Start » Boekpresentatie » Eva Van der Linden - Zoon met een gebruiksaanwijzing

Eva Van der Linden - Zoon met een gebruiksaanwijzing

Door: MamaEva
Op: 16 september 2012

Details
Uitgever: 
Houtekiet
ISBN: 
9789089242198
Bladzijden: 
120

Steeds meer kinderen krijgen in deze tijd een zogenaamd 'labeltje' opgeplakt. Ook mijn oudste zoon kreeg er eentje. 'Autisme met een betere begaafdheid' staat erop geschreven.
Natuurlijk wil ik niet dat mensen zich blind staren op deze term. Hij blijft wie hij is en dat is heel wat meer dan 'een kind met autisme', maar toch helpt zijn diagnose ons als ouders om bepaald gedrag beter te kunnen plaatsen.
Mijn zoon is nu zes jaar. Hij is een fantastisch kind: pienter, ontzettend lief, schattig, grappig en hoe je het ook draait of keert... een beetje 'anders dan de anderen'. Dat valt op het eerste gezicht vaak helemaal niet op, maar wie iets dichter bij hem staat voelt dat hij 'bijzonder' is.

Om andere ouders van kinderen met een gelijkaardige diagnose een gevoel van herkenning te kunnen geven, om allerhande hulpverleners een nog betere inkijk te geven in een gezinsleven met een kind met een 'labeltje' en eigenlijk ook om even zélf alles op een rijtje te zetten, heb ik over mijn zoon een eigen boek geschreven.
De tekst bestaat vooral uit anekdotes. Ik heb me niet gewaagd aan wetenschappelijke theorieën en ook ingewikkelde termen ben ik zo veel mogelijk uit de weg gegaan. Bovendien vind ik het erg belangrijk dat de lezer inziet hoe verrijkend het leven met een autistisch kind kan zijn, al loopt het natuurlijk niet steeds van een leien dakje. Het heeft geen zin om je te focussen op iemands negatieve eigenschappen. Elk kind heeft immers zijn eigen talenten waar je apetrots op kan zijn! Met die doelstellingen in het achterhoofd hoop ik dat mijn lezers het boek kunnen sluiten met een overwegend positief gevoel.

Ik had het boek oorspronkelijk (een jaar geleden) in eigen beheer uitgebracht en heb het toen ook meteen naar een uitgeverij gestuurd, op goed geluk. Ze gingen niet met me in zee omdat ze al heel wat boeken in hetzelfde genre hadden uitgegeven, maar bevestigden wel dat er potentieel in zat. Bij de tweede uitgeverij die ik aanschreef was het meteen raak. Het is dus allemaal snel gegaan. In december 2011 ging ik voor het eerst op gesprek bij mijn uitgeverij en even later had ik een contract. Wat een heerlijk gevoel! Ik heb toen nog enkele fragmenten bij geschreven en heb zelf voor een nieuwe coverafbeelding gezorgd. En nu is dan eindelijk het moment daar dat mijn boek in de winkel ligt. Geweldig!

Omschrijving van de inhoud of de flaptekst: 

Autisme is hip. Net zoals ADHD is het een etiket dat steeds meer kinderen wordt opgekleefd. Een modeverschijnsel dat ook wel weer overwaait? Neen. Autisme is een harde realiteit voor mensen die er dagelijks mee geconfronteerd worden. En neen, het waait niet over. Het is er voor het leven.

Eva Van der Linden heeft een vijfjarige zoon met autisme. Al komt hij vaak heel normaal over, toch kwam deze diagnose voor zijn naaste omgeving niet onverwacht. Zijn sterke voorkeur voor structuur en vaste rituelen, zijn grote drang naar controle, zijn sociale onbeholpenheid en zijn onvermogen om eenvoudige situaties helemaal correct in te schatten maken hem deels tot wie hij is. Maar verder is hij ook heel lief, nieuwsgierig, verstandig, grappig en kan hij o zo creatief uit de hoek komen.

Zoon met een gebruiksaanwijzing laat je aan de hand van een greep treffende anekdotes uit het dagelijkse leven begrijpen wat een gewoon autistisch kind zo buitengewoon maakt. Met een lach en een traan ervaar je van heel dichtbij dat autisme meer is dan een modegril.

Fragment: 

Dansschool

‘Nee, ik durf het niet,’ klinkt een dun stemmetje naast me, ‘niet als zij er niet bij is.’ We zitten samen in de bus, hij en ik, op weg naar de dansschool waar hij sinds drie maanden iedere zaterdag tussen een dertigtal meisjes aan kinderdans doet. Voor het eerst is ‘zij’ er niet bij: zijn vriendinnetje, zijn houvast. ‘Ik ben echt bang’, probeert hij nogmaals en hij kijkt me hierbij zelfs recht in de ogen, lang en smekend. Ik volhard: we gaan. Even heldert zijn gezichtje op wanneer hij bij aankomst de grasgroen geschilderde gevel van de dansschool ziet, maar al even gauw neemt zijn angst het weer van hem over. We zijn iets te vroeg en moeten nog even wachten. Hij nestelt zich tegen me aan als een kat die geaaid wil worden. Liefst van al wil hij in mijn schoot verdwijnen, weg van al zijn angsten. Plots zie ik een blik van herkenning. Zijn lichaam wordt soepeler en zonder aanmoediging stapt hij – nog ietwat aarzelend – naar de rij wachtende kinderen tegen de spiegelwand. Hij gaat aan het uiteinde van de rij zitten, een halve meter van het achterste kind, en ik zie hem hoopvol naar de juf kijken. Zoals elke week roept zij de namen af, zoals elke week is hij de vijfde die wordt afgeroepen en zoals elke week loopt hij netjes naar de overkant bij het horen van zijn naam. Aarzelend glimlacht hij naar mij. ‘Goed gedaan’, gebaar ik hem met mijn duim hoog in de lucht. De muziek begint en mijn zoon... danst. Ik zie hem bewegen tussen elke tel van de muziek en stilstaan terwijl iedereen beweegt. Ik zie hem verlegen lachen wanneer een meisje zijn hand vastneemt als ze twee aan twee moeten dansen en ik zie hoe hij zijn hoofd afwendt wanneer ze hem iets in zijn oor tracht te vertellen. Maar ik zie vooral hoe hij steeds zelfverzekerder beweegt en hoe hij geniet, ook zonder ‘haar’. Ik ben de gelukkigste moeder ter wereld.

Reacties

Thomach
Laatst aanwezig: 2 jaren 24 weken geleden
Sinds: 4 Nov 2009
Berichten: 1721

Gefeliciteerd met je boek!
Hoe ben je in het contact gekomen met de uitgever, en nog specifieker: hoe is deze verlopen?

thomaszijnstrip.com

Thérèse
beheerder
Laatst aanwezig: 5 uren 5 min geleden
Sinds: 2 Aug 2009
Berichten: 5947

Hoi Mama Eva, het is niet toegestaan om twee Boekpresentaties te geven over één boek. Je had al een Boekpresentatie over Zoon met een gebruiksaanwijzing:

http://www.schrijvenonline.org/forum/11093

Daar gaan we verder met dit onderwerp.

Psychologie van het personage - wat is het en hoe beschrijf je het? Lees het hier: https://www.mboox.nl/blog/https:--www.mboox.nl-sep...

MamaEva
Laatst aanwezig: 6 jaren 31 weken geleden
Sinds: 14 Dec 2011
Berichten: 6

Thérèse, kan je dan de andere niet verwijderen? Ik heb die niet zelf bij boekpresentaties geplaatst & beschouw dit eigenlijk als de enige echte boekpresentatie.

MamaEva
Laatst aanwezig: 6 jaren 31 weken geleden
Sinds: 14 Dec 2011
Berichten: 6

Thomach, ik heb het boek vorig jaar eerst in eigen beheer uitgegeven & heb het dan op goed geluk naar een uitgeverij gestuurd. De eerste heeft het afgewezen (hadden al te veel boeken in hetzelfde genre binnen hun fonds) en bij de tweede was het meteen raak! Het is dus eigenlijk allemaal heel snel gegaan! smile

Zjaan
Laatst aanwezig: 3 jaren 15 weken geleden
Sinds: 16 Mei 2008
Berichten: 2243
Thérèse schreef:

Hoi Mama Eva, het is niet toegestaan om twee Boekpresentaties te geven over één boek. Je had al een Boekpresentatie over Zoon met een gebruiksaanwijzing:

http://www.schrijvenonline.org/forum/11093

Daar gaan we verder met dit onderwerp.

Deze link geeft een foutmelding. Heeft dat misschien met de verandering in de forumstructuur te maken?

@MamaEva. Mooie presentatie en een mooi fragment. Veel succes.

Neem een kijkje in mijn schrijverskeuken op www.jeanineerades.nl of kom meer te weten over mijn debuutroman op www.duivelsblauw.nl!

Thérèse
beheerder
Laatst aanwezig: 5 uren 5 min geleden
Sinds: 2 Aug 2009
Berichten: 5947

@ MamaEva: je hebt het andere topic weliswaar niet zelf bij Boekpresentaties geplaatst, maar Dries oordeelde dat het een Boekpresentatie was (en dat was het m.i. ook). Vandaar dat je er twee hebt.

Houd dit wel in de gaten:

Regels voor Boekpresentatie schreef:

Als je presentatie te weinig vertelt over hoe je boek tot stand is gekomen wordt deze onherroepelijk verwijderd. Met alleen een link en flaptekst voldoe je dus niet aan de voorwaarden.

In je presentatie kun / moet je dit dus aanpassen. Dat kun je doen door op de knop Bewerken te drukken, bovenaan het blokje waarin je de tekst hebt geschreven, en dan de informatie toevoegen.

@ Zjaan: ik beheers de digitale knoppen niet - zie wel dat dat andere topic gesloten is (misschien vandaar de foutmelding?)

Dan gaan we hier verder.

Psychologie van het personage - wat is het en hoe beschrijf je het? Lees het hier: https://www.mboox.nl/blog/https:--www.mboox.nl-sep...

Angus
Laatst aanwezig: 1 jaar 28 weken geleden
Sinds: 19 Mei 2012
Berichten: 3286

Gefeliciteerd.
Mooi fragment!

MamaEva
Laatst aanwezig: 6 jaren 31 weken geleden
Sinds: 14 Dec 2011
Berichten: 6

Therèse, ik had al heel wat tekst geplaatst i.v.m. de totstandkoming. Ik heb er nog wat aan toegevoegd. Ik hoop dat het zo goed is (en indien niet, dan laat je het maar weten smile ).

Thérèse
beheerder
Laatst aanwezig: 5 uren 5 min geleden
Sinds: 2 Aug 2009
Berichten: 5947

Het is nu goed. smile

Psychologie van het personage - wat is het en hoe beschrijf je het? Lees het hier: https://www.mboox.nl/blog/https:--www.mboox.nl-sep...

Dries Arnolds
beheerder
Laatst aanwezig: 10 uren 48 min geleden
Sinds: 9 Nov 2004
Berichten: 4849

En de andere presentatie is verwijderd.

Scribendi salutem!

  • THEMA Kan schrijven je leven redden?
  • Hoe beschrijf je emoties?
  • Zo vind je een uitgever die bij je past
  • Zo belangrijk zijn de eerste 10 pagina's
  • Schrijftips van Anne-Gine Goemans
  • Schrijftechniek: vertellen en vertonen
  • Taaltips: taal en logica

Dit nummer verschijnt omstreeks 6 december oktober. Nog geen abonnee? Meld je aan vóór maandag 25 november 16:00 uur, dan krijg je dit nummer thuis!

Introductiekorting!
Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!