Start » Boekpresentatie » Chantal de Jongh en Johan van de Velde - Sura De heilige van Dordrecht

Chantal de Jongh en Johan van de Velde - Sura De heilige van Dordrecht

Door: Johanv
Op: 4 mei 2014

Details
Uitgever: 
Liverse
ISBN: 
9789491034237
Bladzijden: 
328

Ik schrijf inmiddels een kleine tien jaar en ben hiermee pas begonnen toen ik tegen mijn collega Chantal de Jongh vertelde dat ik graag een verhaal wilde schrijven over het leven van Jezus. Dit verhaal is uiteindelijk mijn vierde manuscript geworden en dit heb ik laten drukken bij mijnbestseller.nl.
Samen met Chantal ben ik begonnen met het schrijven van een verhaal, dat nog steeds in een digitale la stof ligt te vangen. Samen hebben we ook een tweede verhaal geschreven en ook dit verhaal heeft lang moet wachten om gepubliceerd te worden.
Uiteindelijk is Chantal gestopt met schrijven en ben ik alleen verder gegaan met zowel korte verhalen als langere manuscripten. De afgelopen jaren heb ik verschillende keren geprobeerd een manuscript gepubliceerd te krijgen, maar helaas is dit even zo vaak niet gelukt.

Vorig jaar zomer heb ik het manuscript Sura opgestuurd naar uitgeverij Liverse, die al snel positief reageerde. Na enkele gesprekken is het nu bijna zover, rond 1 juni zal Sura verkrijgbaar zijn.

Bijzonder aan dit boek is vooral dat het door twee schrijvers is geschreven. Bij het schrijven was dit eigenlijk geen enkel probleem. We vulden elkaar goed aan en het verhaal is sterker geworden omdat we allebei onze inbreng hadden. Bij het redigeren begonnen de problemen. Het verhaal was, net als ons eerste verhaal, veel te uitgebreid. We hadden teveel personages bedacht en door de brij aan verhalen was het nagenoeg onleesbaar geworden.
Chantal heeft mij de vrije hand gegeven om het manuscript volledig te herschrijven en de afgelopen jaren heb ik het volledig op zijn kop gegooid. Het was geschreven in de derde persoon, maar ik heb dit veranderd naar de eerste persoon. Veel personages zijn gesneuveld en het verhaal is een stuk ingekort.
De uitgever vond zelfs deze versie nog te langdradig en de laatste weken heb ik het verhaal nogmaals verder ingekort en herschreven. Het telt nu ongeveer 93.000 woorden en het boek zal ongeveer 328 pagina’s worden.

Omschrijving van de inhoud of de flaptekst: 

Het is een raamvertelling waarin de ontstaansgeschiedenis van de Grote Kerk van Dordrecht centraal staat. Deze kerk is volgens overleveringen gebouwd door de heilige Sura en wij hebben deze legende aangegrepen om een verhaal omheen te schrijven.
De feitelijke hoofdpersoon is Riku, die in het heden leeft en op zoek is naar zijn plek in de wereld. Hij wordt hierbij geholpen door zijn overleden oma en omdat hij door de tijd kan reizen, leert hij veel over de geschiedenis van Dordrecht, maar ook veel over zichzelf.
Dit verhaal gaat vooral over de zoektocht van Riku naar zichzelf en minder over Sura. Toch dekt de titel wel de lading, omdat Dordrecht en de Grote Kerk een belangrijke rol spelen in het verhaal.

Fragment: 

Ik bekeek haar wat beter, ze was gehuld in kleden en ik wist niet of dit de dekens waren of een soort kleding moest voorstellen. Ze waren arm. De kleden waren meer lompen en ik zag zelfs geen kaarsen staan om 's avonds aan te steken. Ik schatte het meisje op een jaar of vier, hoewel ik nooit goed was geweest in het schatten van leeftijden. Haar ogen waren groot en haar gezicht was bleek.
Plotseling maakte ze een geluid, waar ik van schrok. Ze riep iemand en wees naar mij. Ze was nieuwsgierig en het overdonderde me zo dat zij me ook echt kon zien dat ik me in een reflex terugtrok en de neiging moest onderdrukken om weg te rennen.
Ik was echter ook nieuwsgierig en bleef staan kijken.
Het meisje stond bij het bed en trok aan de oude man. Ze ging ruw te werk en beukte zelfs met haar knuistjes op de borstkas van de man, terwijl ze naar het raam wees om zijn aandacht te vestigen op wat ze daar zag. De oude man werd door dit onverwachte geweld wakker. Ik moest een beetje grinniken om het schouwspel, dit kleintje had pit.
De bejaarde man kwam met veel pijn en moeite enigszins overeind om te zien waar de kleine meid zo'n drukte over maakte. Het meisje schreeuwde en wees naar me. De oude man haalde zijn schouders op en wreef met één hand in zijn ogen om beter te kunnen zien.
Het kind keek over haar schouder naar de oude man en deed daarna nog een stapje naar het raam. Ze probeerde me wanhopig aan haar opa te laten zien. Het hielp niet. De man haalde weer zijn schouders op en begon boos te kijken. Hij maakte een ongeduldig gebaar met zijn hand. Het meisje keek verbaasd van mij naar haar opa.
Weer wees ze naar me, maar de oude man reageerde alleen maar bozer en zwaaide met zijn vuist naar haar. Hij verloor zijn evenwicht en viel abrupt achterover in zijn bed.
Zijn kleindochter schoot hem te hulp en verlegde een bundeltje zodat de oude man hierop zijn hoofd kon leggen. Blijkbaar bleef het meisje over me praten, want regelmatig keken de twee richting het raam.
Het meisje bleef nieuwsgierig en de oude man werd steeds angstiger; hij leek meer en meer te twijfelen aan de geestelijke vermogens van het meisje. Plots was de opa het zat, hij greep haar schouders en schudde haar door elkaar. Het meisje leek te luisteren en keek nog maar af en toe naar me, nog steeds uitdagend, nieuwsgierig en een tikkeltje boos. Ik had niet vaak zo’n sterke wil gezien.
Ik bleef nog een tijdje staan kijken, maar uiteindelijk keek het meisje helemaal niet meer naar me. Het was voldoende zo en ik besloot het tweetal achter te laten. Ik ging rechtop staan en strekte mijn rug. Ik verwonderde zich over de belangstelling die ik voor dit kind had. Ze boeide me en niet alleen omdat ze mij kon zien.
Ik vroeg me af hoeveel tijd er voorbij was gegaan en merkte dat de avond al aan het invallen was. Er was te weinig tijd dacht ik. Waarom dit me te binnen schoot, wist ik niet, maar terwijl ik dit dacht leek diezelfde tijd zich inderdaad te versnellen en voor ik het wist was ik weer terug in het heden. Ik was gewoon weer terug op mijn balkon, doodmoe.

Reacties

Schrijfcoach Od...
Laatst aanwezig: 5 dagen 19 uren geleden
Sinds: 24 Aug 2006
Berichten: 3832

Spannend verhaal, Johan. Ook de ontstaansgeschiedenis van het boek is interessant. Ik hoop dat veel ouders het boek voor hun kinderen gaan kopen.

Lees Schrijven Magazine
  • Leer schrijven als Stephen King
  • Alles wat een schrijver moet weten over uitgeverijen
  • Schrijftips van Sander Kollaard (Stadium IV)
  • Wat verdien je aan een boek?
  • Crashcourse publiciteit & promotie
  • De schrijfdip en wat je ertegen kunt doen

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Neem vóór 23 september 16:00 u. een abonnement!

MELD JE AAN
Lees Schrijven Magazine

Lees het komende nummer van Schrijven Magazine. Meld je aan vóór 23 september!

Word abonnee!