Start » Boekpresentatie » Angelina van Kemenade - Het boek dat niet mocht bestaan

Angelina van Kemenade - Het boek dat niet mocht bestaan

Door: Calenzia
Op: 29 juli 2015

Details
Uitgever: 
Zilverbron
ISBN: 
9789463080026
Bladzijden: 
148

Het idee voor het verhaal ontstond, toen ik de film stardust keek. Een ster die uit de hemel valt. Dat is waar het in de eerste versie van mijn verhaal omdraaide. Een ster viel uit de hemel en klopte aan op het raam van een meisje dat op aarde woonde. Ze had hulp nodig om weer naar de hemel te kunnen. Tegelijkertijd was er een boek dat het verhaal over de Sterrenmannetjes verteld en over hoe zij op zoek waren naar dezelfde ster.

Wie kent niet het gezegde: ‘Kill your darlings.’ Dat is wat ik met dit verhaal gedaan heb. Tijdens het schrijven ging het verhaal een andere kant op en die ster bleek niet meer dan een opvulsel dat vooral voor afleiding van de uiteindelijke verhaallijn zorgde. Ze is helemaal geschrapt en het eindresultaat was een veel beter verhaal.

‘Het boek dat niet mocht bestaan,’ is een urban fantasy verhaal voor de jeugd (8+). De eerste insteek voor de doelgroep van dit boek was 10+. Later las ik het verhaal aan mijn zoon van zes voor. Hij kon het verhaal goed volgen en toen bedacht ik me dat de doelgroep van dit verhaal misschien jonger zou kunnen zijn. Tijdens een later gesprek met de uitgever, kwam ook hij hier mee. Is dit niet meer een verhaal voor 8+?

Dat een boek van de eerste versie, naar de uitgever tot uiteindelijk in de (online)boekhandel een hele weg afhandeld zal iedereen weten. Nadat ik het verhaal helemaal omgegooid had, was het tijd om naar proeflezers te zoeken. Hun op en aanmerkingen hebben mijn verhaal verbeterd. Maar ze gaven me ook inzicht in mijn schrijven in het algemeen. Toen was het tijd om het verhaal naar verschillende uitgevers gestuurd. Na een paar maanden kreeg ik antwoord van Zilverbron. Zij zagen wel iets in mijn boek en wilde het uitgeven. Tussen het tekenen van het contract en het uiteindelijke uitgeven, heeft anderhalf jaar gezeten. De datum werd drie maanden uitgesteld, vanwege het overlijden van de uitgever. Een paar onzekere maanden braken aan en een paar weken terug kwam het verlossende nieuws.

‘Het boek dat niet mocht bestaan,’ heeft eindelijk zijn bestaan in augustus 2015.

Omschrijving van de inhoud of de flaptekst: 

Twee werelden één boek. Niets is wat het lijkt.

Het mooiste cadeau dat Myrthe ooit van haar oma heeft gekregen is een mysterieus boek met een donkerblauwe kaft vol sterren. Er is iets met dat boek. Ze kan haar ogen er niet vanaf houden, alsof het roept: ‘Lees mij.’ Al snel ontdekt ze dat dit geen gewoon boek is.

Een vreemd mannetje komt tevoorschijn. Zijn naam is Grompfel en hij neemt haar mee naar Sterrenland. Myrthe komt er achter dat Sterrenland in de macht is van de gemene heks Krenjara. Zij onderdrukt het Sterrenvolk en houdt de echte heerser van Sterrenland, prinses Feria, gevangen. Krenjara heeft Myrthes bloed nodig, net zoals het bloed van andere kinderen die ergens in Sterrenland verborgen zijn. Waarvoor? Myrthe heeft geen idee.

Ze besluit op zoek te gaan naar prinses Feria en de andere kinderen. Degene die haar het beste kan helpen, is degene die ze het minst vertrouwt.

Fragment: 

In haar handen heeft Myrthe het mooiste cadeau dat ze ooit heeft gekregen: een boek met een donkerblauwe kaft en vol gouden sterren. Het is al laat, lang voorbij haar bedtijd. Toch kan ze niet slapen. Ze blijft naar het boek kijken. Er is gewoon iets mee. Iets betoverends, de sterren lijken te twinkelen als ze naar de kaft kijkt.

Die middag is ze bij haar oma op bezoek geweest. Oma heeft een kast waar wel honderden boeken in staan. Ze wist niet precies waarom, maar tussen al die boeken trok juist dit ene haar aandacht.
‘Mooi hè,’ zei oma, toen ze voor de zoveelste keer ernaar keek. ‘Je mag het wel hebben.’
Even twijfelde ze. Waarom zou oma zo’n mooi boek weggeven? Wist zij het wel zeker? Een knik van haar oma was voldoende. Daar kon ze geen nee tegen zeggen.
Ze had haar oma zoveel bedankt als ze maar kon.

Met haar vingertoppen raakt ze de sterren aan. Ze vindt het echt een mooi boek. Ze draait het om. De achterkant ziet er precies hetzelfde uit als de voorkant. Een titel of schrijver kan ze er niet op vinden, maar dat maakt niets uit. Ze opent het. Ze moet gewoon weten wat erin staat.

De zoektocht begon in hun eigen land. Overal werd gekeken. Onder de bladeren, achter bomen, in grotten, onder stenen… Zelfs in de put van vergetelheid, waar anders niemand zich in waagde. Nergens was er een spoor van de gevallen ster. Hoe erg ze hier ook tegen opzagen, ze moesten uitwijken naar andere werelden. Ze moesten de ster vinden. Vier mannetjes...

Met een schok komt Myrthe overeind. ‘Wat is dat voor geluid?’ Er is niets of niemand in de kamer die het gemaakt kan hebben. Ze haalt haar schouders op. ‘Het zal de wind wel zijn,’ mompelt ze en ze leest verder.

Ze moesten de ster vinden. Vier mannetjes werden...

Alweer dat geluid! Dit keer weet ze zeker dat het niet de wind is. Daar is het te hard voor.
‘Help me!’ roept een stem.
‘Wie… Wie zei dat?’ Ze springt van haar bed en kijkt rond. Ze ziet niemand.
‘Hier beneden.’

Reacties

Els Mertens
Laatst aanwezig: 22 weken 3 dagen geleden
Sinds: 27 Mei 2014
Berichten: 723

Ik ben heel blij dat het boek eindelijk wel mocht bestaan!

Het lijkt me een prachtig boek. Onze dochter is 6 en nog iets te jong, maar ik ga dit zeker op het lijstje zetten van mogelijke aankopen! Zeker omdat onze dochter Myrte heet, en er niet zo heel veel boeken zijn met haar naam in wink

Rudez
Laatst aanwezig: 12 weken 3 dagen geleden
Sinds: 12 Jun 2012
Berichten: 915

Gefeliciteerd Calenzia. Na een tijd onzekerheid nu eindelijk je boek in handen krijgen moet geweldig voelen. Hoop het ooit nog eens mee te maken. Succes met het vervolgtraject!

Bovenstaande is slechts mijn mening. Feitelijk juist, geen speld tussen te krijgen en kloppend van begin tot eind, maar desondanks is het slechts een mening.

Calenzia
Laatst aanwezig: 2 jaren 7 weken geleden
Sinds: 29 Okt 2006
Berichten: 612

Rudez: Dat is zeker super. Die boeken ruiken ook zo lekker nieuw.
Els: Leuk dat je dochter ook Myrthe heet. Wat voor boeken leest ze meestal? Mijn zoon is ook zes, maar kan het verhaal best goed volgen. Wat voorleesboeken betreft houdt hij van Mees Kees, is eigenlijk ook voor iets ouder

Els Mertens
Laatst aanwezig: 22 weken 3 dagen geleden
Sinds: 27 Mei 2014
Berichten: 723

Onze dochter vindt momenteel nog zo goed als alles leuk, maar haar voorkeuren zijn Tip de Muis en Jules.

Ze gaat nu vanaf september leren lezen op school en ik denk dat ze dan snel boeken zal verslinden, zoals ik. 't Is een echte boekenwurm.

Als jouw zoontje van 6 kan volgen, is het misschien een idee voor onder de kerstboom hier dit jaar. Ze krijgt niks liever dan boeken.

Zieveraar
Laatst aanwezig: 2 jaren 41 weken geleden
Sinds: 21 Jan 2012
Berichten: 860

Proificiat, Angelina, het boek ziet er prachtig uit!

nienkea
Laatst aanwezig: 1 jaar 31 weken geleden
Sinds: 11 Dec 2012
Berichten: 2726

Gefeliciteerd, Angelina! Ik ben zo blij voor je! Ziet er goed uit, het was het wachten waard!!

Ik beheer de Facebookgroep Kinderboeken. https://www.facebook.com/groups/479891095706445/?p...

janpmeijers
Laatst aanwezig: 5 min 46 sec geleden
Sinds: 8 Mrt 2013
Berichten: 6056

Angelina,
Gefeliciteerd. Mooi sprekend fragment. Prachtige cover ook.

MVSmit
Laatst aanwezig: 35 weken 3 dagen geleden
Sinds: 14 Mrt 2012
Berichten: 229

Gefeliciteerd. Mooie illustratie. Hoeveel woorden of pagina's telt het boek?

'Well, I'm still a million bucks shy of bein' a millionaire' - Del Griffith

Calenzia
Laatst aanwezig: 2 jaren 7 weken geleden
Sinds: 29 Okt 2006
Berichten: 612

Dank voor de complimenten. Ik ben zelf ook erg te spreken over de illustratie op de cover.

Het boek telt 25.000 woorden en heeft 148 bladzijden

Odysseia
Laatst aanwezig: 2 jaren 16 weken geleden
Sinds: 18 Mrt 2008
Berichten: 850

Van harte Calenzia!

Eind goed...

frietjefrut
Laatst aanwezig: 10 weken 1 dag geleden
Sinds: 4 Jan 2015
Berichten: 68

Gefeliciteerd! Ziet er mooi uit!

  • THEMA Kan schrijven je leven redden?
  • Hoe beschrijf je emoties?
  • Zo vind je een uitgever die bij je past
  • Zo belangrijk zijn de eerste 10 pagina's
  • Schrijftips van Anne-Gine Goemans
  • Schrijftechniek: vertellen en vertonen
  • Taaltips: taal en logica

Dit nummer verschijnt omstreeks 6 december oktober. Nog geen abonnee? Meld je aan vóór maandag 25 november 16:00 uur, dan krijg je dit nummer thuis!

Introductiekorting!
Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!