Start » Boekpresentatie » Menno Marrenga - De andere wet van Kepler

Menno Marrenga - De andere wet van Kepler

Door: Menno Marrenga
Op: 14 januari 2018

Details
Uitgever: 
Brave New Books
ISBN: 
9789402168990
Bladzijden: 
30

Als natuurkundestudentje raakte ik de kluts kwijt bij de hyperfijnstructuur van atoomspectra.
Wel, wie niet?
Ik realiseerde me dat ik door de bomen het bos niet zag. Hoe konden mensen als Bohr en Eistein ooit gedacht hebben dat het allemaal overzichtelijk was?
Het zijn toch niet de eersten de besten.
Maar toen Bohr naar het atoomspectrum keek waren er nog geen goede spectroscopen, en die hyperfijnstructuur was helemaal nog niet te zien. Hij keek door als het ware door mist naar het bos en zag de bomen niet. Hij had het maar makkelijk. Uit wraak wilde ik hem wel eens door een moderne spectroscoop laten kijken om hem dan met een bek vol tanden te zien. Maar Bohr was al lang dood. Wat pubertjes al niet verzinnen om hun leermeesters af te zeiken ...
Ik haalde het tentamen maar bleef op het thema broeden, nu al veertig jaren lang. De bomen en het bos. Ik wilde er een verhaal over schrijven. Het lukte niet: hyperfijnstructuur, spectrometer, Bohr - voer voor specialisten. Ik probeerde diverse varianten en koos tenslotte voor Kepler. Het mist-bos-bomen thema is hetzelfde, maar toegankelijker: iedere middelbare scholier heeft wel wat gehoord over Kepler en zijn elegante perkenwet.
Zo groeide dit verhaal.
Ik las over Kepler, rekende zelf wat aan planeetbanen, kreeg steeds meer bewondering voor hem in zijn wereld.

Ik stuurde het verhaal in voor een schrijfwedstrijd.
Dat werd niets.
Maar een proeflezer zei dat een goed verhaal niet hetzelfde is als een goed wedstrijdverhaal. Daar troostte ik me maar mee. Want misschien schrijf ik het niet goed op - het is wel degelijk een goed verhaal: Kepler is geweldig, zijn invloed is onvoorstelbaar, en 'wat zou er gebeurd zijn als' is een ijzersterk genre.

Fragmenten van dit verhaal zijn door Schrijvers OnLine geproefleesd en verbeterd. Ik dank jullie, en hoop dat ik jullie suggesties goed heb doorgevoerd.

Dit is een onpraktisch kort verhaal tussen tafellaken en servet (30blz), in een gespecialiseerd genre (gelijkenissen) voor een beperkte doelgroep (mensen met wat basiskennis van en belangstelling voor de filosofische kanten van de natuurkunde). Te veel beprkingen, dus een echt boek zit er niet in. Maar internet is ideaal voor niche-markten. Dus werd het een e-book.
Ik ben bezig met een hele serie soortgelijke verhaaltjes. Wie weet, misschien wordt het ooit een bundel.

Omschrijving van de inhoud of de flaptekst: 

Kennis komt uit voortschrijdend inzicht.
Wat als Kepler de planeetbanen precieser had kunnen waarnemen ... had hij dan nog kunnen geloven in eenvoudige natuurwetten?

Een student aan de Theologische Hoogeschool Delft stuurt per tijdmachine een telescoop aan de zestiendeeeuwse astronoom Kepler. Hij hoopt daarmee de trage start van de moderne wetenschap wat te versnellen. Maar Kepler raakt zo in de war van de onvoorstelbare complexiteit van wat hij allemaal met dat ding kan zien, dat hij de moed opgeeft er ooit nog wat van te begrijpen.

Fragment: 

Om half vier in de namiddag, op de elfde april van het jaar onzes Heeren 1607 - de zon stond in het teken van Aries en Mars in Sagittarius - vond de astroloog Johannes Kepler in de tuin van zijn woning in Praag een doos. Die was er ineens, zo maar. 'Breekbaar!' stond er op, en een streepjescode.
Een streepjescode?
Johannes fronste zijn wenkbrauwen en opende het briefje dat er bij zat:

Delft, 11 april 2007
Aan de Zeergeleerde Heer Johannes Kepler

Hoi!
Google zegt dat u de moderne tijd heeft ingeluid met uw ontdekkingen. U bent dus werkelijk supergoed bezig geweest! Het duurde wel een paar eeuwen voor ze het echt door hadden, wel ff balen dus :-( Hoe komt dat nou, dat het zo lang duurde? Omdat u het allemaal niet zo goed zag met uw blote ogen. Dus dacht ik: als u een telescoop had gehad, dan was het hele plaatje in 1 keer helder en ging die als een speer. Dus heb ik een telescoop gekocht, de mooiste die ik kon betalen uit mijn studiebeurs. Voor u, cadeautje. De tijdmachine had ik al gemaakt voor het eerstejaarspracticum Causaliteitsbeheersing(I). Ik ben student aan de Theologische Hoogeschool Delft, vandaar. Vandaag om 14 uur 31 is Delft op dezelfde plaats in het heliocentrische stelsel als Praag om 14 uur 12 vierhonderd jaar geleden, dat komt omdat de aarde niet alleen om de zon draait maar ook om zichzelf, een beetje scheef. Ik heb het drie keer nagerekend dus het moet kloppen. Straks ga ik naar het fietsenhok achter het laboratorium voor toegepaste alchemie, stop die telescoop in mijn tijdmachine en als ik goed mik komt die precies in uw tuin. Plug en play: kapje van de lens en hij doet het.

Doei en Hartelijke Groetjes,
ILoveKep18, uw bewonderaar.

PS. Nou dacht u natuurlijk: waarom zeg ik nou niet gewoon wat die wet van Kepler is dan hoeft u geen tijd te verprutsen met naar de planeten kijken. Maar voorzeggen mag niet van de stagebegeleider. Trubbels met causaliteit en zo. Die telescoop is al op het randje. Maar u bent er zo ook wel uit gekomen, dat weet ik natuurlijk al: anders had u toch geen site op Wikipedia.

"Wat heb je daar nou weer," vroeg Barbara. Ze was de tuin in gekomen om bieslook te knippen voor in de bonen.
"Een telescoop," antwoordde Johannes die het briefje maar warrig vond. Er zat een gebruiksaanwijzing bij, maar die was in het Japans en nog zo wat talen - fatsoenlijk Latijn was er niet bij. Wat is duurzame verpakking?
"En wat is een telescoop," mopperde Barbara.
"Dat weet ik niet. Tele-scoop betekent ver-kijk in het Latijn maar grammaticaal klopt het niet. Het zal wel iets zijn om ver mee te kijken."
Johannes scheurde de doos open. Er zat piepschuim in, blauwe vlokken, en die woeien de tuin in.
"O Heere God sta me bij, mijn hele tuin vol rommel. Altijd wat met jou. Een verrekijker. Jij kijkt al genoeg in de verte, elke nacht naar die stomme sterren. Heb je die dan nog steeds niet gezien en je gaat dat ding zeker het dak op slepen. Komt niets van in. Ik verbied het. Hoor je, ik verbied het. Je hebt al drie dakpannen stuk getrapt. Geen sprake van. Een verrekijker, stel je voor. En hoe kom je aan dat ding, bij elkaar gedroomd zeker."
"Nee. Gekregen."
"Van wie?"
"Van een bewonderaar."
"Huh. Iemand die jou bewondert? Jou?"

Reacties

janpmeijers
Laatst aanwezig: 45 min 48 sec geleden
Sinds: 8 Mrt 2013
Berichten: 6047

Menno Marrenga,
Leuk - ik herken het van proeflezen wink
Kijk even naar de link, die is leeg.

Yrret
Laatst aanwezig: 5 min 9 sec geleden
Sinds: 16 Jul 2012
Berichten: 6074

Gefeliciteerd, Menno.

Ooit protesteerde ik tegen het 'monopolie der oude heren'. Nu ben ik er zelf één.

Diana Silver
Laatst aanwezig: 1 uur 6 min geleden
Sinds: 8 Nov 2010
Berichten: 4980

Gefeliciteerd, Menno!

Inderdaad, een verhaal van zo'n lengte is moeilijk om in een hokje te stoppen. Super dat je het daarom gewoon zelf het voortouw hebt genomen.

(Ik kom via de link nu bij de Bruna terecht! thumbsup )

Waar waren we gebleven?

Mender Marinus
Laatst aanwezig: 27 weken 21 uren geleden
Sinds: 4 Jan 2016
Berichten: 224

Gefeliciteerd Menno,

Je fragment heb ik met smaak gelezen. Misschien is het dan wel voor een niche-markt geschreven, je humor is overstijgend.

Het leven is nu eenmaal niet in een oneliner te vatten.

PeterFD
Laatst aanwezig: 39 weken 5 dagen geleden
Sinds: 20 Mei 2014
Berichten: 1649

Menno, je hebt de exacte en de filosofische tak van de natuurkunde, en door jou nu ook de humoristische. Chapeau!
Nieuwsgierig hoe je verder gaat spelen met Kepler, en wat Barbara ervan vindt.

Peter Fiedeldij Dop, informatieve teksten, verhalen, historische streekromans
redacteur FES Magazine en Elsevier Senioren Nieuwsbrief

Menno Marrenga
Laatst aanwezig: 1 dag 9 uren geleden
Sinds: 27 Okt 2013
Berichten: 689

Ware dit een papieren boek, ik zou van de uitgever tien presentexemplaren hebben gekregen. Ik zou bij negen een gesigneerd dankwoord op het vliegenblad hebben geschreven, mijn nette pak aantrekken en die presentexemplaren ronddelen aan de proeflezers die me geholpen hebben met schrijven.

Maar dit is een e-book, en ik ken de traditie niet. Misschien moet ik die zelf bedenken. Proeflezers die meegewerkt hebben, stuur me een bericht via mijn contactformulier, dak leer ik je emailadres kennen en junkmail ik een presentexemplaar.

PeterFD
Laatst aanwezig: 39 weken 5 dagen geleden
Sinds: 20 Mei 2014
Berichten: 1649

Beste Menno,

Via de link heb ik aangegeven een bericht te willen ontvangen als het e-boek van 13 pagina's voor 3 euro weer beschikbaar is. Wat kan de reden zijn dat dat nog steeds niet het geval is?

PeterFD

Peter Fiedeldij Dop, informatieve teksten, verhalen, historische streekromans
redacteur FES Magazine en Elsevier Senioren Nieuwsbrief

Harryhol
Laatst aanwezig: 4 weken 3 dagen geleden
Sinds: 26 Jul 2010
Berichten: 1818

Tof project. Ik hoop dat je wat lezers bereikt!

  • THEMA Kan schrijven je leven redden?
  • Hoe beschrijf je emoties?
  • Zo vind je een uitgever die bij je past
  • Zo belangrijk zijn de eerste 10 pagina's
  • Schrijftips van Anne-Gine Goemans
  • Schrijftechniek: vertellen en vertonen
  • Taaltips: taal en logica

Dit nummer verschijnt omstreeks 6 december oktober. Nog geen abonnee? Meld je aan vóór maandag 25 november 16:00 uur, dan krijg je dit nummer thuis!

Introductiekorting!
Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!