Start » Boekpresentatie » Dahlqvist - Gebeten

Dahlqvist - Gebeten

Door: Dahlman
Op: 16 september 2012

Details
Uitgever: 
Pamac
ISBN: 
9789490385538
Bladzijden: 
110

Na de uitgave in 2009 van mijn romandebuut "Dood in de Doos - Livlös i Lådan" was het verhaal van de kleine Zweedse jongen nog niet helemaal uitverteld.

Naast de hoofdpersoon daagden er immers een aantal andere personages op, die elk hun eigen gevoelens en verleden met zich meebrachten - maar naar hun verleden kon men slechts gissen.

Het leek me dus fijn om elk van deze personen een eigen boek te geven. Ik dacht aan een trilogie.

Het tweede deel is net verschenen. Dit keer uitsluitend in het Nederlands. Voor de Zweedse versie bleek er dit keer spijtig genoeg geen potentiële markt te bestaan. Het boek kan overigens apart gelezen worden - men hoeft het vorige niet te kennen. Ik deed er langer over dan gedacht: twee jaar. Blijkbaar moet ik nu en dan nieuwe "input" krijgen en die komt meestal bij een bezoek aan een stad, een restaurant of een kliniek. Daar bekijk ik de mensen en beleef de sfeer. Ook tijdens een rustige reis naar rare, eenzame bestemmingen komt de inspiratie op bezoek.

In "Gebeten" beschrijf ik het verhaal van Nittiotre, een personage uit de eerste roman. Zijn echte naam is Andreas en hij is veel extraverter dan de eerste hoofdpersoon. In die zin zijn de boeken elkaars tegenpolen. Toch vullen beide verhalen elkaar aan. Uiteraard daagt de kleine Zweed ook weer prominent op.

Het is geen erg dik boek geworden. Ik haat dikke boeken. Blijkbaar schrijf ik compact en sober, maar treffend.

Omschrijving van de inhoud of de flaptekst: 

Over het boek:
Een Antwerpse jongen wordt niet door zijn moeder, maar door zijn vader afgehaald van school. Dat heeft grote gevolgen. Na een lange revalidatie in het ziekenhuis komt hij terug thuis. Daar bouwt hij zijn eigen wereld op, waarover hij als een eenzaam keizer regeert. Hij ontmoet de Zweedse Dahl, die zijn bondgenoot wordt. Of zet Dahl net alles op zijn kop?

Op mijn site http://www.dahlqvist.be vind je meer informatie over mij en mijn werk.

Aan het derde deel van de trilogie werk ik vlijtig verder. De werktitel is "Het Stiefmeisje" en gaat over een ander personage: het meisje Lena.

GEBETEN
Rasmus Dahlqvist
ISBN/EAN 9789490385538
NUR 300
Uitg. PAMAC Groningen

Fragment: 

Elke dag schrijf ik op wat ik meemaak. Meestal is het vrijwel niets: een saaie schooldag. Maar af en toe gebeuren er wél belangrijke dingen. Mijn dagboeken zullen ze nooit vinden. Je moet er een smalle ladder voor beklimmen en door een luik kruipen om op het platte dak terecht te komen. Er staat een kleine bank die ik van holle betonblokken gemaakt heb. Daar bewaar ik mijn geschreven gedachten in. Ik heb plantjes gezet in gebarsten bloempotten en in een leeg wijnkistje, dat ik in de kelder gevonden heb. De planten heb ik zorgvuldig uitgegraven in het stadspark. Ze hebben daar toch bloemen genoeg. Een plantje meer of minder, dat valt niet op.
Niemand leest mijn dagboeken. Zelfs ik niet. Want na elke pagina plak ik twee bladen aan elkaar. Gewoon drie streepjes lijm aan de vrije randen vegen en wat er die dag gebeurde, wordt geschiedenis. Het worden wel stevige dagboeken door die gelijmde randen.
Ik begon er mee op aanraden van de hooggeleerde Heks, die ik maandelijks bezoek. Mijn straf is therapie, omdat ik mijn ouders haat. Omdat ik niet wil zwemmen. Omdat ze denken dat ik gek ben.

Reacties

Dries Arnolds
beheerder
Laatst aanwezig: 2 uren 58 min geleden
Sinds: 9 Nov 2004
Berichten: 4846

Is er een reden dat je de auteursnaam groter hebt geplaatst dan de titel? Dat zie ik niet vaak zo.

Scribendi salutem!

Dahlman
Laatst aanwezig: 4 jaren 2 weken geleden
Sinds: 31 Okt 2009
Berichten: 218

De auteursnaam is even groot als op de cover van het eerste boek, maar daar was de titel langer vanwege tweetaligheid. Omdat dit tweede boek netjes naast het eerste past, werd beslist om de layout qua lettertype en grootte identiek te houden. Bovendien zit de naam van het Zweedse personage (Dahl) IN mijn pseudoniem (Dahlqvist).

Lees Schrijven Magazine
  • Leer schrijven als Stephen King
  • Alles wat een schrijver moet weten over uitgeverijen
  • Schrijftips van Sander Kollaard (Stadium IV)
  • Wat verdien je aan een boek?
  • Crashcourse publiciteit & promotie
  • De schrijfdip en wat je ertegen kunt doen

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Neem vóór 23 september 16:00 u. een abonnement!

MELD JE AAN
Lees Schrijven Magazine

Lees het komende nummer van Schrijven Magazine. Meld je aan vóór 23 september!

Word abonnee!