Start » Boekpresentatie » Mili van Veegh - Congo - Artikel 15

Mili van Veegh - Congo - Artikel 15

Door: Mili
Op: 27 december 2018

Details
Uitgever: 
Ambilicious
ISBN: 
9789492551511
Bladzijden: 
231

Na het verschijnen van mijn debuut ‘Jitzak’ in augustus 2017 werd ik onrustig; mijn vingers roffelden niet meer over het toetsenbord.

Ik deed een poging een verhalenbundel op te zetten over DNA en interviewde een moeder van wie haar jonge zoon ten onrechte werd beschuldigd van een zedenzaak zoals ik twee homoseksuelen ondervroeg over darkrooms. Het lukte niet; ik voelde het niet aan.

In februari 2018 had ik een gesprek met Inanna en Peter van den Berg. Ik werd stilaan mesjogge dat ik niet schreef. Peter had een ‘Havanna-syndroom’ in zijn hoofd en Cuba werd mijn ‘Congo-syndroom’. Om diverse redenen reisde ik acht keer naar de Democratische Republiek Congo.

Kort nadien begon ik te schrijven. Moeiteloos vloeide het uit mijn pen. Ik vond aantekeningen terug van mijn reizen, volgekladde schriften en was terug in het onbeschrijflijke land dat mij intens fascineerde.

In augustus dit jaar was ik klaar. Mijn boek was af, voor mij dan. Het was vakantie, proeflezers kregen weken voor hun bevindingen waarna Inanna begon te redigeren.

Tijdens mijn schrijfproces vertrouwde ik, hoofdstuk na hoofdstuk, toe aan een Belgische schrijver, Marc Kerkhofs. Ik leerde hem hier, op SOL, kennen. Hij was van een onwankelbare steun.

Ik wilde dat mijn ‘Congo, Artikel 15’ nog in 2018 uitkwam. Hectische laatste weken kenden Inanna en ik waarin wij aan de vormgeving werkten. Peter voorzag mij van beeldmateriaal dat de inhoud van het boek virtuoos weergaf.

Mijn boek ademt de zwarte ziel van het land uit en mijn liefde voor zijn bewoners. Het is geen roman, het is, denk ik, een ervaring.

Fragment: 

Om zijn nek heeft hij een autoband. De onmiskenbare lucht van benzine die eruit opstijgt verstikt hem. Vlammetjes likken voor zijn ogen, luciferkoppen smeulen grijnzend na.
De hitte is niet meer te bevatten, hij hoort zijn haar knisperend verbranden. Walmen verschroeid varkensvlees vermengen zich met de stank van smeulend rubber.

Een groep uitzinnige negers danst om hem heen. Ze hebben stokken waarmee ze zijn geslacht laten dansen en zijn achterwerk bewerken. Stront glijdt blindweg langs zijn benen. Hij kijkt omhoog en ziet zijn mangoboom.

‘Mondélé,’ klinkt op uit tientallen raspige kelen.

Hij kent het woord. De eerste keer dat hij door de achterbuurten van Kinshasa dwaalde krijsten de baby’s omdat ze een blanke zagen. Even geschrokken moeders lieten kinderen uit hun armen vallen en riepen hem dat woord na.

Hij trapt doorweekte lakens van zich af, vogels krijsen, schreeuwende mannenstemmen vermengen zich met zuiver zingende vrouwenstemmen. De nacht heeft zich in één klap opgeheven om plaats te maken voor gloeiend licht. Zijn wimpers klonteren, zijn slapen bonken.

Voor het eerst met vreugde voelt hij zijn dagelijkse ochtendmigraine en boert om lucht te geven aan zijn misselijkheid. Zijn handen tasten, brengt hij naar zijn haar en in zijn onderbroek. Hij is compleet.

Reacties

Yrret
Laatst aanwezig: 9 uren 16 min geleden
Sinds: 16 Jul 2012
Berichten: 6050

thumbsup

Ooit protesteerde ik tegen het 'monopolie der oude heren'. Nu ben ik er zelf één.

Levina Levja
Laatst aanwezig: 18 weken 9 uren geleden
Sinds: 12 Jul 2014
Berichten: 1530

Een boek dat hoog op mijn wensenlijst staat.

Mili
Laatst aanwezig: 2 dagen 14 uren geleden
Sinds: 1 Mrt 2014
Berichten: 3701

@Yrret, heerlijk weer zo'n duimpje van jou na tijden.

@Levina Levja, ik hoop dat je wensen uitkomen. Je vindt er mijn zwarte ziel en een roekeloze tong.

Auteur van 'Jitzak' en 'Congo_Artikel 15'
www.milivanveegh.nl

Levina Levja
Laatst aanwezig: 18 weken 9 uren geleden
Sinds: 12 Jul 2014
Berichten: 1530
Mili schreef:

@Yrret, heerlijk weer zo'n duimpje van jou na tijden.

@Levina Levja, ik hoop dat je wensen uitkomen. Je vindt er mijn zwarte ziel en een roekeloze tong.

@Milli: Fijn dat je deze allebei kwijt hebt gekund in je boek. Ik voel me nog immer zo vrij om vanuit mezelf te lezen. Mee eens dat de digitale wereld dit soms tot een rare cocktail schudt.

  • THEMA Kan schrijven je leven redden?
  • Hoe beschrijf je emoties?
  • Zo vind je een uitgever die bij je past
  • Zo belangrijk zijn de eerste 10 pagina's
  • Schrijftips van Anne-Gine Goemans
  • Schrijftechniek: vertellen en vertonen
  • Taaltips: taal en logica

Dit nummer verschijnt omstreeks 6 december oktober. Nog geen abonnee? Meld je aan vóór maandag 25 november 16:00 uur, dan krijg je dit nummer thuis!

Introductiekorting!
Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!