Start » Boekpresentatie » Mirande van Reenen - Tobnie mijn leven met ADHD

Mirande van Reenen - Tobnie mijn leven met ADHD

Door: mirabella69
Op: 11 november 2017

Details
Uitgever: 
Boekscout
ISBN: 
978-94-022-4077-1
Bladzijden: 
202

Onderstaand stukje is door mijn co schrijver over mijn schrijfproces samengevat.

Jaren geleden begon Mirande stukjes te schrijven. Om in het reine te komen met adhd, met haar omgeving, om mensen te laten weten wat adhd kan doen met je leven. In totaal heeft dat proces drie jaar geduurd: stukje schrijven, schrappen, weken niks doen, weer schrijven, vallen, opstaan – vaak in het holst van de nacht, als het lekker stil is.

Ze schreef: ‘Met inzicht, bedoel ik, me echt kennen, hoe goed ken je me echt! Heb ik de kans gehad me te laten zien? Wat? Altijd werd ik overstegen het voelde als natuurlijke manipulatie niet eens bewust er werd heel veel voor mij bepaald, gaf ik tegengas dan kreeg ik sterker tegengas dan werd er niet geluisterd en voor mijn gevoel niks mee gedaan of werd ik monddood gemaakt met dat ik er niets van wist en beter mijn mond kon houden als ik het niet wist en heb heel lang gedacht dat wat gezegd werd het beste was voor mij.’

De redactie hebben we vaak besproken. Klopt het nog wel? Niks te mooi gemaakt? Over een stukje tekst mailt Mirande: ‘Het klopt ongeveer, dat is voldoende.’

Gelukkig is er weer meer aandacht voor adhd. Stukken in de krant van adhd’ers die zich niet begrepen voelen. Over het belang van tijdige diagnose. Over de pijn van overprikkeling. Dat je soms als junk wordt weggezet omdat je aan de pillen zit. Over over-diagnosticeren en de machinaties van het vergoedingensysteem. Over het instantiedoolhof en wat dat betekent voor iemand die de weg niet altijd meteen kan vinden. Over de vraag of je adhd’ers met medicatie nou wel of niet een rijverbod moet opleggen. Over nieuw onderzoek dat aantoont dat 3-4% van de Nederlanders adhd heeft. Dat zijn bijna een half miljoen mensen. Wereldwijd zou het gemiddeld om 5% gaan, met niet alleen behoorlijke verschillen per land maar ook sterk uiteenlopende diagnoses en visies op het gebruik van medicijnen.

Op een vrijdagmiddag staat Mirande plots met een grote bos bloemen voor mijn neus. Ze hoopt dat dit allemaal niet in haar gezicht zal ontploffen. Sloeg het ergens op wat ze schreef? Hoe zou haar familie dit lezen? Wanneer dacht ik met de redactie klaar te zijn? Zou ik, trouwens, komend weekend op haar hond kunnen passen?

Midden in de nacht stuurt ze een mailtje en een artikel over nieuwetijdskinderen. Slaat nergens op, schrijft ze, ik ben helemaal geen nieuwetijdskind, maar wel typisch dat ik me zo in die kinderen herken. Hypergevoelig, intuïtief, snel in verwarring als ze op onbegrip stuiten, soms driftig, bang, en druk als een adhd’er.

Uitleggen wat adhd is en met je doet, Mirande omschreef het alsof je aan een blinde wilt uitleggen hoe de kleur geel eruit ziet. Onmogelijk? Volgens mij heeft ze het wel degelijk geflikt.

Don Croonenberg

Omschrijving van de inhoud of de flaptekst: 

ACHTERFLAPTEKST

‘Ga met me mee. Ga met me mee. Ga met me mee.’

Mirande van Reenen slaat zich nu bijna 50 jaar met adhd door het leven. In dit biografische boekje doet ze zelf verslag, al heeft ze het gevoel dat ze aan een blinde probeert uit te leggen hoe de kleur geel eruit ziet. Hoe ‘het werkt’ in haar hoofd, wat het doet met haar gezin en relaties, hoe de omgeving ermee kan worstelen. De deskundigen, de regels en instanties. De problemen om een geschikt baantje te vinden. Maar ook over de hilarische misverstanden, het verdwalen ondanks de navigatieapparatuur in de auto en de komische situaties waarin Mirande geregeld verzeild raakt.

Haar directe familie komt eveneens aan het woord – want ook die hebben meer dan het nodige meegemaakt.

‘Dus jij wil weten wat het is om adhd te hebben? Ga dan met mij mee op reis. Bedenk dat we een paar keer de weg zullen kwijtraken. Ik vergeet van alles, en andere dingen vraag ik je drie keer. Ga met me mee. Ga met me mee. Ga met me mee.’

‘Van de wieg tot aan midlife, Mirande van Reenen beschrijft openhartig, moedig en helder hoe het is om Anders Dan Helder Denkende te zijn. Deze routeplanner is een absolute aanrader voor alle hulpverleners die willen werken met de mens achter de diagnose ADHD.’
Thierry Kroes, gezondheidszorgpsycholoog, praktijkopleider GZ-psychologen.

‘Ik heb dit boek gelezen met een lach op mijn gezicht, en moest even huilen omdat het zo fijn was om te lezen dat ik niet alleen ben. Ik voel me vaak onbegrepen en dat is nu een stuk weggenomen.’ Juliëtte Roefs

‘Zeer herkenbaar, lekker geschreven en vermakelijk.’
Gerrie van de Wiel

‘Heel goed dat je dit de wereld in brengt. Je bent een vrouw met een missie.’
Lia Hesemans

Fragment: 

Tobnie mijn leven met ADHD, fragment Inleiding

Verdwaal met mij

Een boekje schrijven over adhd? Hoe moet ik dat voor elkaar krijgen? Drie puberende dochters, mijn allerliefste Jan, mijn rommelhuis, boodschappen doen, mijn hond, de kippetjes in mijn tuin, advertenties zoeken voor een baantje. Denk jij dat ik tijd heb en stil aan tafel kan gaan zitten? Ik kan mijn gedachten nauwelijks volgen. De letters dansen voor mijn ogen als ik mijn prismabril niet op heb - waar ligt dat ding eigenlijk? - dus hoe zou ik zelf al die zinnen kunnen schrijven?

Uitleggen wat adhd is; Voor mij is dat zoiets als aan een blinde uitleggen hoe de kleur geel eruit ziet. Het is ook zo paradoxaal. Ik heb medicijnen nodig om niet te vergeten dat ik medicijnen nodig heb. Te weten dat adhd stress veroorzaakt geeft nog veel meer stress. Druk zijn met drukzijn. Het verlangen om dingen voor elkaar te krijgen maar oneindig blijven dubben voor je in actie komt. Rust in mijn hoofd willen, maar bang zijn voor de stilte. Met het zweet in mijn handen voor een druk kruispunt staan en niet durven bewegen. Het gedonder met de overheidsinstanties. Of wat dacht je van mijn beroerde ruimtelijke oriëntatie, waar de techniek gelukkig een oplossing voor heeft gevonden. Wat ben ik blij met mijn tomtommetje, mijn tobnie.

Adhd: Attention Deficit and Hyperactivity Disorder. Je voelt wel dat er iets niet in de haak is. Heeft te maken met mijn hoofd. Alle Dagen Heel Druk. Alle Dagen Heel Dromerig. Maar je hebt gezien dat wij er een nieuwe betekenis voor bedacht hebben. Het doet pijn als je doorkrijgt dat adhd er altijd zal zijn. Als kind begrijp je er niks van en als volwassene moet je ermee om leren gaan. Accepteren dat je er niet overheen groeit. Dat je omgeving er niet altijd raad mee weet. Dat je de last onder ogen moet zien. Dat het problemen geeft om een baantje te vinden, waarvoor je dan vaak slecht betaald wordt. Maar, geloof het of niet, de laatste tijd begin ik ook leuke kanten ervan te zien. Tobnie!

Dit boekje is voor iedereen die wil weten hoe het is om met adhd te leven. Niet opgeschreven door een coach of hulpverlener, maar door een adhd’er zelf, met wat hulp van schrijver en vriend Don Croonenberg. Ik heb ook mijn directe familie gevraagd wat ze ervan vinden. Het is niet altijd even gemakkelijk geweest, en ik was erg benieuwd hoe ze tegen het verleden, onze relaties en mijn adhd aankijken. En de lezer kan zo als het ware meekijken vanuit het perspectief van mijn familie.

Beschouw mijn verhaal als een reis. En als je met mij op reis gaat, weet dan dat we een paar keer zullen verdwalen. Ik vergeet van alles. Andere dingen vraag ik je drie keer. Ga met me mee. Ga met me mee. Ga met me mee. Ik weet zeker dat je er wat van opsteekt, met een traan en een lach. Anders lees je het gewoon nog een keertje.

Mirande

Boekpresentatie: 2 december van 14.00 tot 16.00 kringloopwarenhuis "Het Goed' Sportlaan 8 in Best

Iedereen is van harte Welkom

Hopenlijk tot dan

Oja en ben je geintereseerd:

Ik heb een auteursblog mirabella auteursblog zodat je het proces van tobnie in de maak kunt volgen en waar je je ook in kan schrijven voor een eenmalige email als het boek verschijnt

Reacties

janpmeijers
Laatst aanwezig: 16 uren 15 min geleden
Sinds: 8 Mrt 2013
Berichten: 5946

Mirabella69,
Goed dat je hebt doorgezet. Als je niets doet weet je zeker dat er niets gebeurt.
Gefeliciteerd!

marlie
Laatst aanwezig: 1 jaar 6 weken geleden
Sinds: 29 Okt 2015
Berichten: 1656

Ontzettend knap en moedig van je, mirabella69. Wat een doorzettingsvermogen! Ik ben zeker dat je boek voor velen heel waardevol zal zijn.
Proficiat!

He who knows others is wise. He who knows himself is enlightened. (Lao Tzu - Te Tao Ching 3.3).
'When in doubt, have a man come in with his gun' (Raymond Chandler)

mirabella69
Laatst aanwezig: 1 jaar 23 weken geleden
Sinds: 14 Jun 2016
Berichten: 135

JanPmeijers

Dankjewel, voor je altijd positieve feedback fijn.

Hihi ik ben bang dat ik dranghekken moet reserveren bij "Het Goed""het beloofd druk te worden 2 december.

Wist je dat er al een promotiefilmpje met een fragment en een intervieuw, is gemaakt door de WSD voor mij. Dat was erg spannend om te doen maar ze zeiden dat het heel goed ging er was zelfs publiek wat vragen steldde over het boek en ADHD ze herkenden zoveel uit het fragment bij hun kleinkind.
Dit filmpje komt 25 november online en is ook op youtube te zien. Ik vind het maar spannend hoor. Jij hebt dat allemaal al allemaal al een keer meegemaakt he.

Nogmaals heel erg bedankt he.

empathie en inleven is begrip en ruimte geven,

mirabella69
Laatst aanwezig: 1 jaar 23 weken geleden
Sinds: 14 Jun 2016
Berichten: 135

Marlie,

Heel erg bedankt voor je felicitaties.
Ik hoop ook wel dat dit boek inzicht acceptatie, herkenning en erkenning brengt, anders heb ik mijn doel niet gehaald wat ik voor ogen had toen ik het schreef.

groetjes Mirabella69

empathie en inleven is begrip en ruimte geven,

Yrret
Laatst aanwezig: 13 uren 58 min geleden
Sinds: 16 Jul 2012
Berichten: 5966

Hoi Mirande, gefeliciteerd!

Als je iets doet, weet je zeker dat er iets gebeurt.

Ooit protesteerde ik tegen het 'monopolie der oude heren'. Nu ben ik er zelf één.

Martijn H
Laatst aanwezig: 1 week 19 uren geleden
Sinds: 18 Apr 2017
Berichten: 259

Geweldig, dikke pluim! Succes met de presentatie en de rest!

mirabella69
Laatst aanwezig: 1 jaar 23 weken geleden
Sinds: 14 Jun 2016
Berichten: 135

Yrret

bedankt voor je felicitatie ik ben er blij mee.

Das wel een mooie JPmeijers zei ook al zoiets. Maar iets vind ik wat matig uitgedrukt, iets duurt bij mij meestal geen 3 jaar haha.

fijne dag, Mirande,

empathie en inleven is begrip en ruimte geven,

mirabella69
Laatst aanwezig: 1 jaar 23 weken geleden
Sinds: 14 Jun 2016
Berichten: 135

Martijn

Dankjewel, hoeveel de rest nog wordt dat blijft koffiedik kijken iik ben benieuwd!

empathie en inleven is begrip en ruimte geven,

Mallory
Laatst aanwezig: 1 dag 21 uren geleden
Sinds: 8 Okt 2017
Berichten: 47

Proficiat!! smile

mirabella69
Laatst aanwezig: 1 jaar 23 weken geleden
Sinds: 14 Jun 2016
Berichten: 135

mallory

Bedankt voor je felicitatie

empathie en inleven is begrip en ruimte geven,

mirabella69
Laatst aanwezig: 1 jaar 23 weken geleden
Sinds: 14 Jun 2016
Berichten: 135

En heel erg bedankt voor het plaatsen veel leesplezier graag zie ik een gedeelte terug in het tijdschrift schrijven een keer eens wat anders. Wellicht een suggestie voor een nieuwe rubriek! Groetjes Mirabella....

empathie en inleven is begrip en ruimte geven,

Lees Schrijven Magazine
  • Leer schrijven als Stephen King
  • Alles wat een schrijver moet weten over uitgeverijen
  • Schrijftips van Sander Kollaard (Stadium IV)
  • Wat verdien je aan een boek?
  • Crashcourse publiciteit & promotie
  • De schrijfdip en wat je ertegen kunt doen

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Neem vóór 23 september 16:00 u. een abonnement!

MELD JE AAN
Schrijven Magazine: geen nummer meer missen?

Neem nu een abonnement op Schrijven Magazine! Profiteer van onze superaanbieding!

Profiteer nu!