Start » Boekpresentatie » Els mertens - De blog naar vrijheid

Els mertens - De blog naar vrijheid

Door: Els Mertens
Op: 20 mei 2016

Details
Uitgever: 
Brave New Books
ISBN: 
9402148280
Bladzijden: 
230

In 2003 schreef ik, naar aanleiding van een conflict met mijn eigen vader, het begin van dit verhaal. In de loop der jaren kwamen er kleine stukjes bij en was het een verhaal van ongeveer 10000 woorden geworden.

Nadat het verhaal volledig af was, ging het gewoon bij de rest van de verhalen die ik toen schreef. Ik wist op dat moment niet precies wat ik er mee moest aanvangen. Ik was toen wel bezig met schrijven, maar had nooit de gedachte om verhalen te publiceren. Aangezien niemand in mijn droom mee wilde stappen.

Tot ik een vriendin tegen kwam die al drie boeken had uitgebracht. Haar enthousiasme werkte aanstekelijk en ik begon naarstig aan mijn schrijverspad te timmeren.

Vorig jaar besloot ik om de uitdaging aan te gaan en met NaNoWriMo mee te doen. Maar omdat ik wist dat ik een heel nieuw verhaal niet op één maand zou kunnen schrijven, ging ik op zoek naar mijn verhalen, om te kijken of daar iets tussen zat dat ik kon herwerken.

Dit verhaal kwam er het beste uit. De hoofdlijn sprak me na al die jaren nog steeds aan. Plus ik zag het als een kans om de conflicten met mijn vader definitief een plaats te geven. Een soort ode aan hem, omdat het nu alleen maar goed tussen ons gaat.

Het waren heftige weken tijdens NaNoWriMo, omdat het schrijftempo echt wel hoog lag.
Maar wonder boven wonder lukte het me!

De eerste versie was nog voor het einde van de maand klaar. Het verhaal had een hele andere wending dan het oorspronkelijke verhaal, maar ik was heel tevreden. Als ik het verhaal vergelijk met het originele, kan ik echt merken dat ik vooruit ben gegaan in mijn schrijven.

Na november begon het moeilijkste werk. Kritisch naar het verhaal kijken en aanpassingen doen. Plus het werk laten lezen door mijn kritische proeflezers.
Drie maanden heb ik intensief gewerkt aan het manuscript en toen vond ik dat ik klaar was. Ik was tevreden met ieder woord dat op papier stond.

Omdat ik graag zelf de touwtjes in handen hou en ik er rots van overtuigd ben dat selfpubben een hele goede manier is om boeken te publiceren, heb ik beslist om mijn boek ook ditmaal zelf uit te geven via Brave New books en Smashwords.

De paperback is momenteel exclusief te koop via bol.com, het ebook is te vinden in de lijst van de meeste retailers ovor ebooks (Itunes, Kobo, Barnes & Noble, ...)

Ondertussen heb ik beslist dat er zeker een vervolg op komt.

Omschrijving van de inhoud of de flaptekst: 

Emma besluit, na de zoveelste ruzie met haar vader, een blog te beginnen over haar rotleven. Vooral om het van zich af te schrijven, maar ook om lotgenoten te vinden. Ze komt in contact met Ben, die hetzelfde heeft meegemaakt en haar wil helpen. In het begin is Emma toch nog wat terughoudend, maar al snel laat ze haar wantrouwen varen. Haar nood aan een gesprek met iemand die hetzelfde heeft meegemaakt en haar bovendien niet kent, is groter dan haar gebrek aan vertrouwen.
Maar dan blijkt plots dat Ben geen onbekende is, maar iemand uit haar nabije omgeving.

'De blog naar vrijheid' is het eerste deel uit 'Op zoek naar mezelf', een reeks voor jong volwassenen.

Fragment: 

Een week voor het einde van onze tournee speelden we in onze eigen stad, iets wat heel raar aanvoelde. Ondanks dat ik mijn ouders nog altijd haatte voor wat ze me hadden aangedaan, hoopte ik stiekem dat ze in de zaal zouden zitten. Niet omdat ik me dan beter zou voelen, maar zodat zij zich slechter zou voelen. Dat ze zouden zien dat ze mij niet klein hadden gekregen. Dus zodra het publiek klaar zat, piepte ik stiekem door het gordijn. In een flits dacht ik dat ik mijn ouders in de zaal had gezien. Ik was op slag extra zenuwachtig.
Toen ik het podium op ging, keek ik nog eens rond. De mensen die ik had gezien, leken heel hard op mijn ouders, maar ze waren het dus niet. Ondanks alles was ik toch wel wat teleurgesteld. Ze hadden na mijn tirade niets meer van zich laten horen, wat ik wel had verwacht. Ze waren gewoon laf. Te laf om hun fouten in te zien, te laf om te vragen of er nog hoop was om een band tussen hen op te bouwen. Iets wat ik ook echt niet wilde op dit moment in mijn leven. Mijn leven was goed zoals het was.
Helaas werd mijn rustige leventje na de voorstelling volledig overhoop gehaald.
“Ben jij Emma?” vroeg een medewerker van de theaterzaal.
Ik knikte verbaasd. “Ja, waarom?” Het kwam bruut over, maar ik vond het zo vreemd.
“Er heeft iemand dit afgegeven voor jou. Ze vroeg om het zeker door te geven aan jou.”
Ik keek naar de enveloppe die de man vast had en begon meteen te trillen. Ik herkende het handschrift.
“Ik hoef hem niet,” zei ik met bibberende stem.
De medewerker, Zeno genaamd, lachte. Ik zag absoluut niet in wat er zo grappig was aan deze situatie en liet dat ook duidelijk merken.
Meteen streek hij zijn gezicht terug in de plooi. “Sorry, maar die mevrouw had voorspeld dat dit zou gebeuren. En ik moest toch even aandringen, zei ze. Het is heel belangrijk dat je hem leest. Het zou heel je verleden duidelijk maken.”
Ik snapte er niks van. Mij leek het allemaal duidelijk te zijn. Mijn vader wilde me niet, haatte me en was blij dat hij van mij af was. Meer moest ik niet weten. Ik had er net bijna vrede mee genomen.
“Alles oké,” vroeg mijn vriend. Ik schrok. Hoe lang stond hij hier al?
“God, je doet me schrikken!” zei ik nogal bot. Ik had er meteen spijt van. Hij kon er immers niet aan doen dat mijn moeder zich weer eens even liet opmerken.
“Sorry,” zei ik meteen. “Het is nogal … gecompliceerd. Zeno hier heeft de opdracht gekregen een brief af te leveren aan mij “Een brief van mijn moeder,” ging ik verder.
Zijn mond viel open van verbazing. “Van ...”
Ik knikte. “Inderdaad, the one and only. Ik wil hem niet, maar blijkbaar heeft ze hem de opdracht gegeven om me te overtuigen en om aan te dringen.”
Ik draaide me weer naar Zeno. “Weet je wat, geef hem maar, ik zal wel zien wat ik ermee doe. Ik mag jou hier niet mee belasten. Mijn excuses.”
Zeno glimlachte. “Geen probleem hoor. Excuses aanvaard. Ik heb al ergere dingen moeten doen dan dit. Nog een prettige avond.”
“Voor jou ook,” zei ik. In mezelf dacht ik dat het absoluut geen prettige avond meer ging worden. Die stomme actie van mijn moeder had een domper op alles gezet.
“Nog één vraagje,” riep ik naar Zeno. “Heeft die mevrouw de show bijgewoond?” Ik moest het gewoon weten.
Zeno knikte.
“Alleen?”
Weer een knik. Mijn vader was er dus niet bij geweest.
“Dank je.”
Ik zuchtte. Ik wist niet goed wat doen. Ik was nieuwsgierig wat ze had geschreven. Wat voor onzin ze nu weer ging aanhalen om haar daden goed te praten. Wat het ook was, ik zou ze nooit vergeven hoe ze had gedaan tegen mij. Of beter gezegd: hoe ze net niet tegen me had gedaan. Ze had me moeten verdedigen!

(Ik heb even de naam van de vriend eruit gehaald en vervangen door 'mijn vriend' en 'hij', zodat niet duidelijk is wie hij is)

Reacties

Yrret
Laatst aanwezig: 8 min 47 sec geleden
Sinds: 16 Jul 2012
Berichten: 6074

Goed gedaan, Els.

Ooit protesteerde ik tegen het 'monopolie der oude heren'. Nu ben ik er zelf één.

Els Mertens
Laatst aanwezig: 21 weken 3 dagen geleden
Sinds: 27 Mei 2014
Berichten: 723

Dank je wel!

pr
Laatst aanwezig: 2 jaren 28 weken geleden
Sinds: 3 Nov 2013
Berichten: 364

Gefeliciteerd. Verkoop je aardig op Smashwords etc? (Of is dat een onbeleefde vraag?)

Hallo.

Els Mertens
Laatst aanwezig: 21 weken 3 dagen geleden
Sinds: 27 Mei 2014
Berichten: 723

Dank je wel!

En dat is geen onbeleefde vraag, hoor wink krijg ze regelmatig.

Als ik naar het gemiddelde kijk, dan doe ik één verkoop per dag. Maar het kan dus zijn dat ik een dag niks verkoop, maar de dag nadien dan wel 4 verhalen/boeken verkoop.

Ik merk ook dat telkens ik een nieuw verhaal post (ik schrijf kortverhalen van 10000 tot 15000 woorden) dat mijn verkoop wel telkens een boost krijgt en dat ik er gemiddeld 2 per dag heb.
Dit motiveert me wel om op een aardig tempo te blijven doorschrijven en minstens eens per maand een goed verhaal af te leveren smile

pr
Laatst aanwezig: 2 jaren 28 weken geleden
Sinds: 3 Nov 2013
Berichten: 364

Dat zijn lange kortverhalen, Els. Ik heb respect voor de arbeid die je verzet en dat je de touwtjes zo zelf in handen neemt. En dat zijn mooie verkoopcijfers voor iemand in jouw positie.

Hallo.

Els Mertens
Laatst aanwezig: 21 weken 3 dagen geleden
Sinds: 27 Mei 2014
Berichten: 723

Dank je

Ja lange kortverhalen. In het Engels hebben ze daar de term Novelette voor, maar blijkbaar bestaat dat in het Nederlands niet.
En voor een Novelle is het dan weer net te kort smile

janpmeijers
Laatst aanwezig: 49 min 26 sec geleden
Sinds: 8 Mrt 2013
Berichten: 6047

Je schreef:

Citaat:

Drie maanden heb ik intensief gewerkt aan het manuscript en toen vond ik dat ik klaar was. Ik was tevreden met ieder woord dat op papier stond.

Een dergelijke tevredenheid vind ik om jaloers op te worden. smile

Veel succes, Els!

Els Mertens
Laatst aanwezig: 21 weken 3 dagen geleden
Sinds: 27 Mei 2014
Berichten: 723

Dank je wel!

En die tevredenheid ... ik heb een beetje moeten loslaten smile want anders was er nu nog altijd geen enkel boek van me gepubliceerd, denk ik.

Marjet
Laatst aanwezig: 1 jaar 18 weken geleden
Sinds: 13 Okt 2006
Berichten: 919

Klinkt goed, Els, gefeliciteerd met je prestatie en het lijkt me een interessant, hedendaags onderwerp.

Schrijven, dat is jezelf op het spel zetten. Jezelf! Susan Sontag

InSpe
Laatst aanwezig: 11 uren 32 min geleden
Sinds: 1 Feb 2015
Berichten: 59

Complimenten hoor en gefeliciteerd. Geweldig dat je het kunt.
Ik wou dat ik al zo ver was, zou bijna jaloers worden blush

Een woordenboek is de enige paats waar succes voor werk komt

  • THEMA Kan schrijven je leven redden?
  • Hoe beschrijf je emoties?
  • Zo vind je een uitgever die bij je past
  • Zo belangrijk zijn de eerste 10 pagina's
  • Schrijftips van Anne-Gine Goemans
  • Schrijftechniek: vertellen en vertonen
  • Taaltips: taal en logica

Dit nummer verschijnt omstreeks 6 december oktober. Nog geen abonnee? Meld je aan vóór maandag 25 november 16:00 uur, dan krijg je dit nummer thuis!

Introductiekorting!
Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!