Start » Boekpresentatie » Marijcke Cauwe - Mare, een meisje uit twee werelden

Marijcke Cauwe - Mare, een meisje uit twee werelden

Door: Coach Marijcke Cauwe
Op: 29 oktober 2017

Details
Uitgever: 
Boekscout.nl
ISBN: 
9789402239430
Bladzijden: 
48

Het verhaal van Mare lag al enkele jaren in de schuif.
Onlangs las ik dat hier in België er op de scholen meer werk van moet worden gemaakt over de seksuele opvoeding. het verhaal van Mare beantwoordt hier volledig aan. Op een gegeven moment wordt op een speelse, maar directe manier aan Mare vertelt hoe baby's gemaakt worden.
Mare leeft deels in de oertijd; er wordt van haar verwacht dat ze jong trouwt met de zoon van de hoofdman en baby's moet krijgen.
In de moderne tijd vertelt haar moeder haar dat ze niet hoeft te trouwen als ze dat niet wil. Ze mag zo lang bij haar ouders blijven wonen als ze wil.

Ik dacht : 'ik ga een uitgever in de arm nemen om Mare een kans te geven om op die manier de puberende meisjes en jongens op een leuke manier over het seksuele aspect te informeren'.

Mare is er. Dank zij Boekscout die er een echt klein pareltje van gemaakt heeft. Nu aan het werk om haar meer bekendheid te geven. Een hele klus. Het boekje is klein en fijn en past zeker in iedere boekentas.

Omschrijving van de inhoud of de flaptekst: 

Mare is het verhaal van een meisje dat twaalf jaar wordt en in de oertijd leeft. Haar verjaardag wordt niet gevierd. Ze herinnert zich een verjaardag in de moderne wereld met cadeautjes en een moeder die bloempjes in haar krullen vlocht. Ze begint te beseffen dat ze in twee werelden leeft. Mare kan dit geheim met niemand delen. Wie zou haar geloven?
In de oerwereld is ze bang voor de wilde paarden die soms door het tentenkamp razen. Ze herinnert zich haar paard Cor, een lief getemd dier waar ze veel van hield.
Mare weet dat ze in het tentenpark waar ze nu woont, binnenkort moet trouwen. Het is de gewoonte van haar stam dat meisjes jong trouwen. Ze is hier nog helemaal niet klaar voor en vlucht naar geheime grot...

Fragment: 

MARE
Als je me nu hier ziet lopen over de smalle, kronkelende weg die naar de rivier leidt, zie je een gewoon meisje. Ik ben lang voor mijn leeftijd.
Ik zwem als een otter en ik klim in de hoogste bomen. Mijn knieën zijn altijd vuil en geschaafd. Ik klauter altijd overal op en in. Ik kruip in de verlaten holen van de vossen, dassen en konijnen. Ik vind mijn weg in gevaarlijke, duistere grotten. Ik weet één grot die in de rivier uitkomt. Die grot gebruik ik als ik in de rivier ga zwemmen. Op handen voeten wurm ik mij dan door de nauwe gang. Het is er koud en vochtig. Er hangen grote spinnenwebben in, met heel dikke spinnen die verstoord wegrennen wanneer ik voorbij hun spinrag kruip.

Er is iets vreemd met mij aan de hand. Ik durf het aan niemand vertellen. Trouwens, wie zou me geloven!
Wie zou geloven dat ik in twee werelden leef. Dat er twee Mare´s zijn. Een Mare met blond haar en een Mare met bruin haar. Bovendien ben ik voortdurend in levensgevaar. Ik doe dingen die verboden zijn. Maar ik kan er niets aan doen. Het overkomt me! Wat mij overkomt is zo buitengewoon dat ik vandaag heel ver ben weggelopen. Ik heb bij de rivier mijn bootje genomen en ik ben naar de overkant van de rivier geroeid. Ik heb mijn bootje en roeispanen tussen het struikgewas verborgen en nu zit ik in een kleine grot. Het is hier heel stil. Zelfs de vogels zwijgen. De zon schijnt en rond de ingang van de grot groeien en bloeien de mooiste bloemen. Het is door de bloeiende bloemen dat ik de ingang van deze grot ontdekt heb. Hun kleuren en geuren trokken mij aan en toen ik mij bukte om aan de bloemen te ruiken, zag ik de ingang. Eerst dacht ik dat het een verlaten vossenhol was, maar daar is de grot te groot voor.
Omdat ik denk dat niemand mij hier zal komen zoeken, kan ik de dingen doen die ik voor mijn familie en de andere mensen van mijn groep moet verborgen houden. Hier kan ik mezelf zijn! Maar wie ben ik? Wie is mezelf? Ik ben een meisje dat in twee werelden moet leven. Ik wil dat niet! Maar het is zo! Ik ben Mare, ik ben 12 jaar oud en ik leef in twee verschillende werelden.

Reacties

janpmeijers
Laatst aanwezig: 12 uren 30 min geleden
Sinds: 8 Mrt 2013
Berichten: 6012

Blavatski,
Gewoon doorgaan. Gefeliciteerd en succes.

Coach Marijcke Cauwe
Laatst aanwezig: 6 weken 3 dagen geleden
Sinds: 29 Mei 2008
Berichten: 3295

Dank je janp. voor je bemoedigende woorden.

We zullen doorgaan. blush
En jij ook gefeliciteerd met al je successen nod .

Leven en laten leven.
auteur van "De oude man", "Mare", "Dode in de kruiwagen"

Hay
Laatst aanwezig: 20 uren 35 min geleden
Sinds: 1 Dec 2004
Berichten: 2932

Mooi onderwerp! Het lijkt een beetje een kruising tussen het verhaal van Ayla in 'De stam van de holenbeer' en de serie van Diana Gabaldon, maar dan voor de jeugd.
Veel succes!

Hay
Laatst aanwezig: 20 uren 35 min geleden
Sinds: 1 Dec 2004
Berichten: 2932

Dubbelpost...

Els Mertens
Laatst aanwezig: 18 weken 1 dag geleden
Sinds: 27 Mei 2014
Berichten: 723

Gefeliciteerd! Lijkt me een héél fijn boek!

Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!
  • THEMA Kan schrijven je leven redden?
  • Hoe beschrijf je emoties?
  • Zo vind je een uitgever die bij je past
  • Zo belangrijk zijn de eerste 10 pagina's
  • Schrijftips van Anne-Gine Goemans
  • Schrijftechniek: vertellen en vertonen
  • Taaltips: taal en logica

Dit nummer verschijnt omstreeks 6 december oktober. Nog geen abonnee? Meld je aan vóór maandag 25 november 16:00 uur, dan krijg je dit nummer thuis!

Introductiekorting!