ben/word jij betrokken bij het kiezen van die opvolger? En heb jij zelf al een volgend project?

MoesWagenaar
Laatst aanwezig: 6 jaren 23 weken geleden
Sinds: 29 Jan 2013
Berichten: 8
Thérèse schreef:

Hallo Moes, kun je ook nog iets vertellen over hoe de bundel tot stand is gekomen? Waarom een bundel? Was er redactie? Wie geeft de bundel uit? Waren er moeilijkheden, liep de productie / samenstelling van een leien dakje?

Van die dingen, die zijn interessant. We horen ze graag!

Ik heb geprobeerd antwoord te geven op al je vragen, het stukje is meteen vier keer zo lang geworden smile.

MoesWagenaar
Laatst aanwezig: 6 jaren 23 weken geleden
Sinds: 29 Jan 2013
Berichten: 8

Bedankt voor je complimenten en interesse Helga!

Helga schreef:

Is er al een opvolger voor jou? Is/word jij betrokken bij het kiezen van die opvolger? En heb jij zelf al een volgend project?

De opvolger wordt zaterdag bekendgemaakt. Ik zit in de jury voor dit jaar. En we hebben nu drie mensen genomineerd. Die gaan we nog spreken en die zien we nog voordragen zaterdag. Daarna hakken we de knoop door. We zijn er nog niet uit, dus het hangt er ook echt van af wat er zaterdag nog gebeurt bij de verkiezingsbijeenkomst. Die bijeenkomst is dus ook mijn afscheid en daar presenteer ik ook mijn bundel en treed ik op met mijn muziekduo Man en Moes met eigen Nederlandstalige poëtische liedjes.

Ik heb al wel een volgend project in gedachten en we zijn al een klein beetje begonnen met de opstartfase. Het idee is om aan de hand van gesprekken en schriftelijke interviews met mensen uit Twente te achterhalen hoe hier wordt omgegaan met 'doelen en dromen'. Het resultaat moet worden verwerkt in een voorstelling waarbij de echte en de virtuele wereld (waar dromen toe behoren) in elkaar overlopen. Echte koormuziek en virtuele real-time (en bijpassende) bewerking daarvan. Echte dansers (acteurs/acrobaten) en real-time (en bijpassende) animatie en projectie daaraan gekoppeld. En daarbij voordracht van een groot poëtisch verhaal dat dus gaat 'over doelen en dromen'. Het moet een samenwerkingsproject worden met allerlei instanties uit de regio: onderwijsinstellingen, technische bedrijven en 'gebiedsontwikkelaars'. Ik doe dit vanuit Man en Moes, maar we hebben nu een door de wol gewassen producer gevonden, Gerard Cornelisse, die heel enthousiast is over dit project en ons helpt met de opstartfase.

Thérèse
beheerder
Laatst aanwezig: 7 uren 59 min geleden
Sinds: 2 Aug 2009
Berichten: 5904
MoesWagenaar schreef:
Thérèse schreef:

Hallo Moes, kun je ook nog iets vertellen over hoe de bundel tot stand is gekomen? Waarom een bundel? Was er redactie? Wie geeft de bundel uit? Waren er moeilijkheden, liep de productie / samenstelling van een leien dakje?

Van die dingen, die zijn interessant. We horen ze graag!

Ik heb geprobeerd antwoord te geven op al je vragen, het stukje is meteen vier keer zo lang geworden smile.

Ja, maar wel heel interessant! Zo'n bundel is toch het resultaat van ontzettend veel werk. Mooi dat je ons daar een inkijkje in geeft.

Promotie-ideeën kun je hier op de site veel vinden. Tik in het Zoekveld, rechtsboven in de pagina, promotie in, of boekpromotie, zulke termen. Je haalt er vast iets uit dat je van pas komt.

Tijdens de zomervakantie schrijfmeters maken in De scribbe? Lees er meer over op deze pagina.

MoesWagenaar
Laatst aanwezig: 6 jaren 23 weken geleden
Sinds: 29 Jan 2013
Berichten: 8
Thérèse schreef:

Promotie-ideeën kun je hier op de site veel vinden. Tik in het Zoekveld, rechtsboven in de pagina, promotie in, of boekpromotie, zulke termen. Je haalt er vast iets uit dat je van pas komt.

Dankjewel!

MoesWagenaar
Laatst aanwezig: 6 jaren 23 weken geleden
Sinds: 29 Jan 2013
Berichten: 8

Ha, ik heb het boek nu net voor het eerst in handen gehad, het is zoals ik had gehoopt dat het zou worden. Met alle kleurenfoto's van mensen erin was het extra spannend, maar het is er ontzettend mooi uitgekomen! Ik ben echt heel blij!

Helga
Laatst aanwezig: 2 jaren 38 weken geleden
Sinds: 20 Aug 2008
Berichten: 1521

Je vervolgproject klinkt heel interessant, Moes. En uitdagend en veelomvattend. Leuk om te lezen hoe je verschillende kunstvormen hierin een plekje wilt geven. Mooi onderwerp ook: dromen.

katniss
Laatst aanwezig: 2 jaren 28 weken geleden
Sinds: 6 Jul 2011
Berichten: 263

He Moes, leuk.
Als je zin hebt, as woensdag komen wij met de Enschedese schrijfclub weer bijeen, dit keer in Felinni in de stad, vanaf 7 uur. Misschien leuk om aan te sluiten, Enschedese / Twentse schrijvers onder elkaar wink

Gr.
K.

Winnaar Coffee Company Book Award 2014 en 2e plaats Hebban Crimezone Debuutprijs 2014 met Dodenweg.
Nevel, het vervolg op Dodenweg verschijnt mei 2015.
Hitte, de eerste New Adult van een Nederlandse auteur, verschijnt in februari bij Storm Publishers.

MoesWagenaar
Laatst aanwezig: 6 jaren 23 weken geleden
Sinds: 29 Jan 2013
Berichten: 8
katniss schreef:

Als je zin hebt, as woensdag komen wij met de Enschedese schrijfclub weer bijeen, dit keer in Felinni in de stad, vanaf 7 uur. Misschien leuk om aan te sluiten, Enschedese / Twentse schrijvers onder elkaar wink

Ha, bedankt voor de uitnodiging, ik denk alleen dat ik niet in Enschede ben dan. Is het een groep die schrijft onder leiding van iemand? Wat is de werkwijze op zo'n avond? Ik ben wel heel benieuwd.

Groetjes, Moes

MoesWagenaar
Laatst aanwezig: 6 jaren 23 weken geleden
Sinds: 29 Jan 2013
Berichten: 8

Wilde nog even een update geven over de verkoop. Ter informatie en misschien dat jullie hier ook op kunnen reageren met wat je opvalt en eigen ervarigen of waar ik misschien iets laat liggen ofzo.

Ik inmiddels heb ben ik bijna 300 exemplaren kwijt, waarvan ik ongeveer 10% heb weggegeven en de rest heb verkocht. Ik ben daarmee uit de druk- en verzendkosten die ik tot nu toe heb gemaakt (druk bestond 750 exemplaren) en heb iets meer dan 150 euro winst. Het gaat dus best ok, al word ik er nog niet rijk van. Maar wie wordt dat wel van dichtbundels ;-). Grote afname had ik bij drie optredens (totaal 76), de gemeente enschede (50), de stichting literaire manifestaties enschede (25 voor alle geportretteerden) en boekwinkel broekhuis (20). Verder vooral vrienden en kennisen via mail en in het echt. Ik ben niet aangesloten bij het centraal boekhuis.

Groetjes, Moes

Lees Schrijven Magazine
  • Leer schrijven als Stephen King
  • Alles wat een schrijver moet weten over uitgeverijen
  • Schrijftips van Sander Kollaard (Stadium IV)
  • Wat verdien je aan een boek?
  • Crashcourse publiciteit & promotie
  • De schrijfdip en wat je ertegen kunt doen

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Neem vóór 23 september 16:00 u. een abonnement!

MELD JE AAN
Schrijven als Stephen King? Lees schrijven Magazine!

Lees het komende nummer van Schrijven Magazine. Meld je aan vóór 23 september!

Word abonnee!