Start » Boekpresentatie » John Toxopeus - Wie de jeugd heeft kan wel janken

John Toxopeus - Wie de jeugd heeft kan wel janken

Door: john toxopeus
Op: 18 augustus 2015

Details
Uitgever: 
De Brouwerij | Brainbooks
ISBN: 
9789078905844
Bladzijden: 
180

Het advies ‘Kneed je ellende tot een goed verhaal’ van schrijfcoach Geert Kimpen in Schrijven Magazine van deze maand, is mij uit het hart gegrepen. Sterker, ik breng het ook in de praktijk. In mijn verhalenroman 'We doen of er niets aan de hand is' die vorig jaar verscheen, ging het over de hoogte- en vooral dieptepunten in mijn vakbondsloopbaan. Van mijn nieuwe verhalenroman 'Wie de jeugd heeft kan wel janken' spreekt de titel al voor zich. Ook het genre van dit boek is autobiografische fictie. Het is opgebouwd uit hoofdstukken die als verhalen los van elkaar gelezen en begrepen kunnen worden. Het schrijven van een boek op deze manier heeft voor mij het voordeel dat ik mijn liefde voor het korte verhaal niet hoef te verloochenen. Tien van de achtentwintig hoofdstukken werden als kort verhaal geplaatst in literaire tijdschriften.
Sinds ik schrijf (na mijn pensionering in 2003) zijn mijn jeugdherinneringen altijd een rijke bron van inspiratie geweest. Mijn kindertijd, puberteit en de weg naar volwassen worden, is, om met Geert Kimpen te spreken, schitterend materiaal voor de verhalen die ik wilde schrijven. Een aantal malen ben ik terug geweest naar Amsterdam-Oost, de Watergraafsmeer, waar een belangrijk deel van de verhalen zich afspeelt. Ook oude foto’s helpen bij het opfrissen van het geheugen. Jammer is dat mijn moeder de foto’s waar mijn vader opstond heeft verscheurd. Zelfs de foto’s die mijn vader heeft gemaakt. De vele lege plekken in de familiealbums spreken voor zich.
Aan het eind van mijn nieuwe boek ben ik rond de dertig jaar oud. Dat is veertig jaar geleden. Van het verwerken van trauma’s is dan ook geen sprake. Integendeel, het is heerlijk om je te wentelen in de ellende en sores die je aan den lijve hebt ondervonden, maar inmiddels ver achter je hebt gelaten. Het uitvergroten, indikken en manipuleren van de werkelijkheid, eigen aan fictie, maakt het feest compleet. Hooguit is het lastig dat het in het nieuwe boek ook gaat over nog levende familieleden en bekenden van de hoofdpersoon. En die komen er, net zomin als de hoofdpersoon zelf overigens, meestal niet goed vanaf. Dat is het offer dat gebracht moet worden.
'Wie de jeugd heeft kan wel janken' verschijnt in september a.s. Eerst tijdens het boekenfestival Manuscripta op zaterdag 5 september in Zwolle. Daarna is er een feestelijke presentatie op vrijdag 18 september in de bibliotheek van Vianen; aanvang 19:30 uur. Iedereen is welkom. Vooraf aanmelden is wel noodzakelijk.
https://madmimi.com/p/fc1096?fe=1&pact=32393166965

Omschrijving van de inhoud of de flaptekst: 

Een deel van de flaptekst:

'Wie de jeugd heeft kan wel janken' is een autobiografische verhalenroman waarin de auteur zijn jeugd schetst met vlijmscherpe pen en de zelfspot die we al van hem kennen uit zijn vorige boeken. Hij vertelt openhartig over haat en jaloezie binnen het gezin dat langzaam maar zeker uiteen valt. Toxopeus beschrijft een langdurig verblijf in een sanatorium voor tbc-patiëntjes en bij een steenrijke oom. Hij laveert tussen eigendunk en hopeloosheid. Eerst tijdens zijn kantoorbaan in de binnenstad van Amsterdam en daarna in Den Haag waar hij te maken krijgt met de hypocriete wereld van het politiek vormingswerk.

Fragment: 

De eerste scene van het boek:

Van het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht verhuisde ik naar Paviljoen 10, een quarantainebarak voor tbcpatiëntjes aan de Zeeburgerdijk in Amsterdam. Ik dacht aan juffrouw Jannie die me geen kaarten meer stuurde. Ze knuffelde me altijd en trok me op schoot. Wist ze wel waar ik was?
Mijn moeder pakte haar tas. Ze had altijd iets bij zich. Familieleden en zelfs buren zorgden voor pluche beestjes, kleurboeken, houten treinen, puzzels en ook een grammofoontje waarop ik kinderliedjes kon spelen. Ze gaf me een schone zakdoek. ‘Juffrouw Jannie is dood,’ zei ze. ‘En daar hoef je niet om te huilen. Het is haar schuld dat je hier ligt.’
Mijn moeder was er iedere dag. Mijn vader kwam nooit. Aan de overkant van het water heb ik mijn broer en zus een keer zien staan. Ze mochten niet naar binnen vanwege besmettingsgevaar.

De laatste scene van het boek:

Lena trakteerde op kantoor, kaas bij het bier. ‘Het is feest,’ zei ze. ‘Ik mag me laten steriliseren.’
Er werd gelachen.
‘Sinds wanneer heeft Joost daar iets over te zeggen,’ vroeg Pol.
‘Joost heeft daar net zo weinig over te vertellen als jij. Jezus heeft het verboden, en god en de heilige maagd en de paus en al die stompzinnige artsen en psychologen waar ik de afgelopen jaren langs ben geweest, die me stapels formulieren hebben in laten vullen. Een hysterische aanval heeft uiteindelijk geholpen. Volgende week is het zover. Dan mag ik me onherstelbaar laten verminken.’
‘Op je gezondheid,’ zei ik en maakte een nieuwe halve liter open. ‘Ik hoop dat je er geen spijt van krijgt. Ik zal voor je bidden.’
Lena boerde kaaswalm in mijn gezicht. ‘Ik word verlost van mijn grootste angst. Mijn kinderen met zo’n familie.’ Ze riep naar Pol die zijn bureau stond op te ruimen: ‘Jij zal wel moeten van je vrouw en van de kerk. Is de pastoor al langs geweest?’
‘We gaan uit elkaar,’ zei Pol. ‘Het is niet meer vol te houden.’
Lena lachte. ‘Pol vlucht voor een oversekste vrouw.’
Hij schudde zijn hoofd. ‘Alleen stomdronken is ze dat. Verder mag ik naar de hoeren.’ Hij liep naar de gang om zijn jas te gaan halen.
Ik moest hard lachen, iets waar ik later spijt van had.

Reacties

Mirandala
Laatst aanwezig: 5 weken 4 dagen geleden
Sinds: 4 Sep 2012
Berichten: 3387

Hoi John,

mooi fragment, en gefeliciteerd met je derde smile

3390 reacties van dit voormalig actief lid zijn niet bedoeld als content voor de redactie. Volg me via: www.kakelversdichtwerk.nl/ en: lang leve de schrijver! Wij kunnen er wat van.

Victoria Jong
Laatst aanwezig: 3 jaren 6 dagen geleden
Sinds: 24 Jul 2012
Berichten: 405

Van harte gefeliciteerd!

schrijvengeluk
Laatst aanwezig: 1 jaar 5 weken geleden
Sinds: 15 Apr 2014
Berichten: 677

Gefeliciteerd John, het fragment toont een fraai stukje werk waarin de humor en tragedie elkaar op een bijzondere manier aanvullen waardoor het prettig leest zonder zwaarmoedig te worden.

schrijven is loslaten

Schrijfcoach Od...
Laatst aanwezig: 1 dag 6 uren geleden
Sinds: 24 Aug 2006
Berichten: 3859

Van harte gefeliciteerd! Goed dat je dit boek geschreven hebt.

john toxopeus
Laatst aanwezig: 2 jaren 1 week geleden
Sinds: 7 Dec 2004
Berichten: 30

Dank jullie wel voor je bemoedigende reacties!

Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!
  • THEMA Kan schrijven je leven redden?
  • Hoe beschrijf je emoties?
  • Zo vind je een uitgever die bij je past
  • Zo belangrijk zijn de eerste 10 pagina's
  • Schrijftips van Anne-Gine Goemans
  • Schrijftechniek: vertellen en vertonen
  • Taaltips: taal en logica

Dit nummer verschijnt omstreeks 6 december oktober. Nog geen abonnee? Meld je aan vóór maandag 25 november 16:00 uur, dan krijg je dit nummer thuis!

Introductiekorting!