Start » Boekpresentatie » Helga Warmels - Goede dagen

Helga Warmels - Goede dagen

Door: Helga
Op: 25 augustus 2015

Details
Uitgever: 
Mozaïek
ISBN: 
9789023994985
Bladzijden: 
224

Na tien kinderboeken en twee non-fictieboeken voor volwassenen wilde ik drie jaar geleden een roman gaan schrijven. Omdat ik wist dat Mozaïek een goede auteursbegeleiding bood, zocht ik contact met deze uitgeverij. In samenspraak hebben de redacteur en ik vervolgens het onderwerp vastgesteld. Als journalist had ik eens een vakantieweek voor thuiswonende dementerenden en hun mantelzorgers meegemaakt. Die setting wilde ik gebruiken voor mijn roman.
Maar met een setting heb je nog geen verhaal. Het verhaal zelf is langzaam gegroeid, tijdens het schrijven. Ik heb undercover meegedraaid in nog eens drie vakantieweken, om research te kunnen doen. De organisatie was op de hoogte van mijn dubbele agenda, de gasten en de meeste andere vrijwilligers niet.
Er zijn twee redactierondes geweest. In de eerste ronde heb ik het verhaal met name uitgebreid (met tienduizend woorden), in de tweede ronde heb ik de puntjes op de i gezet. Het verhaal bevindt zich nu in de correctieronde. De publicatie wordt eind oktober, begin november verwacht.
Ik vond het schrijfproces een behoorlijke worsteling. In het begin zwom ik in een zee aan tijd (niet goed voor de productiviteit), later bleef ik maar schaven (niet goed voor de productiviteit). De laatste maanden van het schrijftraject sprak ik per hoofdstuk een deadline af met mijn redacteur. Dat werkte gelukkig goed.

Ik ben sinds de publicatie van mijn eerste kinderboek in 2008 lid van dit forum. In die tijd was ik hier actiever dan nu, maar ik kom nog steeds met enige regelmaat buurten. Voor mij is dit boek, mijn dertiende, absoluut een mijlpaal. Mijn eerste roman.

Omschrijving van de inhoud of de flaptekst: 

Arthur Meijerink laat zich overhalen nog één keer met zijn dementerende echtgenote Dieneke op vakantie te gaan. Wat een ontspannen week in een prachtige omgeving had moeten worden, draait uit op een groot drama, waarvan zij allebei niet terugkeren zoals ze zijn vertrokken.
Wat blijft er over van een huwelijk als dat alleen nog bij elkaar wordt gehouden door de nietjes uit het trouwboekje?

Fragment: 

Bijna elke ochtend wanneer hij wakker werd, hoopte hij dat zijn vrouw dood naast hem lag. Het was een vreemde hoop, eentje die vermengd was met een verstikkende, verlammende angst die hem belette zijn hoofd te draaien en zijn hand op haar borst te leggen om het te controleren – of ze nog warm was, of ze nog ademde.
Jaren geleden hadden ze alles in een draaiboek vastgelegd, op gelinieerde velletjes in een multomap. Ze wisten nog maar net wat er aan de hand was. Dieneke had hem zelfs zover gekregen bij voorbaat een toespraak te schrijven. “Echt waar, als je het erop aan laat komen, krijg je geen woord op papier. Geen zinnig woord in elk geval. Ik ken jou toch?” Met een knipoog. Ze was er altijd handig in geweest, in vooruitdenken en organiseren, en haar zorgzaamheid had zich uitgestrekt tot in elke kier van zijn bestaan.
Ze had zijn toespraak niet willen lezen. Omgekeerd had zij geen toespraak geschreven voor het geval híj zou overlijden, alsof ze op dat moment contractueel hadden vastgelegd dat hij haar zou overleven.
Meestal vervloog zijn hoop al na een paar seconden, op het moment dat hij toch iets hoorde – haar ademhaling, gekreun – maar soms ving hij minutenlang alleen geluiden op van buiten en dan voedde de stilte in huis zijn hoop, zijn angst.
Vandaag was zo’n dag.

Reacties

HHJT
Laatst aanwezig: 1 jaar 12 weken geleden
Sinds: 23 Okt 2014
Berichten: 381

Proficiat! Het lijkt me een heel mooi verhaal. Komt het ook op ebook uit?

Helga
Laatst aanwezig: 2 jaren 50 weken geleden
Sinds: 19 Aug 2008
Berichten: 1521

Volgens mij wel, HHJT.

Leonardo Pisano
Laatst aanwezig: 52 weken 1 uur geleden
Sinds: 7 Nov 2010
Berichten: 2732

Bijzonder dat je al voordat er een letter op papier stond een contract kreeg, Helga! Zegt veel over jouw kwaliteiten als schrijver. Veel succes!

Auteur van Achter de nevel en Noblesse Oblige  // www.leonardopisano.nl Mede-auteur van Mosterd voor de maaltijd (over schrijven van dialogen) - maritschrijft.com/mvdm 

Helga
Laatst aanwezig: 2 jaren 50 weken geleden
Sinds: 19 Aug 2008
Berichten: 1521

Nou, ik had geen contract, hoor. Dat contract wordt meestal in het staartje van het schrijfproces geregeld - en zo is het nu ook gegaan.

Ik heb trouwens contact gezocht met Mozaïek door een kort verhaal in te leveren - de uitgeverij publiceert eens in de twee jaar een bundel met kerstverhalen voor volwassenen. Dat verhaal is enthousiast ontvangen en zo is het allemaal gekomen. Mijn kinderboeken waren er trouwens al bekend - ik hoefde niet helemaal vanaf de bodem te beginnen. Dat scheelt.

Mirandala
Laatst aanwezig: 4 weken 4 dagen geleden
Sinds: 4 Sep 2012
Berichten: 3387

Gefeliciteerd, Helga en wat een goed fragment!

3390 reacties van dit voormalig actief lid zijn niet bedoeld als content voor de redactie. Volg me via: www.kakelversdichtwerk.nl/ en: lang leve de schrijver! Wij kunnen er wat van.

Helga
Laatst aanwezig: 2 jaren 50 weken geleden
Sinds: 19 Aug 2008
Berichten: 1521

Dankjewel, Mirandala. Het is het begin.

Iris Bee
Laatst aanwezig: 1 week 6 dagen geleden
Sinds: 4 Apr 2007
Berichten: 397

Gefeliciteerd, Helga. Ik wil het absoluut lezen.

www.irisboter.nl www.boterletters.net (schrijflog)
'Schrijven is: problemen oplossen die je niet gehad zou hebben wanneer je niet zou schrijven'

Via
Laatst aanwezig: 1 jaar 33 weken geleden
Sinds: 12 Jan 2010
Berichten: 2873

Gefeliciteerd! Intensieve research heb je gedaan. Ik ben heel benieuwd naar het boek. Prachtige beginzin.

Sjee
Laatst aanwezig: 1 jaar 43 weken geleden
Sinds: 12 Dec 2007
Berichten: 2487

Helga, van harte gefeliciteerd. Mooi fragment en ik vind de cover ook erg mooi. Geniet van je nieuwe boek!

Stormvaart (2011), Verschoppelingen (2012), Zwart water (2013), De wereld is wit (2015), Roeien nd Volewijck (2016), Duizend keer mij (...) www.suzannewouda.nl

Ing
Laatst aanwezig: 16 weken 6 dagen geleden
Sinds: 2 Feb 2007
Berichten: 3155

Mooi Helga, erg mooi! Zowel het fragment als de weg die je bewandeld hebt. En leuk om op SOL weer eens iets van de 'oude garde' te zien. Net als jij bezoek ik het hier nog wel, maar daar blijft het meestal bij.

Intrigerend onderwerp trouwens. Ik heb altijd gedacht dat auteurs die zoiets intens schrijven, daar op de een of andere manier zelf mee te maken hebben (of familie,vrienden etc.) waardoor ze getriggerd worden, maar dat is dus niet het geval. Logisch ook wel natuurlijk smile
Ben je nu helemaal klaar met het manuscript?

Marjan B.
Laatst aanwezig: 1 dag 8 uren geleden
Sinds: 17 Aug 2007
Berichten: 1823

Ha die Helga, ik wist dat je bezig was, maar wat fijn dat je nu al zover bent. Klinkt erg goed. Ook leuk dat je de overstap maakt naar een roman na je kinderboeken. Al denk ik dat jij de kinderboeken vast ook wel trouw blijft. Succes met de afronding van dit alles!

The owls are not what they seem

schrijvengeluk
Laatst aanwezig: 1 jaar 4 weken geleden
Sinds: 15 Apr 2014
Berichten: 677

Gefeliciteerd Helga. Mooi fragment. Je hebt mij nieuwsgierig gemaakt na de afloop van dit verhaal, wat natuurlijk ook de bedoeling is.

schrijven is loslaten

Helga
Laatst aanwezig: 2 jaren 50 weken geleden
Sinds: 19 Aug 2008
Berichten: 1521

Dank jullie wel allemaal.

@ Inge, als ik het goed is, krijg ik het manuscript nog één keer terug, om taalfoutjes te verbeteren (benieuwd hoeveel er nog in zitten).
Ik werd getriggerd door die week die ik meemaakte op mijn 25e (ongeveer) en met name door één moment. Op de laatste avond, een feestavond, stond een van mijn gasten (een gezonde mantelzorger) er een beetje verloren bij. We probeerden er met z'n allen een knalgezellige week van te maken met leuke activiteiten en lekker eten, maar ondertussen ging deze man gebukt onder het grote drama dat zich in zijn leven afspeelde; elke dag verloor hij zijn vrouw een stukje meer, terwijl haar lichaam er nog altijd was. Dat beeld heeft zich in mijn hoofd vastgezet en bijna twintig jaar later is daar dus een roman van gekomen.
Maar inderdaad, ik werd niet getriggerd doordat een van mijn dierbaren zelf aan het dementeren was of zo.

EileenO
Laatst aanwezig: 1 week 11 uren geleden
Sinds: 8 Jun 2011
Berichten: 626

Mooi fragment. Die beginzin is echt briljant. Ik ga het boek zeker lezen.

Ceridwen
Laatst aanwezig: 27 weken 3 dagen geleden
Sinds: 15 Feb 2006
Berichten: 3965
Helga schreef:

Dank jullie wel allemaal.
..., maar ondertussen ging deze man gebukt onder het grote drama dat zich in zijn leven afspeelde; elke dag verloor hij zijn vrouw een stukje meer, terwijl haar lichaam er nog altijd was. Dat beeld heeft zich in mijn hoofd vastgezet en bijna twintig jaar later is daar dus een roman van gekomen...

Wat beschrijf je dat met veel inzicht en liefde.
Deze roman verdient een groot publiek.

debutant
Laatst aanwezig: 2 jaren 17 weken geleden
Sinds: 2 Okt 2008
Berichten: 952

Ik kwam hier na lange tijd afwezigheid weer eens buurten en zag je boekpresentatie. Mooi fragment, Helga. Het maakt me erg nieuwsgierig naar je boek. Beschouw maar alvast een exemplaar als verkocht.

Alleen Eva - Voor altijd Isa - Zonder Lisa - Na Melanie

nienkea
Laatst aanwezig: 1 jaar 30 weken geleden
Sinds: 11 Dec 2012
Berichten: 2726

Van harte gefeliciteerd!! Geweldige eerste zin! sterk begin, zeg. Ik wens je veel succes met je boek!

Ik beheer de Facebookgroep Kinderboeken. https://www.facebook.com/groups/479891095706445/?p...

LeoBesouw
Laatst aanwezig: 31 weken 6 dagen geleden
Sinds: 20 Jul 2010
Berichten: 203

Helma, wat goed die voorbereiding op zo'n basis-ervaring van bijna twintig jaar geleden! Deze greep uit het leven en jouw vertelling/ verhaal lijkt me echt een bijzonder boek te zijn/worden, wat verdient "in te slaan" op zowel het lezerspubliek als "de markt" van het boek! Veel succes!

Succes, Leo Besouw ; www.leobesouw.nl Gedichten-blogs op de Startpagina en op Tab 2015, Tab 2016, Tab 2017, Tab 2018 "Gedichten-blogs" zie ook @leobesouw.nl op Twitter op op LinkedIn voor nieuwe daar gemeld.

marlies
Laatst aanwezig: 15 weken 10 uren geleden
Sinds: 23 Feb 2006
Berichten: 1668

ik lees dit nu pas. Wat een mooie fragment! En wat heb je een uitgebreid onderzoek gedaan. Van harte gefeliciteerd! thumbsup

AyoubLeeft
Laatst aanwezig: 35 weken 2 dagen geleden
Sinds: 5 Jan 2014
Berichten: 173

Gefeliciteerd! Ik vind je fragment echt leuk geschreven.

Fantasy mirrors desire. Imagination reshapes it.

Helga
Laatst aanwezig: 2 jaren 50 weken geleden
Sinds: 19 Aug 2008
Berichten: 1521

Dank jullie wel allemaal.
Ik heb vandaag de proefdruk gekregen...

Ing
Laatst aanwezig: 16 weken 6 dagen geleden
Sinds: 2 Feb 2007
Berichten: 3155

En?

Helga
Laatst aanwezig: 2 jaren 50 weken geleden
Sinds: 19 Aug 2008
Berichten: 1521

Er staan 26 dingetjes in die waarschijnlijk moeten worden aangepast. Daar zitten fouten bij (al lang in plaats van allang, verkeerde afbrekingen), twijfelgevallen en kleine woordjes die ik toch weg of aangepast wil hebben (even, haarborstel in plaats van borstel).
Weet iemand trouwens of een regel mag beginnen met een beletselteken (...)? Of moet dat dan op de regel ervoor staan?

AyoubLeeft
Laatst aanwezig: 35 weken 2 dagen geleden
Sinds: 5 Jan 2014
Berichten: 173
Helga schreef:

Weet iemand trouwens of een regel mag beginnen met een beletselteken (...)? Of moet dat dan op de regel ervoor staan?

Het kan wel, maar wanneer het beletselteken aan het begin van een zin staat volgt er geen hoofdletter, wel een spatie:

"... daarom moet je gewoon luisteren."

Fantasy mirrors desire. Imagination reshapes it.

Helga
Laatst aanwezig: 2 jaren 50 weken geleden
Sinds: 19 Aug 2008
Berichten: 1521

Ik heb even een voorbeeld opgezocht.

En als er geen kaart lag
… Nee, niet aan denken.

Het beletselteken hoort bij de eerste regel, maar staat door gebrek aan ruimte op de tweede regel.

EileenO
Laatst aanwezig: 1 week 11 uren geleden
Sinds: 8 Jun 2011
Berichten: 626

Nee, dat is niet mooi.
Dan liever
En als er geen kaart
lag...
Nee, niet aan denken.

Helga
Laatst aanwezig: 2 jaren 50 weken geleden
Sinds: 19 Aug 2008
Berichten: 1521

Ik ga ze allemaal aanstrepen in de proefdruk ...

Ceridwen
Laatst aanwezig: 27 weken 3 dagen geleden
Sinds: 15 Feb 2006
Berichten: 3965

Kan niet gewoon het hele beletselteken weg?

Helga
Laatst aanwezig: 2 jaren 50 weken geleden
Sinds: 19 Aug 2008
Berichten: 1521

Nee, dat ding staat er (telkens) met een reden.

Helga
Laatst aanwezig: 2 jaren 50 weken geleden
Sinds: 19 Aug 2008
Berichten: 1521

Toen ik vandaag thuiskwam, was er een doos voor mij.

Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!
  • THEMA Kan schrijven je leven redden?
  • Hoe beschrijf je emoties?
  • Zo vind je een uitgever die bij je past
  • Zo belangrijk zijn de eerste 10 pagina's
  • Schrijftips van Anne-Gine Goemans
  • Schrijftechniek: vertellen en vertonen
  • Taaltips: taal en logica

Dit nummer verschijnt omstreeks 6 december oktober. Nog geen abonnee? Meld je aan vóór maandag 25 november 16:00 uur, dan krijg je dit nummer thuis!

Introductiekorting!