Start » Boekpresentatie » Marjet Maks - Zucht van de Moor

Marjet Maks - Zucht van de Moor

Door: Marjet
Op: 13 mei 2013

Details
Uitgever: 
Uitgeverij PMA
ISBN: 
9789078840473

Over een paar weken komt mijn roman De zucht van de Moor uit. Een hedendaagse psychologische roman met een geschiedenisverhaal erin verweven.

Ik schreef het ruwe skelet, de eerste 32.000 woorden, tijdens de Zinniger Zinnen marathon in 2009. In de jaren daarna kwamen er nog eens ruim 38.000 woorden bij. Ik stuurde het verhaal naar verschillende uitgevers. Steeds, na de afwijzing mijn wonden likkend, begon ik aan een herschrijf. Tussen heel veel andere zaken door, natuurlijk.

Het verhaal is geschreven vanuit het ik-perspectief van Hessel. Een manuscriptbeoordelaar vond het niet publicabel, o.a omdat ik het als vrouw vanuit het ik-perspectief van een man had geschreven. Waarom had ik het perspectief van de vriendin niet genomen?
Tja, zij vertelde het verhaal niet.

De uitgever gaf me juist een pluim dat ik me zo goed had ingeleefd in de gedachtewereld van een man… Omdat ik vorig jaar een verhaal schreef voor de bundel: 2012, Het aftellen is begonnen, dat Uitgeverij PMA uitgaf, had ik daar al een teen tussen de deur. Tegelijkertijd was er ook een andere uitgever geïnteresseerd, maar na veel vijven en zessen ben ik met PMA in zee gegaan.

De titel is een verwijzing naar de plek El ultimo suspiro del Moro, een rotsblok ten zuiden van Granada aan de ingang van de vallei Las Alpujarras, die zich uitstrekt aan de voet van de Sierra Nevada. Toen Boabdil met zijn gevolg werd verbannen naar deze vallei, zeeg hij wenend neer op die rots en wierp een laatste blik op zijn geliefd Alhambra. Zijn moeder stond achter hem en zei: 'Ja huil maar als een kind om wat je als man niet verdedigen kon.' Deze historische gebeurtenis is een sleutelscène in mijn boek.

Het manuscript ligt nu bij de eindredactie, en wordt tegen de zomer gepubliceerd. Zodra ik de definitieve omslag heb, plaats ik hier een fotootje.

Omschrijving van de inhoud of de flaptekst: 

De laatste sultan van Granada, Boabdil, werd in 1492 verbannen naar Las Alpujarras. Ik woon in deze streek en raakte gefascineerd door de Arabische, of wel Moorse, tijd in Andalusië van 711 tot 1492. Ik wist er niets vanaf, ging erover lezen en raakte volledig in de ban van het verhaal van Boabdil en zijn vrouw Morayma, dat ook nog eens heel romantisch was.

Mijn fascinatie voor Boabdil en Morayma heb ik in de fictieve Hessel geprojecteerd. Hij is in deze streek met zijn vriendin Sanne op vakantie. Hessel heeft iets met geschiedenis, Sanne niks. Zij wil kinderen, hij absoluut niet. Eigenlijk heeft het stel weinig gemeen en hun relatie komt steeds meer onder druk te staan. Door Sanne's kinderwens wordt Hessel geconfronteerd met zijn eigen jeugd, waardoor hij moet kijken naar waar hij vandaan komt.

Ik wilde Hessel letterlijk in contact brengen met Boabdil en bedacht een tijdreis in de vorm van een hallucinerend middel. Het moest geloofwaardig overkomen en ik ontdekte een plant met sterk LSD-achtige eigenschappen, die hier in de streek groeit en waarmee door jongeren wordt geëxperimenteerd.
Hessel krijgt een mengsel van dit middel in handen (Salvia divinorum, maanzaad en arganolie). Stiekem neemt hij er wat van tijdens situaties en op plaatsen die een rol speelden in de Spaanse geschiedenis: bijvoorbeeld in het Alhambra in Granada en de grote moskee in Cordoba. De ervaringen die hij heeft zijn soms euforisch, soms beklemmend, maar in elk geval verslavend en ze hollen hem uit. Hij verliest de greep op zijn leven, weet nauwelijks meer wie hij is of in welke tijd hij leeft.

Fragment: 

Achter de koninklijk bewerkte poort van de tent klonken stemmen. Een man in een fluwelen cape kwam aanlopen met een leren map en schrijfgerei. Hij opende de deur, ik glipte achter hem aan naar binnen, de ruimte in die vol stond met pracht en praal. Mijn blik bleef rusten op het vorstenpaar dat tegenover me stond: Isabella en Ferdinand. Uit mijn ooghoek zag ik dat ik naast Boabdil stond. De man legde de map en schrijfgerei op tafel. Isabella sprak gedecideerd, zonder haperen. Ze had een koninklijk voorkomen, was niet onknap en ruim een hoofd kleiner dan haar man. Ook Ferdinand had koninklijke trekken, misschien met een iets weke trilling bij zijn mondhoek, maar zijn levendige, vastberaden ogen zwenkten alert van zijn vrouw naast hem naar Boabdil tegenover hem. Boabdils gezicht zag ik niet, maar zijn schouders hingen; zijn hele postuur had de fiere uitstraling van trotse machthebber verloren. Met een handgebaar nodigde Isabella hem uit aan de rijk bewerkte houten tafel te gaan zitten waar de secretaris het voorlopig verdrag had klaargelegd. Nu pas zag ik Boabdils ogen die donker en somber langs de woorden van het verdrag vlogen. Hij doopte een pen in de inkt en tekende zwierig en met een forse haal, waarin het laatste restje van zijn trots in de punt achterbleef.

Reacties

Hay
Laatst aanwezig: 1 week 1 dag geleden
Sinds: 1 Dec 2004
Berichten: 2932

Ik ga voor je duimen en deze draad volgen, Marjet! smile
Mijn eigen ZZ-marathonverhaal (de werktitel is intussen Winterwende geworden) van vorig jaar maart gaat eind deze week de deur uit. Ik hoop heel erg dat ik er in 2013 nog een presentatie van kan maken.

Zjaan
Laatst aanwezig: 3 jaren 15 weken geleden
Sinds: 16 Mei 2008
Berichten: 2243

Wat supergoed nieuws, Marjet. Over een paar weken is ergens medio juni? Ik ben heel erg benieuwd naar de resultaten van je herschrijfsessies, want ik vond de basis al heel sterk. Heel veel succes toegewenst.

Neem een kijkje in mijn schrijverskeuken op www.jeanineerades.nl of kom meer te weten over mijn debuutroman op www.duivelsblauw.nl!

Ajstinad
Laatst aanwezig: 4 jaren 31 weken geleden
Sinds: 7 Jun 2007
Berichten: 1144

Jaaa, eindelijk! Het klinkt fascinerend en maakt me nieuwsgierig. De laatste zin van je fragment vind ik schitterend! Heel veel succes gewenst!

Groetjes van Ajstinad

Helga
Laatst aanwezig: 2 jaren 50 weken geleden
Sinds: 19 Aug 2008
Berichten: 1521

Wat ben jij een enorme doorzetter, Marjet! Geweldig dat je een uitgever hebt gevonden. En wat een mooie titel! thumbsup

EileenO
Laatst aanwezig: 1 week 11 uren geleden
Sinds: 8 Jun 2011
Berichten: 626

Geweldig! De aanhouder wint!

wolfke
Laatst aanwezig: 1 jaar 51 weken geleden
Sinds: 13 Nov 2011
Berichten: 1004

Proficiat en veel succes!

Ontdek het kortverhaal Karabas, het jeugdboek Arendsjong, het kerst/winterverhaal Frede en de Kerstman, het paas/lenteverhaal Ebba, de eerste paashaas, het zomerverhaal Soraia, kind van de zee en het halloween/herfstverhaal Jacks Lantaarn via www.leenlefebre.be.

Fleur Drakenrots
Laatst aanwezig: 1 jaar 10 weken geleden
Sinds: 14 Jun 2012
Berichten: 550

Van harte gefeliciteerd, Marjet!
Wat leuk om de voorgeschiedenis van jouw roman te lezen. Zo zie je maar dat het heel goed kan zijn om je eigen gevoel te volgen.

sabarinde
Laatst aanwezig: 6 weken 12 uren geleden
Sinds: 3 Aug 2007
Berichten: 2109

Joehoe...daar is 'ie dan thumbsup Fantastisch. Lezen!! Prachtig verhaal, waar zoveel inzit: psychology, crime, passion, relational, history, culture etc en dat alles zo goed samengebracht in een ontroerend and tegelijkertijd spannend verhaal. Complimenten, Marjet en zeer terecht dat het uitgegeven gaat worden.
Gefeliciteerd.

Waus
Laatst aanwezig: 5 weken 5 dagen geleden
Sinds: 13 Dec 2006
Berichten: 10998

Wat leuk om op zo'n manier de historie in een verhaal te verwerken smile Gefeliciteerd!

Nu pas zag ik Boabdils ogen die donker en somber langs de woorden van het verdrag vlogen. > Dat kon Hessel ook niet eerder zien, Boabdil was nog niet dichtbij genoeg om te lezen volgens mij wink

Via
Laatst aanwezig: 1 jaar 33 weken geleden
Sinds: 12 Jan 2010
Berichten: 2873

Gefeliciteerd, Marjet! Het lijkt me een heel intrigerend verhaal.

Marjet
Laatst aanwezig: 1 jaar 18 weken geleden
Sinds: 13 Okt 2006
Berichten: 919

Dank jullie wel, omdat ik er al zoveel jaar mee bezig ben, staat het verhaal al wat verder van me af. Zodat ik het soms onwerkelijk vind.
Ik ben trouwens nu een Facebook pagina aan het maken met weetjes en foto's... Over van alles dat te maken heeft met het boek...

Ik heb hem nog niet echt gelanceerd, maar jullie mogen al kijken op:http://www.facebook.com/ZuchtVanDeMoor

Schrijven, dat is jezelf op het spel zetten. Jezelf! Susan Sontag

Johan Bordewijk
Laatst aanwezig: 3 jaren 28 weken geleden
Sinds: 6 Jan 2011
Berichten: 644

Gefeliciteerd!

Johan Bordewijk, www.johanbordewijk.nl
Mijn tweede boek 'Zwerfvuil' (ISBN: 9789078905677) is nu verkrijgbaar.

Anaïd Haen
Laatst aanwezig: 3 jaren 7 weken geleden
Sinds: 1 Apr 2008
Berichten: 713

Van harte gefeliciteerd! De totstandkoming van je boek vind ik geweldig om te lezen. Ben benieuwd naar de omslag, met zo'n titel mag het eigenlijk al gewoon een wit vlak zijn ;-)
Heel veel succes gewenst.

Organisator Fantastels schrijfwedstrijd
Winnares UA 2010
http://anaidhaen.littera.nl/

Kimym
Laatst aanwezig: 2 jaren 31 weken geleden
Sinds: 26 Jul 2011
Berichten: 151

Gefeliciteerd!
Het fragment smaakt naar meer en ik moet het even kwijt: Wat een prachtige titel.

Mijn YA verhaal Hoedster is opgenomen in de Dark Romance bundel, Onthulde geheimen.

Marjet
Laatst aanwezig: 1 jaar 18 weken geleden
Sinds: 13 Okt 2006
Berichten: 919

Kimym, leuk, dat de titel je aanspreekt, die was er al vanaf het begin. nod

Anaïd, goeie tip. Want juist die omsalg is nu een bezoeking, er zijn zoveel elementen die iets over het verhaal zeggen, maar het is of te veel, of te zwaar, of tja, nu ja helemaal wit, weet ik niet, maar misschien gewoon een kleur. cool

Johan, dank je wel. smile

Schrijven, dat is jezelf op het spel zetten. Jezelf! Susan Sontag

eef
Laatst aanwezig: 4 jaren 38 weken geleden
Sinds: 13 Jul 2007
Berichten: 1156

thumbsup thumbsup thumbsup Super Marjet! Ook hier van harte gefeliciteerd. Zoen

@ Hay, ..wat zijn er toch veel mooie ZZ-marathonverhalen. Ik hoop ook dit jaar daar nog een presentatie van te lezen.

Trenke
Laatst aanwezig: 3 jaren 28 weken geleden
Sinds: 26 Okt 2007
Berichten: 3802

Wat superleuk dat je ZZ-verhaal van 2009, met veel erbij geschreven woorden, nu een boek gaat worden! Gefeliciteerd! thumbsup
Mag ik vragen welke uitgever ook geïnteresseerd was en waarom je voor PMA hebt gekozen?

Marria
Laatst aanwezig: 3 jaren 46 weken geleden
Sinds: 27 Mei 2006
Berichten: 1328

Gefeliciteerd Marjet, met dit bijzondere boek.
Ik ben erg benieuwd naar hoe het boek eruit komt te zien.

marlies
Laatst aanwezig: 15 weken 10 uren geleden
Sinds: 23 Feb 2006
Berichten: 1668

Gefeliciteerd! Wat goed dat je hebt volgehouden. Nu komt hij dus toch!

Marjet
Laatst aanwezig: 1 jaar 18 weken geleden
Sinds: 13 Okt 2006
Berichten: 919

@Trenke, ik stuur je een pb.

Schrijven, dat is jezelf op het spel zetten. Jezelf! Susan Sontag

Marjet
Laatst aanwezig: 1 jaar 18 weken geleden
Sinds: 13 Okt 2006
Berichten: 919

Even een update. Vanmiddag rolde de omslag mijn postbus in en ik ben er echt superblij mee.
Ik heb een Facebookpage aangemaakt, waar ik een paar keer per week, voorlopig, wat informatie plaats over het verhaal en de totstandkoming ervan. Straks na verschijning misschien/hopelijk wat meer.

Schrijven, dat is jezelf op het spel zetten. Jezelf! Susan Sontag

Pluisebol
Laatst aanwezig: 22 weken 6 dagen geleden
Sinds: 10 Mrt 2007
Berichten: 4227

Eindelijk, Marjet.
Gefeliciteerd!

Bij dag en nacht, bij zon en regen
kom je leuke dingen tegen.
(Dr Seuss)

Madelief
Laatst aanwezig: 11 weken 1 dag geleden
Sinds: 25 Jan 2008
Berichten: 1731

Te gek Marjet. Proficiat!

Suma
Laatst aanwezig: 2 dagen 7 uren geleden
Sinds: 6 Sep 2007
Berichten: 3628

thumbsup thumbsup thumbsup Ja, Marjet. Geweldig, ik was erbij toen met de marathon. thumbsup De aanhouder wint? Dat ga ik dan ook proberen. Gefeliciteerd met je succes, ik vind het geweldig fijn voor je. thumbsup thumbsup

Geef woorden aan gedachten.

Marjet
Laatst aanwezig: 1 jaar 18 weken geleden
Sinds: 13 Okt 2006
Berichten: 919

Ha Suma, ik had je reactie nog niet gezien, lief van je. En Madelief en Pluis, dank.

Nu is het dan drie maanden later en het boek is verschenen en te bestellen bij de reguliere boekhandel en de onlineboekhandels.
Op mijn faceboekpagina is het een en ander te volgen en verder zal ik hier zo nu en dan watposten als er wat te melden valt.

Voor iedereen die het boek gelezen heeft, ik houd me aanbevolen voor feedback... of een recensie (tje) hier of op de recensiesites.

Schrijven, dat is jezelf op het spel zetten. Jezelf! Susan Sontag

wolfke
Laatst aanwezig: 1 jaar 51 weken geleden
Sinds: 13 Nov 2011
Berichten: 1004

Marjet, ik heb een vraagje omtrent de uitgeverij PMA.
Op hun website staat volgend emailadres: lectoraat@pma.nu, maar ik krijg een 'failure' terug. Heb jij soms een ander emailadres om hen te bereiken? Dankjewel!

Ontdek het kortverhaal Karabas, het jeugdboek Arendsjong, het kerst/winterverhaal Frede en de Kerstman, het paas/lenteverhaal Ebba, de eerste paashaas, het zomerverhaal Soraia, kind van de zee en het halloween/herfstverhaal Jacks Lantaarn via www.leenlefebre.be.

Ing
Laatst aanwezig: 16 weken 6 dagen geleden
Sinds: 2 Feb 2007
Berichten: 3155

Hee Marjet, wat geweldig joh. Ook hier een dikke proficiat! Het boek ziet er op de foto's prachtig uit, ik wil het ook graag in het echie bewonderen en ik ga het bij de lokale boekhandel bestellen. Worden ze er op geattendeerd, kan nooit kwaad. Succes met alles!

Marjet
Laatst aanwezig: 1 jaar 18 weken geleden
Sinds: 13 Okt 2006
Berichten: 919

Ha Wolfke, vreemd. ik stuur mijn mails naar info@pma.nu

Leuk Inge, volgens mij heb jij nog in de marathon van ZZ meegelezen. Mijn moeder is het boek nu ook bij de reguliere boekhandels aan het promoten... dus jaa zet hem op! nod

Schrijven, dat is jezelf op het spel zetten. Jezelf! Susan Sontag

wolfke
Laatst aanwezig: 1 jaar 51 weken geleden
Sinds: 13 Nov 2011
Berichten: 1004

Bedankt Marjet, blijkbaar ging er iets mis met het eerste emailadres. Ik heb ze intussen kunnen bereiken via het contactformulier, en ze hebben mij inderdaad vanaf het 'info'-emailadres geantwoord smile.

Ontdek het kortverhaal Karabas, het jeugdboek Arendsjong, het kerst/winterverhaal Frede en de Kerstman, het paas/lenteverhaal Ebba, de eerste paashaas, het zomerverhaal Soraia, kind van de zee en het halloween/herfstverhaal Jacks Lantaarn via www.leenlefebre.be.

Marjet
Laatst aanwezig: 1 jaar 18 weken geleden
Sinds: 13 Okt 2006
Berichten: 919

Heb je een leuk manuscript voor ze?

Schrijven, dat is jezelf op het spel zetten. Jezelf! Susan Sontag

  • THEMA Kan schrijven je leven redden?
  • Hoe beschrijf je emoties?
  • Zo vind je een uitgever die bij je past
  • Zo belangrijk zijn de eerste 10 pagina's
  • Schrijftips van Anne-Gine Goemans
  • Schrijftechniek: vertellen en vertonen
  • Taaltips: taal en logica

Dit nummer verschijnt omstreeks 6 december oktober. Nog geen abonnee? Meld je aan vóór maandag 25 november 16:00 uur, dan krijg je dit nummer thuis!

Introductiekorting!
Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!