Start » Boekpresentatie » John Toxopeus - Desnoods met harde hand

John Toxopeus - Desnoods met harde hand

Door: john toxopeus
Op: 26 januari 2013

Details
Uitgever: 
Uitgeverij De Brouwerij | Brainbooks
ISBN: 
9789078905646
Bladzijden: 
160

Na vijf jaar terug op dit forum, natuurlijk om mijn debuutbundel Desnoods met harde hand aan te kondigen, maar er is ook genoeg te vertellen over de voorgeschiedenis. In 2002 ging ik met pensioen en begon met het volgen van schrijfcursussen (LOI, NTI, Script+). Uit Script+ ontstond een schrijfgroepje. We huurden zelfstandig schrijfdocenten in (Gerard van Emmerik, Ton Rozenman). We gaan nog regelmatig samen eten, drinken en vooral veel lachen. Ik deed in 2005 mee aan een schrijfwedstrijd van de VARA en won de eerste prijs. Dat gaf zoveel zelfvertrouwen dat ik daarna meedeed aan alle (serieuze) schrijfwedstrijden. Ik had het geluk dat een jurylid bij een schrijfwedstrijd mijn inzending het beste vond (de anderen niet, want ik won de derde prijs) en het publiceerde in het literaire tijdschrift (het inmiddels opgeheven De Tweede Ronde) waarvan hij redactielid was. De kurk was van de fles. Ik maakte een lijst van Nederlandse en Vlaamse literaire tijdschriften en stuurde hen mijn verhalen, de een na de ander, maar nooit eenzelfde verhaal naar meerdere tijdschriften tegelijk, met een soort schaamteloze volharding. Die volharding bestaat overigens ook, nog steeds, uit dagelijks schrijven (minimaal 500 woorden per dag), herschrijven en veel lezen, klassieker, niewe schrijver en de schrijfboeken die verschijnen (De naakte schrijver van Nirav Christophe is mijn favoriet; zijn boodschap: zorg voor drama in elke scene van je verhaal). De afwijzingen van redacties van tijdschriften vormen een veelvoud van het aantal plaatsingen, soms krijg ik zeikerige reacties, sommige tijdschriften reageren helemaal niet (meer), maar de vreugde mijn verhaal in druk te zien, vergoedt nog steeds alles. Op mijn website staat het netto resultaat. In 2006 won ik de Literaire Prijs van de Provincie Gelderland (een aardig geldbedrag) en verscheen mijn winnende verhaal in het (eveneens inmiddels opgeheven) tijdschrift Parmentier. Ik wist het zeker: ik was binnenkort een bekende Nederlandse schrijver. Uitgevers zouden om mij vechten. Lieve lezers, jullie zijn gewaarschuwd: vergeet het maar. Alle uitgeverijen die er maar enigszins voor in aanmerking kwamen heb ik mijn manuscript met verhalen toegestuurd, met verwijzing naar al mijn successen. Standaard afwijzingen, een enkele bemoedigende brief en van sommige uitgevers wacht ik nog steeds op een antwoord. Pod heb ik nooit overwogen. In 2011 heb ik een manuscriptbeoordelingsbureau ingeschakeld (‘De Lettervrouw’ van Maaike Molhuysen). Dat was verstandig. Ik kreeg niet alleen duidelijke aanwijzingen (samenhang tussen de verhalen is essentieel) maar ook de suggestie om mijn werk op te sturen naar een kleine uitgever die nieuw talent zocht. Zo kwam ik terecht bij Uitgeverij De Brouwerij | Brainbooks. ‘Je verhalen zijn van hoog niveau,’ schreef de uitgever. Een 65-plusser die debuteert met een verhalenbundel. Het mag een klein wonder heten.
De feestelijke presentatie van mijn bundel vindt plaats op 22 februari a.s. om 19:30 uur . De uitnodiging staat op de website van mijn uitgever. Geef je op als je komt.

Omschrijving van de inhoud of de flaptekst: 

Een boer verorbert het schilderij waarop zijn geliefde staat afgebeeld; een vrouw neemt wraak op een priester met aambeien; een man brengt de hond van zijn religieuze vriendin tot razernij.
De beklemmende, soms bizarre verhalen in deze bundel gaan over mensen die in hun relatie zitten opgesloten met ogenschijnlijk alledaagse problemen: seks, werk, ruzies en opvoeding. Maar de personages hebben dit gemeen: ze zijn geknakt en gebarsten; staan op het punt in scherven te vallen. Wat er precies gebeurt is echter ondergeschikt aan waarom het gebeurt en vaak volgt een verrassende ontknoping.

De bundel bevat 28 korte verhalen (tussen de 800 en 2000 woorden). Alle verhalen verschenen in Nederlandse of Vlaamse literaire tijdschriften of waren goed voor een prijs bij een schrijfwedstrijd.

Fragment: 

Fragment uit het openingsverhaal ‘Na kortstondig lijden’.
Haar gezicht is emotieloos, haar mond een streep met slierten rook. Ze staart naar de punt van haar sigaret. Tikt er onophoudelijk op, ook als er geen as aan zit.
‘Ja,’ zegt ze, ‘het is weggehaald, tegen mijn zin. Een paar knippen van binnen. Wist je dat het zo ging? Dat geluid. Je hoort het in je.’ Weer die beweging met haar hoofd. ‘Ze heeft me meegenomen. Naar België. Met een taxi. In een dag, heen en terug. Niet te geloven, met een taxi. We hadden nooit een cent.’
Hij denkt aan haar kinderen. Rond de twintig inmiddels. Hij had vaak gelachen om haar overdreven zorgzaamheid. Over fietshelmpjes die ze thuis moesten dragen om te voorkomen dat ze hun hoofdjes zouden bezeren als ze rondkropen tussen de meubels. Cynische grappen die hij maakte met zijn broers over haar schoonmaakbaantjes zodat de een kon paardrijden en de ander pretparken afreizen omdat dat kind verzot was op achtbanen, tot in Duitsland en Italië toe. Terwijl zij er ’s nachts niet van kon slapen.

Fragment uit het titelverhaal ‘Desnoods met harde hand’.
Na de krant maakt hij zijn wandeling. Een uur, anderhalf uur, dat hangt ervan af. ‘Waar mijn voeten mij brengen,’ zegt hij. Twee keer per week pakt hij de fiets, zodat hij ook in de nieuwbouwwijk komt. Hij rijdt langs het kanaal. Daar hangt de weeë lucht van verrotting. Er drijven appels, bananen, brood met worst en kaas in plastic verpakt, afkomstig van schoolgaande jeugd, van irritant, onopgevoed tuig bij wie het ontbreekt aan fatsoen en beschaving. Hij speurt naar de ratten die goud glanzen in de zon als ze uit het water komen. Ze verspreiden ziektes waarvoor in de krant wordt gewaarschuwd. Hij bewondert hun snelheid en brutaliteit.
Toch is lopen beter dan fietsen. Onhebbelijkheden, nonchalant gedrag, hij ziet het eerder, hij is er sneller bij. Zijn maatregelen hebben meer resultaat. Het gaat om de details. Altijd. Nu en toen hij nog werkte.
Hij struikelt over een tuinslang waaraan plotseling wordt getrokken door een man die zijn auto wast.
‘Hé, ouwe lul, kijk uit waar je loopt,’ roept een joch dat helpt en met een natte borstel in zijn richting zwaait.
Hij komt langzaam overeind en opent met één hand een plastic doosje in de zijzak van zijn colbert. Daar is hij inmiddels bedreven in.

Fragment uit het slotverhaal ‘Spelletjes’.
Hij kijkt naar haar hals, naar de ketting die hij haar heeft gegeven, echt goud, omdat het nooit weer zou gebeuren. Omdat hij haar voor geen goud wilde missen. Alleen het slotje is niet goed. Het is de zwakste schakel. Met je nagel trek je het zo open. Of met een harde ruk. ‘Altijd nog even,’ zegt hij, ‘het is altijd hetzelfde.’
‘Alleen deze kleur nog wegspelen. Ik ga heel goed.’
Hij loopt naar de keuken. ‘Kutwijf,’ zegt hij. Zachtjes.
‘Wat zeg je?’
‘Wil je nog wijn?’ Hij neemt een blikje bier uit de koelkast, gaat naar binnen, pakt de wijnfles die naast haar staat en schenkt haar glas vol. Hij kijkt naar het beeldscherm en zet de fles terug op tafel. ‘Ga je nou gewoon door?’
‘Nou, nou, niet zo geïrriteerd,’ zegt ze. ‘Ik zit op niveau zeven. Mijn record. Mag dat niet meer?’
Hij knijpt in het blikje. Er loopt bier over zijn hand.
Ze kijkt om. ‘O, o,’ zegt ze, ‘daar gaan we weer. Ik zie het al, de grote schrijver is ontstemd.’ Ze staat op. ‘Ga je gang maar, hoor.’ Ze pakt haar glas en de fles. ‘Ik ga naar bed, dan heb jij het rijk alleen met je ideetjes.’

Reacties

Dries Arnolds
beheerder
Laatst aanwezig: 3 dagen 11 uren geleden
Sinds: 9 Nov 2004
Berichten: 4846

Welkom terug John. Lang geleden inderdaad. Hoewel je volgens mij af en toe nog wel in het lijstje online personen zag staan, kan dat kloppen?

Gefeliciteerd met je bundel. De Brouwerij is een populaire uitgever onder forummers aan het worden, zo lijkt het.

Scribendi salutem!

john toxopeus
Laatst aanwezig: 1 jaar 41 weken geleden
Sinds: 7 Dec 2004
Berichten: 30

Dank je wel, Dries. Ja, ik ben een zogenaamde gluurder geworden. Dat heet toch zo? smile

Thomach
Laatst aanwezig: 2 jaren 12 weken geleden
Sinds: 4 Nov 2009
Berichten: 1721

Mooie omslag, trouwens.

thomaszijnstrip.com

Marjet
Laatst aanwezig: 1 jaar 7 weken geleden
Sinds: 13 Okt 2006
Berichten: 919

ha John, mooi verhaal over de weg naar... Ik wens je veel succes.

Schrijven, dat is jezelf op het spel zetten. Jezelf! Susan Sontag

dar a luz
Laatst aanwezig: 5 jaren 14 weken geleden
Sinds: 27 Aug 2007
Berichten: 486

Ga ik zeker lezen! Hopelijk beter dan Archibald. wink

Pluisebol
Laatst aanwezig: 11 weken 3 dagen geleden
Sinds: 10 Mrt 2007
Berichten: 4227

Ha, jij bent een aanhouder!
Gefeliciteerd.
Wat zal je blij zijn.

Bij dag en nacht, bij zon en regen
kom je leuke dingen tegen.
(Dr Seuss)

john toxopeus
Laatst aanwezig: 1 jaar 41 weken geleden
Sinds: 7 Dec 2004
Berichten: 30

Dank voor jullie lieve reacties.
Ha, dar a luz, van Archibald heb ik geleerd hoe het niet moet smile

Johan Bordewijk
Laatst aanwezig: 3 jaren 17 weken geleden
Sinds: 6 Jan 2011
Berichten: 644
Dries Arnolds schreef:

De Brouwerij is een populaire uitgever onder forummers aan het worden, zo lijkt het.

Dat kan komen omdat de Brouwerij is ondergebracht in een stichting, geen winstoogmerk heeft en daarom literaire kwaliteit boven commercieel succes kan stellen.

En John: gefeliciteerd.

Johan Bordewijk, www.johanbordewijk.nl
Mijn tweede boek 'Zwerfvuil' (ISBN: 9789078905677) is nu verkrijgbaar.

Jeannette Jansen-Kim
Laatst aanwezig: 1 jaar 1 week geleden
Sinds: 5 Nov 2010
Berichten: 361

Gefeliciteerd met je boek.

Ik sta er verbaasd over dat je je boek hier presenteert en dat is omdat je je op je eigen blog regelmatig nogal negatief over deze site uitlaat. En vooral over de gebruikers van SOL. Jammer.

ook morgen komt de zon op
www.jeannettejansenkim.nl

john toxopeus
Laatst aanwezig: 1 jaar 41 weken geleden
Sinds: 7 Dec 2004
Berichten: 30

Kom op, Jeannette, we kunnen in onze kleine onbetekenende schrijfwereldje toch wel tegen een beetje kritiek en ironie, mag ik hopen. Overigens dank je voor je felicitatie (sportief!).
Dank je wel, Johan.

Ceridwen
Laatst aanwezig: 16 weken 6 uren geleden
Sinds: 15 Feb 2006
Berichten: 3965

Gefeliciteerd John, met het kleine wonder smile . Het zat er altijd al in. Die volharding he.

john toxopeus
Laatst aanwezig: 1 jaar 41 weken geleden
Sinds: 7 Dec 2004
Berichten: 30

Geen talent zonder volharding, Ceridwen. Wie zei dat (zo ongeveer)?

Dries Arnolds
beheerder
Laatst aanwezig: 3 dagen 11 uren geleden
Sinds: 9 Nov 2004
Berichten: 4846
john toxopeus schreef:

Kom op, Jeannette, we kunnen in onze kleine onbetekenende schrijfwereldje toch wel tegen een beetje kritiek en ironie, mag ik hopen. Overigens dank je voor je felicitatie (sportief!).
Dank je wel, Johan.

Na enig verder lezen moet ik Jeannette wel gelijk geven. Je scheert alle gebruikers van het forum over één kam en de ironie zie ik er niet in. Beetje minachting lees ik er vooral in.

Scribendi salutem!

Tja
Laatst aanwezig: 1 dag 1 uur geleden
Sinds: 4 Mei 2009
Berichten: 14122

O? Dat is niet zo aardig. Toch gefeliciteerd met je boek.

Waar je ook bent, 'Ik zal je vinden'.

john toxopeus
Laatst aanwezig: 1 jaar 41 weken geleden
Sinds: 7 Dec 2004
Berichten: 30

Ach, Dries, zie het maar als karikaturen van de werkelijkheid. Dat moet je herkennen in mijn blog.

Thérèse
beheerder
Laatst aanwezig: 2 uren 36 min geleden
Sinds: 2 Aug 2009
Berichten: 5907
john toxopeus schreef:

Ach, Dries, zie het maar als karikaturen van de werkelijkheid. Dat moet je herkennen in mijn blog.

En ook in je boek? In wat wel, in wat niet? Niet om daar een discussie over aan te gaan, maar als je acht jaar lid bent van SO en je weet welgeteld één bericht te plaatsen - over je boek - is dat dan ook karikaturaal. Hoe moet ik het zien.

Anyway hoop ik dat het boek je brengt wat je ermee beoogt. Zo niet, kun je altijd een tweede schrijven. smile

Tijdens de zomervakantie schrijfmeters maken in De scribbe? Lees er meer over op deze pagina.

john toxopeus
Laatst aanwezig: 1 jaar 41 weken geleden
Sinds: 7 Dec 2004
Berichten: 30

Ja, Thérèse, ook in mijn boek. Het is fictie en bestaat bij de gratie van karikaturen. En ik heb op dit forum, toen het net bestond, ver voor jouw tijd, honderden berichten geplaatst (vraag het Dries), ik ben op SoL moderator geweest van een schrijfgroepje, tot ik daar genoeg van kreeg om redenen waar ik nu wel eens wat over schrijf op mijn blog. Mensen die boos op mij zijn kunnen op mijn blog hun commentaar kwijt. Alleen anonieme berichten haal ik weg.
Tot slot nog goed nieuws, Thérèse: mijn derde boek is bijna klaar, want ik heb mijn tijd goed besteed. wink

EileenO
Laatst aanwezig: 13 weken 3 dagen geleden
Sinds: 8 Jun 2011
Berichten: 626

Gefeliciteerd met je boek. Knap, debuteren met een verhalenbundel.

Ik heb je blogs niet gelezen, maar ik vind het wel jammer als je je minachtend uitlaat over andere schrijvers.

Thomach
Laatst aanwezig: 2 jaren 12 weken geleden
Sinds: 4 Nov 2009
Berichten: 1721
EileenO schreef:

Ik heb je blogs niet gelezen, maar ik vind het wel jammer als je je minachtend uitlaat over andere schrijvers.

Het lijkt wel dat alle middelen heilig worden om je als schrijver in het wereldje te profileren. Neem nu Herman Brusselmans. Door zijn schunnige praat en minachting naar andere schrijvers kent iedereen hem. En Tom Lanoye. Hij neemt duidelijke politieke standpunten in, waardoor je genoodzaakt bent hem als schrijver beter te leren kennen.

thomaszijnstrip.com

john toxopeus
Laatst aanwezig: 1 jaar 41 weken geleden
Sinds: 7 Dec 2004
Berichten: 30

Eileen en Thomach, ik ben het volstrekt met jullie eens, maar ik voel me niet aangesproken (afgezien van de felicitatie dan smile ).
Ik erger me wel eens aan grote ego's en lange tenen, vergroot het uit, spot ermee op mijn blog. Minachting is van een andere orde.
Gefundeerde kritiek incasseer ik met liefde.

Trenke
Laatst aanwezig: 3 jaren 17 weken geleden
Sinds: 26 Okt 2007
Berichten: 3802

Gefeliciteerd met het boek, john toxopeus. Leuk om het verhaal te lezen. Wederom een bewijs dat de aanhouder toch vaak wint. Je moet alleen wel veel doorzettingsvermogen hebben! En zelfvertrouwen natuurlijk. thumbsup
Ik ken je naam trouwens wel, maar ik was hier niet eerder dan Thérèse. Misschien dat je naam bij mij meer is blijven hangen dan bij haar?
Wel jammer als je je inderdaad negatief hebt uitgelaten over dit forum, als je je dan te goed voelt om het boek hier te presenteren.
Maar goed naar mijn mening heb je je boek hier gepresenteerd zoals het hoort.

john toxopeus
Laatst aanwezig: 1 jaar 41 weken geleden
Sinds: 7 Dec 2004
Berichten: 30

Dank je wel, Trenke.
Ik hoop dat de storm in het glas water is gaan liggen.
Ik probeer me steeds netjes te gedragen, maar soms ... angry

john toxopeus
Laatst aanwezig: 1 jaar 41 weken geleden
Sinds: 7 Dec 2004
Berichten: 30

Nog even een laatste update.
De presentatie op 22 februari was overweldigend. Via mijn weblog vind je een fotoreportage.
Succes iedereen met je schrijfpassie!

Angus
Laatst aanwezig: 1 jaar 16 weken geleden
Sinds: 19 Mei 2012
Berichten: 3286

Leuk John. Gemeend, van harte (zonder enige intentie tot cynisme).

Ik ken je blog niet.
Had wel eerder het interview gelezen op SOL..
Met onder andere

'Je bent al jaren lid van Schrijven Online. Wat heb je aan de tijd bij ons gehad?'

en nog meer verwijzingen naar je lidmaatschap.

Vind ik vreemd: een beheerder en moderator die je hier en nu aanspreken op eerdere negatieve uitlatingen (die ik niet ken en ook niet ga opzoeken) over leden van SOL op je blog, terwijl er dan eerder wel een interview met je geplaatst wordt.
Niet chique, op zijn minst onhandig (van hen welteverstaan).

Succes met nummer drie!!

Thérèse
beheerder
Laatst aanwezig: 2 uren 36 min geleden
Sinds: 2 Aug 2009
Berichten: 5907
Angus schreef:

Vind ik vreemd: een beheerder en moderator die je hier en nu aanspreken op eerdere negatieve uitlatingen (die ik niet ken en ook niet ga opzoeken) over leden van SOL op je blog, terwijl er dan eerder wel een interview met je geplaatst wordt.
Niet chique, op zijn minst onhandig (van hen welteverstaan).

Wat zeg je? Ik versta het niet goed: Eerdere negatieve uitlatingen - eerder een interview.

question

Niet weten waar je het over hebt, en dat ook niet gaan uitzoeken - maar wel een oordeel vellen. Over sjiek gesproken. Of onhandig. Van jou wel te verstaan.

Tijdens de zomervakantie schrijfmeters maken in De scribbe? Lees er meer over op deze pagina.

Angus
Laatst aanwezig: 1 jaar 16 weken geleden
Sinds: 19 Mei 2012
Berichten: 3286

Goed. Dan zal dat mijn onhandigheid zijn.
Maar als ik vorige week een interview lees met de schrijver waarin gerefereerd wordt aan zijn SOL-lidmaatschap en ik lees nu kritiek op zijn uitlatingen over SOL-leden, vind ik dat niet chique en onhandig.
Had ook in het interview gekund. Toch?

john toxopeus
Laatst aanwezig: 1 jaar 41 weken geleden
Sinds: 7 Dec 2004
Berichten: 30
Thérèse schreef:

Niet weten waar je het over hebt, en dat ook niet gaan uitzoeken - maar wel een oordeel vellen. Over sjiek gesproken. Of onhandig. Van jou wel te verstaan.

Hier moet ik eigenlijk wel heel erg om lachen, Therese.
Zo zie je, er is altijd weer stof voor mijn blog.

john toxopeus
Laatst aanwezig: 1 jaar 41 weken geleden
Sinds: 7 Dec 2004
Berichten: 30

Ik wil jullie graag de mooie recensie op de website van Passionate Magazine, laten zien.

http://www.passionatemagazine.nl/recensies/john-to...

Castor
Laatst aanwezig: 4 jaren 35 weken geleden
Sinds: 31 Jan 2012
Berichten: 200

Prachtige fragmenten, John. Ik lees ze nu pas, ik heb ervan genoten. Gefeliciteerd met je bundel.

john toxopeus
Laatst aanwezig: 1 jaar 41 weken geleden
Sinds: 7 Dec 2004
Berichten: 30

Nog een update. Een lovende recensie van Biblion, de organisatie die boeken beoordeelt voor bibliotheken, leverde 40 bestellingen van bibliotheken op. En ook selectie van mijn verhalenbundel voor de bibliotheek voor slechtzienden:
http://catalogus.aangepastlezen.nl/resultaten/deta...
Op 24 januari 2014 dus eigenlijk opnieuw een (luister)boekpresentatie.

Lees Schrijven Magazine
  • Leer schrijven als Stephen King
  • Alles wat een schrijver moet weten over uitgeverijen
  • Schrijftips van Sander Kollaard (Stadium IV)
  • Wat verdien je aan een boek?
  • Crashcourse publiciteit & promotie
  • De schrijfdip en wat je ertegen kunt doen

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Neem vóór 23 september 16:00 u. een abonnement!

MELD JE AAN
Lees Schrijven Magazine!

Lees het komende nummer van Schrijven Magazine. Meld je aan vóór 23 september!

Word abonnee!