Start » Boekpresentatie » Leonardo Pisano - Noblesse Oblige

Leonardo Pisano - Noblesse Oblige

Door: Leonardo Pisano
Op: 8 oktober 2017

Details
Uitgever: 
Ambilicious
ISBN: 
978-94-92551-17-7
Bladzijden: 
274

Ik ben als eerste boek aan Noblesse Oblige begonnen. Het was voor ruim de helft geschreven, toen ik het weglegde omdat Achter de nevel (dat circa 1,5 jaar geleden mijn eerste publicatie is geworden) zich opdrong. Het kan verkeren - ik werk sowieso gewoonlijk aan twee of drie boeken tegelijkertijd.
Natuurlijk herschrijf je het daarna. Mijn ontwikkeling als schrijver was niet blijven stilstaan en voortgeschreden inzichten dienden zich in de teksten te weerspiegelen. Ook proeflezers - die o, zo onmisbare helpers - drukten hun stempel op de transitie. Van het oorspronkelijke verhaal is slechts de hoofdlijn overeind gebleven.

Leuren met het manuscript hoefde ik niet. Ik kreeg een afwijzing van een uitgever omdat het niet paste in het fonds. Bij Ambilicious, opgezet door de bekende schrijfcoach Inanna van den Berg en enkele partners, kreeg ik het vertrouwen en besloten we ervoor te gaan. Aanvankelijk moesten ik erg aan Inanna's stijl wennen, en zij ongetwijfeld aan mijn manier van schrijven. Zo schrijf ik per definitie vanuit een personage en vermijd ik de alwetende verteller, tenzij ik niet anders kan (afhankelijk van het verhaal). Dit betekent in dialogen bijvoorbeeld dat een tekst niet altijd grammaticaal of qua stijl optimaal is. Ik vind dat belangrijk omdat zo de lezer meer wordt meegenomen in het verhaal; ik vertel vanuit een personage en niet over een personage. Deze stijl is voor een schrijver niet de gemakkelijkste.
Wat ik vooral aan Inanna heb te danken is aanbrengen van ritme in de tekst. Zinsconstructies werden omgegooid, troetelwoorden werden genadeloos geschrapt
Al met al is het een boek geworden waar ik trots op ben en ik hoop dat lezers van het verhaal net zo genieten als ik van het schrijven ervan.

Omschrijving van de inhoud of de flaptekst: 

Johannes Hamstra, speciaal agent Binnenlandse Veiligheidsdienst, overtuigt Lodewijk van Loosduyne het werk van zijn verdwenen broer Olivier voort te zetten. Na een zware commandotraining reist Lodewijk af naar Engeland. Hij is vastberaden zijn broer, die twee jaar geleden van de aardbodem verdween, te vinden en uit te zoeken wat zijn link is met een criminele organisatie.
Mariska Veendijk, een ambitieuze journaliste, wordt door Hamstra ingeschakeld om Lodewijk in de gaten te houden. Hamstra heeft hier zo zijn redenen voor.
Tijdens de vermaarde Royal Henley Regatta komt Lodewijk in contact met de Engelse adel. Zelf van adel weet hij snel vrienden te maken. Op een Venetiaans bal krijgen de gebeurtenissen een verrassende wending.
Tegen de achtergrond van een Europa dat over een jaar zijn interne grenzen zal openstellen, staat het oprollen van de criminele organisatie onder grote politieke druk. Mocht de missie niet slagen, dan is Hamstra met zijn ondiplomatiek gedrag en verleden als Brusselse klokkenluider de ideale zondebok …

Fragment: 

(’s Gravenhage, 21 april 1991)

“U bent te laat,” zei de secretaresse van Willem-Jan de Goede, de staatssecretaris van Juridische Zaken. “Daar houdt hij niet van.”
“Dan zal ik maar gauw doorlopen,” zei Hamstra. “Of zit-ie zijn wenkbrauwen te epileren?”
“U moet wachten. Hij is nu aan de telefoon.” Ze pakte een map. “U heeft nog niet op mijn memo gereageerd. Ik moet die toelichting op uw cv uiterlijk morgen naar Brussel sturen.”
“Ik ben niet van plan die toelichting te verstrekken.”
“Maar … ik … dat … Dat is ongehoord! Dat kan toch niet? Ik bedoel, als Brussel het vraagt … Het is geen verzoek. Er ontbreekt een heel jaar!”
“Dat jaar gaat de Commissie geen sodemieter aan.”
De secretaresse zette grote ogen op. “U bent onmogelijk. Ik kan toch mijn collega in Brussel niet vertellen dat u weigert op haar verzoek in te gaan?”
“Ik zou niet weten waarom niet. Verzin anders maar wat.”
Ze had een blos op haar wangen gekregen. “Wat voor moeite is het nou? Bah, ik begin te begrijpen waarom iedereen u zo’n onuitstaanbaar mens vindt.”
Hamstra haalde zijn schouders op. “Ik wou dat uw problemen de mijne waren.” Hij liep door naar het aangrenzende kantoor van De Goede.
“U kunt nog niet naar binnen! Hij is nog steeds …”
Hamstra trok de deur achter zich dicht en beende naar het enorme houten bureau van de staatssecretaris. Hij nam plaats in een van de twee stoelen die aan het bureau stonden en klaarblijkelijk dienden
voor vergaderingen en petit comité.
De Goede keek Hamstra strak aan en pakte de hoorn, die hij tussen wang en schouder geklemd hield, in zijn hand. “Ik moet nu echt in vergadering. Ik ben al te laat. Spreek je later!”
Hij legde de hoorn op het toestel en tikte op zijn horloge. “Ik heb een bloedhekel aan mensen die te laat komen, Johannes. Dat is respectloos.”
Hamstra keek hem onbewogen aan. De gewichtigdoenerige paljas met die eeuwige blauwe choker van hem met witte spikkels, en voorkeur voor roze overhemden. Godbewaarme, roze. En dan die stinkende cigarillo’s van ‘em. Brrr. Maar goed, politici zijn nu eenmaal realiteit. Morgen zit er een ander op die stoel.
“Dan zullen we maar gelijk beginnen. Heeft u al budget kunnen vrijmaken?”
“‘Je’, Johannes. Niet ‘u’. We hebben toch afgesproken elkaar te tutoyeren?”
“Ik hecht eraan ons contact zakelijk te houden.”
De Goede trok zijn wenkbrauwen een weinig op. “Bij zakelijkheid past strakkere kleding. Moet je nou zien hoe je erbij loopt in dat vormeloze kreukelgeval en die stropdas vol vlekken. Je bent net een schooier. Het doet gewoon pijn aan mijn ogen. Zo neemt toch geen mens je serieus?”
Hamstra zei niets. De Goede had een paar weken geleden gezegd dat het ‘een serieus probleem’ was dat over een jaar de interne grenzen open gingen. Hoe had-ie het ook alweer geformuleerd? ‘Daarom acht
de regering het voor de ordelijke functionering van een Verenigd Europa essentieel dat er een politiedienst komt die bevoegdheden krijgt die de landsgrenzen van de individuele lidstaten overstijgen. Het is dus niet een kwestie óf zo’n Dienst noodzakelijk is, maar hóé wij die moeten organiseren.’ Het zou me niets verbazen als hij vandaag glashard zou ontkennen dat hij dat heeft gezegd.
“Oké, die budgetkwestie. Probleem is dat er geen politieke consensus bij de lidstaten is over de noodzaak van een Europese politie-organisatie. En dan wordt er ook geen budget toegewezen.” De Goede plantte zijn ellebogen op tafel. “We werken eraan. Masseren en paaien. Toegeven en tegenhouden. Laten vieren en binnenhalen. Dat is het spel.”
Ja, ja. “In dat spel ben ik een bokser die met zijn handen op zijn rug gebonden de ring in wordt gestuurd, terwijl ook nog wordt verwacht dat ik de wedstrijd win.”
De Goede leunde achterover. “Geduld, Johannes, geduld. Het is een kwestie van timing. Wanneer Nederland straks voorzitter is van de Raad, kunnen we doorpakken met budget en organisatie.”
“Dat duurt nog een dikke twee maanden. Voordat dat allemaal is georganiseerd, zijn we zeker een half jaar verder.”
“Ik kan geen ijzeren staven over mijn knie buigen.”
“Ik evenmin.”
De staatssecretaris sloeg zijn armen over elkaar en keek hem strak aan. “Je zult het moeten doen met de middelen die je nu hebt.”

Reacties

Marietje
Laatst aanwezig: 1 jaar 41 weken geleden
Sinds: 8 Jan 2014
Berichten: 3968

Inmiddels bestelling geplaatst: ik ben heel benieuwd!
Heel veel succes. thumbsup

Volg mijn manuscript Control op Facebookpagina (https://www.facebook.com/Control-boek-in-wording-1...) onder pseudoniem May Laysen.

janpmeijers
Laatst aanwezig: 6 uren 30 min geleden
Sinds: 8 Mrt 2013
Berichten: 5937

Leonardo Pisano,
gefeliciteerd weer en succes gewenst.

Yrret
Laatst aanwezig: 4 uren 6 min geleden
Sinds: 16 Jul 2012
Berichten: 5964

Leonardo, gefeliciteerd.

Citaat:

dan is hamstra met zijn ondiplomatiek gedrag

Hoofdletter voor hamstra?

Citaat:

Hoe had-ie het ook alweer geformuleerd? ‘Daarom acht de regering het voor de ordelijke functionering van een Verenigd Europa essentieel dat er een politiedienst komt die bevoegdheden krijgt die de landsgrenzen van de individuele lidstaten overstijgen.

Ik lees een [enkel] openend aanhalingsteken, maar geen [enkel] sluitend aanhalingsteken.

NB Gevonden; Het is dus niet een kwestie óf zo’n Dienst noodzakelijk is, maar hóé wij die moeten organiseren.’

Maar ... die lees ik pas op een nieuwe regel. Waarschijnlijk een kwestie van opmaak?

Ooit protesteerde ik tegen het 'monopolie der oude heren'. Nu ben ik er zelf één.

Leonardo Pisano
Laatst aanwezig: 40 weken 4 uren geleden
Sinds: 7 Nov 2010
Berichten: 2732

@Marietje - de bestelling is ontvangen en je hebt hem begin van de week in huis. Bedankt met een zoen van de juffrouw! Om alvast in de stemming te komen kun je de trailer bekijken: https://www.youtube.com/watch?v=YETdyKUegOg

@janp - bedankt voor de thumbs up.

@Yrret - Bedankt voor je felicitatie. Ja, c/p is een crime omdat ik de laatste versie alleen als pdf heb. Ik heb je opmerkingen verwerkt.

Auteur van Achter de nevel en Noblesse Oblige  // www.leonardopisano.nl Mede-auteur van Mosterd voor de maaltijd (over schrijven van dialogen) - maritschrijft.com/mvdm 

Mili
Laatst aanwezig: 1 dag 14 uren geleden
Sinds: 1 Mrt 2014
Berichten: 3701

@Leonardo, ook ik wil je van harte feliciteren. Het is zo'n feest als je boek het licht ziet. Waar je mee naar bed ging, waar je mee opstond, waar je in gedachten mee rondliep, waar je onnoemlijk veel uren aan werkte. En dan het vertrouwen krijgen van Ambilicious. Het viel mij ook ten deel; een bevrijdende vorm van samenwerken.

Je genoot van het schrijven, lees ik. Ik geniet al wetende dat 'Noblesse Oblige' er aankomt.

Ik wens je zoveel succes.

Auteur van 'Jitzak' en 'Congo_Artikel 15'
www.milivanveegh.nl

Leonardo Pisano
Laatst aanwezig: 40 weken 4 uren geleden
Sinds: 7 Nov 2010
Berichten: 2732

@Mili - dank je voor je hartelijke woorden. Ik duim voor je dat je die Schrijverspunt drukt. Het is je gegund.

Auteur van Achter de nevel en Noblesse Oblige  // www.leonardopisano.nl Mede-auteur van Mosterd voor de maaltijd (over schrijven van dialogen) - maritschrijft.com/mvdm 

Diana Silver
Laatst aanwezig: 12 uren 20 min geleden
Sinds: 8 Nov 2010
Berichten: 4936

Dag Leonardo,

Gefeliciteerd met deze prestatie! En dank voor het delen van je ervaringen hier, altijd interessant om te horen! smile

Waar waren we gebleven?

Tja
Laatst aanwezig: 4 dagen 5 uren geleden
Sinds: 4 Mei 2009
Berichten: 14122

Succes, Pisano.

Waar je ook bent, 'Ik zal je vinden'.

Willemina
Laatst aanwezig: 2 uren 56 min geleden
Sinds: 16 Mrt 2008
Berichten: 1839

Gefeliciteerd met je nieuwe boek en veel succes!

een ieder begrijpt slechts datgene wat hij in zichzelf terugvindt. Henri-Frédéric Amiel
http://www.wmhuisman.weebly.com

Uruguru
Laatst aanwezig: 3 uren 13 min geleden
Sinds: 21 Dec 2012
Berichten: 177

Van harte gefeliciteerd!
Besteld ondanks de verwerpelijke ondertitel.

Hay
Laatst aanwezig: 1 week 3 dagen geleden
Sinds: 1 Dec 2004
Berichten: 2932

Mooi fragment, waarin ik helemaal de stijl van je korte verhalen herken. Ik vind ook de cover erg mooi geworden.
Heel veel succes toegewenst! thumbsup

Leonardo Pisano
Laatst aanwezig: 40 weken 4 uren geleden
Sinds: 7 Nov 2010
Berichten: 2732

@Tja, Diana, Wilhelmina en @Hay - bedankt voor jullie thumbs up.
@Uruguru - bedankt voor je felicitaties en bestelling. Hoezo vind je de ondertitel verwerpelijk? Bedoel je dat er geen zoektocht naar rechtvaardigheid zou moeten zijn?

Auteur van Achter de nevel en Noblesse Oblige  // www.leonardopisano.nl Mede-auteur van Mosterd voor de maaltijd (over schrijven van dialogen) - maritschrijft.com/mvdm 

Uruguru
Laatst aanwezig: 3 uren 13 min geleden
Sinds: 21 Dec 2012
Berichten: 177

Oh nee, het was slechts een persoonlijke noot. In het universum volgens Uruguru bestaat rechtvaardigheid niet. Je ondertitel is als een rode vlag die ik negeer.

Leonardo Pisano
Laatst aanwezig: 40 weken 4 uren geleden
Sinds: 7 Nov 2010
Berichten: 2732
Uruguru schreef:

Oh nee, het was slechts een persoonlijke noot. In het universum volgens Uruguru bestaat rechtvaardigheid niet. Je ondertitel is als een rode vlag die ik negeer.

smile

Auteur van Achter de nevel en Noblesse Oblige  // www.leonardopisano.nl Mede-auteur van Mosterd voor de maaltijd (over schrijven van dialogen) - maritschrijft.com/mvdm 

parrot
Laatst aanwezig: 23 weken 6 dagen geleden
Sinds: 1 Sep 2009
Berichten: 644

Van harte gefeliciteerd.

Https:/www.inekefritz.com

Lees Schrijven Magazine
  • Leer schrijven als Stephen King
  • Alles wat een schrijver moet weten over uitgeverijen
  • Schrijftips van Sander Kollaard (Stadium IV)
  • Wat verdien je aan een boek?
  • Crashcourse publiciteit & promotie
  • De schrijfdip en wat je ertegen kunt doen

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Neem vóór 23 september 16:00 u. een abonnement!

MELD JE AAN
Schrijfboek cadeau? Nu gratis bij een abonnement op Schrijven Magazine!

Neem een abonnement op Schrijven Magazine!

Maak je keuze!