Start » Boekpresentatie » Liz Hartevelt - Ongetemd

Liz Hartevelt - Ongetemd

Door: Droomz
Op: 6 april 2018

Details
Uitgever: 
Pluizenbol Boeken
ISBN: 
9789082720709 / 9789082720716
Bladzijden: 
367

De personages van Ongetemd kwamen een jaar of 3 geleden dankzij een RPG mijn hoofd binnenwandelen. Arabella als een stoere meid, eentje die nergens bang voor is en Riley volgde later, deels gebaseerd op een personage van een vriendin die ik mocht lenen. Tijdens de RPG heb ik de personages beter leren kennen en ik begon algauw aan het verhaal.

Twee maanden later stond deel 1 (maar dat wist ik toen nog niet) op papier, klaar om op Wattpad gepubliceerd te worden in een hele ruwe eerste versie. Het was een verhaal voor tussendoor, om tussen de andere verhalen door te schrijven, ook al vond ik het toen al het beste verhaal dat ik tot dusver geschreven had. Klinkt arrogant, maar zo voelde het nu eenmaal. Het was mijn eerste New Adult verhaal, voor de doelgroep tussen de 18-25.

En toen bleek het best een hit te zijn, werd het uiteindelijk een miljoen keer aangeklikt (en dat is veel, heel veel, voor een Nederlands verhaal). In mijn hoofd begonnen de gedachten te spoken: Wat als ik het helemaal herschrijf en uit ga geven? Ga ik mijn ene droom achterna en stuur ik het naar een reguliere uitgever? Of wat als ik toch voor selfpublishing ga? Maar rondom selfpublishing hangt een stigma dat het alleen maar afgewezen boeken zijn. Moet ik het dan wel doen?

Uiteindelijk ben ik toch gegaan voor dat laatste, om alles zelf te doen. Ik had geen zin om uitgever na uitgever af te lopen en te hopen dat ze mijn verhaal misschien eens wilden bekijken. Ik moet wel zeggen dat een vriendin (die dat ook gedaan heeft) me uiteindelijk de moed gegeven heeft om ervoor te gaan. Misschien scheelt het ook dat ik toch best wel in het boekwereldje zit, dat ik al jaren mijn mening geef over boeken, dus ik ken zowel lezers als auteurs en uitgevers.
Sommige mensen vinden selfpublishing altijd slecht en dat mag, want dat is een mening. Maar in dit genre is het - ook in het buitenland - behoorlijk gebruikelijk om het zelf te doen en het kan uiteindelijk resulteren in een bestsellerauteur worden (en nee, daar geloof ik niet in, al mag dromen altijd).

Ik heb er wel een voor mij onbekende redacteur overheen laten gaan, omdat ik vind dat mijn boek dat moest hebben om echt professioneel genoemd te mogen worden, maar wel iemand die keihard zou zijn en een eerlijke mening zou geven. Ik weet dat de meningen erover verdeeld zijn, maar ik vind het een must, altijd.
Overigens zijn er ook drie proeflezers overheen gegaan die met een zeer kritisch oog gekeken hebben. In het begin vond ik het heftig om kritiek te krijgen, maar zonder deze mensen was het verhaal sowieso niet geworden wat het nu is.

Uiteindelijk heb ik elf maanden over het herschrijven gedaan en was er een weddenschap met een taart voor nodig (als ik het verhaal niet af had op 31-12-2017, moest ik op taart trakteren) en heb ik heel veel tranen gelaten, maar het is gelukt en Ongetemd komt op 15 april als ebook uit. De paperback volgt 30 april.

Ik verwacht geen bestseller, maar ik hoop toch op zijn minst dat ik mensen op de juiste manier aan het huilen krijg. En stiekem ook dat ik in elk geval de gemaakte kosten terugverdien zodat ik dat weer kan investeren in de rest van de serie.

***
O, en ik ben hier al jaren lid en heb jaren zeer actief mee gepost, maar de afgelopen paar jaar ben ik het forum een beetje uit het oog verloren :-). Ik hoop weer wat vaker langs te komen.

Omschrijving van de inhoud of de flaptekst: 

Studeren: een nieuw periode in je leven. Niet langer een kind, maar een jongvolwassene die zich niet meer kan verstoppen. En dat is wat Arabella het liefste doet: zich verstoppen. Als niemand je ziet, val je ook niet op. En dat is wat ze wil: door het leven gaan als een grijze muis.

Haar nieuwe huisgenoot is alleen alles wat ze niet verwacht: een flirt, bijdehand, heeft een grote bek en een klein hartje. En alsof dat nog niet erg genoeg is, is het een hij. Hoe kan ze nu met een jongen samenwonen?

Riley is het soort jongen waar niet alle ouders blij van worden met zijn tatoeages, piercings en een gebrek aan hoge ambities. Voor zijn ouders is hij ook een grote teleurstelling en hij weet hoe ze naar hem kijken. De hele wereld heeft een mening over hem, maar niemand kent hem echt.

Arabella, het onzichtbare meisje. Riley, de rebel. Op het eerste gezicht hebben ze geen overeenkomsten, maar niets is wat het lijkt. Kunnen ze hun onzekerheden en angsten overwinnen of is het bij voorbaat al een verloren zaak?

Fragment: 

Arabella

‘Rij jij maar.’
De woorden van mijn moeder halen me uit mijn gedachten en ik knipper met mijn ogen, te verrast om iets te zeggen. Mijn armen vouw ik over mijn maag en mijn hart klopt snel. ‘Weet je het zeker?’
Het antwoord is de sleutel van de Mini die in mijn hand gedrukt wordt en ik staar ernaar. Dit is de eerste keer dat ze me dit zomaar aanbiedt. Dit moet wel een valstrik zijn. Normaal moet ik bijna een bloedeed afsluiten om in de auto te mogen rijden, omdat ze bang is dat ik de Mini in de prak rijd. Soms denk ik dat ze meer van de auto houdt dan van mij. Ik ga er niet tegenin en knijp mijn hand met sleutel en al dicht. De puntjes boren zich in mijn huid.
‘Ik hou er niet zo van om in de stad te rijden. Veel te druk.’ Met een zucht stapt mijn moeder aan de andere kant in. ‘Ik heb je broer gevraagd om te helpen, maar die heeft het te druk met zichzelf.’
Ik knik en zeg niet dat ze zich de moeite had kunnen besparen. ‘Hij heeft er vast een reden voor.’ Op dit moment maak ik me vooral druk over dat ik in de drukke stad moet rijden zonder ongelukken te maken. Ik vind dit ook niet leuk en ik houd er net zo min van als jij, wil ik tegen haar gillen. Aan de andere kant: als ik er niets van zou bakken, had ik nooit mijn rijbewijs in een keer gehaald. Dat doen ze niet doen als ik in De Slechtste Chauffeur Van Nederland thuishoor. Dit kán ik.
Of ik deed het alleen op de examendag goed. Niet aan denken. Op dat moment piept mijn telefoon en ik haal hem tevoorschijn. Het is een berichtje van mijn broer.

Taco: Sorry dat ik er niet ben vandaag. Moet werken, kom snel op bezoek. X

‘Arabella.’ Mijn moeders stem doet me opschrikken en dan trek ik het portier open. Natuurlijk kan ik dit.
‘Hoe ver is het rijden?’ vraag ik met trillende stem, terwijl ik de TomTom overpak en het adres al op het scherm zie staan. Voor iemand die verdwaalt op haar eigen oprit, is zo'n navigatiesysteem een uitkomst.
‘Twintig minuten, halfuurtje, niet langer.’
Ik leg mijn handen op het stuur en draai het sleuteltje om. Op weg naar mijn nieuwe leven en mijn nieuwe huisgenoot. Ik heb een rijbewijs en ik mag officieel autorijden, dus dit komt helemaal goed. Alleen mezelf nog overtuigen.

Reacties

janpmeijers
Laatst aanwezig: 5 uren 23 min geleden
Sinds: 8 Mrt 2013
Berichten: 6012

Liz Hartevelt,
Een duidelijke keuze om het zelf te doen - en het dan ook echt doen! Gefeliciteerd en succes.
Het fragment leest soepel.

Hay
Laatst aanwezig: 13 uren 28 min geleden
Sinds: 1 Dec 2004
Berichten: 2932

Heel goed dat je niet de makkelijkste weg kiest en een redacteur in de arm neemt. Ook professionele auteurs (en het onderscheid met de zogenaamde amateurs is lang niet altijd zo scherp als soms gesuggereerd wordt) kunnen niet zonder. Uit je fragment blijkt dat er serieus naar is gekeken. Succes!

  • THEMA Kan schrijven je leven redden?
  • Hoe beschrijf je emoties?
  • Zo vind je een uitgever die bij je past
  • Zo belangrijk zijn de eerste 10 pagina's
  • Schrijftips van Anne-Gine Goemans
  • Schrijftechniek: vertellen en vertonen
  • Taaltips: taal en logica

Dit nummer verschijnt omstreeks 6 december oktober. Nog geen abonnee? Meld je aan vóór maandag 25 november 16:00 uur, dan krijg je dit nummer thuis!

Introductiekorting!
Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!