Start » Boekpresentatie » Hay van den Munckhof - Traisha en het Ei

Hay van den Munckhof - Traisha en het Ei

Door: Hay
Op: 5 november 2014

Details
Uitgever: 
Uitgeverij EigenZinnig
ISBN: 
9789491777233
Bladzijden: 
177

Vorig jaar begon ik serieus na te denken over een bundel met mijn beste fantasyverhalen. Waarom niet eerder? Omdat ik niet alle verhalen bij elkaar wilde schrapen die je met veel fantasie ‘fantasy’ kunt noemen, maar genoeg keus wilde hebben om een selectie te kunnen maken.
Zo ver was ik begin 2014. Toen heb ik de knoop doorgehakt en selecteerde ik uit de periode 2008-2014 een negental verhalen die wel gevarieerd zijn, maar voor mijn gevoel qua sfeer toch goed bij elkaar passen. De eerste acht zijn eerder gepubliceerd, de helft in het (helaas niet meer bestaande) tijdschrift Pure Fantasy van Alex de Jong, de rest in diverse wedstrijdbundels.

Ik vond dat er minimaal één niet eerder gepubliceerd verhaal in zo’n bundel hoort. Dat werd ‘Shogi’, een van mijn oudere verhalen. Bijna was dat in de vergetelheid geraakt. Dankzij Peter Schaap en Patrick Brannigan, die me als juryleden van de Unleash Award 2011 de juiste route naar een sterker verhaaleinde wezen, heb ik dat verhaal grondig herschreven. Ik ben benieuwd naar de reacties. Op de eerder gepubliceerde verhalen kreeg ik al de nodige feedback. Op ‘Shogi’ uiteraard nog niet.

Dan de keuze voor een uitgever. Ik wist dat grote uitgeverijen met fantasy in hun fonds, zoals Luitingh-Sijthoff, geen bundels accepteren. Daarom koos ik al snel voor EigenZinnig, een kleinere, maar wel reguliere uitgeverij. Waarom? Omdat medeauteurs die ik ken positief waren over de benadering, communicatie en de korte lijnen bij EigenZinnig. Die ervaring heb ik zelf ook. Het overleg over omslag, flaptekst, illustraties etc. verliep soepel en prettig. Dat geldt ook voor de redactie van de bundel. Die is nu in een stadium dat de definitieve versie in zicht komt. Ik verwacht dan ook ‘Traisha en het Ei’ ergens begin december uit gaat komen. Het wordt niet mijn eerste zelfstandige uitgave bij een reguliere uitgever. Dat was ‘IJstijd’, mijn Vlaams Filmpje dat vier jaar geleden bij Averbode verscheen. Het werd tijd voor een opvolger…

Omschrijving van de inhoud of de flaptekst: 

Tar

Tar, een in ongenade gevallen lijfwacht van Al-Ar-Kah, Heer van de Vlakte, dreigt ter dood gebracht te worden. Maar er is één uitweg.

Amura’s val

Amura, de avontuurlijk ingestelde vrouw van Heer Orrik, bevalt het maar matig dat hij haar belast met suffe zaken als belastingen en verzoekschriften. Ze legt zich er niet zo maar bij neer.

Oneindig Web

Een oase wordt door de vloek van een demon getroffen, als net de jaarlijkse karavaan is vertrokken naar de markt in het verre Umkator.

De laatste proef

Magiër word je niet in een vloek en een zucht. De opleiding is lang en zwaar en kan ook nog eens tot onvoorziene verwikkelingen leiden…

Traisha en het Ei

Het langste verhaal. De titel verraadt al wie de hoofdpersoon is en welk voorwerp er een rol speelt. Meer zeg ik er wijselijk niet over.

Hellevaart

Ik zie mijzelf niet als een horrorauteur. De goede lezer zal na het zien van deze titel meteen vermoeden dat dit verhaal de uitzondering op die regel vormt. Zo is het ook.

Djebel Ghûl

In 2012 mijn inzending voor de Fantasy Prijs Brugge. Voor Alex de Jong: organisator, jurylid en uitgever van de wedstrijdbundel, was dit verhaal de gedoodverfde winnaar. Tot mijn verdriet waren er juryleden die daar anders over dachten…

Matinee

Het verhaal waarmee ik dit jaar voor de vierde keer op rij de wedstrijdbundel van de Fantasy Strijd Brugge haalde. Geen ‘klassieke’ fantasy. Er zit ook een vleugje SF in.

Shogi

Over dit verhaal heb ik in mijn stukje over de totstandkoming van de bundel al iets gezegd. Daar ga ik hier niets meer aan toevoegen, want ik denk dat niemand op ‘spoilers’ zit te wachten.

Fragment: 

De oude Kronath rochelde een paar keer, opende de kachel en spoog een straal pruim in de vlammen. Luid gesis en geknetter volgde. ‘Welk verhaal willen jullie horen?’
Traisha wist het al. De jongere kinderen waren dol op het verhaal over Kronaths verloren linkervoet, tot in elk gruwelijk detail toe. ‘Van je voet, van je voet,’ riepen ze in koor.
Kronath knikte tevreden en begon.‘Op een zomermorgen ging ik vissen bij de grens van de Woeste Landen, waar de lagune tussen Koth en Askoth ligt. Ik zie jullie verbaasd kijken en ja… dat is normaal levensgevaarlijk. Jullie weten hoe talrijk de Fiérath langs onze kust zijn en hoe ze loeren op elke kans om toe te slaan. Maar op die ene dag was alles anders…’
Ook Traisha luisterde geboeid, onwetend van het feit dat zij deel uit zou gaan maken van dit verhaal...

Reacties

Yrret
Laatst aanwezig: 2 uren 13 min geleden
Sinds: 16 Jul 2012
Berichten: 5965

Lijkt mij fantastisch.

Ooit protesteerde ik tegen het 'monopolie der oude heren'. Nu ben ik er zelf één.

Wiske
Laatst aanwezig: 1 jaar 25 weken geleden
Sinds: 27 Mrt 2006
Berichten: 600

Lijkt me heel leuk. Ik wou dat ik meer tijd om te lezen had (ik weet niet meer hoe vaak ik dat de afgelopen weken heb gezegd wink ). Gelukkig zijn er nog uitgevers die wel openstaan voor bundels. Komt er nog een boekpresentatie?

nienkea
Laatst aanwezig: 1 jaar 18 weken geleden
Sinds: 11 Dec 2012
Berichten: 2726

ik kom samen met Wiske naar je boekpresentatie. Ik wil een gesigneerde!

Ik beheer de Facebookgroep Kinderboeken. https://www.facebook.com/groups/479891095706445/?p...

Hekate
Laatst aanwezig: 2 jaren 44 weken geleden
Sinds: 10 Jun 2010
Berichten: 3001

Gefeliciteerd Hay! Mij mag je zeker ook uitnodigen voor de boekpresentatie, als die er komt.

Ik ben toevallig zelf ook van plan om deze maand een voorstel voor een bundel naar een uitgever te sturen, ik had al een lijstje gemaakt van uitgevers die zoiets mogelijk zouden willen uitgeven (op de website van Luitingh staat trouwens niet expliciet dat ze geen bundels aannemen, maar ik weet zo ook wel dat ze daar hoogstwaarschijnlijk niet op zitten te wachten), aan EigenZinnig had ik nog niet gedacht, ik ga meteen eens op hun website kijken dus.

All that we see or seem, is but a dream within a dream (E.A. Poe)

Op zoek naar proeflezers? Neem een kijkje bij De Leesproeverij.

Hay
Laatst aanwezig: 13 uren 24 min geleden
Sinds: 1 Dec 2004
Berichten: 2932

@Yrret
Fantastisch dat je het fantastisch vindt! Ik zal het maar gewoon in beide betekenissen opvatten. smile

@Wiske
Ik ben nog op die presentatie aan het broeden. In mijn dorp ken ik nauwelijks liefhebbers van fantasy. Panningen heeft ook geen treinverbinding en ligt nogal decentraal. Een presentatie waarop enkel wat buren, kennissen en familieleden uit beleefdheid op komen dagen zie ik niet zo zitten. Mensen die ik ken en waarvan ik weet dat ze geïnteresseerd zijn, óók in de kring van mijn familie en kennissen, wonen bijna zonder uitzondering over het hele land (en België) verspreid. Daarom denk ik na over een centraler gelegen plaats, die voor iedereen vlot bereikbaar is. Daarover moet ik met Maaike van EigenZinnig nog overleggen. Wie na dit verhaal een leuk idee heeft of bijvoorbeeld een in fantasy en/of YA gespecialiseerde boekenzaak in zo'n centraal gelegen plaats (Eindhoven? Utrecht? den Bosch?) kent en mij dat doorgeeft, ben ik heel dankbaar. Dan ga ik daar gelijk informeren naar de mogelijkheden. Gelukkig vind ik zoiets leuk om te doen. Ik heb als (fitte cool ) pensionado natuurlijk het voordeel dat ik tijd genoeg heb voor dat soort zaken. Er zijn ook steeds meer uitgevers die expliciet aangeven dat je bij hen alleen kans maakt als je bereid bent je boek zelf actief aan de man of vrouw te brengen. Dat zag ik laatst óók bij een paar van de grotere uitgeverijen.

@Nienke
Je bent de eerste die dat aangeeft, Nienke. Leuk! Je komt meteen bovenaan op mijn kersverse lijstje. smile

@Hekate
Die presentatie gaat er wat mij betreft dus komen, Hekate.
Er zijn meer kleine of middelgrote uitgeverijen die verhalenbundels uitgeven en die voor zo ver ik weet heel enthousiast en betrouwbaar zijn. Twee daarvan, namelijk LetterRijn (waar ik in het proefleespanel) zit en Zilverspoor (waar ik heel wat mensen ken) heb ik ook serieus overwogen, maar toen ik een positieve reactie van EigenZinnig kreeg, heb ik daar verder niets meer mee gedaan. Voor volgende manuscripten houd ik die namen zeker nog in gedachten.
Je kunt het zeker bij EigenZinnig proberen. Veel fantasy hebben ze nog niet uitgebracht, dus ik zou het leuk vinden als mijn bundel daar gezelschap kreeg. smile

Hekate
Laatst aanwezig: 2 jaren 44 weken geleden
Sinds: 10 Jun 2010
Berichten: 3001

Ik val bij Eigenzinnig toch over deze vermelding

Citaat:

Als we je boek uit willen geven bespreken we welke kosten daar eventueel nog bij komen kijken.

Hoe ging dat bij jou? Heb je zelf moeten bijdragen in de kosten, en zoja, was dat meteen helder of zaten er toch addertjes onder het gras? Aan wat voor bedragen moet ik denken? (onbeleefde vragen van mij, je hoeft daar niet op te antwoorden, maar zo'n zinnetje weerhoudt me er momenteel toch van om voor deze uitgeverij te kiezen als eerste optie)

All that we see or seem, is but a dream within a dream (E.A. Poe)

Op zoek naar proeflezers? Neem een kijkje bij De Leesproeverij.

Hay
Laatst aanwezig: 13 uren 24 min geleden
Sinds: 1 Dec 2004
Berichten: 2932

@Hekate
Een begrijpelijke vraag, maar ik vind dit niet de plek om dat namens Maaike tot in detail uit te leggen. In elk geval hoef je niet te denken aan een eigen investering die het risico van de uitgever naar de auteur verlegt, iets wat je bij steeds meer kleine uitgevers, al dan niet eigen beheer, ziet. Al kan ik dat gemakkelijk opbrengen, ik zal dat uit principe nooit doen. Ik hoef niet perse te verdienen aan een boek, maar er geld op toeleggen weiger ik. Het luttele bedrag dat ik zelf in mijn bundel gestoken heb (vrijwillig, want er was geen verplichting; de uitgave was er anders toch gekomen) verspeel ik alleen als de verkoop straks bij twintig of dertig exemplaren blijft steken. Daar ga ik absoluut niet van uit.
Mail Maaike gewoon en stel concreet je vragen, is mijn advies. Ik heb altijd een snel, correct en duidelijk antwoord gekregen en ben nooit een 'addertje onder het gras' tegengekomen.

Hekate
Laatst aanwezig: 2 jaren 44 weken geleden
Sinds: 10 Jun 2010
Berichten: 3001

Bedankt voor je antwoord, Hay. Dieper hoef je daar hier inderdaad niet op in te gaan.

All that we see or seem, is but a dream within a dream (E.A. Poe)

Op zoek naar proeflezers? Neem een kijkje bij De Leesproeverij.

nienkea
Laatst aanwezig: 1 jaar 18 weken geleden
Sinds: 11 Dec 2012
Berichten: 2726

Hay, ere wie ere toekomt: Wiske opperde een boekpresentatie en je kent mij: als er ergens een feestje is, ben ik van de partij.

Of bedoel je de gesigneerde kopie: Ja dat zou wel tof zijn. Ik reserveer nu alvast mijn kopie.

Ik beheer de Facebookgroep Kinderboeken. https://www.facebook.com/groups/479891095706445/?p...

Hay
Laatst aanwezig: 13 uren 24 min geleden
Sinds: 1 Dec 2004
Berichten: 2932

Natuurlijk bedoelde ik dat allebei, Nienke... idea!

Zieveraar
Laatst aanwezig: 2 jaren 28 weken geleden
Sinds: 21 Jan 2012
Berichten: 860

De cover ziet er heel mooi uit, Hay! Ik kijk uit naar deze bundel en wil heel graag ook wel een gesigneerde versie reserveren big grin

Djebel Ghûl lijkt mij het enige verhaal dat ik al gelezen heb (in de wedstrijdbundel van de FSB 2012) en ik volg de reactie van Alex. Een zeer sterk verhaal dat zijn plek in de bundel meer dan verdiend heeft!

Hay
Laatst aanwezig: 13 uren 24 min geleden
Sinds: 1 Dec 2004
Berichten: 2932

Dank je, Zieveraar. Je staat al op het lijstje! thumbsup

Via
Laatst aanwezig: 1 jaar 21 weken geleden
Sinds: 12 Jan 2010
Berichten: 2873

Gefeliciteerd, Hay. Mooi dat je je verhalen hebt kunnen bundelen. smile

(Als ik op de link bovenaan klik, komt ik op je website, niet bij het boek zelf.)

Hay
Laatst aanwezig: 13 uren 24 min geleden
Sinds: 1 Dec 2004
Berichten: 2932

Dank je, Via!

Wat die link betreft, dat heb ik bewust zo gedaan omdat mijn bundel op www.uitgeverijeigenzinnig.nl wel aangekondigd wordt, maar er daar nog geen verdere informatie over te vinden is. In overleg met Maaike van EigenZinnig pas ik dat aan zo gauw het anders is. Voorlopig is er op mijn eigen site de meeste aanvullende informatie te vinden.

Victoria Jong
Laatst aanwezig: 2 jaren 40 weken geleden
Sinds: 24 Jul 2012
Berichten: 405

Proficiat met je bundel. Hij ziet er heel mooi uit. De cover spreekt tot de verbeelding :-)

Hay
Laatst aanwezig: 13 uren 24 min geleden
Sinds: 1 Dec 2004
Berichten: 2932

Dank je, Victoria!
Ik denk dat een cover er altijd goed uit moet zien, maar dat in ieder geval de vlag de lading moet dekken. Aan de cover moet je in één oogopslag kunnen zien met welk genre je te maken hebt. Dat zie ik bij jouw kinderboeken ook, al zijn die duidelijk voor een heel andere leeftijd bedoeld. Mijn bundel is gericht op YA (vanaf een jaar of 14) en volwassenen.
Voor een ander genre, bijvoorbeeld (pre)historische verhalen, die ik ook graag schrijf, moet een cover er denk ik weer net ietsjes anders uit zien.
Sowieso ben ik steeds meer geneigd om verhalen in heel verschillende genres en voor verschillende leeftijden en doelgroepen te schrijven. Fantasy is leuk en ik zal dat genre dan ook nooit geheel vaarwel zeggen, maar als je schrijft, zoek je ook naar afwisseling en naar nieuwe uitdagingen. Mijn plannen voor nieuwe manuscripten zijn dan ook heel erg divers.

Aliccia
Laatst aanwezig: 3 jaren 40 weken geleden
Sinds: 24 Jul 2012
Berichten: 263

Geweldig, Hay! Gefeliciteerd en veel succes ermee!

janpmeijers
Laatst aanwezig: 10 min 52 sec geleden
Sinds: 8 Mrt 2013
Berichten: 5944

Hay,
Ziet er mooi uit! gefeliciteerd.

Hay
Laatst aanwezig: 13 uren 24 min geleden
Sinds: 1 Dec 2004
Berichten: 2932

Dank je wel, JanP en Aliccia!
Een passende omslag, promotie etc. is natuurlijk belangrijk. Daar doe ik dus heel erg mijn best voor.
Maar het blijft natuurlijk in laatste instantie om de verhalen zelf draaien en hoe die straks door lezers en recensenten ontvangen worden. Nu ligt het bij mijn bundel wel zo dat ik op acht van de negen verhalen al heel wat feedback gekregen heb, omdat ze aan wedstrijden meededen en/of al eerder in bundels of tijdschriften gepubliceerd werden. Toch leest en beoordeelt men een bundel anders dan een los verhaal, denk ik. Spannend blijft het dus evengoed, bijvoorbeeld de vraag of er een positieve Biblion-recensie uit de hoge hoed komt. Dat bepaalt, of je het nu leuk vindt of niet, goeddeels of je boek/bundel in een redelijk aantal door bibliotheken besteld wordt.

Woodpecker
Laatst aanwezig: 3 jaren 48 weken geleden
Sinds: 10 Sep 2013
Berichten: 2742

Dag Hay,

Gefeliciteerd!
Gezien het genre zal ik niet bijdragen aan de verkoopcijfers.
Maar ik weet zeker dat het voor liefhebbers een aanrader is en genieten wordt.

Hay
Laatst aanwezig: 13 uren 24 min geleden
Sinds: 1 Dec 2004
Berichten: 2932

Dank je Woodpecker,

Als fantasyliefhebber kan ik me heel goed voorstellen dat en waarom er heel wat mensen zijn die dat genre zelden of nooit lezen. Zelf heb ik ook genres die ik meestal aan me voorbij laat gaan, zoals chicklit of de ranzige versies van horror (niet Poe of Lovecraft dus...).
Ik kan me eigenlijk veel minder voorstellen dat iemand enkel en alleen fantasy leest en waardeert. Dat lijkt me vreselijk eenzijdig. Bij wat ik lees probeer ik dan ook altijd fantasy af te wisselen met 'echte literatuur', al is dat ergens natuurlijk een foute tegenstelling. In principe heb je weinig aan die indeling in genres en bestaan er enkel goede, minder goede en slechte verhalen. Ook in het fantasygenre vind je soms verhalen die je volgens welke indeling of definitie dan ook tot de literatuur kunt rekenen. Althans, zo zie ik het ...

marlies
Laatst aanwezig: 3 weken 1 dag geleden
Sinds: 23 Feb 2006
Berichten: 1668

Hai Hay, gefeliciteerd met de uitgave van je bundel!

Hay
Laatst aanwezig: 13 uren 24 min geleden
Sinds: 1 Dec 2004
Berichten: 2932

Dank je wel, Marlies!

nienkea
Laatst aanwezig: 1 jaar 18 weken geleden
Sinds: 11 Dec 2012
Berichten: 2726

Woodpecker als je meegaat naar de presentatie krijg je van mij een bundel cadeau!

Ik beheer de Facebookgroep Kinderboeken. https://www.facebook.com/groups/479891095706445/?p...

Hay
Laatst aanwezig: 13 uren 24 min geleden
Sinds: 1 Dec 2004
Berichten: 2932

@Nienke
Ik word nu (bijna) verlegen... disgusted

Woodpecker
Laatst aanwezig: 3 jaren 48 weken geleden
Sinds: 10 Sep 2013
Berichten: 2742
Hay schreef:

Ook in het fantasygenre vind je soms verhalen die je volgens welke indeling of definitie dan ook tot de literatuur kunt rekenen. Althans, zo zie ik het ...

Een mooie afsluiting van een mooi pleidooi, Hay.
En je hebt volkomen gelijk.
Alleen...het genre spreekt me niet aan.
Niets meer, niets minder. Gewoon een kwestie van smaak.

Hay
Laatst aanwezig: 13 uren 24 min geleden
Sinds: 1 Dec 2004
Berichten: 2932

En maar goed ook. Als er geen verschillende smaken meer zijn, wordt het leven een stuk minder interessant.

Leonardo Pisano
Laatst aanwezig: 40 weken 1 dag geleden
Sinds: 7 Nov 2010
Berichten: 2732

Gefeliciteerd, Hay! Net als Woody ben ik geen fan van het fantasygenre. Desondanks, veel succes.

Auteur van Achter de nevel en Noblesse Oblige  // www.leonardopisano.nl Mede-auteur van Mosterd voor de maaltijd (over schrijven van dialogen) - maritschrijft.com/mvdm 

Anaïd Haen
Laatst aanwezig: 2 jaren 47 weken geleden
Sinds: 1 Apr 2008
Berichten: 713

Van harte, Hay! Zowel met de bundel als met het uitgeven bij EigenZinnig. Bevalt mij ook heel prima. Cover ziet er uitnodigend uit!

Organisator Fantastels schrijfwedstrijd
Winnares UA 2010
http://anaidhaen.littera.nl/

Odysseia
Laatst aanwezig: 2 jaren 3 weken geleden
Sinds: 18 Mrt 2008
Berichten: 850

Ziet er mooi uit Hay, gefeliciteerd!

Zet mij ook maar op het lijstje voor gesigneerde exemplaren.
Die dertig, die haal je met SOL alleen al wink

Lees Schrijven Magazine
  • Leer schrijven als Stephen King
  • Alles wat een schrijver moet weten over uitgeverijen
  • Schrijftips van Sander Kollaard (Stadium IV)
  • Wat verdien je aan een boek?
  • Crashcourse publiciteit & promotie
  • De schrijfdip en wat je ertegen kunt doen

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Neem vóór 23 september 16:00 u. een abonnement!

MELD JE AAN
Schrijfboek cadeau? Nu gratis bij een abonnement op Schrijven Magazine!

Neem een abonnement op Schrijven Magazine!

Maak je keuze!