Start » Boekpresentatie » Marleen Schmitz - Twee zussen drie levens

Marleen Schmitz - Twee zussen drie levens

Door: Marria
Op: 12 oktober 2012

Details
Uitgever: 
Kok
ISBN: 
9789059778603 (e-book 9789059778610)
Bladzijden: 
224

Nu ik net weer een nieuwe herschrijfronde van mijn manuscript achter de rug heb wordt het langzaam tijd voor de boekpresentatie van Twee zussen, drie levens.
De eerste versie van het manuscript is het resultaat van de Nanowrimo van vorig jaar. In de maand november en de eerste helft van december heb ik iets dat te kort was voor een roman en en lang voor een kort verhaal tot een heuse roman weten uit te werken. Van te voren had ik wel al een en ander overdacht en in mijn hoofd zitten.
Toen ik de basisversie herschreven had en qua research een hoop punten op i's gezet, heb ik het laten proeflezen, goede feedback gekregen en daar volgde weer een herschrijfronde uit. Daarna durfde ik het pas op te sturen naar de uitgeverij.
Ik was erg blij dat ze er iets in zagen, maar was nog terughoudend met het van de daken schreeuwen.
Ik ben altijd bang dat er toch nog iets mis gaat. Dat zal nu niet meer gebeuren. Er is inmiddels een (mooie) omslag, een isbn nummer (twee zelfs, want er komt ook een e-book) en een contract!

Omschrijving van de inhoud of de flaptekst: 

Vera en Daisy zijn allebei herstellende van een ingrijpende operatie. Na de herstelperiode is Daisy voor het eerst in haar leven kerngezond. Ze moet echter nog leren om te gaan met de vrijheid die dat oplevert. Voor Vera is het een bevrijding als ze de jarenlange relatie met Koen verbreekt. Eindelijk durft ze haar eigen keuzes te maken. Haar plan om een tandartspraktijk over te nemen aan de andere kant van het land en haar ouderlijk huis te verlaten lijkt een stap in de goede richting. Maar wanneer Daisy met school naar Parijs gaat, komt Vera's leven in een ander vaarwater terecht. De levens van de zussen blijken nauwer verbonden dan ze dachten, en dit blijft niet zonder gevolgen.

Fragment: 

Daarna neemt Vera het frame mee naar de werkplank achter zich en zet ze er een felle lamp op. Door de loep kan ze de beschadiging goed zien. Voordat ze met het rechtbuigen begint, wrijft ze over haar pols om de pijnlijke spanning te verminderen.
Net op dat moment gaat de deur open. Op de drempel staat Mulders. ‘Ah, meneer Beckers, hoe gaat het met u? Lang niet gezien. Ik heb u gemist. Als kiespijn!’ zegt Mulders gewild lollig.
Beckers lacht. Voor de vorm trekt Vera haar mondhoeken op. Missen als kiespijn, die flauwe standaardgrap maakt hij minstens een keer per dag. Daar hoeft ze echt niet meer om te lachen.
Even later vindt ze zichzelf terug aan de zijlijn, bezig met koffiezetten terwijl Mulders een afdruk maakt van meneer Beckers’ kaak. Uit het aanrechtkastje pakt ze drie mokken en die zet ze op tafel. Het zijn lelijke mokken, allemaal verschillend van vorm, kleur en opdruk. Krijgertjes van firma’s waar Mulders zaken mee doet. Ze pakt melk uit de koelkast. De koektrommel. Suikerpot, leeg. Wanneer ze het opengescheurde pak suiker boven de pot houdt, vlijmt er een onverwachte pijnscheut door haar pols. Het pak glipt uit haar handen en komt neer op de rand van de suikerpot, die daardoor over de tafel schiet en op de grond valt. Kapot. In een oogwenk verandert de vloer van de altijd nette keuken in een chaos van porseleinscherven en rondvliegende suikerkristallen.
Wat een geweldige manier om je werkweek te beginnen.

Zittend in de relaxfauteuil van haar vader, het cadeau voor zijn vijftigste verjaardag, staart Daisy naar buiten. Daar heeft de zon het uiteindelijk toch gewonnen van de nevel. Een windvlaag veroorzaakt een regen van gele en gouden neerdwarrelende bladeren. Insecten dansen in de zonnestralen. Een paar houtduiven vliegt op wanneer er een blauwe tractor voorbijkomt.
Ze veert op. Geluid. Actie. Er gebeurt iets! Het uitzicht uit het raam zal een paar ogenblikken lang anders zijn, al is het maar omdat haar vader langsrijdt met een wagen vol in te kuilen gras. Pal voor het raam stopt hij, toetert, steekt een hand op en rijdt weer door. Hoe lief van pap. Hij weet dat ze zich stierlijk ligt te vervelen.
Ze kijkt op haar horloge: kwart voor twaalf. Nog vijf kwartier tot de volgende onderbreking. En die is niet spannender dan een broodmaaltijd met pap en mam. Ze hoopt dat mam eerder terug is van het boodschappen doen. Dat ze misschien in de supermarkt iets interessants heeft gehoord. Nog leuker zou het zijn als Katja kwam, met nieuwtjes van hun klasgenoten. Wie nu met wie is, welke punten er gescoord zijn, welke kleren er in zijn.
Daisy schuift een stukje omhoog in de stoel, haar handen als vanzelf beschermend op haar buik. Het litteken geneest goed, maar haar conditie is nog waardeloos.
Nog altijd mag ze niet naar school.
Ze moet rusten.
Herstellen.
Het de tijd geven.
Bah! Hier moeten liggen als een ouwe sok, ze is het helemaal beu. Vera is weer aan het werk, die heeft zelfs al gevolleybald, en zij ligt hier maar. Pilletje zus, pilletje zo. Pff.

Reacties

Sjee
Laatst aanwezig: 1 jaar 43 weken geleden
Sinds: 12 Dec 2007
Berichten: 2487

Leuk, Marleen. Pakkende fragmenten en ook een uitnodigende flaptekst.
Bij het woord 'frame' zat ik wel meteen in de fietsenhandel, haha. Stom natuurlijk. Mijn fout, ik hou niet van de tandarts :-)

Stormvaart (2011), Verschoppelingen (2012), Zwart water (2013), De wereld is wit (2015), Roeien nd Volewijck (2016), Duizend keer mij (...) www.suzannewouda.nl

Trenke
Laatst aanwezig: 3 jaren 28 weken geleden
Sinds: 26 Okt 2007
Berichten: 3802

Wat super dat r nu een roman van je uitkomt, Marleen! thumbsup
Hihi, ik dacht ook aan een fiets bij het woord frame, maar als je al in het boek leest, zal je die vergissing niet snel maken, lijkt me. smile
Wanneer komt het officieel uit? Komt er ook een boekpresentatie? Hoe ging het zoeken naar een uitgever, is Kok de eerste die je benaderd hebt?

Marjet
Laatst aanwezig: 1 jaar 18 weken geleden
Sinds: 13 Okt 2006
Berichten: 919

Ha Marleen daar zijn de zussen Vera en Daisy, allebei sympathieke meiden die je alleen maar veel geluk gunt...
Heerlijk dat het nu allemaal echt en defintief wordt. Gefeliciteerd. Ik gun je dit succes van harte!

Schrijven, dat is jezelf op het spel zetten. Jezelf! Susan Sontag

Marria
Laatst aanwezig: 3 jaren 46 weken geleden
Sinds: 27 Mei 2006
Berichten: 1328

Dank jullie wel. Leuk, zo'n hartelijke reacties. (Zeker omdat ik de laatste tijd niet zo'n frequente Sol bezoeker meer ben. Geen tijd hè, schrijven, schrijven, schrijven...)
Trenke, de publicatiedatum is januari 2013 en Kok was voor dit manuscript de eerste uitgever. Ik had er een ander manuscript naartoe gestuurd dat daar niet paste maar wel voor hun reden genoeg was om mij een ander verhaal 'op proef' te laten schrijven. Dit dus. Ik ben echt heel blij. Over een presentatie ben ik nog aan het denken.

Sjee
Laatst aanwezig: 1 jaar 43 weken geleden
Sinds: 12 Dec 2007
Berichten: 2487
Marria schreef:

Over een presentatie ben ik nog aan het denken.

Niet te lang denken, Marleen ;-)

Stormvaart (2011), Verschoppelingen (2012), Zwart water (2013), De wereld is wit (2015), Roeien nd Volewijck (2016), Duizend keer mij (...) www.suzannewouda.nl

vokus
Laatst aanwezig: 1 week 4 uren geleden
Sinds: 11 Sep 2010
Berichten: 169

Van harte gefeliciteerd! Veel succes met je roman, Marleen. Wat leuk dat die schrijfmarathon deze uitgave heeft opgeleverd.

Schrijven is zonder zuurstof duiken in het diepe.
www.coradevos.nl

Via
Laatst aanwezig: 1 jaar 33 weken geleden
Sinds: 12 Jan 2010
Berichten: 2873

Gefeliciteerd, Marleen!
Mooi dat je via een omweggetje (een ander manuscript) bij die uitgeverij je boek kan publiceren. Hebben ze je in het proces van het schrijven van dat nieuwe manuscript ook begeleid?

sabarinde
Laatst aanwezig: 6 weken 11 uren geleden
Sinds: 3 Aug 2007
Berichten: 2109

Super congrats, Marleen. You're on a roll :-) thumbsup Ik wil het graag lezen.

Marria
Laatst aanwezig: 3 jaren 46 weken geleden
Sinds: 27 Mei 2006
Berichten: 1328

Ha, nog meer leuke reacties! Thanks.
Sjee, ik ben al zover dat het nu gaat om wanneer, hoe en wat. Niet meer ja of nee. smile
Vokus, ja, schrijfmarathonnen zijn goed voor mij. (nu ik je avatar zie denk ik er ineens weer aan dat ik van Borre jouw boekje kreeg, als voorbeeld.)
Via, mijn andere manuscript ligt er nog. Ik hoop dat het ooit, met herschrijfaanwijzingen, daar ook het daglicht zal zien. Wat je andere vraag betreft, dat is een moeilijke. Het begrip begeleiding is zo ruim. Op de versie die ik instuurde kreeg ik wel herschrijf- aanwijzingen, goede feedback ennu ook goede redactie. Ik had trouwens ook een goede proeflezeres.
Saba, thanks. Ik wacht nu op jouw nieuws.

Dorus
Laatst aanwezig: 5 jaren 30 weken geleden
Sinds: 12 Aug 2008
Berichten: 692

Gefeliciteerd Maria. thumbsup Mooie titel.

"Men kan geen boek openslaan zonder iets te lezen."
Chinees spreekwoord

Jommeke
Laatst aanwezig: 4 jaren 43 weken geleden
Sinds: 13 Mei 2006
Berichten: 870

Leuk!

Zjors
Laatst aanwezig: 3 jaren 36 weken geleden
Sinds: 3 Jan 2005
Berichten: 9604

Dat heb je mooi voor elkaar!

Is een boek in Eigen Beheer alleen voor losers? : http://www.nettyvankaathoven.blogspot.nl/

Thule82
Laatst aanwezig: 1 jaar 23 weken geleden
Sinds: 4 Apr 2011
Berichten: 628

Mooi! Van harte!

'Het zijn niet het hoge gras, het stille land, de smetteloze sneeuw, die het beeld van onze jeugd bepalen. Het is veel meer de schokkende wijze waarop de mens kennis maakt met het leven.' Bertus Aafjes, 'De sneeuw van weleer'

Madelief
Laatst aanwezig: 11 weken 1 dag geleden
Sinds: 25 Jan 2008
Berichten: 1731

Proficiat Marleen. thumbsup
Ik dacht even aan je ZZ marathonverhaal van 201o. Maar daar heeft het niets me te maken, geloof ik.

Madelief
Laatst aanwezig: 11 weken 1 dag geleden
Sinds: 25 Jan 2008
Berichten: 1731

Oeps, een dubbele felicitatie.

Marria
Laatst aanwezig: 3 jaren 46 weken geleden
Sinds: 27 Mei 2006
Berichten: 1328

Jawel Madelief, je hebt gelijk. Dat was wat ik bedoelde met 'iets dat te kort was voor een roman en te lang voor een kort verhaal.'
Bedankt voor de felicitaties allemaal.

Pluisebol
Laatst aanwezig: 22 weken 6 dagen geleden
Sinds: 10 Mrt 2007
Berichten: 4227

Ook hier gefeliciteerd, Marria.
Heel veel succes met dit boek.

Bij dag en nacht, bij zon en regen
kom je leuke dingen tegen.
(Dr Seuss)

Marria
Laatst aanwezig: 3 jaren 46 weken geleden
Sinds: 27 Mei 2006
Berichten: 1328

Gisteren plofte de drukproef op mijn mat. Ik heb nu 70 van de 220 pagina's gedaan en het verbaast dat er, na al die keren dat er ogen overheen zijn gegaan, toch nog dingen in staan die niet goed zijn.

Trenke
Laatst aanwezig: 3 jaren 28 weken geleden
Sinds: 26 Okt 2007
Berichten: 3802

Ja, Marria, zo gaat dat altijd, helaas. frown Iedere keer als je dingen verbetert, sluipen er weer nieuwe fouten in. Zag ik vandaag ook maar weer eens, toen ik wederom door mijn manuscript ging.
De uitgever die mijn boek over Elian uit gaat geven vertelde eens dat uitgeverij Kok, in de periode dat hij er werkte, eens een boek zonder fouten wilde drukken. Dat ging van de ene corrector naar de volgende en weer terug enzovoort. Het boek is er nooit gekomen ...
Maar uiteraard doen we heel hard ons best om het foutloos in de winkels te doen belanden. Veel succes!

sabarinde
Laatst aanwezig: 6 weken 11 uren geleden
Sinds: 3 Aug 2007
Berichten: 2109

De puntjes op de 'i' zetten wink en er dan uiteindelijk een punt achter zetten (ik vraag me trouwens wel af waarom het de puntjes op de 'i' zetten is, terwijl er op een 'i' maar een punt komt). Veel succes, Marria. Ik ben heel benieuwd.

Pluisebol
Laatst aanwezig: 22 weken 6 dagen geleden
Sinds: 10 Mrt 2007
Berichten: 4227

Troost je Marria, het foutloze boek bestaat niet. :-)

Bij dag en nacht, bij zon en regen
kom je leuke dingen tegen.
(Dr Seuss)

Marria
Laatst aanwezig: 3 jaren 46 weken geleden
Sinds: 27 Mei 2006
Berichten: 1328

Dank je, Trenke, Pluis en Saba. De drukproef is weer retour.
Ik heb er mijn allerbeste best op gedaan en hoop nu stiekem dat er geen fouten meer in staan.
Bij zo'n eindredactie word je trouwens wel met de neus op je eigen manco's gedrukt.
Bij mij zijn dat interpunctie (vooral komma's) en woorden al of niet aan elkaar schrijven.

Ing
Laatst aanwezig: 16 weken 6 dagen geleden
Sinds: 2 Feb 2007
Berichten: 3155

Wat goed joh, gefeliciteerd! En fijn dat er redacteuren bestaan die wel alles weten van los en aan elkaar etc. Ik heb ze in dat opzicht ook nog steeds hard nodig big grin

Ninah
Laatst aanwezig: 6 jaren 25 weken geleden
Sinds: 3 Aug 2009
Berichten: 815

Kom ik na een hele tijd weer eens op SOL en zie dit goede nieuws. Gefeliciteerd!
Ik herkende ook al wat elementen van de ZZ-marathon 2010. Leuk dat het nu op een andere manier omgevormd is tot een echte roman.

Men moet het leven tot kalmte manen als men gaat schrijven. (F.B. Hotz)

Marria
Laatst aanwezig: 3 jaren 46 weken geleden
Sinds: 27 Mei 2006
Berichten: 1328

Bedankt voor jullie leuke reacties, Ing en Ninah.
De ZZ marathon ja Ninah, daar heb ik veel aan te danken.

Marria
Laatst aanwezig: 3 jaren 46 weken geleden
Sinds: 27 Mei 2006
Berichten: 1328

De doos met boeken is net gearriveerd! Ze zien er supermooi uit.
Ik ben er erg blij mee.

Ajstinad
Laatst aanwezig: 4 jaren 31 weken geleden
Sinds: 7 Jun 2007
Berichten: 1144

Van harte met je twee zussen! Geniet van de doos met boeken!

Groetjes van Ajstinad

Marjet
Laatst aanwezig: 1 jaar 18 weken geleden
Sinds: 13 Okt 2006
Berichten: 919

Oh wat leuk, Marria, gaaf!

Schrijven, dat is jezelf op het spel zetten. Jezelf! Susan Sontag

Pluisebol
Laatst aanwezig: 22 weken 6 dagen geleden
Sinds: 10 Mrt 2007
Berichten: 4227

Leuk, leuk, leuk!

Bij dag en nacht, bij zon en regen
kom je leuke dingen tegen.
(Dr Seuss)

Suma
Laatst aanwezig: 2 dagen 7 uren geleden
Sinds: 6 Sep 2007
Berichten: 3628

smile Mooi, ;euk, goed, geweldig, prachtig en wat fijn voor je Marria. thumbsup Gefeliciteerd met dit grote succes. Ik ben blij voor je. thumbsup

Geef woorden aan gedachten.

  • THEMA Kan schrijven je leven redden?
  • Hoe beschrijf je emoties?
  • Zo vind je een uitgever die bij je past
  • Zo belangrijk zijn de eerste 10 pagina's
  • Schrijftips van Anne-Gine Goemans
  • Schrijftechniek: vertellen en vertonen
  • Taaltips: taal en logica

Dit nummer verschijnt omstreeks 6 december oktober. Nog geen abonnee? Meld je aan vóór maandag 25 november 16:00 uur, dan krijg je dit nummer thuis!

Introductiekorting!
Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!