Start » Boekpresentatie » Ineke Fritz - Pizza della Vita

Ineke Fritz - Pizza della Vita

Door: parrot
Op: 22 januari 2013

Details
Uitgever: 
Uitgeverij Zilverspoor
ISBN: 
9789490767518
Bladzijden: 
312

Bijgewerkt 11-3-2014.

Verhaalidee

Het idee voor deze roman ontstond zeker vijftien jaar geleden. Ik werkte destijds mee aan een aantal afleveringen van het televisieprogramma ‘Nachtgedachten’ over de zusters Augustinessen. Voor een van deze uitzendingen volgden we een zuster die, na het Tweede Vaticaans Concilie, habijt verwisselde voor burgerkleding en de wereld introk. Ze ging theologie studeren en werken bij wat destijds ‘HVO Walenburg’ heette, een opvang voor dak- en thuislozen. Een van de mannen die in de opvang zat, leek er volkomen misplaatst. Zijn houding, kleding, voorkomendheid en verzorgde taalgebruik intrigeerden me. Het bleek dat hij kapitein op de grote vaart was geweest, een vrouw en kinderen had en schijnbaar een gelukkig leven leidde. Nadat hij een keer eerder dan verwacht thuiskwam, trof hij zijn vrouw met een ander aan. Die ontdekking leek een breekpunt te zijn. Hij ging steeds meer drinken en raakte zijn gezin en huis kwijt. Ik vroeg me toen af waarom de ene mens bij tegenslag overleeft en een ander ten ondergaat. Op deze man is de hoofdpersoon Rudolph den Hartog geïnspireerd.

Schrijfproces

Dit verhaal heeft een lange ontwikkeling doorgemaakt. Tussen de verschillende versies zat veel tijd. Het ‘gewone’ leven eiste tijd en aandacht op. Langzaam evolueerde het verhaal. Er kwam een verhaallijn bij, die in het verhaal besloten lag. Ook vonden er verdiepingen plaats en werden er accenten verlegd, mede onder invloed van de schrijfontwikkeling die ik doormaakte. Herschrijf na herschrijf volgde en steeds werd het manuscript weggelegd of een enkele keer naar een uitgeverij gestuurd (met ‘past niet in ons fonds’ resultaat). Na een van de laatste herschrijfrondes verstuurde ik het ms naar een uitgeverij, die me na het lezen ervan een uitgebreid leesverslag toestuurde. Dit verslag viel samen met de bijzonder waardevolle feedback van proeflezer Christine Laevers (Christine, heel erg bedankt hiervoor). De op/aanmerkingen van beiden kwamen onder meer neer op: te veel weggeven (risico van in de ‘ik’ vorm schrijven?), een te summiere rol voor de overige personages en een aantal keer te ‘opgeblazen’ taalgebruik. Na het ms te hebben weggelegd, om er een poosje later weer ‘fris’ tegenaan te kijken, zag ik wat ze bedoelden. Er volgde opnieuw een herschrijf. En ja, voor mijn gevoel klopte het toen). Gelukkig vond de uitgever, naar wie ik deze versie stuurde, dat ook!

Stijl

Het verhaal kent een mannelijke hoofdpersoon, is in de tegenwoordige tijd en de ‘ik’ vorm geschreven en beslaat een periode van een paar weken.

‘Pizza della Vita’ verschijnt eind maart/begin april 2014 bij Uitgeverij Zilverspoor.

Omschrijving van de inhoud of de flaptekst: 

Het verhaal in het kort:

Eens was hij de man die alles had: geld, status, een droomvrouw en een briljante carrière.

Alcoholist Rudolph den Hartog maakt sinds kort weer deel uit van de samenleving, voor de paar mensen die in hem geloven. Hij woont in het souterrain van een te slopen pand, met junk op leeftijd Frida als enige medebewoner. In ruil voor gratis wonen houdt Rudolph krakers buiten de deur. Zijn baantje als pizzakoerier versterkt de schijn van een hervonden leven. Als vriend Fons en zus Trudy hem echter confronteren met heden en verleden, wordt Rudolph gedwongen om zijn snel naderende dood en inktzwarte verleden onder ogen te zien. Met galgenhumor en bijtend sarcasme, maar ook door zich voorzichtig open te stellen voor vriendschap en ja, zelfs voor de liefde, geeft Rudolph tegengas.

Fragment: 

Natuurlijk weet ik waar die droom vandaan komt. Hij komt immers in steeds wisselende gedaantes terug, al kan ik me niet heugen wanneer dat voor het laatst was. Dat de nonnen hun opwachting hebben gemaakt, is nieuw. Net als hun leeftijd en uiterlijke verschijning. De kloosterlingen in mijn herinnering zijn op leeftijd en geslachtloos. Terwijl ik het bier wegslik, verschijnt op mijn netvlies het beeld van een vriendelijk lachende non. Ik kan haar nog plaatsen ook. Ooit, in een onduidelijk verleden kwam ik, na van de straat te zijn geplukt, in een of ander katholiek opvanghuis terecht. Ik herinner me grote, kale ruimtes met hoge plafonds en afbladderende ornamenten. Er stonden banken langs de muren, een paar tafels in het midden, en er hing een geur van schoonmaakmiddelen. Er zaten alleen mannen. Einzelgänger zoals ik. We koesterden ons in de vriendelijkheid van personeel en vrijwilligers, en lieten ons dankbaar financieren door de overheid. Ik had er een eigen kamer, een bed, schone kleding, op tijd en goed eten. Het kon niet op. Natuurlijk moest er iets tegenover die liefdadigheid staan. Ik moest de drank - op één glas pils per dag na - laten staan. En ik moest meewerken aan een of ander welzijnsprogramma. Gek ja, er wás een bar, die iedere dag om vier uur openging. Ruim voor halfvier verzamelden de dorstigen zich in de “huiskamer”, voor het dagelijkse rantsoen. Dat ene glas goudgeel paradijselijk vocht met mooie schuimkraag weerspiegelde zich al in onze ogen, nog voordat er ook maar één druppel getapt was. Zielig. Gênant. Het was te weinig om de smaak van alcohol te pakken te krijgen, maar genoeg om de herinnering eraan levend te houden. Net als de anderen deed ik alles voor dat ene glas. Om mijn goede wil te tonen, zong ik zelfs mee in het thuislozenkoor. Liederen over bossen, heide en jagers, die door de natuurbescherming anno nu onmiddellijk afgeschoten zouden worden. Maar dat kon de in een te ver verleden muzikaal onderrichte non in burgerkleren niet weten. Het Tweede Vaticaans Concilie bood in veel opzichten vrijheid, maar voorzag niet in een update van het liedrepertoire. Maar ach, wat deed het ertoe? Ze lachte zo vriendelijk, was zo lief dat je haar graag een plezier deed. Zuster… God, hoe heette ze ook al weer?
Het ging mis. Natuurlijk ging het mis. De luxe van een geordend bestaan en de geestelijke steun konden het gemis aan drank niet compenseren. Op een dag verdween ik. Ik bezatte me als daarvoor en mijn verhaal over dat ene glas bier per dag deed het goed op straat. Toch moet die non indruk hebben gemaakt dat ik me haar zelfs nu nog, ondanks mijn gebrekkige geheugen, kan herinneren.

Reacties

Suma
Laatst aanwezig: 8 weken 5 dagen geleden
Sinds: 6 Sep 2007
Berichten: 3625

Ineke: gefeliciteerd met je uitgave. Hartstikke mooi. En je fragment spreekt boekdelen. Wanneer het uitkomt, wil ik het kopen. Ik verheug me er nu al op. tadadatadadahhh. nod thumbsup thumbsup thumbsup

Geef woorden aan gedachten.

Dries Arnolds
beheerder
Laatst aanwezig: 21 uren 12 min geleden
Sinds: 9 Nov 2004
Berichten: 4846

Wordt de titel echt enkel met hoofdletters geschreven? Of is dat om het topic meer op te laten vallen?

Scribendi salutem!

parrot
Laatst aanwezig: 28 weken 22 uren geleden
Sinds: 1 Sep 2009
Berichten: 644

Het komt inderdaad wel heel enthousiast over, Dries. Ik heb het veranderd.

Leuke reactie, Suma. Bedankt!

Https:/www.inekefritz.com

Wil K.
Laatst aanwezig: 36 weken 1 dag geleden
Sinds: 11 Nov 2008
Berichten: 2254

Wouw, you did it!
Een boek om halsreikend naar uit te kijken. Gefeliciteerd meid!

Ik heb de lééftijd

dwe
Laatst aanwezig: 5 jaren 11 weken geleden
Sinds: 10 Jul 2011
Berichten: 797

Fijn dat het er na zoveel tijd en inspanning echt van komt. Mooi onderwerp, leuke fragmenten!

O

Aliccia
Laatst aanwezig: 3 jaren 44 weken geleden
Sinds: 24 Jul 2012
Berichten: 263

Van harte gefeliciteerd!

lien
Laatst aanwezig: 2 jaren 4 weken geleden
Sinds: 9 Aug 2008
Berichten: 1782

Geweldig, parrot, gefeliciteerd!
Je mag mij ook op de koperslijst zetten.

Bloem50
Laatst aanwezig: 46 weken 2 dagen geleden
Sinds: 16 Feb 2009
Berichten: 688

Parrot, van harte gefeliciteerd!!!
Een prachtig presentatie. Hartelijke groetjes.

Carpe Diem.

Tja
Laatst aanwezig: 8 uren 2 min geleden
Sinds: 4 Mei 2009
Berichten: 14124

Het manuscript is dus na verscheidene rondes toch een boek geworden. Van harte gefeliciteerd. Een veelbelovend fragment.

Waar je ook bent, 'Ik zal je vinden'.

Jeannette Jansen-Kim
Laatst aanwezig: 1 jaar 5 weken geleden
Sinds: 5 Nov 2010
Berichten: 361

Wat leuk Parrot. Gefeliciteerd. thumbsup

ook morgen komt de zon op
www.jeannettejansenkim.nl

Pluisebol
Laatst aanwezig: 15 weken 21 uren geleden
Sinds: 10 Mrt 2007
Berichten: 4227

Dat is een mooie en aparte aanloop om tot een boek te komen.
Gefelciteerd, Ineke Parrot. big grin

Bij dag en nacht, bij zon en regen
kom je leuke dingen tegen.
(Dr Seuss)

parrot
Laatst aanwezig: 28 weken 22 uren geleden
Sinds: 1 Sep 2009
Berichten: 644

Dank jullie wel voor de leuke reacties. Ik kijk uit naar het vervolgtraject: redactie, cover, publicatie en alles daaromheen. Spannend allemaal.

Https:/www.inekefritz.com

sabarinde
Laatst aanwezig: 3 weken 1 dag geleden
Sinds: 3 Aug 2007
Berichten: 2109

Parrot, van harte gefeliciteerd. Interessant om te horen hoe je aan het plot kwam. Ben benieuwd hoe het voelt om een oermanuscript af te leveren en in boekvorm te zien en wat komt er na een oermanuscript smile ?

Leuke fragmenten. Succes met de laatste 'loodjes' thumbsup

parrot
Laatst aanwezig: 28 weken 22 uren geleden
Sinds: 1 Sep 2009
Berichten: 644

Dank je, sabarinde. Ja ... na het oermanuscript ... Ben nu aan de herschrijf van mijn chicklit achtige experiment. Heel iets anders.

Ik heb wel ideeën voor een verhaal met meer diepgang, ook al een en ander op papier gezet, maar dat wordt weer langere termijn. Moet je ook de schrijfomstandigheden voor creëren en dat is niet altijd even gemakkelijk.

Https:/www.inekefritz.com

Trenke
Laatst aanwezig: 3 jaren 20 weken geleden
Sinds: 26 Okt 2007
Berichten: 3802

Gefeliciteerd, Parrot. thumbsup Ontzettend leuk, als je "oermanuscript" uitgegeven wordt! Het harde werken wordt beloond!
Hoe ben je nou uiteindelijk bij deze uitgever terechtgekomen? Heb je meerdere geprobeerd met deze versie, had iemand hemn aangeraden, of ...

parrot
Laatst aanwezig: 28 weken 22 uren geleden
Sinds: 1 Sep 2009
Berichten: 644
Trenke schreef:

Hoe ben je nou uiteindelijk bij deze uitgever terechtgekomen? Heb je meerdere geprobeerd met deze versie, had iemand hemn aangeraden, of ...

Dit was de eerste uitgever naar wie ik deze versie heb gestuurd. Ik heb in de loop der jaren een lijstje gemaakt van uitgevers die in het ms geïnteresseerd zouden kunnen zijn. Uitgeverij Zilverspoor had ik aan dit lijstje toegevoegd nadat ik, voor een ander project, contact met hen had gehad en een goede indruk van de uitgeverij en hun uitgebrachte werk had gekregen.

Https:/www.inekefritz.com

parrot
Laatst aanwezig: 28 weken 22 uren geleden
Sinds: 1 Sep 2009
Berichten: 644

Eind maart/begin april 2014 is 'Pizza della Vita' een feit. Ik heb de gegevens in de beginpost geactualiseerd. Spannend allemaal!

Https:/www.inekefritz.com

Mirandala
Laatst aanwezig: 2 weken 7 uren geleden
Sinds: 5 Sep 2012
Berichten: 3387

Hé leuk mens, gefeliciteerd! Spannend allemaal smile

3390 reacties van dit voormalig actief lid zijn niet bedoeld als content voor de redactie. Volg me via: www.kakelversdichtwerk.nl/ en: lang leve de schrijver! Wij kunnen er wat van.

Tja
Laatst aanwezig: 8 uren 2 min geleden
Sinds: 4 Mei 2009
Berichten: 14124

Wil je mij ook een pizza bezorgen, Parrot?

Waar je ook bent, 'Ik zal je vinden'.

marlies
Laatst aanwezig: 7 weken 1 dag geleden
Sinds: 23 Feb 2006
Berichten: 1668

Wat goed dat het je nu gelukt is, na al die jaren. Gefeliciteerd! Mooi fragment.

Een klein puntje: einzelgänger moet zonder "s". Dat is n.l. zowel enkelvoud als meervoud.

parrot
Laatst aanwezig: 28 weken 22 uren geleden
Sinds: 1 Sep 2009
Berichten: 644

Dank jullie wel.

Laten we hopen, Marlies, dat het bij dit ene foutje is gebleven:-)

Https:/www.inekefritz.com

Anaïd Haen
Laatst aanwezig: 2 jaren 51 weken geleden
Sinds: 1 Apr 2008
Berichten: 713

Van harte gefeliciteerd!

Organisator Fantastels schrijfwedstrijd
Winnares UA 2010
http://anaidhaen.littera.nl/

nienkea
Laatst aanwezig: 1 jaar 22 weken geleden
Sinds: 11 Dec 2012
Berichten: 2726

Hoi Ineke,
Ik ga voor een gesigneerd exemplaar!
Gefeliciteerd!

Ik beheer de Facebookgroep Kinderboeken. https://www.facebook.com/groups/479891095706445/?p...

Wiske
Laatst aanwezig: 1 jaar 29 weken geleden
Sinds: 27 Mrt 2006
Berichten: 600

Wat heb jij een geduld gehad, petje af hoor, en van harte gefeliciteerd! Kun je een tipje van de sluier oplichten over de promotie en alle commotie eromheen? (Wat heb je trouwens een fantastische hobby!)

myssica
Laatst aanwezig: 3 jaren 23 weken geleden
Sinds: 3 Apr 2013
Berichten: 144

Van harte!! Gisteren was je presentatie lees ik. Ik wens je heel veel succes.

parrot
Laatst aanwezig: 28 weken 22 uren geleden
Sinds: 1 Sep 2009
Berichten: 644

Dank jullie wel, Anaïd, Nienkea, Wiske en Myssica.

Gisteren was inderdaad de boekpresentatie. Ik kijk er met een goed gevoel op terug. Een dezer dagen zal ik wat foto's op mijn website zetten. De Nieuwe Boekhandel is trouwens een prima plek om een boekpresentatie te houden.

Nu is het afwachten hoe het boek wordt ontvangen. De eerste recensie-exemplaren zijn de deur uit en ik kijk met spanning uit naar lezerservaringen. Ik hoop dat het boek door deze recensies/leeservaringen onder de aandacht van een groter publiek wordt gebracht. Zoals iemand gisteren zei: 'Het kindje is geboren, nu moet het aan groeien.' Nu we de publicatie gehad hebben, gaat Pizza della Vita dus een nieuwe fase in.

Https:/www.inekefritz.com

Tja
Laatst aanwezig: 8 uren 2 min geleden
Sinds: 4 Mei 2009
Berichten: 14124

Vandaag is Pizza della Vita afgeleverd. De cover ziet er puik uit. Je verhaaltje vond ik heel grappig.

Waar je ook bent, 'Ik zal je vinden'.

parrot
Laatst aanwezig: 28 weken 22 uren geleden
Sinds: 1 Sep 2009
Berichten: 644

Is de kaas niet gesmolten, tja?

Https:/www.inekefritz.com

Tja
Laatst aanwezig: 8 uren 2 min geleden
Sinds: 4 Mei 2009
Berichten: 14124

Ik weet even niet waarover je het hebt. Tijd om het boek te lezen heb ik nog niet gehad.
Ik heb het over het stukje dat je boven je handtekening hebt gezet.
Trouwens, die handtekening is wel heel kort. big grin

Waar je ook bent, 'Ik zal je vinden'.

Odysseia
Laatst aanwezig: 2 jaren 7 weken geleden
Sinds: 18 Mrt 2008
Berichten: 850

Wat leuk Ineke, van harte!
Hoe staat het inmiddels met De Kleine, groeit hij goed?

Herschrijven, bekend woord… Werkte het bij jou ook zo dat er per ronde een verhaallaag bij kwam?

Lees Schrijven Magazine
  • Stephen King: schrijfadviezen van de thrillerkoning
  • Wanneer ben je klaar voor een uitgeverij?
  • Schrijftips van Sander Kollaard (Stadium IV)
  • Wat verdien je aan een boek?
  • Crashcourse publiciteit & promotie
  • Wat kun je doen tegen een schrijfdip?
  • Hoe voorkom je langdradige dialogen?

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Neem vóór maandag 23 september 16:00 u. een abonnement!

Introductiekorting!
Word abonnee van Schrijven Magazine

Mis het komende nummer van Schrijven Magazine niet, word vóór maandag 16.00 u. abonnee!

Superaanbieding!