Start » Boekpresentatie » Ferdy S.G. Dumel - Pandora's Matroesjka's

Ferdy S.G. Dumel - Pandora's Matroesjka's

Door: Ferdy
Op: 19 november 2016

Details
Uitgever: 
RAGE Marketing Media
ISBN: 
9789492017017
Bladzijden: 
333

Hoe ik tot het schrijven van een internationale uitgave kwam?

Op een dag werd ik boos wakker, de ontwikkelingen op onze aardkloot waren hier debet aan. Gedreven door een onderhuidse woede, besloot ik het wereldnieuws nauwgezet te volgen. Dientengevolge moest ik wel iets gaan opschrijven... Als test begon ik met een A4-tje, welke ik aan een bevriende, literaire relatie voorhield. Het antwoord was kort en krachtig: “Zeker, je hebt een goede pen, maar dit komt (nog) niet boven het maaiveld uit.”

Drie weken met overpijnzingen volgden. Daarop, kwam het inzicht. Ik moest mijn stukje uitschrijven tot een compleet hoofdstuk. Dit was de eerste les uit de praktijk.

Verder tipte mijn kompaan me veel te lezen en schrijfcursussen als een melaatse te mijden. Ik volgde zijn advies op. Twee jaar lang las ik van alles: titels uit de wereldliteratuur, nieuw werk, Booker price winnaars. Ook kwam “Het Prozaboek” langszij, waarna ik een bepaalde titel als voorbeeld nam. Dit werd om moverende redenen “In ongenade”, van J.M. Coetzee. De droge taal, het gekantelde perspectief, de twist in de plotlijn halverwege het verhaal. Eindelijk was ik klaar voor het grote werk. Maar helaas, het schrijven, schrappen en weggooien leidde nog niet de nodige voldoening.

Als test, besloot ik m’n eerste vijftig pagina’s in te sturen, met geen gehoor als gevolg. Dit zag ik als een teken en besloot tot een herschrijf. Ondertussen kwam mijn literaire vriend tot de conclusie dat mijn proza qua stijl en inhoud het niveau van Leon de Winter (wie?) ruim oversteeg.

Het introduceren van een nieuwe romanfiguur had ik tot dat moment weten uit te stellen. Maar gelukkig, mijn Lisa trad uit de ‘flashback’ van haar vader en kreeg een eigen leven. Aldus kwam ik met behulp van een schrijfgroepje en enkele bekwame proeflezers enige tijd later tot een afgerond manuscript.
Het opsturen van een welgekozen hoofdstuk naar bekwame manuscriptbeoordelaar leidde tot de volgende reactie: “Ik heb honderden debutanten begeleid, maar dit is beslist niet het werk van een debutant, perspectief, detaillering, echt alles klopt. En daarom, ik ontraad je self-publishing.”

Vervolgens begon ik samen met een belezen Amerikaan aan de Engelse vertaling, dit leidde tot wat kleine aanpassingen.

Om wat meer financiele slagkracht te verkrijgen besloot ik anderhalf jaar geleden een Kickstarter-actie te in te zetten. Toen de video gereed was, werkte ik nog negen maanden aan Twitter volgers en Facebook vrienden, ook kocht ik lijsten met Amerikaanse nieuwsmedia in en klopte ik aan bij InfoWars. Maar goed, ik kwam tot de conclusie dat de prijsstelling wellicht te hoog was geweest en dat ik iets aan de cover moest gaan doen…

Daarop kwamen de Duitse en Russische vertalingen aan bod. Met name die laatste bleek een superzware bevalling te zijn. Eindelijk, vijf vertaalpogingen en twee jaar later, vond ik in Moskou een schrijfster die “Pandora’s Matroesjka’s” in Rusland tot leven kon brengen.

---

“Everyone sees what you appear to be, few experience what you really are.”
Niccolò Machiavelli

Omschrijving van de inhoud of de flaptekst: 

Mooie vrouwen, lelijke vergissingen en de beer is los. In een pervers universum is niets wat het lijkt, de werkelijkheid wordt verdraaid en de duivel keert terug naar Moskou. Met Pandora’s matroesjka’s heeft Ferdy S.G. Dumel een nieuw boekengenre ontwikkeld: de politieke romance. Het boek is een aangrijpende en diep gelaagde debuutroman. Uitgekristaliseerde karakters worden op uitstekende wijze in het verhaal geïntegreerd en pagina voor pagina wordt de kloof tussen de Amerikaanse en Russische manier van denken overbrugd.

Pandora’s matroesjka’s gaat over een post 9/11 familietragedie. Chris, een doorsnee-man met een goede baan, is getrouwd met Helen, een flamboyante en ambitieuze zakenvrouw. Lisa, hun enige dochter, smacht naar de aandacht van haar moeder, maar vreest onzichtbaar voor haar te zijn. Als Helen plotseling omkomt, gaat Chris, geholpen door Lisa, online op zoek naar een andere vrouw.

Het boek blijkt van het soort dat je gewoon niet vrijblijvend weg kunt leggen, en als je van psychologische verhaallijnen met dubbelzinnige personages houdt, stel ik voor om deze roman open te slaan. Al snel ben je op reis door een duistere, diep verdorven nacht.

Fragment: 

Proloog

‘Op de dag af twee jaar geleden ben ik mijn jeugdige onschuld op wrede wijze verloren,’ zei ze onthutst. Het was laat op een broeierige namiddag toen ze naar de redactie belde. Op het moment dat ik haar doorrookte stem hoorde, moest ik wel naar haar luisteren. Meteen wist ik dat haar verhaal stukken beter was dan mijn eigen artikel over dodelijke verkeersslachtoffers in New York. Ze legde me uit wat er met haar moeder was gebeurd. Ik kon mijn oren niet geloven; zo’n gruwelijk verhaal had ik op de redactie van de krant nog niet eerder gehoord.

Het werd allemaal nog veel gekker toen ze over haar vader begon. Ze beklaagde zich eerst over dat wat hij wel, of juist niet had gedaan. Toen ze over hun auto en zijn buitenlandse reis naar een duistere bijeenkomst begon te vertellen, kwam ze nogal verward bij me over. Ze sprak over list en bedrog, maar ik voelde dat ze iets verzweeg en stelde voor om haar te ontmoeten.

Lisa zag er precies zo uit als ik me haar over de telefoon had voorgesteld: blond haar, blauwe ogen en mooie, rechte tanden. Ze moest een echte All American Girl zijn geweest, niet al te openlijk seksueel, maar toch begeerlijk. Een beetje Hamptons, en een fleugje Ralph Lauren, ware het niet dat ze op een paar afgetrapte stiletto’s liep. Toen ik mijn recorder aanzette en haar de eerste vraag stelde, stond ze op en ging naar buiten om te roken. Dit deed ze om de twee, drie vragen.

Het vraaggesprek duurde langer dan normaal, maar dat deerde me niet in het minst toen ze over de plotselinge verdwijning van haar vader begon te vertellen. Sinds de gruwelijke dood van Sharon Tate, bijna een halve eeuw geleden, deed ze één van de meest afschuwelijke tragedies uit de doeken. Deze keer moest ik wel op de voorpagina komen.

Na afloop keek ze me met hongerige ogen aan en vroeg me of ik wist hoe het voelde om genomen te worden.

‘Nee, ik heb geen idee,’ antwoordde ik. Dit was de eerste keer, in een interview van vier uur, dat ik niet goed begreep wat ze bedoelde. Met opgestoken hand wenkte ze de ober. De mouw van haar truitje gleed naar haar elleboog. Aan de binnenkant van haar linkerarm zaten drie rode, enigszins verheven, ronde littekens.

‘Hm,’ zei ze, ‘er zijn, wat je misschien niet weet, ook zaken die we beslist niet kennen.’

Reacties

Yrret
Laatst aanwezig: 2 uren 12 min geleden
Sinds: 16 Jul 2012
Berichten: 5965
Ferdy schreef:

Hoe ik tot het schrijven van een internationale uitgave kwam?

Dat heb ik nu gelezen.

Ferdy schreef:

Op een dag werd ik boos wakker, de ontwikkelingen op onze aardkloot waren hier debet aan.

Ik denk dat het boos wakker worden het gevolg is van je eigen ontwikkeling.

Maar, waar is je boek dan?

Ooit protesteerde ik tegen het 'monopolie der oude heren'. Nu ben ik er zelf één.

Ferdy
Laatst aanwezig: 6 weken 1 dag geleden
Sinds: 19 Jun 2014
Berichten: 215

Hi Yrret,

ik heb de administrator gemaild, dat de ge-uploade informatie is verdwenen...
Mijn eerste impuls tot schrijven kwam van buiten en was niet echt iets intrapersoonlijks - by the way, heb jij yoga al eens uitgeprobeerd? )

"Mooie vrouwen, lelijke vergissingen en de beer is los."
www.pandoras-matryoshkas.com - EN, RU, DE en NL print en ePub)

Yrret
Laatst aanwezig: 2 uren 12 min geleden
Sinds: 16 Jul 2012
Berichten: 5965
Ferdy schreef:

[...] - by the way, heb jij yoga al eens uitgeprobeerd? )

Ja. Was geen succes.

Ooit protesteerde ik tegen het 'monopolie der oude heren'. Nu ben ik er zelf één.

Ferdy
Laatst aanwezig: 6 weken 1 dag geleden
Sinds: 19 Jun 2014
Berichten: 215

Hi Yrret,

Die (eerste) ervaring deel ik met je, tegen het einde van de eerste les viel ik bijna in slaap... Maar nu ben ik drie maanden in power yoga verwikkeld, da's een ware 'life changer'. Het is net als met schrijven, gewoon stug doorzetten... )

"Mooie vrouwen, lelijke vergissingen en de beer is los."
www.pandoras-matryoshkas.com - EN, RU, DE en NL print en ePub)

Ferdy
Laatst aanwezig: 6 weken 1 dag geleden
Sinds: 19 Jun 2014
Berichten: 215

Beste administrator,

waarom is mijn boekpresentatie verwijderd? Ik heb de regels er nogmaals op nagelezen en zweer plechtig dat ik me daaraan heb gehouden.

Boekpresentaties mogen alleen geplaatst worden door de auteur zelf. CHECK
Maak per boek een aparte presentatie aan. CHECK
Plaats alleen boeken die af zijn (op redactie e.d. na). CHECK
Vermeld als auteursnaam de naam die ook op het boek vermeld staat. CHECK
Als je presentatie te weinig vertelt over hoe je boek tot stand is gekomen ... CHECK
Je mag een fragment uit je boek plaatsen, CHECK
Je mag een ISBN en een link plaatsen zodat mensen je boek kunnen bestellen. CHECK, CHECK

Dus blijf ik met de vraag zitten, waarom?

"Mooie vrouwen, lelijke vergissingen en de beer is los."
www.pandoras-matryoshkas.com - EN, RU, DE en NL print en ePub)

Yrret
Laatst aanwezig: 2 uren 12 min geleden
Sinds: 16 Jul 2012
Berichten: 5965
Ferdy schreef:

Dus blijf ik met de vraag zitten, waarom?

Ik denk dat Dries Arnolds wandelend naar Costa Rica is ... CHECK

En ik denk dat er een SOL-soft-probleem is ... CHECK

Geduld ... CHECK

Ooit protesteerde ik tegen het 'monopolie der oude heren'. Nu ben ik er zelf één.

Thérèse
beheerder
Laatst aanwezig: 14 uren 5 min geleden
Sinds: 2 Aug 2009
Berichten: 5904

Ik denk inderdaad dat er ergens niet goed gegaan is; misschien tijdens het uploadproces?
Omdat ik dit als beheerder niet kan oplossen, raad ik je aan om contact met Dries Arnolds op te nemen; hij kent en stuurt de backoffice.

Tijdens de zomervakantie schrijfmeters maken in De scribbe? Lees er meer over op deze pagina.

Ferdy
Laatst aanwezig: 6 weken 1 dag geleden
Sinds: 19 Jun 2014
Berichten: 215

Hi Thérèse,

dank voor je reactie. Aanvankelijk stond alles online, maar bij een tweede keer kijken was de ge-uploade informatie verdwenen... Hoe kom ik met Dries in contact?

"Mooie vrouwen, lelijke vergissingen en de beer is los."
www.pandoras-matryoshkas.com - EN, RU, DE en NL print en ePub)

janpmeijers
Laatst aanwezig: 9 min 45 sec geleden
Sinds: 8 Mrt 2013
Berichten: 5944

Ferdy,
Toch al jaren geleden dat je hier voor het eerst een fragment uit dit verhaal plaatste (op proeflezen) en nu is er dan het boek. Gefeliciteerd en complimenten voor je doorzettingsvermogen!

Ferdy
Laatst aanwezig: 6 weken 1 dag geleden
Sinds: 19 Jun 2014
Berichten: 215

Hi Jan, dank je. ) Ja, het heeft even geduurd. Kan ik je een Facebook berichtje sturen?

"Mooie vrouwen, lelijke vergissingen en de beer is los."
www.pandoras-matryoshkas.com - EN, RU, DE en NL print en ePub)

Yrret
Laatst aanwezig: 2 uren 12 min geleden
Sinds: 16 Jul 2012
Berichten: 5965

Gefeliciteerd, Ferdy. Mooie cover - mooie boekpresentatie.

Ooit protesteerde ik tegen het 'monopolie der oude heren'. Nu ben ik er zelf één.

Ferdy
Laatst aanwezig: 6 weken 1 dag geleden
Sinds: 19 Jun 2014
Berichten: 215

Hi Yrret, dank je, ik ben er ook blij mee.

De omslag is gemaakt door Andrea uit Roemenie en de foto van de auteur door Mila uit Oekraine. De site is opgetuigd door Tarun uit India, de matroesjka's en T-shirts zijn geschilderd door Esteban uit Ecuador. De boekenleggers zijn afkomstig van Viktoria uit Oekraine. Deze mensen verdienen credits.

Momenteel werk ik aan "Wreck your game", een liedje ter promotie van Pandora's Matryoshkas ft Eeva (o.a. Eurovisie 2016 Servie), compositie van Sergey (Kiev), mix Neil (UK o.a. Kylie en Xavier Naidoo).

Ik hou jullie op de hoogte )

"Mooie vrouwen, lelijke vergissingen en de beer is los."
www.pandoras-matryoshkas.com - EN, RU, DE en NL print en ePub)

Meikiepeik
Laatst aanwezig: 1 dag 22 min geleden
Sinds: 30 Mrt 2015
Berichten: 503

Van harte gefeliciteerd! Zeer bijzonder en knap dat het is vertaald in het Engels.

Hele mooie cover met de naam en voorletters bovenaan pronkend (in de positieve zin). De achterflap vind ik heel interessant, en ik zou het boek graag eens lezen.

Heel veel succes verder met uw carrière!

Ooit zal er een dag komen dat ik meneer Koch de hand mag schudden, en mag zeggen dat zijn werk niets is. http://www.mjvanholsteijn.nl

Lees Schrijven Magazine
  • Leer schrijven als Stephen King
  • Alles wat een schrijver moet weten over uitgeverijen
  • Schrijftips van Sander Kollaard (Stadium IV)
  • Wat verdien je aan een boek?
  • Crashcourse publiciteit & promotie
  • De schrijfdip en wat je ertegen kunt doen

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Neem vóór 23 september 16:00 u. een abonnement!

MELD JE AAN
Lees Schrijven Magazine!

Lees het komende nummer van Schrijven Magazine. Meld je aan vóór 23 september!

Word abonnee