Start » Boekpresentatie » Marleen Schmitz - Tussen twee grenzen

Marleen Schmitz - Tussen twee grenzen

Door: Marria
Op: 4 april 2013

Details
Uitgever: 
Kok
ISBN: 
9789020533347
Bladzijden: 
224

Titel van het verhaal is Tussen twee grenzen.
De letterlijke opvatting van de titel heeft te maken met historische grenscorrecties, met name in de grensregio rond Sittard. In 1949 kwam de Selfkant, een gedeelte van Duitsland gebied van 70 km2 met 10.000 inwoners onder Nederlands bestuur. Voor die mensen was dat uiteraard een enorme verandering. Op 31 juli 1963 werd die annexatie weer teruggedraaid. Dat was het gegeven dat mij enorm fascineerde. In 1949 wordt je gedwongen je op Nederland te richten en in 1963 mag je je hoofd weer de andere kant op draaien. Hoe zit dat met generaties binnen een gezin? Wat doet het schuiven met grenzen met mensen?
Denken kinderen opgevoed in de Nederlandse tijd er anders over dan Duitsers van voor de oorlog? Zijn er verschillen tussen families? Dat soort vragen stelde ik me en tegen die achtergrond speelt het verhaal.
Daarbij woon ik in de grensregio; in vogelvlucht drie kilometer van de Duitse grens en tien van de Belgische.
Vorig jaar pas kwam ik op het idee een verhaal rond het thema grenzen te schrijven en ik begon ermee tijdens een schrijfmarathon in februari 2012. Tot juli 2012 heb ik vrijwel non stop aan het verhaal geschreven, geschaaafd, geschrapt en herschreven. Toen was het rijp om proefgelezen te worden, waarna weer een nieuwe versie ontstond die ik naar de uitgever stuurde. Nadat ik een tijdje in spanning had gezeten, kwam het verlossende bericht dat het manuscript geaccepteerd zou worden. In eerste instantie was het de bedoeling dat het verhaal een plaats zou krijgen in de VCL serie van 2014, maar na enig nadenken leek het wel handig om het in juli van dit jaar te laten verschijnen, want op 31 juli 2013 is het precies 50 jaar geleden dat de grens weer gewijzigd werd.
Begin 2013 verwerkte ik de herschrijfaanwijzingen en correcties van de redactie en in maart viel de drukproef op mijn mat.
Als researchbronnen kan ik nog, behalve het onuitputtelijke internet, ook kranten, boeken, bezoeken en gesprekken noemen.

Omschrijving van de inhoud of de flaptekst: 

Uit de aanbiedingscatalogus:
In de grensregio tussen Nederland en Duitsland ervaren mensen geen duidelijke scheidslijn. Er heerst een gelijksoortige cultuur, men spreekt hetzelfde dialect en er wordt over en weer getrouwd, gewerkt en gefeest. Zelfs de grens is hier al meermalen verplaatst. Over deze regio gaat 'Tussen twee grenzen'.
Jakob is in 1940 grenswachter aan de Nederlands-Duitse grens, zijn zoon Rudolf Internationaal vrachtwagenchauffeur en anno nu steekt de jonge Willemijn de Grens over (en weer) voor de liefde.

Fragment: 

1940
‘Ga je mee?’ vroeg Hubert. ‘Tijd voor de middagronde.’
Jakob knikte en nam voor hij opstond gauw nog een slok lauwe thee uit zijn veldfles. Daarna trok hij zijn jas aan, zette zijn pet op, gespte de riem om en met de karabijn over zijn schouder liep hij het grenskantoortje uit. Buiten stond zijn collega Hubert te wachten. Wijdbeens en met de vingers achter zijn riem gehaakt, keek Hubert in de richting van het Duitse grenskantoor, waar een zwarte auto kwam aanrijden. Drie Duitse douaniers sprongen in de houding toen de auto stopte en het achterportier openzwaaide.
‘Onze Duitse collega’s krijgen hoog bezoek,’ merkte Hubert op.
‘Zeker inspectie. Of alles wel tot in de puntjes geregeld is. Zij liever dan ik.’ Jakob lachte, knoopte zijn jas los en liet hem wijd open hangen. Het was warm, zeker voor een voorjaarsdag. Ook zijn pet deed hij af, maar omdat hij niet graag iets in zijn handen had, zette hij die weer op. Met zijn hand groette hij de mannen die de Duitse grens bewaakten. De meesten kende hij redelijk goed. Jaar in jaar uit deden ze, slechts gescheiden door een smalle strook niemandsland, hetzelfde werk. Er werd soms over en weer gepraat. Over regen die uitbleef. Over gemeenschappelijke kennissen en soms ook over dingen die men in Den Haag of Berlijn beter niet kon horen.
Jakob tuurde naar de mannen die bij de slagboom van het Duitse grenskantoor nog steeds in de houding stonden. Ze hadden zijn handgebaar wel gezien, maar groetten niet terug. Er stond een lange vent bij.
‘Die lange, is dat een nieuwe?’ vroeg hij aan Hubert.
‘Ik ken hem niet,’ antwoordde Hubert. ‘En ik vraag me af of ze daar blij mee zijn. Moet je zien hoe strak hij in de houding staat, wat een uitslover.’

Reacties

Galadriel
Laatst aanwezig: 5 jaren 4 weken geleden
Sinds: 1 Mrt 2013
Berichten: 125

Gefeliciteerd!

Spring...
en laat op weg naar beneden je vleugels groeien.
- Ray Bradbury

parrot
Laatst aanwezig: 32 weken 6 dagen geleden
Sinds: 1 Sep 2009
Berichten: 644

Hoi Marleen,

Gefeliciteerd! Wat een interessant gegeven en mooie achtergrond voor een verhaal. Het fragment nodigt uit tot meer.

Https:/www.inekefritz.com

Castor
Laatst aanwezig: 4 jaren 43 weken geleden
Sinds: 31 Jan 2012
Berichten: 200

Gefeliciteerd! Leuk fragment.

eef
Laatst aanwezig: 4 jaren 35 weken geleden
Sinds: 13 Jul 2007
Berichten: 1156

Hé, daar is hij dan! Ik vond het tijdens de marathon al zo'n speciaal verhaal. Ik ben heel nieuwsgierig naar het eindresultaat.
Gefeliciteerd met deze uitgave!

EileenO
Laatst aanwezig: 6 weken 6 dagen geleden
Sinds: 8 Jun 2011
Berichten: 626

Gefeliciteerd. Wat een interessant gegeven. En wat snel na je vorige boek!
Goed bezig!

Marria
Laatst aanwezig: 3 jaren 43 weken geleden
Sinds: 28 Mei 2006
Berichten: 1328

Dank jullie wel!

Sjee
Laatst aanwezig: 1 jaar 40 weken geleden
Sinds: 12 Dec 2007
Berichten: 2487

Gaaf Marleen. Mooi en origineel thema. Van harte gefeliciteerd.

Stormvaart (2011), Verschoppelingen (2012), Zwart water (2013), De wereld is wit (2015), Roeien nd Volewijck (2016), Duizend keer mij (...) www.suzannewouda.nl

Marjet
Laatst aanwezig: 1 jaar 15 weken geleden
Sinds: 13 Okt 2006
Berichten: 919

Heerlijk voor je, Marleen dat ie er bijna is. Een bijzonder boek, en dat is het. Gefeliciteerd!

Schrijven, dat is jezelf op het spel zetten. Jezelf! Susan Sontag

sabarinde
Laatst aanwezig: 3 weken 13 uren geleden
Sinds: 3 Aug 2007
Berichten: 2109

You are so on a roll thumbsup Fantastisch en ik vind het wel een heel interessant gegeven, de gevolgen van grensverlegging. Wow! Ben benieuwd.

Trenke
Laatst aanwezig: 3 jaren 25 weken geleden
Sinds: 26 Okt 2007
Berichten: 3802

Gefeliciteerd! Wat fijn dat het zo goed gaat met je boeken zeg! thumbsup

Ajstinad
Laatst aanwezig: 4 jaren 28 weken geleden
Sinds: 7 Jun 2007
Berichten: 1144

Van harte! Wat een intrigerend onderwerp!

Groetjes van Ajstinad

Madelief
Laatst aanwezig: 8 weken 1 dag geleden
Sinds: 25 Jan 2008
Berichten: 1731

Wauw. Nog een boek! Proficiat.

Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!
  • THEMA Kan schrijven je leven redden?
  • Hoe beschrijf je emoties?
  • Zo vind je een uitgever die bij je past
  • Zo belangrijk zijn de eerste 10 pagina's
  • Schrijftips van Anne-Gine Goemans
  • Schrijftechniek: vertellen en vertonen
  • Taaltips: taal en logica

Dit nummer verschijnt omstreeks 6 december oktober. Nog geen abonnee? Meld je aan vóór maandag 25 november 16:00 uur, dan krijg je dit nummer thuis!

Introductiekorting!