Start » Boekpresentatie » Jan P. Meijers - Ladders van schuim

Jan P. Meijers - Ladders van schuim

Door: janpmeijers
Op: 10 mei 2018

Details
Uitgever: 
aquaZZ
ISBN: 
9789078459880
Bladzijden: 
234

In 2016 schreef uitgeverij Xander een schrijfwedstrijd uit voor een literaire novelle (Coffee company short novel award.)
Voor de wedstrijd moest je een deel van de novelle insturen met een omschrijving en synopsis.
Ik had al een plan om een roman te schrijven over de wording/geschiedenis van een eerste liefde met als centraal thema de botsing tussen verwachting en werkelijkheid. Ik gebruikte het meedoen aan de wedstrijd om een strakke structuur op te zetten in drie delen: de ontwikkeling van de hoofdpersoon als kind, puber en adolescent. In een reeks steekwoorden noteerde ik de belangrijkste gebeurtenissen. Bij die reeks maakte ik een serie (te schrijven) scènes. Het geraamte van het verhaal was klaar.
Voor het decor/tijdsbeeld koos ik een gezin in een arbeiderswijk in de jaren 70/80. Dat bood de mogelijkheid de moeder van het hoofdpersonage een bepaald verleden mee te geven en de sociale tegenstelling een rol te laten spelen.

De wedstrijd gaf een harde deadline. Ik schreef 500 woorden per dag in het najaar (2016) en stuurde de novelle in. Het werd niets, maar de bulk van het verhaal was geschreven. Ik plaatste de openingsscène op schijvenonline:
https://schrijvenonline.org/proeflezen/roman-de-ge...
en ontving nuttige feedback met name over het perspectief. Alleen vanuit het kind of ook restrospectief was de centrale vraag. De meningen waren verdeeld.
Bij de weekopdrachten plaatste ik ook een fragment:
https://schrijvenonline.org/forum/themaforums/weke...
De reacties waren positief. Ik schaafde aan het manuscript en schreef er scenes bij, zonder een echte keus te maken: soms schreef ik vanuit het kind/de jongen in de tijd en soms als volwassen man die terugblikt.
Ik kwam er niet uit en stuurde het manuscript naar de manuscriptbeoordeling van schrijvenonline (april 2017) met vragen over stijl en perspectief, specifiek het gebruik van de volwassen verteller met de kennis van later. Jowi Schmitz las het en was duidelijk: 'Prima schrijfstijl', - een opmerking over ingebedde zinnen, de afwisseling tussen lange en korte zinnen, - 'maar dat is het laatste poetswerk'. En over de passages vanuit de volwassen verteller:
'Schrappen. Ik vond ze moeilijk te plaatsen en zelfs hinderlijk. Er zit te veel duiding in, de suggestie van de oude man die terugblikt op zijn leven, terwijl de kracht van het verhaal zit in de belevenissen van Peter op de verschillende momenten in zijn leven'.
Nog twijfelde ik, en stuurde de eerste twee hoofdstukken naar Thérèse Major van uitgeverij Mboox. Zij gaf een uitgebreide analyse. De conclusie:
'Niet vertellen, laten zien […] Probeer dat concreet te houden in situaties in het hier en nu, en focus daarop. Dat is de kracht van jouw vertelkunst – je observaties – je kunt er een beeld van een verhaal mee neerzetten.'
Ik ging weer aan de herschrijf nu met een duidelijk uitgangspunt: de beleving van het personage op het moment. Toch kon ik niet helemaal afscheid nemen van de volwassen man. Darlings zijn zo hardnekkig. Ik comprimeerde hem tot één scène waarin hij terugdenkt aan zijn eerste gewonnen knikker en die vervolgens kwijtraakt. Dat is de proloog geworden en de opmaat naar de kindertijd van deel I. De volwassen man komt in het verhaal niet meer voor.

In de zomer van 2017 liet ik het manuscript rusten en schreef een aantal korte verhalen. Ik won de prijs van Heel Nederland schrijft: een aantal uren coaching. Ik stuurde het afgeronde manuscript op naar schrijfcoach Martijn Adelmund. Hij vond het eerste deel (kind) heel goed en was ronduit lyrisch over de stijl. Vanaf deel twee vond hij het teveel een biografie worden en miste de stem van de schrijver. Dat vond ik opmerkelijk. De stem van de schrijver, dacht ik, dat wil ik juist niet. En een biografie? Het is fictie.
Jowi Schmitz vond juist dat de flow in het verhaal kwam vanaf deel twee:
'Dit is een roman over het ontluiken van de liefde en tevens het beschadigd raken door diezelfde liefde, zou ik op basis van deel twee en drie zeggen.'
Zij las het duidelijk als fictie. Dat is het ook in de vorm van een persoonlijk verhaal.
Ik vond het interessant te lezen hoe verschillend deze proeflezers het verhaal beoordeelden en welke facetten ze eruit haalden.
Voor mij was van belang dat (kennelijk) de verbinding ontbrak tussen het eerste deel en de volgende delen. Beiden gaven suggesties hoe die samenhang aan te brengen. Ik maakte in het najaar van 2017 nog een herschrijf en keek uit naar een uitgever.

Een verhaal van mijn hand werd opgenomen in een bundel van aquaZZ. Die bundel zag er mooi uit. Ik bestelde nog wat andere boeken van de uitgever: verhalenbundel/poëzie/roman/thriller om te kijken hoe die waren vormgegeven. Het zag er allemaal keurig uit. Ik benaderde twee van de auteurs om hun ervaringen te horen. Heel positief. Ik bestudeerde het 'uitgeefboekje' en stuurde mijn manuscript in. Drie januari 2018. Binnen een week ontving ik een ja. AquaZZ maakte een keurige tijdbalk over redactie en dergelijke. In meerdere porties werd het manuscript geredigeerd. Enkele hoofdstukken werden samengevoegd en hier en daar voorstellen tot aanpassing op zinsniveau. Met de meeste ben ik akkoord gegaan. Begin april ontving ik de eerste proefdruk, na de tweede gaf ik een akkoord. De samenwerking verliep soepel en prettig. Het boek is prachtig vormgegeven. Met dank aan Angélique Kersten, redactie en vormgeving; Roxanne Silva, fotografie.

Recensies: https://www.hebban.nl/boeken/ladders-van-schuim-ja...

Omschrijving van de inhoud of de flaptekst: 

'Ladders van schuim is een coming of age roman over het bijeen proberen te brengen van hoofd en hart, opvoeding en verliefdheid.

Als kind neemt Peter Bolder zich voor zijn moeder nooit meer teleur te stellen. Heilig gelooft hij in haar ideaalbeeld van de liefde. Het is er één of geen. Zijn moeder blijft in zijn hoofd meekijken als hij de eerste stappen zet op het liefdespad.
Geschreven in de traditie van het persoonlijke verhaal met een scherp oog voor detail, volgt de lezer de ervaringen van Peter in de tijdgeest van de jaren 80.

'In Ladders van schuim is iemand aan het woord met een vaste schrijfhand, iemand die het verhaal voor zich ziet en dat in beelden weet te vangen, dat is de indruk die ik krijg van het verhaal.'
Jowi Schmitz

Fragment: 

(laatste scène uit het 1e deel: kind. De geschiedenis van de Focke-Wulf

'Vanmiddag heb ik al je boeken gekaft,' zei mijn moeder. Ze haalde wasgoed van de lijn en schoof met haar voet het emmertje mee waarin ze de knijpers liet vallen.
'Mam, waarom heet het de brugklas?'
'Het is een schakelklas, las ik in het schoolboekje. Je kiest pas later.'
'Kiezen waarvoor?'
'Tussen de havo en nog iets, een moeilijk woord. Ik weet het even niet. Lust je een waterijsje?'
'Ja, lekker.'
Ik pakte het emmertje, volgde mijn moeder de keuken in en wilde haar vragen waarom er bij het gymnasium geen brugklas was en waarom ik moest blozen op het strandje, maar ik hield mijn mond.
Mijn moeder legde het wasgoed op het aanrecht en moest hard trekken om het vriesvakje in de ijskast open te krijgen. Ze gaf mij een raket en nam er zelf ook een. Het papiertje bleef even hinderlijk aan het ijsje plakken, daarna brandde de rode punt van de raket tegen mijn verhemelte. Ik zoog warme lucht naar binnen om het te verzachten.
'Koud hè,' zei mijn moeder, haar ene oog ging trillend open en dicht.
'Mam, je knipoogt.'
Ze glimlachte, haar lippen waren rood van het ijs en ik nam me voor: later zal ik alles vragen.

Reacties

Martijn H
Laatst aanwezig: 1 week 5 dagen geleden
Sinds: 18 Apr 2017
Berichten: 262

Jan, gefeliciteerd. Je hebt veel investering gedaan en je boek heeft een hele interessante weg afgelegd. Bedankt voor de leerzame presentatie.

Yrret
Laatst aanwezig: 26 min 31 sec geleden
Sinds: 16 Jul 2012
Berichten: 6075
janpmeijers schreef:

Ik vond het interessant te lezen hoe verschillend deze proeflezers het verhaal beoordeelden en welke facetten ze eruit haalden.

Het is - soms - om knettergek van te worden, en ook - inderdaad - interessant.

Gefeliciteerd, Jan P.

Ooit protesteerde ik tegen het 'monopolie der oude heren'. Nu ben ik er zelf één.

Hay
Laatst aanwezig: 1 week 6 dagen geleden
Sinds: 1 Dec 2004
Berichten: 2932

Wat mij telkens opvalt is dat niet alleen elk boek anders is, maar dat zoiets misschien nog sterker geldt voor wat er van begin tot eind met een verhaal gebeurt tussen het eerste idee en de uiteindelijke publicatie. Het moeilijkste is wat mij betreft om goed te luisteren naar feedback en adviezen, maar tegelijk waar nodig lekker eigenwijs te blijven.
Je beschrijft het proces heel helder en het fragment is mooi. Succes met het vervolg!

janpmeijers
Laatst aanwezig: 9 uren 37 min geleden
Sinds: 8 Mrt 2013
Berichten: 6056

Martijn H, Yrret, Hay,

Dank voor de belangstelling en de reactie.

Riny
Laatst aanwezig: 9 uren 1 min geleden
Sinds: 16 Apr 2013
Berichten: 4728

Janp,

... ik kan wel zeggen: 100.000 x gefeliciteerd, maar dat is net zo veel als 1 x feliciteren met dit boek. Het geeft alleen de diepte van het gevoel weer, zou ik zo zeggen.

Wat een enorm werk en wat een doorzettingsvermogen heb je mij daar even laten zien.
Er gaat van jou zo'n enorme rust uit.

Dankjewel dat je mij dit zo hebt laten meebeleven. nod thumbsup

Heel veel succes met al je verdere projecten. Nu eerst maar even genieten.

janpmeijers
Laatst aanwezig: 9 uren 37 min geleden
Sinds: 8 Mrt 2013
Berichten: 6056

Riny,
Dank je wel voor je aandacht en reactie.

Ostinato
Laatst aanwezig: 16 uren 48 min geleden
Sinds: 12 Jan 2013
Berichten: 1627

Gefeliciteerd Jan! (Ik denk dat je naam wel in wat grotere letters op de cover mag.)

Ontdekker van de Lekkerkerker kerkerkerkerker.
Echter niet de enige.

janpmeijers
Laatst aanwezig: 9 uren 37 min geleden
Sinds: 8 Mrt 2013
Berichten: 6056

Ostinato,
Dank je wel. Mijn naam staat er, en een foto van mezelf op de binnenflap. Wel genoeg toch wink

Stella M.
Laatst aanwezig: 2 dagen 22 uren geleden
Sinds: 13 Jul 2017
Berichten: 948

Ook hier gefeliciteerd Jan. Ik ben ondertussen bij pagina 93 en Peter heeft mijn hart gestolen.
Het resultaat van deze jaren werk mag er zijn. Het is een heerlijk boek geworden.

Qua uiterlijk: Jouw boek is voer voor de autobiografische schrijfopdracht van deze week. Een heerlijk gladde mooi vormgegeven cover, en die flappen zijn fantastisch. Lekker dik papier het lettertype is lief voor mijn ogen die een leesbril behoeven.

janpmeijers
Laatst aanwezig: 9 uren 37 min geleden
Sinds: 8 Mrt 2013
Berichten: 6056

Stella. M.
Dank je wel voor je complimenten.

Willemina
Laatst aanwezig: 9 uren 10 min geleden
Sinds: 16 Mrt 2008
Berichten: 1852

Besteld. Kon de verleiding (mooie omslag en uitnodigend fragment - en, nou ja, ook omdat je schrijfstijl me aanpreekt) niet weerstaan. smile
Levertijd 1 - 2 dagen.
Spannend.

een ieder begrijpt slechts datgene wat hij in zichzelf terugvindt. Henri-Frédéric Amiel
http://www.wmhuisman.weebly.com

janpmeijers
Laatst aanwezig: 9 uren 37 min geleden
Sinds: 8 Mrt 2013
Berichten: 6056

Willemina,
Wat leuk, dank je wel!

elysevdr
Laatst aanwezig: 17 weken 1 dag geleden
Sinds: 11 Okt 2011
Berichten: 1060

Gefeliciteerd Jan, een interessante presentatie en geweldige prestatie! Ik ga regelen dat je boek twee juni voor me klaarligt in Amsterdam. ‘Ladders van schuim’ zal via Griekenland, Mexico en Zwitserland stukgelezen en beduimeld met ezelsoren en al in mijn boekenkast in Dublin pronken. Hoe mooi is dat! smile thumbsup

Elyse van der Roer

janpmeijers
Laatst aanwezig: 9 uren 37 min geleden
Sinds: 8 Mrt 2013
Berichten: 6056

elysevdr,
Gelezen pronken in een boekenkast, dat is zeker mooi. Daar houden boeken van. smile
Dank je wel voor je enthousiaste reactie.

elysevdr
Laatst aanwezig: 17 weken 1 dag geleden
Sinds: 11 Okt 2011
Berichten: 1060

Jan! 'Ladders van schuim' is inmiddels vanaf Amsterdam naar Santorini gevlogen en heeft daarvandaan, via Dublin en weer terug naar de Herengracht, de reis naar Mexico-stad overleefd. Over drie weken lig je in Zwitserland!
Ik geniet ... smile thumbsup Zoen

Elyse van der Roer

janpmeijers
Laatst aanwezig: 9 uren 37 min geleden
Sinds: 8 Mrt 2013
Berichten: 6056

elysevdr,
Het boek reist verder dan de schrijver wink Dank je wel.

Hanek
Laatst aanwezig: 3 dagen 22 uren geleden
Sinds: 6 Sep 2013
Berichten: 718

Beste Jan,

Ten eerste proficiat met je succes!

Dank je wel voor je uitgebreide uitzetting van hoe je boek tot stand kwam. Dat helpt mij veel.

Ik herken mezelf in je thema en heb met heel veel plezier je stukje gelezen. De achterflap vind ik ook mooi.

Veel succes met de rest!

www.hanneketerhoven.nl
volg me op twitter

janpmeijers
Laatst aanwezig: 9 uren 37 min geleden
Sinds: 8 Mrt 2013
Berichten: 6056

Hanek,

Graag gedaan en bedankt voor je compliment!

Hanek
Laatst aanwezig: 3 dagen 22 uren geleden
Sinds: 6 Sep 2013
Berichten: 718

Hallo Jan,

Ik vind het leuk je te laten weten dat ik je boek afgelopen week bestelt heb en hem dinsdag hoogstwaarschijnlijk zal ontvangen. Ik ben erg benieuwd. Ik heb Alya van Hay gelezen dit weekend en heb dat het erg leuk leuk gevonden werk te lezen van een Soller. Jouw boek, thema en de vorm die je hebt gekozen spreekt mij ook aan! Ik ben van plan om het volgende week te lezen.

www.hanneketerhoven.nl
volg me op twitter

janpmeijers
Laatst aanwezig: 9 uren 37 min geleden
Sinds: 8 Mrt 2013
Berichten: 6056

Hanek,
wat leuk, dank je wel en veel leesplezier!

Hanek
Laatst aanwezig: 3 dagen 22 uren geleden
Sinds: 6 Sep 2013
Berichten: 718

Hallo Jan P Meijers,

Ik vind het leuk je te laten weten dat ik je boek in goede orde heb ontvangen. Het ziet er prachtig uit. Ik heb je recensie ook gelezen: ik ben onder de indruk. Het is een fantastische recensie. Het grappige is dat hij geschreven is door dezelfde persoon als mijn recensie (ik bedoel de recensie van Biblion).

www.hanneketerhoven.nl
volg me op twitter

janpmeijers
Laatst aanwezig: 9 uren 37 min geleden
Sinds: 8 Mrt 2013
Berichten: 6056

Hanek,
In goede orde ontvangen, dat is altijd goed om te horen. Bedankt voor je reactie, Hanek.

geinspireerdgenieten
Laatst aanwezig: 1 week 2 dagen geleden
Sinds: 28 Jan 2010
Berichten: 12

Boek lag op een van de leestafels van de bieb.
Ik heb het met veel plezier gelezen. Het boek geeft een mooie inkijk in de jaren 80.
Een mooie en vlot verhaal.
Ik ben aangestoken door de korte zinnen!

janpmeijers
Laatst aanwezig: 9 uren 37 min geleden
Sinds: 8 Mrt 2013
Berichten: 6056

geinspireerdgenieten,

Dank je wel voor de complimenten.

  • THEMA Kan schrijven je leven redden?
  • Hoe beschrijf je emoties?
  • Zo vind je een uitgever die bij je past
  • Zo belangrijk zijn de eerste 10 pagina's
  • Schrijftips van Anne-Gine Goemans
  • Schrijftechniek: vertellen en vertonen
  • Taaltips: taal en logica

Dit nummer verschijnt omstreeks 6 december oktober. Nog geen abonnee? Meld je aan vóór maandag 25 november 16:00 uur, dan krijg je dit nummer thuis!

Introductiekorting!
Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!