Start » Boekpresentatie » Dick van Zijderveld - Achterhaald verleden

Dick van Zijderveld - Achterhaald verleden

Door: Diederik
Op: 13 oktober 2014

Details
Uitgever: 
Schrijverspunt Clusteruitgeverij
ISBN: 
9789462660618
Bladzijden: 
142

Het begin van „Achterhaald verleden” heeft jaren gelegen. Het verhaal wilde maar niet op gang komen, het werd niet duidelijk waar het heen moest gaan. Even dreigde het een flauw avonturenverhaaltje te worden, maar dat was de bedoeling niet. De titel veranderde, maar het verhaal kwam nog steeds niet van de grond. Tot ik op een bepaald moment besloot dat ik dit verhaal tot een roman wilde uitwerken. Blijkbaar was ik het in een ander perspectief gaan zien. Ik dook in het verhaal, en langzaamaan kwam het los. Van het oorspronkelijke verhaal is nog maar weinig over. Al schrijvende werd duidelijk hoe de verhaallijn moest gaan lopen. Nu eindelijk de contouren zich gingen aftekenen, werd ook duidelijk hoe de roman zou moeten gaan heten: „Achterhaald verleden” dus, met alle dubbelzinnigheid die deze titel bevat.
Toen het manuscript klaar was, heb ik het aan een aantal mensen laten proeflezen. Aan te bevelen: onverbiddelijk komen de zwakke kanten van een tekst eruit. Interessant is, dat scènes die volgens sommige proeflezers niet klopten, bij precieze lezing best in orde waren. Kennelijk waren er passages die niet het beoogde effect hadden. Zonder me op het standpunt te stellen dat de lezer geen enkele moeite hoeft te doen, leidde dit in een aantal gevallen tot verbeteringen. Het verwerken van alle opmerkingen leidde hier en daar ook tot ingrijpender correcties; met name heb ik een hoofdstuk gesplitst. Ik raad zeer aan om een tekst aan enkele proeflezers voor te leggen. Af te raden: er zo veel te vragen als ik heb gedaan. Twee of drie lezers lijkt me voldoende.
Toen volgde het zoeken naar een uitgever. Zoals bekend, is dat een zaak van taaie volharding. Ik heb zowel bekende grote uitgevers als kleinere benaderd. De meeste stuurden snel een formele afwijzing, het „paste niet in het fonds” en dergelijke, twee hebben nooit iets van zich laten horen, zelfs niet na een herinnering dat de door henzelf aangegeven reactietijd ruim voorbij was. Slechts één uitgeverij, LetterRijn, waarmee ook anderen op deze stek positieve ervaringen melden, reageerde snel en correct, en gaf duidelijk aan waarom zij het manuscript niet wilden uitgeven. Dat was vriendelijk en duidelijk, zij het natuurlijk jammer. Als ik me goed herinner, heb ik nog enkele kleine correcties in het manuscript aangebracht.
Ten slotte kwam ik uit op Schrijverspunt Clusteruitgeverij, die het boek wilde uitgeven. De samenwerking was heel prettig. Daarnaast werkt men duidelijk en snel. Kortom, een uitgeverij die ik waarschijnlijk wel nog eens zal benaderen.
En nog een advies: begin tijdig met het zoeken van een uitgever! Gemiddeld heeft een uitgever twee maanden nodig voor een reactie. Als het manuscript in de redactiefase is, of wellicht nog eerder, als je de laatste hoofdstukken nog moet schrijven, kun je al beginnen uitgevers te benaderen.

Omschrijving van de inhoud of de flaptekst: 

Sebastiaan is tevreden met zijn bestaan. Naast zijn saaie baan restaureert hij antiek. Tot hij iets bijzonders ontdekt. Dat is het begin van een reeks ongewone gebeurtenissen, waarvoor hij tevergeefs een rationele verklaring zoekt.
Ondertussen ontmoet hij een vroegere klasgenote, eens zijn grote liefde. Zij zit in grote problemen, die ook hem raken.
Sebastiaan ontdekt nieuwe aspecten van zijn verleden, met onverwachte gevolgen.

„Achterhaald verleden” is een roman met een magisch-realistische inslag, waarin vragen gesteld worden als: Is het toeval dat dingen lopen zoals ze lopen? Kunnen mensen voor elkaar bestemd zijn? Daarnaast bevat hij elementen van een thriller.

Fragment: 

Ik kwam er niet goed achter wat Brechtje van mij vond. Soms was ze heel warm en lief, zelfs uitdagend, maar het volgend moment gedroeg ze zich alsof ik een vage kennis was, meed ze elk fysiek contact.
Er waren wel meer dingen van Brechtje die ik niet begreep. Aanvankelijk had ik gedacht dat zij een geestdriftig verzamelaar van antiek was. Ze woonde in een huis vol antiek, met een prachtige verzameling oude boeken, maar ze sprak er nooit over. Ik kende verzamelaars die als je eenmaal over hun liefhebberij begon, niet meer ophielden met praten. Voor hen vormde het een avondvullend gespreksonderwerp. Enkele keren vroeg ik Brechtje iets over een boek, of het een eerste druk was, bij welke gelegenheid het was uitgegeven of iets dergelijks. Zij wist me vaak geen antwoord te geven, of antwoordde bijna ontwijkend, ze wist het even niet precies. Als ze dan weinig overtuigd naar de boekenkast liep om het betreffende boek te zoeken, was ik meestal degene die het vond. Ik vermoedde dat ze deze verzameling had gekregen of had geërfd, en haar maar had laten staan. Nog steeds had ik het gevoel dat het huis niet bij haar hoorde.
Brechtje vond daartegenover dat mijn huis perfect bij mij paste. Het stoorde haar niet dat er een allegaartje van meubels, dat – hoewel naar mijn idee niet zonder smaak gecombineerd – in mijn vertrekken stond. „Typisch het huis van een manlijke bibliofiel”, kenschetste zij de geordende chaos van boeken en papieren die in mijn huis heerste. Ik kwam er niet goed achter of dit waarderend of afkeurend bedoeld was. In elk geval streelde het me dat Brechtje zich in mijn huis aardig op haar gemak leek te voelen.

Uit hoofdstuk 7 van „Achterhaald verleden”.

Reacties

Schrijfcoach Od...
Laatst aanwezig: 5 dagen 17 uren geleden
Sinds: 24 Aug 2006
Berichten: 3832

Klinkt interessant. Mijn vader restaureerde antiek, dus ik werd meteen getrokken door dit verhaal.

Lees Schrijven Magazine
  • Leer schrijven als Stephen King
  • Alles wat een schrijver moet weten over uitgeverijen
  • Schrijftips van Sander Kollaard (Stadium IV)
  • Wat verdien je aan een boek?
  • Crashcourse publiciteit & promotie
  • De schrijfdip en wat je ertegen kunt doen

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Neem vóór 23 september 16:00 u. een abonnement!

MELD JE AAN
Schrijven Magazine: geen nummer meer missen?

Neem nu een abonnement op Schrijven Magazine! Profiteer van onze superaanbieding!

Profiteer nu!