Start » Boekpresentatie » John Toxopeus - We doen of er niets aan de hand is

John Toxopeus - We doen of er niets aan de hand is

Door: john toxopeus
Op: 10 mei 2014

Details
Uitgever: 
De Brouwerij | Brainbooks
ISBN: 
9789078905790
Bladzijden: 
182

Inspiratie voor een nieuwe reeks korte verhalen, heb ik gehaald uit de agenda’s die ik gebruikt heb tijdens mijn 25-jarige vakbondsloopbaan. Ik had ze bewaard, want ik wist dat ik er ooit iets mee ging doen. Er stonden alleen afspraken in. Dat was voldoende voor herinneringen aan leuke gebeurtenissen en gebeurtenissen die ik liever was vergeten. Zoals bekend, blijft juist alles wat fout is gegaan in een mensenleven, het beste behouden in ons geheugen. Ik kon dus mijn geluk niet op. Narigheid en tegenslagen vormen de vruchtbare voedingsbodem voor verhalen die de moeite waard zijn om verteld te worden. Harmonie en succes zijn oninteressant.
Bij het schrijven dreigt het gevaar dat je alles uitvoerig wil vertellen. Een valkuil waar ik bij herhaling in terecht ben gekomen. De verhalen moesten teruggebracht worden tot de essentie, het antwoord op de vraag: waar gaat het je om, wat is de centrale boodschap. Op mijn memoires zit niemand te wachten. Het manuscriptbeoordelingsbureau van Maaike Molhuysen heeft me daarbij geholpen.
Gelukkig werd mijn debuut, een verhalenbundel, goed ontvangen, dus wilde mijn uitgever er serieus naar kijken. Ze werd pas echt enthousiast toen we afspraken dat het een verhalenroman zou worden. Romans verkopen beter dan verhalenbundels. Het is triest maar waar.
Mijn verhalenroman is factfiction. In het voorwoord van mijn boek heb ik opgeschreven hoe ik dat heb opgevat. Het voorwoord heb ik in zijn geheel overgenomen in het fragment onderaan.
Ik hoop dat jullie er wat aan hebben.
Het boek wordt gepresenteerd op 3 juni in de Bibliotheek van Vianen; aanvang 19:30 uur. http://mad.ly/876ac4?fe=1&pact=22345889358

Omschrijving van de inhoud of de flaptekst: 

Een wrange, maar tevens humoristische verhalenroman over een man die bij de vakbond werkt waar hij aanvankelijk de ene na andere promotie maakt. Totdat hij hardhandig te maken krijgt met werkgevers en collega’s die hem met zijn beperkingen confronteren. Aan het eind van het boek telt hij letterlijk af naar zijn pensioen.

“Een boek waarin het dagelijks leven van een vakbondsbestuurder met de vele kleuren en schakeringen bijna filmisch wordt verwoord.” – Piet Hazenbosch

Citaat: “Mijn schoonmoeder bewonderde het kostuum dat ik aanhad. Ik zei dat ik regelmatig op bedrijfsbezoek ging en na de vakantie de cao-onderhandelingen bij Philips ging doen. Dat komt mooi uit, zei mijn schoonvader vanachter zijn krant. We zijn dringend toe aan een nieuwe wasmachine.”

Fragment: 

Voorwoord
We doen of er niets aan de hand is, is een roman gebaseerd op mijn 25-jarige loopbaan als vakbondsbestuurder. In hoeverre is dat een roman en dus fictie? Wat is er in werkelijkheid gebeurd en wat is verzonnen? Het zijn vragen die zich op zullen dringen.
In de jaren zeventig van de vorige eeuw werden vakbonden bestuurd door vrijgestelden. Werknemers die betaald werden door de leden van de bond om hun belangen te behartigen. Omdat de vrijgestelden wel zagen dat er meer bij kwam kijken dan overtuigend kunnen praten, werden geschoolde collega’s gezocht. Daar begint mijn verhaal.
Ik heb gegrasduind, gegraaid in mijn herinneringen. Ik heb gebeurtenissen ingedikt, verdraaid, uitvergroot, geknipt en geplakt. Ik heb personen samengevoegd, veranderd, omgesmeed, tot ze dienstbaar waren aan deze autobiografische roman. Er zijn collega’s, werkgevers, bestuurders van stichtingen en fondsen, die gebeurtenissen, of iets van zichzelf, zullen herkennen, minder flatteus dan ze graag zouden willen. En dat is niet erg, zolang ze maar niet naar de waarheid zoeken. Want daarvoor is dit boek niet geschreven. Geniet van het menselijk tekort, want niemand komt er goed vanaf.
John Toxopeus

Reacties

Odysseia
Laatst aanwezig: 2 jaren 3 weken geleden
Sinds: 18 Mrt 2008
Berichten: 850

Gefeliciteerd John!

Mooi citaat; belooft een boek met bijna Britse droge humor.

Heb je al promotieplannen voor na Vianen?

john toxopeus
Laatst aanwezig: 1 jaar 41 weken geleden
Sinds: 7 Dec 2004
Berichten: 30

Dank je Odysseia. Natuurlijk sta ik open voor ideeën.

Odysseia
Laatst aanwezig: 2 jaren 3 weken geleden
Sinds: 18 Mrt 2008
Berichten: 850

big grin

Helaas, een marketingwonder ben ik niet; ik hoopte dat jouw uitgever inspiratie had die je misschien wilde delen.

Ik schrijf fantasy voor kinderen en young adults, heel andere doelgroepen dan de jouwe.

Wel denk ik dat voor alle genres geldt: de lezer kent ons niet, we moeten hem/haar ontmoeten.
Ik wil voor de YA naar fantasy beurzen gaan, en lees de 8+ boeken voor op scholen en kinderevents.

En voor de rest sta ik net als jij open voor ideeën wink

Johanv
Laatst aanwezig: 27 weken 2 dagen geleden
Sinds: 19 Jan 2008
Berichten: 882

Ziet er weer mooi uit, John.

Niet alles van waarde is waar.

john toxopeus
Laatst aanwezig: 1 jaar 41 weken geleden
Sinds: 7 Dec 2004
Berichten: 30

@Odysseia Voor dit boek benader ik onder andere sociaaleconomische redacties van kranten en tijdschriften omdat het een beeld geeft van het dagelijks leven binnen de vakbeweging. Recensies zijn belangrijk. En ik word steeds handiger met de social media wink
@Johan: dank je. Het wordt vast weer druk 3 juni smile

john toxopeus
Laatst aanwezig: 1 jaar 41 weken geleden
Sinds: 7 Dec 2004
Berichten: 30

Een tweede druk! https://lnkd.in/btNp8hU

Mirandala
Laatst aanwezig: 6 weken 1 uur geleden
Sinds: 5 Sep 2012
Berichten: 3387

John, gefeliciteerd smile

3390 reacties van dit voormalig actief lid zijn niet bedoeld als content voor de redactie. Volg me via: www.kakelversdichtwerk.nl/ en: lang leve de schrijver! Wij kunnen er wat van.

Tja
Laatst aanwezig: 1 dag 1 uur geleden
Sinds: 4 Mei 2009
Berichten: 14122

Dit is inderdaad een felicitatie waard.

Waar je ook bent, 'Ik zal je vinden'.

john toxopeus
Laatst aanwezig: 1 jaar 41 weken geleden
Sinds: 7 Dec 2004
Berichten: 30

Dank jullie wel! Vrijdagmiddag feestje op het stadhuis van Vianen. Oud-collega en burgemeester Wim Groeneweg krijgt 1e exmplaar van 2e druk.

Lees Schrijven Magazine
  • Leer schrijven als Stephen King
  • Alles wat een schrijver moet weten over uitgeverijen
  • Schrijftips van Sander Kollaard (Stadium IV)
  • Wat verdien je aan een boek?
  • Crashcourse publiciteit & promotie
  • De schrijfdip en wat je ertegen kunt doen

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Neem vóór 23 september 16:00 u. een abonnement!

MELD JE AAN
Lees Schrijven Magazine!

Lees het komende nummer van Schrijven Magazine. Meld je aan vóór 23 september!

Word abonnee