Start » Boekpresentatie » Marieke Haijkens - Sollicitatiekroniek - solliciteren in het (voortgezet) onderwijs

Marieke Haijkens - Sollicitatiekroniek - solliciteren in het (voortgezet) onderwijs

Door: AllieCalhoun
Op: 18 maart 2015

Details
Uitgever: 
Brave New Books
ISBN: 
9789402131451

Toen ik in november 2014 na een half jaar solliciteren (waarvan drie maanden zeer intensief) een baan had gevonden, zei iemand tegen me dat ik al die ervaringen wel zou kunnen verwerken tot een boek. Op die manier zouden anderen er ook nog wat aan hebben. Dat idee sprak me wel aan. Ik ben toen begonnen met het maken van aantekeningen van de solliciatiegesprekken die ik had gevolgd, zodat ik dat op een later moment kon uitschrijven. Ik bedacht een grove structuur, met alle onderwerpen waar ik op in wilde gaan. Voor mijn nieuwe baan moest ik vrij veel reizen. De eerste stukken van het boek heb ik dan ook in de trein geschreven. Na verloop van tijd slokte mijn baan mij echter op en kwam het schrijven op een laag pitje te staan.

Begin dit jaar pakte ik alle stukken en aantekeningen er weer bij. Eigenlijk was ik sceptisch over het hele idee. Ik twijfelde of ik het wel af wilde maken. Maar toen ik doorlas wat ik al had, bleek dat al zoveel te zijn, dat ik het zonde vond om daar niet mee verder te gaan. De hele structuur lag er al, ik hoefde alleen maar de gaten op te vullen. Zonder superdrukke baan ernaast ging dat ineens heel snel. Proeflezers gaven aan dat het een interessant, helder verhaal was. Op wat kleine dingen na, hoefde er weinig meer aan te gebeuren. Ik besloot het boek, dat nog geen 10 000 woorden telt, in eigen beheer uit te brengen via Smashwords en Brave New Books. Daarbij heb ik gebruik gemaakt van de stijlgids van Smashwords en de verkorte versie van de stijlgids, die ik van Anaïd Haen kreeg. Het voorkantje heb ik zelf gemaakt, met behulp van powerpoint en paint.NED en positive feedback van mijn man, die visueler is ingesteld dan ik. De enige investering die ik voor dit boek heb moeten maken, is de aanschaf van een ISBN-nummer bij BNB. Dat was echter nog geen dertien euro, maar daardoor staat mijn boek nu onder andere ook op bol.com. Voelt toch net even iets echter!

Omschrijving van de inhoud of de flaptekst: 

Je bent docent in hart en nieren en toch zit je thuis op de bank. In deze Sollicitatiekroniek vertelt Marieke Haijkens over haar ervaringen met solliciteren binnen het voortgezet onderwijs. Naast haar persoonlijke belevenissen geeft ze tips om het solliciteren handig aan te pakken. Ze heeft een compleet plan voor je klaar zodat je rustig je zoektocht naar een baan tegemoet kunt treden. Aan je voorbereiding ligt het niet als je de auteur volgt en haar tips overneemt.

Hoewel Marieke vooral ervaring heeft met solliciteren binnen het voortgezet onderwijs, zijn de principes van dit boek ook van toepassing op solliciteren binnen het MBO en ook (deels) binnen het primair onderwijs. Het boek is dan ook bedoeld voor iedereen die een baan zoekt in het (voortgezet) onderwijs.

Marieke Haijkens is anderhalf jaar geleden afgestudeerd van de lerarenopleiding geschiedenis. Na ruim drie maanden intensief solliciteren vond ze al haar eerste baan. Haar ervaringen met het zoeken en vinden van een baan in het voortgezet onderwijs heeft ze verwerkt in dit praktische boek.

‘Ik wou dat ik zoiets had toen ik de spannende tijd op zoek naar een baan moest overbruggen. Een steun in de rug!’ – Odile Schmidt

Fragment: 

Handig vacatures zoeken
Om te voorkomen dat je door de bomen het bos niet meer ziet, hier een aantal praktische tips om het zoeken naar vacatures doelgericht aan te pakken.

Stap 1: Bepaal je verzorgingsgebied. Hoever wil je reizen en wat is dan je actieradius?
Ik heb dit concreet gemaakt door een kaartje van de regio rondom mijn woonplaats te pakken en daar reistijden op te zetten. Van allerlei plaatsen in de omgeving heb ik opgezocht hoe ver dat met het openbaar vervoer is en met Paint het aantal minuten bij de plaats vermeld. Vervolgens heb ik een lijn getrokken rondom alle plaatsen die nog net anderhalf uur reizen van mijn woonplaats zijn. Als je dan vacatures tegenkomt, kun je meteen al zien of het zin heeft om te reageren of dat de school te ver weg is. Dat scheelt elke keer weer de routeplanner erbij pakken.

Stap 2: (...)

Op gesprek
Ik vond het ongelofelijk spannend. Mijn eerste probleem was: wat doe ik aan? Ik was toch eigenlijk nog niet zo goed voorbereid op de mogelijkheid dat ik ook daadwerkelijk uitgenodigd zou worden. Op stel en sprong moest ik naar de winkel om mijn nette outfit compleet te maken. Ik spitte de website van de school door en zocht zorgvuldig uit hoe ik bij de school moest komen en hoe laat ik dan de bus moest pakken. Toen ik dan eindelijk op de bewuste middag stond te wachten op de bus, begonnen de langste tien minuten van mijn leven. Wat nou als de bus niet komt? Hij zal toch nog niet geweest zijn? Heb ik het telefoonnummer van die mensen wel bij me, zodat ik kan bellen als ik de bus mis? Ach, het zal zo'n vaart niet lopen, de bus komt er vast zo aan. Ik werd met de minuut zenuwachtiger. Wat een zegen was het, toen ik eindelijk in de verte de bus aan zag komen. Ik kwam natuurlijk prima op tijd. (...)

Reacties

Via
Laatst aanwezig: 1 jaar 21 weken geleden
Sinds: 12 Jan 2010
Berichten: 2873

Gefeliciteerd, Marijke!

Heb je al een plan hoe je je doelgroep voor dit boek kunt bereiken?

AllieCalhoun
Laatst aanwezig: 2 jaren 50 weken geleden
Sinds: 1 Dec 2013
Berichten: 839

Ik heb een website gemaakt en een facebookpagina, zodat ik mensen ergens naartoe kan verwijzen. Ik ben bezig om op twitter een netwerk te krijgen van organisaties die te maken hebben met solliciteren en ik ga nog op zoek naar relevante groepen enzo. Ik weet het ongeveer, denk ik. Promotie is nieuw voor mij, maar ik heb al verzoeken voor recensies/blogs gehad, dus ik doe wel iets goed in elk geval haha.

Heb jij nog ideeën?

Odysseia
Laatst aanwezig: 2 jaren 3 weken geleden
Sinds: 18 Mrt 2008
Berichten: 850

Misschien op (fysieke en digitale) prikborden bij PABO's en universiteiten met een lerarenopleiding?

(Gefeliciteerd, trouwens!)

Schrijfcoach Od...
Laatst aanwezig: 5 dagen 2 uren geleden
Sinds: 24 Aug 2006
Berichten: 3832

Mooie boekpresentatie voor een goed boek. Ik denk dat dit heel veel mensen zal kunnen helpen. Goed dat je al verzoeken hebt voor recensies en blogs.

Lees Schrijven Magazine
  • Leer schrijven als Stephen King
  • Alles wat een schrijver moet weten over uitgeverijen
  • Schrijftips van Sander Kollaard (Stadium IV)
  • Wat verdien je aan een boek?
  • Crashcourse publiciteit & promotie
  • De schrijfdip en wat je ertegen kunt doen

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Neem vóór 23 september 16:00 u. een abonnement!

MELD JE AAN
Lees Schrijven Magazine!

Lees het komende nummer van Schrijven Magazine. Meld je aan vóór 23 september!

Topaanbieding