Start » Boekpresentatie » Imke Smeets - Als De Maan Breekt #1 - Ignis

Imke Smeets - Als De Maan Breekt #1 - Ignis

Door: Suicune
Op: 26 januari 2018

Details
Uitgever: 
Zilverbron
ISBN: 
9789463081047

Soms heb je van die verhalen die jaren en jaren door je hoofd spoken en alsmaar groeien. Je werkt er al zo lang aan, maar hebt nog nooit echt de eerste versie af gekregen. Zo'n soort verhaal was dit verhaal. Ik wist zeker dat dit het verhaal zou worden waarmee ik wilde debuteren, dit verhaal van de jonge Vuurdanser en veranderling Tirego. Ik kende dat personage al zo lang dat hij als een oude vriend was geworden. Net zoals andere personages, zoals de verlegen Arki en leiderswolvin Luna. Maar ik bleef het verhaal maar aanpassen, bleef steeds opnieuw beginnen. In die tijd heb ik wel heel veel geleerd, vooral door forumdiscussies en proeflezen op Schrijven Online.
Uiteindelijk heb ik doorgezet en een eerste versie geschreven, maar er wrong iets. Het was het allemaal net niet, het was niet het verhaal dat ik wilde vertellen.
Ik besloot om een tijdje te gaan werken aan het tweede deel, waarvan ik al wel precies wist hoe het moest gaan. En na een tijdje kwam de oplossing voor het eerste deel er gewoon aan waaien. Misschien toen ik onder de douche stond, misschien in de trein, in ieder geval op een heel onverwacht moment. Ik wist opeens hoe ik het verhaal écht goed kon maken. Ik zou vrijwel alles moeten omgooien en de thema's zouden ook helemaal veranderen, maar ik had het gevoel alsof ik eindelijk het verhaal te pakken had dat ik al zo lang wilde vertellen.
Ik werkte als een bezetene aan de outline. Die heb ik daarna meegenomen naar het festival Castlefest, omdat ik wist dat uitgever Zilverbron daar met een boekenkraam stond en dat je daar ook de mogelijkheid had je verhaalidee te pitchen. Ik had Zilverbron al langer op het oog. Ik was al erg lang de uitgeverswereld in de gaten aan het houden, maar Zilverbron sprong eruit. De manier hoe de schrijvers daar met elkaar omgaan is zo gemoedelijk, ze zijn benaderbaar voor lezers (en dat persoonlijke contact met lezers sprak me ook erg aan). Een fijne mengeling van informeel en professioneel.
Ik vond het doodeng om te moeten pitchen, maar ik had het thuis geoefend, dus het ging als vanzelf. De uitgever vroeg nog verder door. En nog wat verder. Uiteindelijk hebben we daar lange tijd gezeten, enthousiast pratend over draken, schrijven en mijn idee. Ze vroeg of ze mijn uitgeprinte outline mocht meenemen, en gaf mij haar emailadres "om een impressie van je schrijfstijl op te sturen."
Dat heb ik direct toen ik thuiskwam gedaan, met bonkend hart. Een paar dagen later kreeg ik antwoord. De uitgever was "positief verrast" over mijn schrijfstijl, en ze boden me graag een contact aan. Je kunt je wel voorstellen dat ik totaal overdonderd was, maar zo blij.
Omdat ik alleen de outline had, moest ik daarna flink aan de bak met het daadwerkelijk schrijven van het verhaal. Inmiddels had ik een schrijfritme opgebouwd, waardoor ik redelijk wat woorden per week typte. Daarmee heb ik uitgerekend wanneer ik ongeveer klaar zou zijn met het schrijven van het hele verhaal, met wat speelruimte natuurlijk. Het zou ongeveer af moeten zijn in maart 2017. Dat sprak ik met de uitgever af.
Nu ik echt een stok achter de deur had, en heel veel enthousiasme voor dit verhaal dat eindelijk echt goed aanvoelde, ging het schrijven bijna vanzelf. Ik was gewend om eindeloos lang bij een stuk verhaal te blijven hangen en het drie keer te herschrijven voordat ik verder ging, maar door de deadline legde ik nu daadwerkelijk meters af. Nadat ik het had opgestuurd, kreeg ik meerdere rondes professionele feedback van redacteur Natascha van Limpt, zorgde de uitgever voor een prachtige cover en werd ik langzaam opgenomen in de "Zilverfamilie". Inmiddels sta ik met mijn boek op beurzen en festivals, zoals Elfia en de Dutch Comic Con. Het is nog steeds heel onwerkelijk.

Omschrijving van de inhoud of de flaptekst: 

In een wereld van stenen speren, woudgeesten en rituele dansen leeft Tirego: half mens, half wolf. Maar Tirego is niet helemaal wie hij zegt dat hij is.
Ondanks Tirego’s wanhopige pogingen het verleden te vergeten, wordt hij erdoor gedwongen terug te keren naar de landen waar niemand van zijn volk heen durft: de Verre Wereld. Daar dragen de mensen metalen kleding en bouwen ze torens die zelfs groter zijn dan bomen. Hij had alleen niet verwacht dat Arki, zijn beste vriendin, hem zou volgen.
Het leidt tot een botsing van de twee zo verschillende culturen. Tirego wordt erdoor verscheurd. Kiest hij voor zijn volk, dan zal de hele Verre Wereld zich tegen hem en zijn dierbaren keren. Maar kiest hij voor zijn verantwoordelijkheden, dan zal hij zichzelf verliezen in moordlust en bloed.
Wie is hij echt?

Fragment: 

Ik perste mijn lippen op elkaar en begon te rennen. De wind kwam door het woud aanrollen, steeds woester, totdat de regen pijnlijk in mijn gezicht sneed. Bomen bogen door onder zijn kracht. De meeste geesten hadden zich verborgen in holletjes en onder stenen, alleen de felste bleven over. Ze joelden, grauwden en kakelden, dansend met de storm. De invallende nacht en de donderwolken hulden alles in duisternis, zodat ik alleen nog de vage omtrek van Isi’s boog kon onderscheiden en ik constant in struiken verstrikt raakte die ik niet zag.
Een donderslag. Ik rukte mijn haren los van een tak. Het kamp, waar was het kamp?
Galopperende hoeven. Van schrik sprong ik opzij. Ik hoorde ze nu ook aan mijn andere kant. Vooruitrennen! Maar daar waren ze ook. Stemmen schreeuwden bevelen. De geur van zweet drong door de gordijnen van regen heen. Duistere gedaanten van herten, versmolten met mensen, cirkelden om me heen totdat ik er duizelig van werd. Met hoeveel waren ze? Het was alsof de hele mensenstam was uitgerukt! ‘Ik ben een veranderling!’ gilde ik boven de storm uit. ‘Laat me erdoor!’
De strijders schreeuwden alleen, gebarend met speren en bijlen dat ik terug moest rennen. Hun herten steigerden en rukten aan de leidsels.
Een bliksemflits hulde alles in een schaduwloos wit licht. Heel even zag ik alles, elk blad dat zwiepte, het glanzende oogwit van de strijders, de reusachtige gedaante op een heuvel vlak bij ons. Ik zag stroompjes water over het stenen pantser glijden, ik zag de bliksemflits weerkaatsen in zijn gaten van ogen. Toen verzwolg het duister me weer. Ik schreeuwde.
Iemand greep me beet. Twee handen tilden me omhoog en zetten me voor het zadel op een reusachtig hert. Zijn haren prikten door mijn broek heen, zijn zware ademhaling resoneerde door mijn benen en tegen mijn rug drukte een warm mensenlichaam.
Het hert steigerde en ik klemde mijn vingers zo stevig om een stuk vacht dat ik mijn nagels in mijn hand voelde dringen. De grond zwaaide ver onder mijn voeten heen en weer. Ik kon niet springen. Het idee alleen al maakte me doodsbang.
‘Wat doe je?’ Ik had het verontwaardigd willen brullen, maar het kwam eruit als gepiep. Er werd een gespierde arm om me heen geslagen, beschilderd met oorlogsverf in kaarsrechte lijnen, die me op mijn plek voor het zadel hield.
‘Jou redden, grietje!’ Valks stem. ‘Als je op de grond blijft, vertrapt dat beest je meteen!’ Op dat moment vloog zijn rijdier naar voren. Ik uitte een kreet en werd door de plotselinge vaart tegen Valks borst aan gedrukt.
Het beest, waar is het beest? Links en rechts van ons schoten herten met hun berijders over rotsen en hellingen. Een zwaar gedreun klonk achter ons. De trillingen gingen door de aarde, door de poten van Valks hert, door mij. De bizon!
‘B-bedankt…’ Mijn woorden waren zo zwak dat ik ze zelf nauwelijks hoorde. ‘Breng me naar het kamp…’ De donder overstemde het laatste woord.
‘Denk je dat ik verdomme tijd heb om je ergens heen te brengen?’ brulde Valk, zo dicht bij mijn oor dat er een pijnscheut door mijn hoofd ging. ‘Als je ook maar enige kans op overleving wilt hebben, blijf je dan vasthouden!’
Moest ik dan al die tijd op zijn hert zitten? Tijdens het hele gevecht? Ik wist dat het een groot gebaar was, want ik was extra belasting voor zijn hert en toch redde hij me, maar misschien had hij het beter niet kunnen doen.
‘Ik verwacht wel dat je meehelpt,’ gromde Valk. ‘Omdat ik je van de grond heb geplukt.’
Ook dat nog.
‘Zet me dan ergens af waar het veilig is!’ piepte ik. ‘Kun je niet een eindje van de groep weg rijden?’ ‘En mijn broeders verlaten? Jij snapt het echt niet.’
‘Valk!’ Wanhopig probeerde ik om boven de storm uit te komen. ‘In een gevecht ben ik even nuttig als een stuk dood hout!’
‘Je hebt die boog toch?’ gromde hij. Toen verhief hij zijn stem. ‘Allemaal draaien, nu, nu!’ Met een ruk wendde Valk zijn hert en alleen de arm waarmee hij de teugels vasthield verhinderde dat ik viel. Ik had te weinig adem om en kreet te slaken. ‘Als we sterven, zien we elkaar weer in het Gevleugelde Land! Geen angst! Geen angst! Geen angst!’
De andere mensen namen Valks kreet over. De herten schudden hun koppen, waardoor de geweien in de bliksem flitsten, en ze stormden het steenwezen tegemoet.
‘Nee!’ riep ik.

Reacties

Diana Silver
Laatst aanwezig: 4 uren 51 min geleden
Sinds: 8 Nov 2010
Berichten: 4961

Supergefeliciteerd, Imke! Echt mooi geworden big grin

Waar waren we gebleven?

janpmeijers
Laatst aanwezig: 5 uren 14 min geleden
Sinds: 8 Mrt 2013
Berichten: 6012

Imke Smeets,

Citaat:

Ik vond het doodeng om te moeten pitchen, maar ik had het thuis geoefend, dus het ging als vanzelf.

Juist, oefening baart ... wink
Gefeliciteerd en veel succes!

Yrret
Laatst aanwezig: 9 uren 44 sec geleden
Sinds: 16 Jul 2012
Berichten: 6050

Ik vind het Fantasticy! Gefeliciteerd, Imke.

Ooit protesteerde ik tegen het 'monopolie der oude heren'. Nu ben ik er zelf één.

JuneTheunissen
Laatst aanwezig: 27 weken 11 uren geleden
Sinds: 16 Feb 2016
Berichten: 212

Geweldig Imke! Gefeliciteerd big grin

Hay
Laatst aanwezig: 13 uren 19 min geleden
Sinds: 1 Dec 2004
Berichten: 2932

Mooi Imke! Je weet het proces ook erg levendig en enthousiast te beschrijven,,,

'leeghoofd'
Laatst aanwezig: 1 jaar 16 weken geleden
Sinds: 14 Nov 2016
Berichten: 328

Schitterend en gefeliciteerd Imke!

It's not that I'm afraid to die, I just don't want to be there when it happens. (W. Allen)

  • THEMA Kan schrijven je leven redden?
  • Hoe beschrijf je emoties?
  • Zo vind je een uitgever die bij je past
  • Zo belangrijk zijn de eerste 10 pagina's
  • Schrijftips van Anne-Gine Goemans
  • Schrijftechniek: vertellen en vertonen
  • Taaltips: taal en logica

Dit nummer verschijnt omstreeks 6 december oktober. Nog geen abonnee? Meld je aan vóór maandag 25 november 16:00 uur, dan krijg je dit nummer thuis!

Introductiekorting!
Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!