Start » Boekpresentatie » John Toxopeus - Zo zien de mensen het graag

John Toxopeus - Zo zien de mensen het graag

Door: john toxopeus
Op: 16 augustus 2016

Details
Uitgever: 
HaEs producties
ISBN: 
9789081990196
Bladzijden: 
124

Voor mijn vierde verhalenbundel ben ik vooral geïnspireerd door de oproep die ik herhaaldelijk tegenkom: schrijf een boek dat niet eerder geschreven is. Mijn vorige twee boeken hadden een sterk autobiografisch karakter. De voorlaatste gebaseerd op mijn vakbondsloopbaan. De laatste gebaseerd op jeugdherinneringen. Verhalen met voor velen herkenbare gebeurtenissen maar gefingeerde namen. Autobiografische fictie zoals dat meestal wordt geschreven.
Voor deze bundel heb ik het omgedraaid. Ik heb gekozen voor verhalen waarin ik mijn fantasie de vrije loop heb gelaten met hoofdpersonen die iedereen kent: koningin Maxima, Rita Verdonk, Herman de Blijker, Willem Holleeder, Louis van Gaal, Matthijs van Nieuwkerk, Linda de Mol, Gerard Joling, Carolien Tensen, Arnon Grunberg, Jan Peter Balkenende, Yolanthe Cabau, Peter R. de Vries, Johan Derksen, Jort Kelder, Andries Knevel, Paul de Leeuw, Guus Hiddink, Diederik Stapel, Jeroen Pauw, Mart Smeets, Erica Terpstra, Sjuul Paradijs, Geert Wilders, Yvon Jaspers, Gerrit Zalm, Ivo Niehe, Jack van Gelder en Wim Eijk. 29 verhalen dus. Wel schrijf ik ook nu de verhalen vanuit het ik-perspectief. Dan kom ik het dichtste bij mijn eigen innerlijk, mijn eigen belevingswereld. Dat leidt naar mijn gevoel tot het beste resultaat. Mijn goede en slechte eigenschappen zijn in de meeste verhalen dan ook herkenbaar.
De bekende Nederlanders zijn stuk voor stuk personen die emoties bij mij losmaken of gemaakt hebben. Soms in positieve, maar meestal in negatieve zin. Dat zegt overigens niets over de verhalen zelf. Ik heb vooral gezocht naar hilarische situaties waarin de BN’er, als in een karikatuur herkenbaar is. Sommige verhalen zijn min of meer poëtisch en er is zelfs een sprookje bij. Dat is overigens het enige verhaal dat geschikt is voor kinderen. (Ik heb het geschreven voor mijn kleindochter en lees het op 5 oktober, een dag na haar verjaardag, voor in de bibliotheek van Vianen ter gelegenheid van de opening van de Kinderboekenweek.)
Oorspronkelijk bestond de bundel uit meer verhalen. In overleg met mijn redacteur en uitgever heb ik er een aantal geschrapt, zodat het beste overblijft.
Met dit boek start ik bij een andere uitgever: Steven Hagers van Uitgeverij HaEs producties te De Bilt.. Een uitgever die mij èn zakelijk èn als persoon beter bevalt. Met mijn nieuwe uitgever heb ik afgesproken dat mijn boek gepresenteerd wordt op zaterdag 8 oktober 2016 tijdens de boekenbeurs van de Vereniging van Zelfstandige Uitgevers in de Nicolaïkerk, stadscentrum Utrecht. De boekenbeurs is voor schrijvers bij uitstek geschikt om in contact te komen met tientallen uitgevers die zich hier presenteren.

Omschrijving van de inhoud of de flaptekst: 

Zo zien de mensen het graag is een nieuwe verhalenbundel van John Toxopeus. In 29 korte verhalen portretteert hij op een niet-alledaagse manier 29 televisiepersoonlijkheden. Het is een mozaïek van hilarische, soms poëtische (over koningin Máxima), dikwijls onbetamelijke kenschetsen van bekende Nederlanders, die allen berusten op de rijke fantasie van de schrijver.
Johan Derksen verzamelt schedels, Willem Holleeder hoeft er maar één, Gerrit Zalm duikt in het riool, Yvon Jaspers in het bed van een boer, Mart Smeets wordt met voeten en aartsbisschop Eijk met honden betrapt. De voetbalwereld wordt vertegenwoordigd door Louis van Gaal, Guus Hiddink, Jack van Gelder en Wilfred Genee. De verteller behandelt kwalen en syndromen van Jan Peter Balkenende, Jort Kelder, Herman de Blijker, Caroline Tensen, Geer en Goor en tegelijkertijd van zichzelf. Niemand wordt gespaard, zelfs Peter R. de Vries en Geert Wilders niet. Eén verhaal is geschikt voor kinderen: een sprookje waarin Paul de Leeuw herkenbaar is.
Een tiental verhalen werd gepubliceerd in Nederlandse en Vlaamse literaire tijdschriften.

Fragment: 

Zo begint het verhaal: ‘We gaan het hier leuk hebben’:
‘Een ongelukje aan huis,’ zei Gerrit Zalm nadat ik hem gevraagd had waarom hij
hier lag.
‘Nee, eerst jij,’ zei hij toen ik meer wilde weten.
‘Een aambei. Ik lig niet voor niets op mijn buik.’
‘Weggehaald?’
‘Nee, ik heb twee jaar gewacht op een donor.’
Hij bulderde zijn joviale lach door de ziekenzaal. Ik keek in een hol gat zonder tanden. ‘Wij gaan het leuk hebben hier.’

Zo begint het verhaal ‘Goor’:
Met veel vaseline en na dagenlang oefenen met gecontroleerde, tegengestelde peristaltische contracties van de dikke darm, is het gelukt.
‘Gaat het?’ vraagt Geer.
‘Even wachten,’ zegt Goor. ‘Zonder erectie gaat het beter.’
Ze gillen allebei van het lachen.
Ze hadden besloten iets bijzonders te doen. Alleen voor hun tweeën. De
afsluiting van hun carrière. Er werd nauwelijks meer om ze gelachen. Ook hun cd’s verkochten niet meer.

Zo begint het verhaal ‘200 koeien’:
Als gastpresentator van een vrijzinnige radiozender, interviewde ik debuterende schrijvers. Debutanten met een ernstige ziekte, een andere huidskleur of een innemend, jeugdig gezicht, vermeed ik. Ik verafschuwde die willoze prooien, buitgemaakt en uitgemolken door uitgevers met marketingafdelingen en directe verbindingen met praatprogramma’s op radio en tv. Ik koos voor debutanten die iets te zeggen hadden, mannen en vrouwen met levenservaring.
Zo iemand was Jeroen Pauw. Zijn boek Tweehonderd koeien, telde precies 200 pagina’s.
Voorafgaande aan het gesprek in de studio, ging ik bij hem thuis op bezoek. ‘Een uur of vier,’ had hij gezegd. ‘Ik ben buiten op het land. Je ziet me vanzelf.’

Zo begint het verhaal ‘De redder des vaderlands’:
‘Ik wil je een cadeau geven,’ zei God tegen Satan. ‘Het is 25 miljoen jaar geleden dat Ik je uit de hemel verwijderde.’
‘Zeg maar gerust dat Je me eruit hebt getrapt,’ zei Satan. ‘En reken maar niet op een cadeautje van mij.’
‘Ik ken je langer dan vandaag,’ zei God. ‘Zeg maar wat je hebben wilt. Het is een soort jubileumgeschenk.’
Satan wreef in zijn handen. Eindelijk zou hij ze te pakken krijgen. Dat volkje, die betweters die altijd alles zo goed wisten, die altijd weer lagen te zeiken over mensenrechten. Zelfs loterijen, een uitvinding van Satan zelf om hebberigheid en afgunst onder mensen aan te wakkeren, de geldverslindende afgod, geniepiger dan tabak of alcohol, werd misbruikt voor goede doelen. Die hoogmoedige uit de modder getrokken klomp klei, met in elk gehucht drie, vier, soms vijf kerken. ‘Dat landje met al die dijken en die polders, hoe heet het ook alweer.’
‘Nederland,’ zei God.
‘Nederland,’ zei de duivel. ‘Daar is voor Jou toch geen eer meer te behalen. De kerken lopen leeg en de moskeeën stromen vol.’

Zo begint het verhaal ‘Memento Mori’:
‘Ik ben nerveus,’ zegt Willem Holleeder. ‘Mijn stem, mijn handen, alles trilt.’ Hij heeft nicotinevingers. Ik rook het al toen hij binnenkwam.
‘Ik heb het als ik met mensen praat. Mensen die ik tegenkom, soms met collega’s.’
‘Collega’s?’
‘Nou ja, mensen die ik ken van vroeger.’
‘Wat voelt u dan?’
‘Ik ben bang.’ Hij kijkt naar de schedel op mijn bureau. Er zit een rond gat in de slaap. Van een kogel. Van een pistool, of een geweer, dat weet ik niet. Ik heb erover geschreven voor het volgende nummer van het Tijdschrift voor Psychiatrie. Men heeft hoge verwachtingen van de rustgevende werking. De schedel stond naast me tijdens het schrijven.
Holleeder wijst. ‘Is-ie vermoord?’

Zo begint het verhaal ‘De naam van de vader’:
‘Met die boer zou ik wel een keer willen neuken.’
Ze zei het in een kroeg. Ze had witte wijn gedronken en rode blosjes op haar wangen. Het stond zo schattig dat we allemaal die boer wel wilden zijn.
Iedereen leek het vergeten de volgende dag. Yvon zei zo vaak wat. Ze rammelde maar door met die hoge meisjesstem. Het ene cliché na het andere. Ze zei voortdurend ‘want’ en ‘dus’ als een ander iets zei.
Maar ik wist het nog en besprak het voorval met Reinout Oerlemans. Ik vermoedde dat John de Mol en Joop van den Ende ook belangstelling zouden hebben, maar Reinout leek op die boer met zijn brede mond en glimmende ogen. Dat zou helpen bij mijn plan.

Reacties

Els Mertens
Laatst aanwezig: 9 weken 4 dagen geleden
Sinds: 27 Mei 2014
Berichten: 723

Gefeliciteerd met je bundel! Er zitten hilarische stukjes in je fragment.

john toxopeus
Laatst aanwezig: 1 jaar 41 weken geleden
Sinds: 7 Dec 2004
Berichten: 30

Dank je wel, Els. Leuk dat je reageert.

Meikiepeik
Laatst aanwezig: 1 dag 33 min geleden
Sinds: 30 Mrt 2015
Berichten: 503

Van harte gefeliciteerd met de publicatie van uw bundel!

Ooit zal er een dag komen dat ik meneer Koch de hand mag schudden, en mag zeggen dat zijn werk niets is. http://www.mjvanholsteijn.nl

Tja
Laatst aanwezig: 5 dagen 14 uren geleden
Sinds: 4 Mei 2009
Berichten: 14122

Succes. Er zitten inderdaad grappige stukjes tussen. Mag je de namen voor gekke situaties gebruiken?

Waar je ook bent, 'Ik zal je vinden'.

john toxopeus
Laatst aanwezig: 1 jaar 41 weken geleden
Sinds: 7 Dec 2004
Berichten: 30

Dank jullie wel.

@Tja: Zolang de situaties niet herkenbaar zijn is dat geen probleem, geloof ik. En anders hoor ik het wel wink

Tja
Laatst aanwezig: 5 dagen 14 uren geleden
Sinds: 4 Mei 2009
Berichten: 14122

Ongetwijfeld krijg je het dan te horen. the real ultimate power

Waar je ook bent, 'Ik zal je vinden'.

john toxopeus
Laatst aanwezig: 1 jaar 41 weken geleden
Sinds: 7 Dec 2004
Berichten: 30

Mooie recensie van De Boekensalon/Biblion:
http://www.deboekensalon.nl/boek/zo-zien-de-mensen...

Zaterdag 8 oktober de presentatie in de Nicolaïkerk, stadscentrum Utrecht; 11:00 uur.
Wordt druk!

Lees Schrijven Magazine
  • Leer schrijven als Stephen King
  • Alles wat een schrijver moet weten over uitgeverijen
  • Schrijftips van Sander Kollaard (Stadium IV)
  • Wat verdien je aan een boek?
  • Crashcourse publiciteit & promotie
  • De schrijfdip en wat je ertegen kunt doen

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Neem vóór 23 september 16:00 u. een abonnement!

MELD JE AAN
Lees Schrijven Magazine!

Lees het komende nummer van Schrijven Magazine. Meld je aan vóór 23 september!

Topaanbieding