Start » Boekpresentatie » Marije Onstenk - Zinloze vrouw

Marije Onstenk - Zinloze vrouw

Door: Schrijfcoach Marije Onstenk
Op: 13 april 2014

Details
Uitgever: 
Eigen Beheer
ISBN: 
9789462548855
Bladzijden: 
152

Het begin

Twee jaar geleden probeerde ik een opdringerig verhaalidee weg te stoppen. Ik had immers - als altijd - genoeg te doen. Mislukt. Het verhaal en de hoofdpersoon drongen zich meer en meer op en nestelden zich in mijn hoofd. Het begin van Zinloze vrouw stond al snel op digitaal papier.

Uitgevers
Ruim een jaar later was het verhaal af en ik stuurde het naar verschillende uitgeverijen. De ene na de andere afwijzing volgde, maar ze waren allemaal persoonlijk en - op twee na, waarin stond dat mijn werk niet literair genoeg was - uitgebreid onderbouwd. Grote en minder grote uitgevers schreven lovende woorden over mijn schrijfstijl en het verhaal. De reden dat ze het niet wilden uitgeven was telkens dezelfde: het verhaal was te zwaar en zou maar een kleine lezersgroep aanspreken. De laatste uitgever kreeg in november mijn verhaal en vroeg om een herschrijving, daarna zouden ze het opnieuw beoordelen. De herschrijving kwam er, ik wist niet dat er nog zo veel uit het verhaal te halen was. De beoordeling kwam ook: "Je kunt zonder twijfel schrijven en Zinloze vrouw is een verhaal dat je meesleept, dat je naar de keel grijpt. Maar te zwaar. Niet het soort boek dat wij uit willen geven."
Dat was even flink slikken. Maar ik wilde door. Zinloze vrouw is een verhaal waar ik absoluut in geloof, een verhaal dat ik de wereld in wil sturen. Ik besloot het verhaal zelf uit te geven. Iets wat ik al lang wilde, maar tot dan toe alleen maar riep, zonder de moed te hebben daadwerkelijk aan dat proces te beginnen.

Omslag

Ik wist heel goed wat ik niet wilde als omslag - een stockfoto -, maar wat ik wel wilde wist ik minder goed. Op een van mijn vele omzwervingen over het wereldwijde net kwam ik een afbeelding tegen die meteen bij me binnenkwam. De vrouw die me aankeek was mijn Kim, de hoofdpersoon van het boek. Ik benaderde de kunstenaar, Jason Beasley, en die gaf me zonder aarzelen de rechten om zijn afbeelding voor de omslag te gebruiken. Hij was vereerd. Toen hij deze week de definitieve omslag zag, schreef hij: ‘… the story sounds good, that is actually what the picture is about…’ Bijzonder! Het onderwerp van mijn boek bleek ook het onderwerp van zijn kunstwerk.

Mijn man heeft veel verstand van grafische vormgeving, is secuur en heeft veel geduld. Hij heeft zowel de omslag als de opmaak van het binnenwerk gedaan. Dat maakt dat ik een professioneel uitziend boek de wereld in kan sturen.

Verkoop

Ik heb ervoor gekozen het boek in eerste instantie alleen via de webshop van Bookaholics aan te bieden. Wie een gesigneerd exemplaar wil kan die via mij bestellen. Net als het e-book, dat alleen via mij te koop is.

Eerste reacties

Het e-book is afgelopen woensdag gelanceerd, de paperback gisteren (zaterdag). De eerste recensie is meer dan geweldig: http://wieschrijftblijft.wordpress.com/2014/04/12/...
Ook de eerste reacties van lezers zijn om stil van te worden. Natuurlijk ben ik daar ontzettend blij mee. Want hoewel ik helemaal achter het verhaal sta, van mijn personages houd en zelfs stiekem een beetje trots ben op wat ik geschreven heb, is het heel spannend om het boek aan anderen te laten lezen.

Omschrijving van de inhoud of de flaptekst: 

'Donder op en neem je stinkvoeten mee!' roept mijn moeder, terwijl ze de fles wijn grijpt en er een flinke slok uit neemt. De tijd dat ze de wijn nog in glazen schonk ligt inmiddels ver achter haar, net als de tijd dat drank een genot voor de avonduren was.

Op veertienjarige leeftijd wordt Kim ondergebracht bij pleegouders. In eerste instantie wordt ze daar liefdevol opgevangen, maar al snel verandert haar leven in een hel. Haar jeugd is definitief voorbij.

Jaren later wordt Kim verliefd op Levi. Ondanks dat zijn liefde voor haar groot is, balanceert ze voortdurend tussen vertrouwen en wantrouwen. Langzaam wordt duidelijk dat het leven voor Kim ondraaglijk zwaar is door wat er in haar jeugd is gebeurd.
Zal Levi erin slagen de spoken uit het verleden te verjagen?

'Zinloze vrouw' is een verhaal dat onder je huid kruipt en nog lang blijft nazinderen.

Fragment: 

'Donder op en neem je stinkvoeten mee!' roept mijn moeder, terwijl ze de fles wijn grijpt en er een flinke slok uit neemt. De tijd dat ze de wijn nog in glazen schonk ligt inmiddels ver achter haar, net als de tijd dat drank een genot voor de avonduren was. Nu drinkt ze alleen nog om haar miserabele leven een doffe glans te geven.
Ik knal de deur achter me dicht en ga naar mijn kamer. Emoties als woede en verdriet voel ik niet, ze zijn samengeklonterd en liggen als een steen op mijn maag. Medelijden heb ik niet met mijn moeder. En liefde? Voor mij is liefde iets uit een film of een boek. Zo'n heerlijk zwijmelverhaal waarbij ik minimaal een doos tissues volsnotter als twee mensen elkaar glazig in de ogen staren, als ze elkaar zoenen, elkaar strelen. Zelfs als twee mensen die echt van elkaar houden, knallende ruzie hebben.
Ik nestel me in de brede vensterbank, tussen de stapel kussens die daar liggen. Het enige plekje in huis waar ik rust voel. Uitkijkend over de drukke winkelstraat zie ik altijd wel mensen wier leven troostelozer en wanhopiger moet zijn dan het mijne. Wie gaat er in godsnaam vrijwillig gevangen in driedelig kostuum over straat? De zwerver, die dagelijks door het stadsbeeld wandelt, bezorgt mij felle steken in het hart. Deze man, met de groeven van het leven in zijn gezicht, hoeft niet in het juk van het dagelijks leven te marcheren. Hij heeft geen last van valse verbondenheid met een stel ouders dat de moeite van het omzien niet waard is.
Toen ik vijf jaar was, is mijn vader weggelopen, recht in de armen van een exotische schone. Sindsdien - inmiddels negen jaren geleden - heb ik niets meer van hem gehoord. Hij is niet meer dan een vage vlek in mijn verleden vol herinneringen aan eenzaamheid. Herinneringen die zich met weerhaken aan mijn ziel hebben vastgeklonken.
Mijn moeder schreeuwt nog dagelijks haar verdriet om mijn vader weg in bevelen en verdrinkt het in de eindeloze diepte van een alcoholpoel. Gevoelens voor een ander zijn haar vreemd, al zolang ik me herinner, maar dat compenseert ze door te zwelgen in zelfmedelijden.

Reacties

Aliccia
Laatst aanwezig: 3 jaren 48 weken geleden
Sinds: 24 Jul 2012
Berichten: 263

Mooi fragment. Gefeliciteerd en veel succes met je debuut!

Yrret
Laatst aanwezig: 1 uur 17 min geleden
Sinds: 16 Jul 2012
Berichten: 6050

Gefeliciteerd met je boek, Marije!

Ooit protesteerde ik tegen het 'monopolie der oude heren'. Nu ben ik er zelf één.

myssica
Laatst aanwezig: 3 jaren 28 weken geleden
Sinds: 3 Apr 2013
Berichten: 144

Gefeliciteerd! Het ziet er heel goed uit. Mooi fragment.

Schrijfcoach Ma...
Laatst aanwezig: 44 weken 1 dag geleden
Sinds: 21 Okt 2010
Berichten: 489

Dank, dank!

Via
Laatst aanwezig: 1 jaar 30 weken geleden
Sinds: 12 Jan 2010
Berichten: 2873

Hier ook nog een gefeliciteerd van mij, Marije. Het ziet er prachtig uit!

Jeannette Jansen-Kim
Laatst aanwezig: 1 jaar 9 weken geleden
Sinds: 5 Nov 2010
Berichten: 361

Yeahh! Spannend! Nogmaals gefeliciteerd!

ook morgen komt de zon op
www.jeannettejansenkim.nl

Schrijfcoach Ma...
Laatst aanwezig: 44 weken 1 dag geleden
Sinds: 21 Okt 2010
Berichten: 489

Bedankt Via en Jeannette!

De boekpresentatie zal op 3 mei in Steenwijk zijn, incl picknick! Wie daarbij wil zijn, mag me een berichtje sturen, dan mail ik de uitnodiging door.

Straks een interview voor de plaatselijke krant, dinsdag een interview voor de Stentor. Spannend!

PetraO
Laatst aanwezig: 1 jaar 37 weken geleden
Sinds: 29 Okt 2006
Berichten: 893

Gefeliciteerd. Ik wil dit boek zeker lezen. Ga het ebook aanschaffen.

Thundernimf
Laatst aanwezig: 2 jaren 36 weken geleden
Sinds: 4 Mrt 2011
Berichten: 231

Heel mooi fragment. Ook een erg sprekende cover. Proficiat! smile

parrot
Laatst aanwezig: 32 weken 4 dagen geleden
Sinds: 1 Sep 2009
Berichten: 644

Gefeliciteerd!

Https:/www.inekefritz.com

Tja
Laatst aanwezig: 2 dagen 14 uren geleden
Sinds: 4 Mei 2009
Berichten: 14124

Ik feliciteer je ook. Goed geschreven fragment.

Waar je ook bent, 'Ik zal je vinden'.

katniss
Laatst aanwezig: 2 jaren 37 weken geleden
Sinds: 6 Jul 2011
Berichten: 263

Mooi, mooi, mooi! Ik moet het e-book nog bij je bestellen, maar dit wordt vast een succes. Het is je gegund!

Winnaar Coffee Company Book Award 2014 en 2e plaats Hebban Crimezone Debuutprijs 2014 met Dodenweg.
Nevel, het vervolg op Dodenweg verschijnt mei 2015.
Hitte, de eerste New Adult van een Nederlandse auteur, verschijnt in februari bij Storm Publishers.

Schrijfcoach Ma...
Laatst aanwezig: 44 weken 1 dag geleden
Sinds: 21 Okt 2010
Berichten: 489

Bedankt allemaal!

Zonder veel media-aandacht gehad te hebben (behalve natuurlijk die toprecensie!) verkoop ik elke dag wel een aantal boeken. Ook de reacties van lezers zijn erg positief.

Er komen in elk geval twee krantenartikels aan, een interview op een boekenwebsite en vier recensies. Verder heb ik nog een behoorlijk aantal kranten en bladen aangeschreven, ik hoop dat daar ook nog wat uit voortkomt.
In elk geval krijgt Zinloze vrouw al meer publiciteit dan mijn vorige boek (uitgegeven door een uitgever) ooit gehad heeft.

Tja
Laatst aanwezig: 2 dagen 14 uren geleden
Sinds: 4 Mei 2009
Berichten: 14124

Een reguliere uitgever verwacht ook dat je steeds aan promotie doet.
Heb je het zelf in eigen beheer uitgegeven of via een uitgever?
Ik vermoed dat reguliere uitgevers steeds minder verzoeken krijgen.
Eén keer heb ik drie jaar op een reactie moeten wachten. Ik was het allang vergeten.
Je snapt dat ik daar niet weer heen stap. Ik wens je alle succes.

Waar je ook bent, 'Ik zal je vinden'.

Leonardo Pisano
Laatst aanwezig: 48 weken 5 dagen geleden
Sinds: 7 Nov 2010
Berichten: 2732

Mooi fragment! Gefeliciteerd met je boek. Suc8 (Dat is ruim meer dan suc6 :-) ).

Auteur van Achter de nevel en Noblesse Oblige  // www.leonardopisano.nl Mede-auteur van Mosterd voor de maaltijd (over schrijven van dialogen) - maritschrijft.com/mvdm 

AyoubLeeft
Laatst aanwezig: 32 weken 1 dag geleden
Sinds: 5 Jan 2014
Berichten: 173

Hele leuke cover en je fragment is ook erg leuk, gefeliciteerd!

Fantasy mirrors desire. Imagination reshapes it.

Schrijfcoach Ma...
Laatst aanwezig: 44 weken 1 dag geleden
Sinds: 21 Okt 2010
Berichten: 489

Dank allen!

Tja, ik heb het boek zelf in eigen beheer uitgegeven, maar het wordt on demand gedrukt bij een pod-printer. Daardoor lever ik wel een deel van de marges in (al houd ik meer over dan bij een uitgever zou zijn).

Poeh, drie jaar op een reactie moeten wachten... Kan me voorstellen dat dat niet echt het vertrouwen geeft om daar een boek uit te geven. wink

Leonardo, wauw, een suc8! Dank je! wink

Vanmorgen ben ik geïnterviewd voor de Stentor. Waarschijnlijk sta ik morgen al in de krant. Het interview komt in de bijlage Noordwest-Overijssel.

Via
Laatst aanwezig: 1 jaar 30 weken geleden
Sinds: 12 Jan 2010
Berichten: 2873

Ben je nog van plan het boek naar Biblion in te sturen?

Schrijfcoach Ma...
Laatst aanwezig: 44 weken 1 dag geleden
Sinds: 21 Okt 2010
Berichten: 489

Ja, ik heb inmiddels een voorbeeldbrief van iemand gekregen. Maar dat komt binnenkort wel. Eerst maar eens de boekpresentatie verder regelen.

Schrijfcoach Ma...
Laatst aanwezig: 44 weken 1 dag geleden
Sinds: 21 Okt 2010
Berichten: 489

Edit: bericht stond er in mijn enthousiasme 2x.

Schrijfcoach Ma...
Laatst aanwezig: 44 weken 1 dag geleden
Sinds: 21 Okt 2010
Berichten: 489

Hier staat het interview dat vandaag in de Stentor stond: http://marijeonstenk.wordpress.com/zinloze-vrouw/p...

Yrret
Laatst aanwezig: 1 uur 17 min geleden
Sinds: 16 Jul 2012
Berichten: 6050
Schrijfwijf schreef:

Hier staat het interview dat vandaag in de Stentor stond: http://marijeonstenk.wordpress.com/zinloze-vrouw/pers/

Die rode beuk is groot genoeg om wat druppels water tegen te houden. Mooi interview. Mooie promotion voor je boek.

Ooit protesteerde ik tegen het 'monopolie der oude heren'. Nu ben ik er zelf één.

Schrijfcoach Ma...
Laatst aanwezig: 44 weken 1 dag geleden
Sinds: 21 Okt 2010
Berichten: 489

Dank je wel, Yrret! En je hebt natuurlijk gelijk over die druppeltjes water, maar het wordt zaterdag met 12 graden, een stevige wind en natte grond niet echt lekker picknickweer. Daarom vandaag besloten de boekpresentatie in de plaatselijke boekwinkel te houden. Een prachtige boekwinkel, zoals een boekwinkel hoort te zijn. wink

Wie zaterdagmiddag bij de boekpresentatie in Steenwijk wil zijn, stuur me een berichtje, dan mail ik de uitnodiging met meer informatie.

Schrijfcoach Ma...
Laatst aanwezig: 44 weken 1 dag geleden
Sinds: 21 Okt 2010
Berichten: 489

Vandaag een bladvullend artikel over Zinloze vrouw (oké, ook een beetje over mijn andere schrijfwerk) in de Steenwijkse Courant. Wie het leuk vindt om te lezen: http://marijeonstenk.wordpress.com/zinloze-vrouw/p...

Het valt me mee hoeveel aandacht ik met mijn boek krijg, ondanks dat ik het in eigen beheer heb uitgegeven. Er komen veel lezersreacties binnen en er is nog een lezersrecensie bijgekomen (allemaal te vinden op/via mijn blog). Er zijn op dit moment in elk geval drie recensenten van wat grotere boekenblogs het boek aan het lezen, er komt dus nog wat aan.

Schrijfcoach Ma...
Laatst aanwezig: 44 weken 1 dag geleden
Sinds: 21 Okt 2010
Berichten: 489

Vanmiddag de boekpresentatie in een prachtige boekwinkel. De zenuwen komen straks denk ik wel, nu heb ik er vooral heel veel zin in. Mijn feestje! smile
Ik zal morgen de presentatie op mijn blog zetten met wat foto's erbij.

O, en er staat nog een interview met mij op deze site: http://www.bookaholics.nl/index.php?page=interview...

Yrret
Laatst aanwezig: 1 uur 17 min geleden
Sinds: 16 Jul 2012
Berichten: 6050
Schrijfwijf schreef:

Het valt me mee hoeveel aandacht ik met mijn boek krijg, ondanks dat ik het in eigen beheer heb uitgegeven.

Ik heb een vermoeden dat dit je eigen verdienste is. Niet lui achterover zitten en denken dat alles vanzelf gaat.

Ooit protesteerde ik tegen het 'monopolie der oude heren'. Nu ben ik er zelf één.

Schrijfcoach Ma...
Laatst aanwezig: 44 weken 1 dag geleden
Sinds: 21 Okt 2010
Berichten: 489

Dank je wel, Yrret, Ik werk natuurlijk zelf heel hard aan de promotie, want natuurlijk is het met de publicatie nog niet klaar voor mij, het begint pas. wink

De boekpresentatie staat inmiddels online. Met foto's van de dag erbij:
http://marijeonstenk.wordpress.com/zinloze-vrouw/b...

eef
Laatst aanwezig: 4 jaren 35 weken geleden
Sinds: 13 Jul 2007
Berichten: 1156

thumbsup :thumbsup: thumbsup

Schrijfcoach Ma...
Laatst aanwezig: 44 weken 1 dag geleden
Sinds: 21 Okt 2010
Berichten: 489

Kijk eens wat een mooie recensie op Boekenbijlage.nl: http://www.boekenbijlage.nl/de-vernietiging-van-ee...

Deze was trouwens ook niet verkeerd:
http://shyamahopman.blogspot.nl/2014/05/recensie-z...

Schrijfcoach Ma...
Laatst aanwezig: 44 weken 1 dag geleden
Sinds: 21 Okt 2010
Berichten: 489

En heel onverwacht kreeg ik vandaag nog een mooie recensie: http://www.leesfanaten.nl/romans/2406-marije-onste...

  • THEMA Kan schrijven je leven redden?
  • Hoe beschrijf je emoties?
  • Zo vind je een uitgever die bij je past
  • Zo belangrijk zijn de eerste 10 pagina's
  • Schrijftips van Anne-Gine Goemans
  • Schrijftechniek: vertellen en vertonen
  • Taaltips: taal en logica

Dit nummer verschijnt omstreeks 6 december oktober. Nog geen abonnee? Meld je aan vóór maandag 25 november 16:00 uur, dan krijg je dit nummer thuis!

Introductiekorting!
Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!