Start » Boekpresentatie » Liesbeth Jochemsen - De verdwenen prinses van Geografie

Liesbeth Jochemsen - De verdwenen prinses van Geografie

Door: Iessie
Op: 2 april 2017

Details
Uitgever: 
mijnbestseller
ISBN: 
9789463182980
Bladzijden: 
173

Al van kleins af aan ben ik gek op sprookjes. We hadden thuis een serie van luistersprookjes met boek en cassettebandje, die ik eindeloos heb geluisterd en gelezen. Daarnaast wilde ik al een boek schrijven vanaf het moment dat ik leerde dat meerdere letters achter elkaar een woord vormen, meerdere woorden achter elkaar een zin, en wat je daar allemaal mee kunt doen.
Ik kwam op het idee voor dit verhaal doordat ik me op een dag afvroeg hoe het voor Doornroosje geweest moet zijn om na honderd jaar slapen weer wakker te worden. In honderd jaar kan er immers een hoop veranderen. Ik besloot om het bekende sprookje opnieuw te vertellen, dit keer vanuit haar perspectief.
Op een gegeven moment keek ik de film Hansel and Gretel witch hunters en besloot dat het leuk zou zijn om Hans en Grietje als figuranten in mijn verhaal te laten optreden. Later heb ik nog meer sprookjes erin verwerkt.
Tot het moment dat Doornroosje (in mijn boek Dorarosa) in slaap valt, wist ik waar ik naartoe moest schrijven. Daarna heb ik verschillende keren vastgezeten en wist niet hoe het verder moest. Op de raarste momenten heb ik telkens toch weer inspiratie gevonden om verder te schrijven.
Toen het boek eenmaal zo goed als af was, had ik last van plankenkoorts en ben ik alvast aan het zelfstandig te lezen vervolg begonnen (dat overigens een los te lezen verhaal zal zijn). Totdat ik bedacht dat dit mijn grote droom is en dat ik spijt zou krijgen wanneer ik niet de mogelijkheid aangreep om het te publiceren. Nadat ik het heb laten proeflezen en ik het zelf nog eens heb nagelezen en verbeterd (nadat het maanden onaangeroerd op de computer heeft gestaan) heb ik het gepubliceerd. En ik kan je zeggen dat ik er nog iedere dag blij mee ben dat ik mijn droom heb verwezenlijkt!

Omschrijving van de inhoud of de flaptekst: 

Mijn lieve Alice,
Ontelbare keren heb jij al gehoord over de legende van de verdwenen prinses van Geografie. Volgens de overlevering is zij door een spinnenbeet in slaap gevallen, waarna niemand meer iets van haar heeft vernomen. Sommigen zeggen dat zij in haar slaap is overleden. Anderen geloven dat zij, volgens de voorspelling, na honderd jaar door een prins is wakker gekust. Er zijn er zelfs bij die beweren dat zij momenteel nog ergens rondloopt.
Hetgeen ik jou heden ga vertellen, is het ware verhaal achter de legende, een verhaal dat zonder jou heel anders was gelopen en waarschijnlijk niet eens had bestaan.

Lezers over De verdwenen prinses van Geografie:
-Meeslepend verhaal met een goed plot.
-Verschillende sprookjes verrassend verweven.
-Prettig te lezen door de korte hoofdstukken.

Liesbeth Jochemsen (Zeist, 1987) schrijft al van jongs af aan. Met het verschijnen van De verdwenen prinses van Geografie is haar grote droom uitgekomen. Liesbeth is getrouwd, woont in Olst en werkt als laborant. Je kunt haar volgen via www.mijnbestseller.nl/liesbethjochemsen.

Lees ook Het goud van de Gelaarsde Kat (2017), het zelfstandig te lezen vervolg op dit boek.

Fragment: 

Ik liet geschrokken de lepel met pap terug op het bord vallen, klodders van het bruinige goedje kwamen op de tafel en de vloer terecht. ‘De Ganzenwijn!’ fluisterde ik verschrikt, ‘het moet in De Ganzenwijn gebeurd zijn.’ Ik vergat helemaal dat ik daar, voor zover Hamlet wist, nooit geweest kon zijn, omdat die herberg immers al honderd jaar niet meer bestond.
‘Jij bedoelt de herberg waarvan jij de naam bent vergeten,’ verbeterde Hamlet mij.
‘Ja,’ antwoordde ik lamlendig.
Hamlet wenkte de herbergier om de gemorste pap op te ruimen.
‘Ik heb altijd al gedacht dat dit nog eens zou gebeuren,’ riep een onbekende stem plotseling vanaf de andere kant van de herberg. ‘Prins Hamlet die een burgermeisje zwanger maakt.’ Een jongeman, van ongeveer vijfentwintig jaar, die sprekend op de herbergier leek, kwam op ons aflopen. ‘Ik kan het schandaal dat dit oplevert al bijna voor mij zien.’
‘Ken jij hem?’ vroeg ik ongerust aan Hamlet.
‘Hij werkte in de keukens van het paleis,’ antwoordde Hamlet, ‘maar hij is net na de winter ontslagen. Sindsdien heb ik hem niet meer gezien.’
Waarom moest uitgerekend hij op dit moment hier komen binnenvallen? dacht ik wanhopig. Binnenkort zou iedereen over mij praten. Een gewoon leven opbouwen kon ik nu zeker op mijn buik schrijven.
‘En nu ga ik terug naar het paleis en onderweg vertel ik aan iedereen dat de prins het in de herberg van mijn eppe erg gezellig heeft gehad met een gewoon meisje uit het volk.’ De jongeman stond triomfantelijk met zijn armen over elkaar.
‘Als jij dat maar laat!’ dreigde Hamlet woedend.
Het maakte eigenlijk niets meer uit. De herbergier en de aanwezige gasten wisten nu wie Hamlet echt was. Het gerucht dat ik zwanger was van de prins zou zich ongetwijfeld als een lopend vuurtje gaan verspreiden. Het was enkel een kwestie van tijd voordat heel Topografie het wist. En dan? Waar moest ik dan naartoe?
‘Jij moet hier weg,’ besloot Hamlet zodra hij enigszins van de schrik bekomen was.
‘En waar moet ik heen? Ik heb niemand meer.’

Reacties

Zazzy
Laatst aanwezig: 1 jaar 26 weken geleden
Sinds: 26 Apr 2017
Berichten: 15

'Hansel and Gretel witch hunters' heb ik gezien en ik kan me voorstellen dat je inspiratie uit deze film hebt kunnen halen. Een boek laten lezen is toch veel spannender dan een verhaal laten lezen. Het lijkt mij heel erg griezelig om feedback te krijgen op een boek waar je veel tijd en energie in hebt gestopt. Ik ben zelf bezig met een roman, maar durf mijn eerste acht hoofdstukken nog niet te laten lezen. Gek genoeg heb ik met het delen van mijn korte verhalen geen problemen. Men vindt ze leuk of niet. Wat goed dat je blij bent met het verwezenlijken van jouw droom.

Yrret
Laatst aanwezig: 3 uren 43 min geleden
Sinds: 16 Jul 2012
Berichten: 5966

Hoi, Iessie - benut je alle mogelijkheden wel van deze boekpresentatie?

Ooit protesteerde ik tegen het 'monopolie der oude heren'. Nu ben ik er zelf één.

Iessie
Laatst aanwezig: 1 jaar 43 weken geleden
Sinds: 21 Apr 2015
Berichten: 84

Ik heb ook een foto toegevoegd, en een fragment, maar die worden op de een of andere manier niet weergegeven.

Yrret
Laatst aanwezig: 3 uren 43 min geleden
Sinds: 16 Jul 2012
Berichten: 5966
Iessie schreef:

Ik heb ook een foto toegevoegd, en een fragment, maar die worden op de een of andere manier niet weergegeven.

Een berichtje naar Dries dan?

Ooit protesteerde ik tegen het 'monopolie der oude heren'. Nu ben ik er zelf één.

Iessie
Laatst aanwezig: 1 jaar 43 weken geleden
Sinds: 21 Apr 2015
Berichten: 84

Ik heb het gewoon nog een keer geprobeerd, Yrret, en nu worden de flaptekst en het fragment wel weergegeven. Ik heb geen idee wat er is misgegaan, maar het probleem is nu dus opgelost.

Lees Schrijven Magazine
  • Leer schrijven als Stephen King
  • Alles wat een schrijver moet weten over uitgeverijen
  • Schrijftips van Sander Kollaard (Stadium IV)
  • Wat verdien je aan een boek?
  • Crashcourse publiciteit & promotie
  • De schrijfdip en wat je ertegen kunt doen

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Neem vóór 23 september 16:00 u. een abonnement!

MELD JE AAN
Schrijven als Stephen King? Lees schrijven Magazine!

Lees het komende nummer van Schrijven Magazine. Meld je aan vóór 23 september!

Word abonnee!