Start » Boekpresentatie » David Dupont - De Laatste Koningsdraak

David Dupont - De Laatste Koningsdraak

Door: David Dupont
Op: 18 februari 2016

Details
Uitgever: 
Uitgeverij Het Punt
ISBN: 
9789460792625
Bladzijden: 
293

Eind 2013 dacht ik: Laat ik eens een boek schrijven. Ik ben nogal een belezen persoon, dus dat lukt me wel. Dacht ik toen. Ik had er eigenlijk al langer zin in, maar studeren, bouwen, kinderen en carriere hadden er altijd al een stokje voor gestoken. Ik had nog nooit proza geschreven en had geen enkele notie waar je op moet letten. Als ik een tekst las, vond ik die soms goed en soms slecht, maar ik had geen enkel idee hoe dat dan kwam.

Gelukkig had ik niet de intentie om eenzaam op een zolderkamertje te gaan zitten, maar heb ik mij meteen ingeschreven voor een schrijfcursus. Het was op de eerste les van deze schrijfcursus dat het hoofdpersonage van mijn huidige boek geboren werd. Iedereen moest op een papiertje een eigenschap van een personage opschrijven en dan doorgeven aan de volgende. Het papier dat ik uiteindelijk in handen kreeg, bevatte een personage dat ik zo interessant vond dat de inspiratie als bij toverslag naar binnen gevlogen kwam. Die nacht heb ik nog tot laat verder gewerkt aan de uitwerking van dat personage.

Na de schrijfcursus heb ik samen met enkele anderen een schrijfclubje opgericht waar we op regelmatige basis elkaars teksten nalezen. Het is voornamelijk door dit groepje van jonge schrijvers dat ik geleerd heb wat een goede tekst maakt. Begrippen als "show don't tell" en infodump kregen plots betekenis. De teksten die ik eerder geschreven had moesten allemaal herschreven worden.

Gelukkig ben ik koppig. Elke avond maakte ik twee à drie uur tijd vrij voor mijn boek af te maken. Op een goede dag lukte het om twee bladzijdes te schrijven, maar op moeilijke momenten waren het soms maar 100 woorden.

Twee jaar en talrijke herschrijfsessies later is het eindelijk zover. Op 19 februari komt mijn boek uit via Uitgeverij Het Punt. Het lijkt toeval dat dit ook toevallig mijn veertigste verjaardag is, maar toeval bestaat niet. Vraag maar aan Emma.

Omschrijving van de inhoud of de flaptekst: 

Emma is een doodgewoon meisje van zestien met een klompvoet. Ze woont in het stadje Bikkelbroek aan de grens van het grote Pangazirijk. Wanneer ze op een dag gebeten wordt door een vreemde hagedis, wordt ze onverklaarbaar ziek. Teneinde raad brengt haar vader Rufus haar naar de genezeres Jirka die diep in het grote Grasbos woont. Wat er daar gebeurt zet haar hele wereld op zijn kop. Het is het begin van een zoektocht naar zichzelf en haar verleden waarbij ze opgejaagd wordt tot op de grens van de bekende wereld en terug. Haar eigen lot, maar ook dat van haar vader en alle inwoners van Bikkelbroek ligt in haar handen.

Fragment: 

Met gesloten ogen wachtte Emma tot de pijn verminderde. De wandeling heen en terug naar Slakkegem had het uiterste van haar krachten gevergd. Maar ze was te trots geweest om aan tante Isabella te vragen haar te komen halen. Nog enkele passen en ze kon zich languit op de sofa neervlijen. Ze was ondertussen zo aan pijn gewend dat ze probeerde te genieten van de leuke kanten. En niets was zo zalig als pijn die je langzaam voelde wegebben.
Na enkele minuten worstelde ze zich terug recht en begon de veters van haar orthopedische schoenen los te rijgen. Ze had een haat-liefde verhouding met deze schoenen. Ze waren op maat gemaakt en beperkten haar pijn tot een minimum. Maar ze waren erg duur en daarom had ze maar één paar. In de winter viel het allemaal wel mee, dan droeg iedereen laarzen of bottines en vielen haar schoenen haast niet op. Maar in de zomer, wanneer de andere meisjes open sandaaltjes of teenslippers droegen, kon je haar er van op een kilometer afstand tussenuit halen. Dat haatte ze. Alles wat ze wilde was opgaan in de menigte en niet opvallen. Niet makkelijk met een klompvoet. Reeds twee keer had ze een operatie ondergaan. Nadien was het probleem telkens opnieuw opgedoken. In de lessen lichamelijke opvoeding kon ze natuurlijk met geen enkele sport mee. Ook als ze met enkele klasgenoten hadden afgesproken om te gaan shoppen of stappen, moest de groep om de haverklap halt houden om op haar te wachten. De schampere opmerkingen van haar schoolkameraden, zelfs als ze onuitgesproken bleven, verdroeg ze nog. De medelijdende blikken die ze op haar rug voelde branden niet. Daarvoor was ze te trots. Ze wilde niet trots zijn, maar kon het niet helpen. Het was dan misschien wel zo dat haar klompvoet een beperking was, ze had toch zeker wel andere kwaliteiten. Althans daar probeerde ze zichzelf constant van te overtuigen. Dikwijls had ze zichzelf al afgevraagd waarom juist zij een klompvoet had. Het was gewoon niet eerlijk. Ze probeerde altijd lief te zijn tegen iedereen en hielp anderen waar ze maar kon. Er waren er in haar klas die het veel meer verdienden om een klompvoet te hebben, dacht ze dan. Met plezier zou ze hen haar speciale schoenen cadeau doen.

Reacties

Yrret
Laatst aanwezig: 3 uren 52 min geleden
Sinds: 16 Jul 2012
Berichten: 6075

Gefeliciteerd, David.

Ooit protesteerde ik tegen het 'monopolie der oude heren'. Nu ben ik er zelf één.

janpmeijers
Laatst aanwezig: 1 min 37 sec geleden
Sinds: 8 Mrt 2013
Berichten: 6057

Een origineel hoofdpersonage, David.
Veel succes.

Hekate
Laatst aanwezig: 3 jaren 5 weken geleden
Sinds: 10 Jun 2010
Berichten: 3001

Ziet er mooi uit David. Kun je wat meer vertellen over de uitgeverij?

All that we see or seem, is but a dream within a dream (E.A. Poe)

Op zoek naar proeflezers? Neem een kijkje bij De Leesproeverij.

Hay
Laatst aanwezig: 1 dag 3 uren geleden
Sinds: 1 Dec 2004
Berichten: 2932

Erg leuk fragment, David. Afgaand op wat ik er tot nu toe over hoorde is het ook een leuke uitgeverij.
Proficiat! thumbsup

David Dupont
Laatst aanwezig: 3 jaren 17 weken geleden
Sinds: 5 Apr 2014
Berichten: 53

Wat Uitgeverij Het Punt betreft: Hier ben ik erg tevreden over.
Het is weliswaar een kleine uitgeverij en hun promotieapparaat is niet zo uitgebreid als dat van de grote uitgeverijen. Ze rekenen er dus ook op dat je zelf wat mee promotie voert.

Ze bieden een heel degelijk contract dat je op hun website kan aanvragen.
Ze maken voor jou de cover, vragen een ISBN nummer aan en schrijven een persbericht.
Ze staan ook jaarlijks op de boekenbeurs.
Het boek wordt te koop aangeboden op hun webshop (www.deleeswinkel.be) en kan door boekenwinkels en bibliotheken bij hen besteld worden.

Maar het fijnst vind ik dat ze erg respectvol met de auteur omgaan, zonder afbraak te doen aan de kwaliteitseisen die ze stellen.

It aways seems impossible until it's done - Mandela

Hekate
Laatst aanwezig: 3 jaren 5 weken geleden
Sinds: 10 Jun 2010
Berichten: 3001

Ik heb ze inderdaad al op de boekenbeurs zien staan.

All that we see or seem, is but a dream within a dream (E.A. Poe)

Op zoek naar proeflezers? Neem een kijkje bij De Leesproeverij.

  • THEMA Kan schrijven je leven redden?
  • Hoe beschrijf je emoties?
  • Zo vind je een uitgever die bij je past
  • Zo belangrijk zijn de eerste 10 pagina's
  • Schrijftips van Anne-Gine Goemans
  • Schrijftechniek: vertellen en vertonen
  • Taaltips: taal en logica

Dit nummer verschijnt omstreeks 6 december oktober. Nog geen abonnee? Meld je aan vóór maandag 25 november 16:00 uur, dan krijg je dit nummer thuis!

Introductiekorting!
Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!