Start » Boekpresentatie » Bianca Nederlof - Pearl (e-book)

Bianca Nederlof - Pearl (e-book)

Door: Via
Op: 5 oktober 2013

Details
Uitgever: 
Smashwords
ISBN: 
9781301749362
Bladzijden: 
30

Deze boekpresentatie heb ik geopend om mijn ervaring te delen over het aanbieden van een kortverhaal als e-book.

Ik schreef Pearl voor de wedstrijd van Vrouwenthrillers.nl, waaruit de erotische verhalenbundel Verleiding is ontstaan. De beste drie verhalen zijn in de bundel opgenomen. Pearl eindigde helaas als vijfde.

Dit stond in het jurycommentaar:

Citaat:

"Goed geschreven, goed plot, prima karakters. Erotiek heeft een duidelijke rol in het verhaal, hoewel het misschien wel iets meer had mogen zijn, of misschien iets dikker aangezet had kunnen worden (gezien de opdracht). "

"Mooie opening, leuke zinnen met grappige details. Gelijk de aandacht van de lezer. Spannend verhaal en ook erotisch."

Over de uitslag:
“De reden dat het niet hoger gekomen is, is dat het qua erotiek iets meer had kunnen zijn. Doordat het verhaal eerst spannend is, en daarna erotisch, ga je als lezer niet helemaal mee in de erotiek.”

Voor mij enorm balen, want de bundel Verleiding heeft wekenlang in de Bestseller 60 gestaan.

Ik vond het zonde om niets meer met het verhaal te doen, dus besloot ik het als e-book uit te geven.
Na wat onderzoek heb ik gekozen voor Smashwords. De reden hiervoor is dat je hierbij alles zelf kunt bepalen, zelf dingen aanpassen (ook na publicatie), zelf de prijs bepalen, en dat Smashwords zorgt voor publicatie op o.a. iTunes en de Kobo-shop. Sinds kort schijnen er ook verhalen in het Nederlands op Amazon gezet te kunnen worden, maar ik weet niet of dit nu ook automatisch via Smashwords loopt.

De verkoopprijs
Ik heb de prijs voor Smashwords vastgezet op 99 dollarcent, dat is het minimum. Het verhaal is te koop op iTunes voor 99 eurocent en op Kobo voor 75 eurocent. Geen idee waar dit verschil in zit.
Smashwords houdt 15% in van de verkoopprijs. Er wordt ook 30% belasting ingehouden, maar als je een W7-formulier invult kun je een verklaring ontvangen van de Amerikaanse belastingdienst. Deze moet je opsturen naar Smashwords en dan wordt er geen belasting ingehouden. Hoe dit werkt wordt allemaal op Smashwords uitgelegd.
Ik heb het W7-formulier enkele weken geleden opgestuurd, nog geen verklaring ontvangen.

Publiceren op Smashwords
Om te publiceren op Smashwords moet je je aan een aantal regels houden. Deze zijn allemaal te vinden in de gratis Smashwords Stijlgids. Van Anaïd Haen heb ik een heel handig document gekregen met een kort stappenplan voor het opmaken van je Word-document. Bij Anaïd na te vragen. Zij heeft heel veel verhalen op Smashwords staan.
Om je boek via andere verkoopkanalen beschikbaar te stellen moet je het een ISBN toekennen. Dit kan gratis via Smashwords en is in twee muisklikken geregeld.

De foto voor de cover heb ik van een site met gratis stockfoto’s. Je moet hier wel goed de voorwaarden lezen. Bij sommige sites hoef je je alleen aan te melden en dan mag je de foto vrij gebruiken. Bij andere moet je toestemming vragen aan de maker, of verplicht laten weten waar je de foto voor gebruikt en de naam van de maker vermelden.
De foto’s zijn niet in heel hoge resolutie, dus niet geschikt voor als je een boek wilt laten drukken. Dan kun je beter investeren in een goede betaalde stockfoto.

Nadat je je verhaal hebt geüpload krijgt het de status ‘pending review’. Als de opmaak en de cover door Smashwords zijn goedgekeurd (dit duurt ongeveer 7 tot 10 dagen), krijgt het de Premium Status en komt het in het aanbod van Kobo en iTunes te staan.

Je kunt je verhaal en/of de cover altijd wijzigen. Dan upload je een nieuwe versie. Daarna duurt het weer een aantal dagen voor het verhaal opnieuw goedgekeurd wordt voor Premium Status.

Verkoop
Als test heb ik ook twee verhalen gratis op Smashwords gezet. Ter vergelijking; de gratis verhalen zijn respectievelijk 122 en 77 keer gedownload via Smashwords. Van mijn twee minithrillers is het gratis deel (dat ik op 20% heb gezet), zo’n 20 keer via Smashwords gedownload. Ze zijn allebei één keer verkocht.
Over de download- en verkoopcijfers via iTunes en Kobo kan ik niets zeggen, want dit wordt pas na enkele maanden bijgewerkt.

Ervaring
Voor mij is het heel waardevol geweest om uit te zoeken hoe het werkt met het publiceren van e-books op Smashwords. Ik vond het interessant om ermee bezig te zijn, om zelf de covers te ontwerpen en om mijn verhalen op deze manier de wereld in te kunnen sturen. Van de verkoop verwacht niet ik niet veel, en dat blijkt terecht.

Omschrijving van de inhoud of de flaptekst: 

Voor het eerst sinds maanden zijn Thomas en Inge een nacht uitgeweest. De volgende morgen vindt Inge het lichaam van een onbekende vrouw in de badkamer.
Inge kan zich niet herinneren wat er de voorgaande nacht is gebeurd, en ook Thomas weet niet meer hoe ze zijn thuisgekomen.
Dan komt Inge erachter dat ze de vrouw eerder heeft ontmoet. Als ze Thomas hiermee confronteert komen ze lijnrecht tegenover elkaar te staan. Wat moeten ze met het lichaam doen?

Fragment: 

Van de vloer gris ik een grijs T-shirt van Thomas dat ik over mijn hoofd laat glijden en strompel naar de badkamer. Met tegenzin zet ik mijn blote voeten op de koude tegelvloer. Ik verstar. De kou verspreidt zich door mijn lichaam en laat me als bevroren stilstaan. Pas na een paar seconden heb ik mijn adem hervonden en ik moet me vasthouden aan de deurklink om niet onderuit te gaan. Ik wil Thomas roepen, maar krijg geen geluid uit mijn keel geperst.
Op de vloer ligt een vrouw. Ze is naakt. Haar donkere lichaam ligt in een vreemde positie gewrongen. Ze ligt op haar zij en haar lange, slanke benen liggen over elkaar tegen de douchewand. Haar linkerarm is naar achteren gebogen lang de wc-pot en de andere arm strekt zich naar mij uit.
Ik staar naar het lichaam en roep met een schorre stem Thomas. Na de derde keer roepen reageert hij nog niet en ik dwing mezelf in beweging te komen.
In de slaapkamer trek ik het dekbed van hem af. ‘Thomas!’
‘Jezus, Inge,’ mompelt hij met zijn ogen dicht. ‘Is er brand ofzo?’
‘Nee, er ligt een vrouw in onze badkamer.’
Thomas reageert niet.
‘Ze is naakt.’
Hij opent zijn ogen.
‘Volgens mij is ze dood.’
Met een ruk schiet hij overeind. Hij grist een onderbroek van de vloer en trekt hem aan. Ik volg hem naar de badkamer. De onderbroek zit binnenstebuiten, het labeltje hangt eruit aan de achterkant.
‘Jezus!’ roept Thomas als hij de badkamer in loopt. Zijn gezicht is wit weggetrokken als hij naast de vrouw knielt en zijn vingertoppen op haar hals legt. Met een radeloze blik kijkt hij naar me op. ‘Ze is dood.’
Mijn benen voelen aan of ze van gelei zijn gemaakt en deze keer houd ik mezelf aan de wasbak vast om niet om te vallen. Thomas gaat staan, terwijl hij zijn ogen op het lijk gericht houdt. Met een ruk draait hij zich naar me om. ‘Wat is er gebeurd?’

Reacties

Anaïd Haen
Laatst aanwezig: 2 jaren 47 weken geleden
Sinds: 1 Apr 2008
Berichten: 713

Hartstikke goed van je dat je het verhaal niet in een la stopt, maar er iets mee doet!
Ben trots. Fijn dat je iets aan het stappenplan had.

Organisator Fantastels schrijfwedstrijd
Winnares UA 2010
http://anaidhaen.littera.nl/

Diana Silver
Laatst aanwezig: 1 uur 35 min geleden
Sinds: 8 Nov 2010
Berichten: 4936

Heel interessant om eens te kunnen lezen hoe dat gaat, Via, bedankt!

Waar waren we gebleven?

Hanek
Laatst aanwezig: 21 uren 17 min geleden
Sinds: 6 Sep 2013
Berichten: 718

Ja, heel interessant. Zie het toch maar als aanmoediging dat je vijfde bent geworden!!! En fijn dat je een uitleg en beoordeling krijgt, daar heb je wat aan.

www.hanneketerhoven.nl
volg me op twitter

Via
Laatst aanwezig: 1 jaar 22 weken geleden
Sinds: 12 Jan 2010
Berichten: 2873

Dank je wel, Anaïd. Je stappenplan was inderdaad heel handig. smile

Dille
Laatst aanwezig: 5 jaren 30 weken geleden
Sinds: 16 Jul 2011
Berichten: 180

Hee, dit bericht had ik even gemist, ik lees het nu pas. Interessant zeg. Ik kende smashwords helemaal niet totdat ik het de afgelopen maanden op dit forum een paar keer zag langskomen. Jouw verhaal geeft een mooi inkijkje in de mogelijkheden en jouw ervaring daarmee. Inmiddels heb ik ook even op jouw verhalenpagina bij smashwords gekeken, het ziet er aantrekkelijk en professioneel uit (qua tekst en afbeeldingen). Bedankt voor het delen.

Odysseia
Laatst aanwezig: 2 jaren 3 weken geleden
Sinds: 18 Mrt 2008
Berichten: 850

Ha Bianca,

Even je topic naar boven; ik ben zo benieuwd hoe het je uiteindelijk bevallen is, de publicatie als e-book.

[edit: al met al, bedoel ik, de resultaten na enkele maanden beziend.
Zou je het weer doen, of hou je het bij een leerzame ervaring?]

nienkea
Laatst aanwezig: 1 jaar 19 weken geleden
Sinds: 11 Dec 2012
Berichten: 2726

Hallo Bianca,
fijn dat je dit eens duidelijk uitlegt. Ik ben per ongeluk lid van Goodreads of zoiets en lees over Smashwords en heb geen idee wat het is.
Dank dus voor de info.
Mooi fragment!

Ik beheer de Facebookgroep Kinderboeken. https://www.facebook.com/groups/479891095706445/?p...

Via
Laatst aanwezig: 1 jaar 22 weken geleden
Sinds: 12 Jan 2010
Berichten: 2873

Ha Odysseia, leuk dat je dit topic omhooghaalt, ik was het alweer vergeten. Pearl is niet meer te koop als e-book, omdat ik het aan het herschrijven ben voor een uitgever die korte verhalen uitgeeft.
Gemiste Kans en mijn andere verhalen zijn nog wel te downloaden. De gratis versie van de bundel Krankzinnige Kerstverhalen is afgelopen december meer dan 1000 keer gedownload!
Af en toe verkoop ik een verhaal. Mijn saldo is nu 13 dollar nog wat. big grin
Ik laat het nog niet uitbetalen, want er was iets afgewezen van wat ik voor dat belastinggedoe had opgestuurd, en ik ben te lui om uit te zoeken wat het precies was.

Ja, ik zou het opnieuw doen. Ik heb nog een ander manuscript dat ik graag als e-book wil uitgeven, maar dat doe ik pas volgend jaar. Eerst is de publicatie van mijn thriller Ongrijpbaar bij uitgeverij LetterRijn aan de beurt.

Odysseia
Laatst aanwezig: 2 jaren 3 weken geleden
Sinds: 18 Mrt 2008
Berichten: 850

Veelzijdige dame, met veel ijzers in het vuur big grin

Dank voor de toelichting, heel leerzaam, en succes met Ongrijpbaar!

Lees Schrijven Magazine
  • Leer schrijven als Stephen King
  • Alles wat een schrijver moet weten over uitgeverijen
  • Schrijftips van Sander Kollaard (Stadium IV)
  • Wat verdien je aan een boek?
  • Crashcourse publiciteit & promotie
  • De schrijfdip en wat je ertegen kunt doen

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Neem vóór 23 september 16:00 u. een abonnement!

MELD JE AAN
Lees Schrijven Magazine!

Lees het komende nummer van Schrijven Magazine. Meld je aan vóór 23 september!

Word abonnee