Start » Boekpresentatie » Ellis Flipse - Alex en de Dux van het Zuiden

Ellis Flipse - Alex en de Dux van het Zuiden

Door: DeEllis
Op: 30 september 2012

Vorig jaar schreef ik voor het eerst een Fantasy verhaal. Ook was het de eerste keer dat ik bewust voor een tijd en een perspectief koos. Het bleek al snel dat de verleden tijd, die ik nooit eerder had gebruikt goed bij me paste. Ik heb een maand of wat losjes geschreven aan dit verhaal en het werd beter en beter.

Aangezien ik de laatste paar jaar keer op keer een nee kreeg op een eerdere ja van uitgevers had ik er niet zo veel vertrouwen in dat ik dit verhaal onder de pannen zou krijgen. Een wedstrijd leek de oplossing, in elk geval zou er serieus naar gekeken worden.

Ik koos voor de Zoute Zoen, maar toen moest het ineens op 1 februari 2012 af en bij hun binnen zijn. Ik heb me nog even flink de blaren geschreven en enkele kritische proeflezers gevraagd het stevig aan te pakken voor het op de post kon. Ik was dan ook superblij toen ik te horen kreeg dat het verhaal genomineerd was en ook nog mocht meedoen voor de publieksprijs. Hieronder zet ik de tekst zoals die op de site staat.

Ik ben er bere trots op en ga er vanuit dat jullie misschien willen volgen hoe dit verder gaat, want de kans dat het daadwerkelijk uitgegeven zal worden is toch met sprongen gestegen. Als je wilt stemmen kan dit op http://www.zoutezoen.be/publieksprijs/index.phtml

Omschrijving van de inhoud of de flaptekst: 

Alex en de Dux van het zuiden
In een afgelegen hut in Atiqa woont Alex, een jongen met speciale krachten. Wanneer zijn beste vriend Janus spoorloos verdwijnt, gaat hij op onderzoek uit. Hij trekt de Witte Bergen in en daar vindt hij Janus, die als slaaf in een ijzermijn moet werken. Nog voor Alex een reddingsplan kan bedenken, wordt hij zelf ook gevangen genomen.
Gelukkig stuurt de Dux van het zuiden zijn pleegdochter Belva eropuit om Alex te zoeken. Dankzij haar jarenlange krijgertraining slaagt ze erin om de twee vrienden te bevrijden en hen naar de Dux te brengen. Hij vertelt Alex meer over zijn bijzondere gaven en stuurt hem naar de kennisbewaarder Scentia waar hij zijn krachten leert beheersen en ontwikkelen. Belva en Janus krijgen een andere opdracht: zij gaan in Farring op zoek naar de oorzaak van de vele onrusten in het land.
Bij Scentia gaat er een hele nieuwe wereld open voor Alex. Langzaam maar zeker leert hij meer over de leer van het ‘duiden’. Maar dan krijgt hij een visioen van zijn vrienden die in gevaar zijn. Hij staakt zijn training en gaat ze zoeken, met gevaar voor eigen leven.

Alex en de Dux van het zuiden is een spannend fanatasyverhaal dat je meesleept naar een totaal nieuwe wereld, waar magie en realiteit nog sterk met elkaar verweven zijn.

Fragment: 

Pas toen de zon al tot aan de boomtoppen was gezakt, bereikte Alex de voet van de bergen. Er hing mist om de pieken. Zijn gedachten gingen naar Janus, hij zag het duidelijk voor zich. Zijn vriend, ziek of met gebroken botten, niet in staat om te lopen, hulpeloos verloren en schor van het vruchteloze roepen om hulp. Had hij de hoop op redding al opgegeven?
‘Hou vol Janus, ik kom eraan!’ riep Alex ernstig in de richting van de bergen en tastte onbewust naar het pakje waar de verbandmiddelen en medicinale kruiden in zaten.
Met de staart hoog geheven draafde Vido voor hem uit en keek van tijd tot tijd ongeduldig achterom. Alex kneedde zijn verkrampte benen, het kostte hem steeds meer moeite het hoge tempo van de hond vast te houden. Het werd tijd om uit te kijken naar een geschikte plaats om te overnachten. Misschien daar boven? Puffend beklom hij een steile helling. Zijn zere kuiten verbijtend, worstelde hij door. Bovenaan stond Vido op hem te wachten en samen speurden ze de omgeving af.
‘Weet je zeker dat Janus in de bergen is?’ Zijn rechterhand woelde door haar vacht. Een meter of tien van hem vandaag zag hij een soort holte onder een uitstekend rotsmassief en hij besloot daar te overnachten. Terwijl hij hout sprokkelde van dode struiken dacht hij na. Janus had verteld dat hij de bergen nooit in ging. Er zou daar geen eten zijn voor de geiten, aan de voet wel. Toch leek Vido juist daar hen te willen. Toen hij zijn blik op de hond richtte en even vasthield, zag hij haar diep violette straling, een teken van zelfvertrouwen. Hij zuchtte en nam de bundel bijeen. Daar moest hij op vertrouwen, nooit eerder had ze het fout gehad met die neus van haar.
Alex gooide zijn bos takken op de grond en keerde zich naar Vido. Met haar neus in de lucht drentelde ze pinnig in het rond. Haar bek iets open, net alsof ze geuren kon proeven in plaats van haar neus te gebruiken. Dat deed ze alleen als er iets spannends te ruiken was. Iets spannends! Alex’ spieren verstrakten. Zou er iets engs in de buurt zijn? Er was weinig te zien, rotspunten staken als scherpe tanden omhoog uit de grond, hier en daar een geel verdorde plant, verder niets dan kale stenen en houterige struikjes. In de richting waar Alex vandaan kwam, kon hij de groene heuvels onder zich nog zien. Hij vroeg Vido te gaan liggen, maar dat wilde ze niet. Met een rechte rug bleef ze alert zitten, de oren gespitst.

Reacties

Marjet
Laatst aanwezig: 1 jaar 6 weken geleden
Sinds: 13 Okt 2006
Berichten: 919

Ha Ellis, wat goed ik ben echt heel blij voor je, dit heb je verdient en ik blijf duimen, hopen en Duxen!

Schrijven, dat is jezelf op het spel zetten. Jezelf! Susan Sontag

Zjors
Laatst aanwezig: 3 jaren 23 weken geleden
Sinds: 3 Jan 2005
Berichten: 9604

Uiteraard heb ik al gestemd. Het verhaal verdient het om te winnen! Spannend!
Stemmen, mensen, stemmen!

Is een boek in Eigen Beheer alleen voor losers? : http://www.nettyvankaathoven.blogspot.nl/

Tja
Laatst aanwezig: 3 dagen 14 uren geleden
Sinds: 4 Mei 2009
Berichten: 14122

Ik heb ook gestemd, hoewel het wel vreemd ging. Ik moest het nog bevestigen, maar nergens stond waar.

Waar je ook bent, 'Ik zal je vinden'.

Ajstinad
Laatst aanwezig: 4 jaren 19 weken geleden
Sinds: 7 Jun 2007
Berichten: 1144

Super dat je met dit verhaal zover bent gekomen. Mijn stem heb je!!!

Groetjes van Ajstinad

parrot
Laatst aanwezig: 23 weken 6 dagen geleden
Sinds: 1 Sep 2009
Berichten: 644

Gestemd, DeEllis. Heel veel succes!

Https:/www.inekefritz.com

Helga
Laatst aanwezig: 2 jaren 37 weken geleden
Sinds: 20 Aug 2008
Berichten: 1521

Ik heb ook gestemd. En nu maar hopen.

Via
Laatst aanwezig: 1 jaar 21 weken geleden
Sinds: 12 Jan 2010
Berichten: 2873

Mijn stem had je ook al. thumbsup

Thule82
Laatst aanwezig: 1 jaar 11 weken geleden
Sinds: 4 Apr 2011
Berichten: 628

Ontzettend leuk DeEllis! En een heel mooi fragment:) Ik ga stemmen.

'Het zijn niet het hoge gras, het stille land, de smetteloze sneeuw, die het beeld van onze jeugd bepalen. Het is veel meer de schokkende wijze waarop de mens kennis maakt met het leven.' Bertus Aafjes, 'De sneeuw van weleer'

Anita van B.
Laatst aanwezig: 5 jaren 17 weken geleden
Sinds: 18 Jul 2006
Berichten: 724

Gefeliciteerd met je nominatie. Ik heb op je gestemd.

http://www.anitavanbreukelen.nl
Mijn derde liefdesroman, Steenrijk, verschijnt 10 mei 2014.

Margriet
Laatst aanwezig: 5 jaren 13 weken geleden
Sinds: 3 Mrt 2008
Berichten: 228

Leuk fragment. Ik heb ook gestemd. Had je trouwens nog inspraak in de cover die ze laten zien?

Ik lees me bij vlagen suf. Wil je weten wat ik van al die boeken vind? Volg me op twitter!

Marjan B.
Laatst aanwezig: 1 week 1 dag geleden
Sinds: 17 Aug 2007
Berichten: 1823

Gestemd en gespamd op facebook en twitter. Heb het verhaal in een vorige versie meegelezen en ik kan jullie vertellen dat het zeer de moeite waard is. Zet 'm op d'Ellis!

The owls are not what they seem

wolfke
Laatst aanwezig: 1 jaar 39 weken geleden
Sinds: 13 Nov 2011
Berichten: 1004

Mijn manuscript was helaas niet op tijd klaar voor die tweejaarlijkse wedstrijd. Mijn stem heb je alvast! Proficiat met je nominatie en veel succes!
@Tja: Wel nog bevestigen via de link in de mail die je ontvangt.

Ontdek het kortverhaal Karabas, het jeugdboek Arendsjong, het kerst/winterverhaal Frede en de Kerstman, het paas/lenteverhaal Ebba, de eerste paashaas, het zomerverhaal Soraia, kind van de zee en het halloween/herfstverhaal Jacks Lantaarn via www.leenlefebre.be.

DeEllis
Laatst aanwezig: 6 jaren 15 weken geleden
Sinds: 9 Nov 2006
Berichten: 2881

Wauw! Al die stemmen, dank jullie.

Ik vind het echt reuze spannend nu de datum gaat naderen. Na het insturen van het manuscript heb ik nergens meer iets mee te maken gehad en heb alles zien gebeuren. Ik vind het wel tof dat ze voor die vijf boeken een voorlopige omslag gemaakt hebben. Ook kreeg ik een stuk of wat boekjes opgestuurd. Daarin staat uitleg over de wedstrijd en de genomineerde boeken met omslag en een fragment.

Ook zag ik op de site dat ze lesmateriaal voor scholen hebben, het zou echt leuk zijn als het in België op de scholen aandacht kreeg.

Tja
Laatst aanwezig: 3 dagen 14 uren geleden
Sinds: 4 Mei 2009
Berichten: 14122

Ik heb daarna geen mail meer gekregen. Dat is juist zo vreemd.

Waar je ook bent, 'Ik zal je vinden'.

wolfke
Laatst aanwezig: 1 jaar 39 weken geleden
Sinds: 13 Nov 2011
Berichten: 1004

Misschien eens opnieuw proberen, Tja?

Ontdek het kortverhaal Karabas, het jeugdboek Arendsjong, het kerst/winterverhaal Frede en de Kerstman, het paas/lenteverhaal Ebba, de eerste paashaas, het zomerverhaal Soraia, kind van de zee en het halloween/herfstverhaal Jacks Lantaarn via www.leenlefebre.be.

Trenke
Laatst aanwezig: 3 jaren 16 weken geleden
Sinds: 26 Okt 2007
Berichten: 3802

Gefeliciteerd met je nominatie! thumbsup Dat zegt al veel. Kan het niet zijn dat alle vijf genomineerden uitgegeven worden?
Ook ik heb op je boek gestemd.
Ik ben inderdaad benieuwd hoe het verder zal gaan.

marlies
Laatst aanwezig: 2 weken 6 dagen geleden
Sinds: 23 Feb 2006
Berichten: 1668

Ik heb ook gestemd, al een tijdje geleden. Ik duim me suf voor je.

Hay
Laatst aanwezig: 1 week 2 dagen geleden
Sinds: 1 Dec 2004
Berichten: 2932

Mijn stem heb je intussen ook. thumbsup thumbsup

DeEllis
Laatst aanwezig: 6 jaren 15 weken geleden
Sinds: 9 Nov 2006
Berichten: 2881

Echt leuk al deze reacties. Ik krijg ook via de mail leuke respons, gek genoeg verwacht je dat helemaal niet. Wat er ook gaat gebeuren, een oppepper voor het zelfvertrouwen is het zeker.

Madelief
Laatst aanwezig: 27 weken 20 uren geleden
Sinds: 25 Jan 2008
Berichten: 1731

Super Ellis. Mijn stem heb je ook en ik duim voor je.

DeEllis
Laatst aanwezig: 6 jaren 15 weken geleden
Sinds: 9 Nov 2006
Berichten: 2881

Ik heb begrepen dat alle genomineerden aankomende week een brief krijgen. Het gaat nu echt opschieten.

Ceridwen
Laatst aanwezig: 15 weken 2 dagen geleden
Sinds: 15 Feb 2006
Berichten: 3965

Nog maar zes dagen om te stemmen.
Ik vind je fragment & flaptekst ontzettend spannend, dus ik hoop van harte dat je boek een boek wordt.

Wie nog niet gestemd heeft, het kan nog: http://www.zoutezoen.be/publieksprijs/stemmen/list...

dar a luz
Laatst aanwezig: 5 jaren 13 weken geleden
Sinds: 27 Aug 2007
Berichten: 486

Ik kreeg het bericht dat ik al gestemd had. Hmm??? Hopelijk op de juiste dan.

Ing
Laatst aanwezig: 4 weken 5 dagen geleden
Sinds: 3 Feb 2007
Berichten: 3155

Zo spannend dit! Maar het kan gewoon niet mis gaan, zo'n beresterk verhaal. Duimduimduimduim.
Ik ben enorm trots op je!

berkle09
Laatst aanwezig: 2 jaren 16 weken geleden
Sinds: 18 Feb 2010
Berichten: 8

Hoi Ellis, gefeliciteerd met je nominatie! Mijn naam is Bernice en ik ben ook een van de genomineerden. Het wordt nu wel spannend, he, zo vlak voor eind oktober! Ik ben in elk geval al dolgelukkig dat ik genomineerd ben. Ik heb nooit eerder aan een schrijfwedstrijd meegedaan en ik ben reuze benieuwd hoe ze de prijsuitreiking hebben georganiseerd en wie er allemaal nog meer genomineerd zijn. Dit pakt in elk geval niemand ons meer af!
Groetjes Bernice

Pluisebol
Laatst aanwezig: 10 weken 5 dagen geleden
Sinds: 10 Mrt 2007
Berichten: 4227

Hé Ellis, ik ben hier een tijdje niet geweest, dus ik heb niet gestemd. * Snik*
Maar dit kan niemand je meer afnemen.
Zo'n nominatie vind ik al een felicitatie waard.
Bij deze!

Bij dag en nacht, bij zon en regen
kom je leuke dingen tegen.
(Dr Seuss)

Marjan B.
Laatst aanwezig: 1 week 1 dag geleden
Sinds: 17 Aug 2007
Berichten: 1823

Ik riep het al op een andere plek hier ook, maar het lange wachten is eindelijk ten einde en Ellis heeft de Zoute Zoen gewoon gewonnen. Hoppa! Daar mogen wij SOLlers reuze trots op zijn! Van harte Ellis!

The owls are not what they seem

Tja
Laatst aanwezig: 3 dagen 14 uren geleden
Sinds: 4 Mei 2009
Berichten: 14122

Gefeliciteerd, Ellis.

Waar je ook bent, 'Ik zal je vinden'.

Ajstinad
Laatst aanwezig: 4 jaren 19 weken geleden
Sinds: 7 Jun 2007
Berichten: 1144

Yes!!! Gefeliciteerd!

Groetjes van Ajstinad

Via
Laatst aanwezig: 1 jaar 21 weken geleden
Sinds: 12 Jan 2010
Berichten: 2873

Whoehaaaa! Gewonnen, gewonnen, gewonnen! YES!!! Gefeliciteeeeerd! big grin

Lees Schrijven Magazine
  • Leer schrijven als Stephen King
  • Alles wat een schrijver moet weten over uitgeverijen
  • Schrijftips van Sander Kollaard (Stadium IV)
  • Wat verdien je aan een boek?
  • Crashcourse publiciteit & promotie
  • De schrijfdip en wat je ertegen kunt doen

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Neem vóór 23 september 16:00 u. een abonnement!

MELD JE AAN
Verkoopt jouw boekhandel Schrijven Magazine?

Benieuwd of jouw boekhandel of kiosk Schrijven Magazine verkoopt? Zoek het op in de storelocator.

Zoek een verkooppunt