Start » Boekpresentatie » Lennie de Man (redactie) en anderen - Dat Geloof Je Niet

Lennie de Man (redactie) en anderen - Dat Geloof Je Niet

Door: Stella M.
Op: 4 mei 2018

Details
Uitgever: 
Boekscout
ISBN: 
9789402245004
Bladzijden: 
130

In 2017 richtte Stefanie Schaap de Facebookpagina ‘Korte verhalen en gedichten’ op. In de digitale wandelgangen ook wel de zusterpagina van de UKV-Facebookpagina van Schrijven Online genoemd. Hier kunnen de mensen die niet genoeg hebben aan 99 woorden langere verhalen en poëzie plaatsen. Het is in deze groep dat Stefanie Schaap en Marianne Luinstra het initiatief namen om nog twaalf andere schrijvers enthousiast te maken om een bundel verhalen uit te brengen met het thema fantasy/surrealisme. Dit was in juli 2017.

140 Vingers vlogen over toetsenborden. Er werd geschreven, (h)eerlijke feedback gegeven en herschreven. Er ontstond een hecht groepsgevoel, terwijl de meesten elkaar niet kenden of ooit ontmoet hadden.
Iedereen schreef een verhaal dat bestaat uit 1500 tot 3000 woorden. We stelden de deadline op 1 september. Lennie de Man (Perfect Verwoord) nam het redactionele werk op zich. Zoveel schrijvers, zoveel schrijfstijlen. Vele handen maken licht werk, maar niet als het gaat om de 28 handen van veertien schrijvers … Het was soms een puzzel om enige uniformiteit te realiseren, en het is gelukt!

1 Februari stuurde Lennie het manuscript naar Boekscout, en na 27 slopende dagen zei Boekscout tijdens een auteursmiddag het volgende over ons werk:

Inhoudelijk over het manuscript:
Veertien auteurs bij elkaar in een boek: dat geeft een lezer veel om van te proeven! Met de verschillen in schrijfstijl en plot wordt getoond dat fantasy veel kleuren en smaken heeft. Het is verrassend welke wendingen in de verhalen naar voren komen. Soms zijn deze klein en wordt er dicht bij de realiteit gebleven. Anderzijds worden ook geheel nieuwe werelden getoond. In elk verhaal staat echter een gedachte centraal en hoe groot of klein deze ook is, het laat de lezer peinzend achter. Doordat iedere schrijver sterk staat in een eigen stijl van schrijven, leest elke tekst anders en laat het een andere wijze van schrijven en vertellen zien. Als lezer beleef je elk verhaal anders en kun je steeds opnieuw verrast worden door een gegeven of twist. Het boek is een levendige leeservaring, waar je niet snel los van raakt.
Taaltechnisch:
Er is goed werk geleverd. Nog even buigen over sommige zinnen, enkele komma's veranderen in een punt, waarmee te lange zinnen voorkomen worden.
Algehele conclusie:
Dikke duim en een contract waard.

Dat contract werd enkele dagen later getekend.
Achter de schermen werd er hier en daar nog wat herschreven, we bogen ons over het voorwoord, de flaptekst en de cover. Half mei werd het aangepaste manuscript naar Boekscout gestuurd.

Vandaag is ons gezamenlijke digitale geesteskind stoffelijk geworden. Onze namen staan in drukinkt op het witte goud dat niet meer maagdelijk is.

Update 23-05-2018: Na de datum van uitkomst duurde het nog even voor iedereen het boek ook daadwerkelijk had en ontdekten we hier en daar een fout. Boekscout doet globaal redactiewerk.
We hebben overlegd en besloten het productiedocument op te vragen om zo zelf de correcties door te kunnen voeren. Een tweede druk is dus in de maak.

Omschrijving van de inhoud of de flaptekst: 

Dit zijn de verhalen in de bundel, en hun schrijvers:
Gered door de boekenheld - Greet Tulp-Zondag
Het grote geheim - Miriam Dubbeldam-Druijff
2075 - Ria Streng
Het meisje op de rots - Nel Goudriaan
Kun je me horen? - Misha van Merkom
Eenzaamheid - Marianne Luinstra
Niet alles gaat over rozen - Shannon Claessens
De boottocht van mijn leven - Stefanie Schaap
De boomhut - Dewi
Simone’s wonderbal - Nancy B
Noordereiland - Theo Stepper
De zusterplaneet - Peter en Didi Vulcan
In de wolken - Lennie de Man
Nadia - Stella Matula

Geïnspireerd door fantasy en het surrealisme schreven veertien schrijvers een sfeervolle bundel, gevuld met verhalen over nieuwe werelden, spookachtige taferelen, moed, liefde en romantiek. Stap bij alle verhalen in een nieuwe wereld en laat u verrassen.
Op initiatief van Stefanie Schaap en Marianne Luinstra zijn veertien schrijvers aan de slag gegaan om tot een bundel verhalen te komen met een fantasy en/of surrealistisch karakter.
Ze gingen met elkaar de uitdaging aan. Dit resulteerde in een paar maanden intensief schrijven, (h)eerlijke feedback en herschrijven. Hoewel de meeste schrijvers elkaar van tevoren niet kenden, ontstond een hecht groepsgevoel en dat mag gerust uniek genoemd worden!

Fragment: 

‘De man ziet zichzelf weerspiegeld in het water dat hem doet denken aan een plek die hij eerder heeft bezocht in IJsland. Met dreigende wolken en schaduwen, waar de grens tussen zwart zand en poelen van water flinterdun is. Hij legt zijn wang op het vel van het water zonder enige rimpeling te veroorzaken, zo licht is hij geworden. Hij legt zijn wang te ruste. Zijn vinger raakt voorzichtig het wateroppervlak als signaal dat het gaat regenen en de druppels raken hem overvloedig. Hij wordt een met het water en zand. Later zal alleen nog een afdruk van zijn lichaam achterblijven.’
Uit: Eenzaamheid van Marianne Luinstra

Reacties

Lennie1956
Laatst aanwezig: 30 weken 5 dagen geleden
Sinds: 25 Feb 2016
Berichten: 2

Wat een uniek project van veertien fantastische schrijvers.

Hartelijke groet,
Lennie de Man

janpmeijers
Laatst aanwezig: 5 uren 31 min geleden
Sinds: 8 Mrt 2013
Berichten: 6012

Ja, schrijven doe je niet alleen wink Sympathiek project. Allen gefeliciteerd.

Martijn H
Laatst aanwezig: 10 uren 55 min geleden
Sinds: 18 Apr 2017
Berichten: 261

Leuk, Gefeliciteerd!

Stella M.
Laatst aanwezig: 1 week 2 dagen geleden
Sinds: 13 Jul 2017
Berichten: 948

Dank jullie wel!

Het was een bijzonder project. Nog geen negen maanden geleden plaatste ik hier schoorvoetend mijn eerste verhaaltje voor een schrijfopdracht, en nu is er dit boek. Schrijven is op deze manier nooit een eenzame bezigheid geweest. Maar dit is mijn persoonlijke beleving.

Wat ik hierboven niet vermeldde is dat een van de schrijvers die heel enthousiast betrokken was en een aantal verhalen naar hogere regionen tilde met zijn feedback om persoonlijke redenen zijn verhaal heeft moeten terugtrekken. Eigenlijk is het een boek met 14 verhalen van 15 schrijvers.

Nu is er het wachten op het boek dat door de brievenbus ons leven binnen glijdt. Onze woorden gedrukt te zien staan, het snuffelen aan de verse drukinkt en het papier.

elysevdr
Laatst aanwezig: 13 weken 1 dag geleden
Sinds: 11 Okt 2011
Berichten: 1060

Gefeliciteerd Stella en ook de dertien of eigenlijk veertien andere schrijvers, met het tot een goed einde brengen van een mooi project! Inmiddels heb je aan het papier kunnen snuffelen. Ik weet hoe fijn dat is! smile thumbsup Zoen

Elyse van der Roer

Stella M.
Laatst aanwezig: 1 week 2 dagen geleden
Sinds: 13 Jul 2017
Berichten: 948

Dank je wel Elyse. Het project is nog niet helemaal ten einde. Ik heb net de presentatie geüpdatet; we ontdekten foutjes in de bundel. Dat was voor de ene schrijver een groot probleem, voor de andere wat minder, en we hebben besloten de fouten wel te gaan verbeteren. Een betere versie is in de maak.

Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!
  • THEMA Kan schrijven je leven redden?
  • Hoe beschrijf je emoties?
  • Zo vind je een uitgever die bij je past
  • Zo belangrijk zijn de eerste 10 pagina's
  • Schrijftips van Anne-Gine Goemans
  • Schrijftechniek: vertellen en vertonen
  • Taaltips: taal en logica

Dit nummer verschijnt omstreeks 6 december oktober. Nog geen abonnee? Meld je aan vóór maandag 25 november 16:00 uur, dan krijg je dit nummer thuis!

Introductiekorting!