Start » Boekpresentatie » Bianca Nederlof - Ongrijpbaar

Bianca Nederlof - Ongrijpbaar

Door: Via
Op: 26 september 2014

Details
Uitgever: 
LetterRijn
ISBN: 
9789491875069
Bladzijden: 
228

Na een eerste manuscript en twee manuscripten waar ik steeds mee vastliep, besloot ik begin 2012 een heel nieuw verhaal te schrijven. Ik gebruikte elementen uit de twee onafgemaakte manuscripten.
Deze keer begon ik met het schrijven van een uitgebreide outline. Dat had ik nooit eerder zo gedaan. Ik wilde twee verhaallijnen door elkaar weven: een ervan speelt in het verleden van de hoofdpersoon, en de ander in het heden.
Het schrijven ging met horten en stoten. Soms schreef ik veel achter elkaar, dan weer weken niet. Ik heb veel gepuzzeld met de opbouw van het verhaal.
Een jaar later was het tijd voor proeflezers. Sommige adviezen heb ik braaf opgevolgd, andere keihard in de wind geslagen.

In mei 2013 vond ik dat het klaar was om naar een uitgeverij gestuurd te worden. Ik stuurde het naar De Crime Compagnie. Helaas hadden ze het vreselijk druk en er kwam tot drie keer toe een mail met ‘sorry, het gaat nog wat langer duren’.
In september kwam het beknopte oordeel. Er zat te veel vaart in. Nu denk je dat dat voor een thriller juist een pre is, maar mijn manuscript telde zo’n 60.000 woorden en bij de Crime Compagnie gaan ze (begreep ik later) toch wel voor een minimum van 80.000 - 90.000 woorden.

Ik besloot mijn pijlen niet te richten op de Grachtengordeluitgevers, en ging op zoek naar andere, kleinere uitgeverijen. In oktober stuurde ik mijn manuscript naar Ellessy en LetterRijn.
Ellessy, omdat hij mijn eerste manuscript al gelezen had en beloofde mijn tweede manuscript voorrang te geven op de slushpile.
LetterRijn, omdat ik daar veel positieve berichten over had gelezen en gehoord. De werkwijze zoals die op hun site stond, sprak me aan. Bovendien vind ik hun boeken er professioneel en verzorgd uitzien.

In januari 2014 kreeg ik een mail van uitgeverij LetterRijn dat ze mijn manuscript wilden uitgeven! Yes!
De dag erna kreeg ik van Ellessy bericht dat mijn manuscript goede beoordelingen had gekregen van de proeflezers van de uitgeverij. Ik liet hem weten dat ik toch had besloten met LetterRijn in zee te gaan.
De reden hiervoor is dat ik het idee had dat er bij LetterRijn persoonlijker contact zou zijn. Ze geven veel minder titels per jaar uit, dus meer aandacht voor de individuele boeken. Ook spreken de cover van LetterRijn me meer aan dan die van Ellessy.

Het contact met LetterRijn verloopt steeds erg fijn. Er zijn twee intensieve redactierondes geweest. Ik had steeds inspraak; over de redactie, over de cover, over de verkoopprijs.
Ook is er in samenspraak een promotieplan gemaakt. Theo en Sandra van LetterRijn zijn zeer bevlogen, doen hun werk met liefde en het is heel prettig om met ze samen te werken.

Op vrijdagavond 24 oktober 2014 is de boekpresentatie, in de bibliotheek van Papendrecht.

Voor de boektrailer klik hier. smile

Omschrijving van de inhoud of de flaptekst: 

'Kan Nick zijn meegenomen door iemand die jullie kennen?' De rechercheur kijkt me aan.
Ik verstar en voel het bloed uit mijn gezicht wegtrekken.
'Natuurlijk niet,' antwoordt David in mijn plaats.
'Silvia?' vraagt de rechercheur.
Mijn vingers klemmen zich om de mok in mijn handen. 'Nee,' zeg ik.
'Misschien iemand uit je familie?' dringt hij aan.
Ik recht mijn rug. 'Ik heb geen familie meer.'

Silvia's grootste angst wordt waarheid. Ze raakt haar zoontje Nick kwijt in een mensenmassa. Weet iemand uit haar verleden er meer van? Silvia moet de confrontatie aangaan met het leven dat ze achter zich wilde laten. Om te voorkomen dat David haar geheim ontdekt, zet ze de zoektocht in haar eentje in. Een keuze met fatale gevolgen...

Fragment: 

Aan het begin van de haven komt de boot in zicht, met op het dek dansende Zwarte Pieten die rare capriolen uithalen en in hun midden staat een statig wuivende Sinterklaas.
‘Kijk, mama! Sinterklaas!’ Een Zwarte Piet valt bijna van de boot en de schaterende lach van Nick klinkt boven het gezang en geroep uit. De burgemeester staat al klaar om het hoog bezoek uit Spanje te verwelkomen. Enkele minuten later rijdt de Sint ons vrolijk groetend op zijn schimmel voorbij.
Een alarmerende schreeuw tussen de vrolijk roepende kinderstemmen. Enkele meters links van ons klimt een man over het hek en rent naar het paard met Sinterklaas. Verschillende Pieten zwermen eromheen. Ik ga op mijn tenen staan om te zien wat er gebeurt.
Een doffe knal.
Iemand gilt. Het paard steigert.
Er wordt geschreeuwd en een golf van beweging trekt door de menigte. Ik zet Nick op de grond. Als een bewegende muur duwen mensen tegen ons aan. Met een felle ruk worden Nicks vingers uit mijn hand getrokken. Ik graai naar hem. Een stoot in mijn zij. Ik val en word tegen mijn arm getrapt. Schoenen net naast mijn gezicht. Ik moet opstaan, omhoog, weg uit deze chaos. Een schop tegen mijn schouder. Ik richt me half op, iemand struikelt. Naast me komt een man op zijn knieën terecht. Weer een duw. Iemand belandt met zijn volle gewicht boven op me. Meer gewicht. Steeds zwaarder. Ik krijg geen lucht. Paniekerig geschreeuw dringt als een ruis tot me door. Ik word ondergedompeld in een woeste zee, een benauwende zwaarte drukt me tegen de bodem. Ik grijp om me heen, zoekend naar Nick, naar Maura. Nergens is houvast en ik ben afgesneden van alles en iedereen terwijl paniek over me heen spoelt. Happend naar adem probeer ik naar de oppervlakte te komen. Iemand trekt aan mijn arm, waardoor ik omhoog kan komen. In de herwonnen ruimte zuig ik verse lucht mijn longen in.
‘Bedankt,’ breng ik uit als ik op mijn voeten sta, hoewel mijn redder al weg blijkt te zijn. Ik krijg de kans niet om te kijken waar Nick is, de stroming van de menigte voert me genadeloos mee.
‘Nick!’ roep ik herhaaldelijk. Het is zinloos, mijn stem gaat verloren in de commotie. Ik kan niet anders dan meegaan met de massa. Verderop heeft de menigte zich verspreid door de zijstraten die naar de binnenstad leiden en is de chaos beter te overzien. Ik ren tussen de mensen door en steek de straat over. Midden op de weg staat een kind in een blauw pietenpakje, als een eilandje in een kolkende zee. Mijn hart slaat over en ik ren naar hem toe.
Het is een meisje. Een man holt me voorbij. ‘Papa!’ roept het meisje en ze steekt haar armen uit. De man tilt haar op en loopt met ferme passen weg.
In gedachten zie ik Nick vertrapt op de grond liggen en ik wring mezelf tussen de mensen door terug naar waar ik vandaan kom. Een hand op mijn schouder. Het is Maura. Ze heeft een verwilderde blik in haar ogen.
‘Waar is Nick?’ vraag ik. ‘Heb jij hem gezien?’
Ze kijkt me met een radeloze blik aan en schudt dan kort en heftig haar hoofd.

Reacties

Waus
Laatst aanwezig: 6 weken 2 dagen geleden
Sinds: 13 Dec 2006
Berichten: 10997

Wat beschrijf je die paniek mooi! Arme Silvia (leuk dat het niet Sylvia is).
Gefeliciteerd met dit boek en de mooie voorkant smile mag ik een exemplaar?

Leonardo Pisano
Laatst aanwezig: 40 weken 4 uren geleden
Sinds: 7 Nov 2010
Berichten: 2732

Succes met je boek, Via. Schouder-aan-schouder met Theo en Sandra komt dat ongetwijfeld goed.

Auteur van Achter de nevel en Noblesse Oblige  // www.leonardopisano.nl Mede-auteur van Mosterd voor de maaltijd (over schrijven van dialogen) - maritschrijft.com/mvdm 

nienkea
Laatst aanwezig: 1 jaar 18 weken geleden
Sinds: 11 Dec 2012
Berichten: 2726

Mooie cover, dame!! van harte gefeliciteerd en veel succes! sterk fragment

Ik beheer de Facebookgroep Kinderboeken. https://www.facebook.com/groups/479891095706445/?p...

janpmeijers
Laatst aanwezig: 6 uren 29 min geleden
Sinds: 8 Mrt 2013
Berichten: 5937

Gefeliciteerd en tot de 24e.

EileenO
Laatst aanwezig: 12 weken 6 dagen geleden
Sinds: 8 Jun 2011
Berichten: 626

Gefeliciteerd Via! Ik laat je nog weten of de 24e gaat lukken.

Hay
Laatst aanwezig: 1 week 3 dagen geleden
Sinds: 1 Dec 2004
Berichten: 2932

Spannend fragment met ook nog eens 'echte' Zwarte Pieten. Ik vraag me af of je het daar tijdens de redactiefase (gezien alle discussies van de laatste maanden) nog met Theo of Sandra over hebt gehad. Zelf vind ik het in een boek als dit geen probleem, helemaal afgezien van de vraag of alle Pieten in de toekomst zwart moeten blijven.

Je presentatie is erg helder. Mooi gedaan en van harte gefeliciteerd!
Ik kan wat je zegt over het enthousiasme van Theo en Sandra alleen maar bevestigen, niet enkel vanwege mijn plekje in de wedstrijdbundel van vorig jaar, maar ook als LetterRijn-proeflezer.

Via
Laatst aanwezig: 1 jaar 21 weken geleden
Sinds: 12 Jan 2010
Berichten: 2873

Bedankt, lieve medeschrijvers.

Hay, in het hoofdstukje ervoor twijfelt Silvia of ze wel of niet naar de intocht zal gaan, vanwege 'het gedoe rondom Zwarte Piet'. Haar vriend kan niet mee en ze ziet het niet zitten om in haar eentje te gaan. Dan biedt haar schoonzus Maura aan om te te gaan, want 'er zal echt niets gebeuren'. wink

In de eerste versie van 2012 was hier nog geen sprake van. Pas vorig jaar kwam de eerste zwartepietendiscussie op gang. Naar aanleiding daarvan heb ik het dus nog herschreven. smile

En mocht Zwarte Piet niet meer mogen, dan kunnen we in 2015 bij de 8e herdruk natuurlijk alles gewoon wijzigen in Piet. big grin

Peregrine
Laatst aanwezig: 12 weken 4 dagen geleden
Sinds: 31 Jul 2009
Berichten: 612

Nogmaals proficiat met Ongrijpbaar! Mooi verhaal, goed geschreven. Nu moeten de lezers het nog ontdekken, maar dat komt vast wel goed wink

amvanthull
Laatst aanwezig: 24 weken 2 dagen geleden
Sinds: 20 Feb 2010
Berichten: 130

Gaaf! Gefeliciteerd! :-)

I didn't have time to write a short letter, so I wrote a long one instead.
-Mark Twain

Via
Laatst aanwezig: 1 jaar 21 weken geleden
Sinds: 12 Jan 2010
Berichten: 2873

Iedereen die benieuwd is naar het boek, maar niet bij de boekpresentatie kan zijn, laat het mij weten. Ik reserveer dan een exemplaar voor je, en dat stuur ik voorzien van handtekening en zonder verzendkosten zsm na 24 oktober naar je op. smile (Het boek kost € 14,95.)

Via
Laatst aanwezig: 1 jaar 21 weken geleden
Sinds: 12 Jan 2010
Berichten: 2873

De boektrailer staat online:
Boektrailer Ongrijpbaar.
smile

Odysseia
Laatst aanwezig: 2 jaren 3 weken geleden
Sinds: 18 Mrt 2008
Berichten: 850

Zie dit nu pas - van harte Via!

Via
Laatst aanwezig: 1 jaar 21 weken geleden
Sinds: 12 Jan 2010
Berichten: 2873

Gisteravond was de boekpresentatie.

Zeer geslaagd! Een goed opkomst. Wat collega-schrijvers en veel vrienden en familie. Ook nog een kleine delegatie van thrillerlezers.nl Heel erg leuk.
Ik had een presentatie met het programma Prezi voorbereid. Heel leuk om mee te werken.

Een hoop boeken mogen signeren ook. smile
Het was een bijzondere ervaring. Echt mooi om mee te mogen maken.

Ondertussen duiken er her en der al recensies voor Ongrijpbaar op, en die zijn heerlijk positief. smile

EileenO
Laatst aanwezig: 12 weken 6 dagen geleden
Sinds: 8 Jun 2011
Berichten: 626

Fijn via!

schrijvengeluk
Laatst aanwezig: 45 weken 7 uren geleden
Sinds: 15 Apr 2014
Berichten: 677

Gefeliciteerd Bianca. Mooie boek presentatie. Het fragment smaakt naar meer. Fijn dat je al veel positieve reacties hebt ontvangen. Geniet er van.

schrijven is loslaten

Via
Laatst aanwezig: 1 jaar 21 weken geleden
Sinds: 12 Jan 2010
Berichten: 2873

Ongrijpbaar heeft een prachtige recensie gekregen van Biblion, en er zijn 465 exemplaren besteld door de bibliotheken. big grin
Vandaag is dan ook de tweede druk bij de uitgever afgeleverd. Alles bij elkaar is de hele publicatie voor mij boven verwachting geslaagd. Alleen de 'normale' verkoop blijft wat achter. Ik heb bijvoorbeeld sinds begin december in mijn woonplaats een stapeltje in de Bruna gelegd (in consignatie) en daar is er helaas nog geen van verkocht. En dat terwijl ik behoorlijk wat publiciteit voor elkaar heb gekregen via de plaatselijke sufferdjes en facebookpagina's (inclusief winacties). Dat blijft dus echt moeilijk.

Hier is de Biblion-recensie te lezen: http://www.deboekensalon.nl/dbs/book/358424

Eind van de maand ga ik met de uitgever om de tafel om plannen voor een tweede boek te bespreken.

Hay
Laatst aanwezig: 1 week 3 dagen geleden
Sinds: 1 Dec 2004
Berichten: 2932

Geweldig gedaan! thumbsup

EileenO
Laatst aanwezig: 12 weken 6 dagen geleden
Sinds: 8 Jun 2011
Berichten: 626

Wat een mooi nieuws, Bianca!
En plannen voor een tweede boek. Super!

Via
Laatst aanwezig: 1 jaar 21 weken geleden
Sinds: 12 Jan 2010
Berichten: 2873

Hoe supergeweldig gaaf is dit! Ongrijpbaar is genomineerd voor de Schaduwprijs. Ik kan het amper nog bevatten. http://www.maandvanhetspannendeboek.nl/nieuws/2015...

Mirandala
Laatst aanwezig: 5 weken 3 dagen geleden
Sinds: 5 Sep 2012
Berichten: 3387

Via, geweldig, geniet! Zoen

3390 reacties van dit voormalig actief lid zijn niet bedoeld als content voor de redactie. Volg me via: www.kakelversdichtwerk.nl/ en: lang leve de schrijver! Wij kunnen er wat van.

Leonardo Pisano
Laatst aanwezig: 40 weken 4 uren geleden
Sinds: 7 Nov 2010
Berichten: 2732

Super, Via!

Auteur van Achter de nevel en Noblesse Oblige  // www.leonardopisano.nl Mede-auteur van Mosterd voor de maaltijd (over schrijven van dialogen) - maritschrijft.com/mvdm 

Sjee
Laatst aanwezig: 1 jaar 31 weken geleden
Sinds: 12 Dec 2007
Berichten: 2487

Echt geweldig. Gefeliciteerd!

Stormvaart (2011), Verschoppelingen (2012), Zwart water (2013), De wereld is wit (2015), Roeien nd Volewijck (2016), Duizend keer mij (...) www.suzannewouda.nl

Fleur Drakenrots
Laatst aanwezig: 50 weken 1 dag geleden
Sinds: 14 Jun 2012
Berichten: 550

Geweldig, Via! Van harte gefeliciteerd!

Woodpecker
Laatst aanwezig: 3 jaren 48 weken geleden
Sinds: 10 Sep 2013
Berichten: 2742

Da's echt super.
De nominatie alleen al.
Dat werd dus vandaag bekend gemaakt?
Daar gaat je nachtrust smile
Succes!

EileenO
Laatst aanwezig: 12 weken 6 dagen geleden
Sinds: 8 Jun 2011
Berichten: 626

Super! Wat een geweldig nieuws!

Via
Laatst aanwezig: 1 jaar 21 weken geleden
Sinds: 12 Jan 2010
Berichten: 2873

Tijd voor een updatetje! Helaas heeft Ongrijpbaar in juni de Schaduwprijs net niet gewonnen.

Vorige week was de uitreiking van de Hebban Thrillerdebuutprijs, waar Ongrijpbaar ook weer voor was genomineerd. Deze keer viel 'De onderkant van sneeuw' in de prijzen. Dat is dan ook een prachtig boek, dus ik gun het Ilse Ruijters van harte.

Afgelopen week kwam het overzicht van Lira, die de leengelden via de bibliotheken regelt. Ongrijpbaar is in een halfjaar tijd (januari - juli 2015) bijna 2000 keer uitgeleend! Dat is echt enorm gaaf. Heel bijzonder dat zoveel mensen ondertussen het boek al hebben gelezen.

Nog even een beetje reclame: tot 31 december 2015 geldt er een actieprijs. Het papieren boek is te bestellen voor maar 10 euro. Ideaal sinterklaascadeautje! En voor de kerst ook heel geschikt. big grin

AyoubLeeft
Laatst aanwezig: 23 weken 3 dagen geleden
Sinds: 5 Jan 2014
Berichten: 173

Wat leuk om te horen, dat is wel heel goed nieuws! Ik heb het ook gelezen, heel erg spannend en nog gefeliciteerd! Veel succes verder big grin

Fantasy mirrors desire. Imagination reshapes it.

Trenke
Laatst aanwezig: 3 jaren 16 weken geleden
Sinds: 26 Okt 2007
Berichten: 3802

Super leuk zeg!

Lees Schrijven Magazine
  • Leer schrijven als Stephen King
  • Alles wat een schrijver moet weten over uitgeverijen
  • Schrijftips van Sander Kollaard (Stadium IV)
  • Wat verdien je aan een boek?
  • Crashcourse publiciteit & promotie
  • De schrijfdip en wat je ertegen kunt doen

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Neem vóór 23 september 16:00 u. een abonnement!

MELD JE AAN
Lees Schrijven Magazine!

Lees het komende nummer van Schrijven Magazine. Meld je aan vóór 23 september!

Word abonnee