Start » Boekpresentatie » Anaïd Haen & Django Mathijsen - Koningsbillen en drakenstreken

Anaïd Haen & Django Mathijsen - Koningsbillen en drakenstreken

Door: Anaïd Haen
Op: 24 mei 2013

Details
Uitgever: 
Eigenzinnig
ISBN: 
9789081887786
Bladzijden: 
95

Django Mathijsen en ik schreven samen 'Koningsbillen en drakenstreken.'

Samen schrijven is anders dan alleen. Plotten gaat meestal drie keer zo snel. Het is net pingpongen en samen ben je drie in plaats van twee. We kozen ieder onze eigen hoofdpersonen (ik de meisjes;-) en werkten ze uit. Daarna gingen we schrijven. Binnen een paar weken hadden we het af. Ons eerste kinderboek samen.

Over insturen naar uitgeverijen waren we allebei een beetje halfslachtig, moet ik eerlijk zeggen. We hadden de smaak van het publiceren onder e-Publikant zwaar te pakken en het lonkte om van dit boek een e-boek te maken. Dus na een paar weken besloten we om dat te doen.

Tot we op Eigenzinnig stuitten en we opeens samen vonden dat dát de uitgever voor ons boek moest zijn. We stuurden het eind 2012 in en werden binnen een paar dagen door Maaike Maring gebeld. Of we bezwaar hadden tegen illustraties?
Nou ... nee!

Iedere tekening, gemaakt door Wietse Feenstra, werd ons toegestuurd. Waardoor het zo begon te kriebelen om een boektrailer te maken. Natuurlijk met een liedje erbij. We schreven 'Royale bil met chocola', bewerkten de tekeningen tot animaties en maakten een trailer. Zie: http://www.youtube.com/watch?v=a64Zww6d2Gg

Op 31 mei 2013 komt 'Koningsbillen en drakenstreken' uit. Het is bedoeld voor kinderen vanaf een jaar of acht, negen om zelf te lezen, of jonger als ze worden voorgelezen.

Omschrijving van de inhoud of de flaptekst: 

De billen van koning Nobel worden bedreigd. Er is een draak in het land! En iedereen weet dat draken graag koningsbillen eten.
Als het beest ook nog gek blijkt op chocola, is het gevaar dubbel zo groot: het is een vrouwtje en ze krijgt een ei!
Pienter Kwiekdijk mag als koksmaatje mee op jacht. Opeens staat hij oog in oog met het vliegende, vuurspuwende monster...

Anaïd Haen en Django Mathijsen schrijven kinderboeken die ze zelf graag gelezen zouden hebben toen ze jong waren. Over ridders en draken, prinsen en prinsessen, malle uitvindingen, ruimteschepen en veel meer. Voor grote mensen schrijven Anaïd en Django ook. Over geesten in flessen, robots, ruimtevaart, complotten en de rest.

Fragment: 

Erwtensoep in de zomer

Het is warm in de keuken van kasteel Nobel. De haard brandt voluit en er wordt hard gewerkt.
Pienter Kwiekdijk, elf jaar oud, schuift een grote schep kolen in het fornuis. De hitte van het vuur schroeit zijn neus. Snel doet hij het deurtje dicht. Hij zet de schep weer netjes in de kolenkit en klopt zijn handen af.
‘Warm, hè?’ puft kok Smikkel. Hij staat op een trapje voor het fornuis en roert met twee handen een enorme pollepel door een reuzenpan. Zijn dikke buik komt bijna tegen de pan aan, geen wonder dat hij het zo warm heeft. Hij stopt even met roeren en wist met zijn kraakwitte kookschort het zweet van zijn voorhoofd.
Pienter wast zijn handen onder de koperen pomp die in het midden van de keuken staat. Het koude water voelt lekker aan. ‘Wat kan ik nu doen, baas?’
Smikkel wijst naar de winterpenen op de snijplank. Het zijn er wel honderd. ‘Maak die maar netjes schoon en snijd ze in kleine blokjes. Maar voorzichtig met dat mes! Jij bent altijd zo onhandig!’
Pienter doet zijn mond open om te zeggen dat hij helemaal niet onhandig is, maar klapt hem dicht en haalt zijn schouders op. Smikkel is een goede pleegvader en een prima baas, ook al heeft hij vaak ongelijk. Pienter leert veel van hem. Zoals hoe je erwtensoep moet koken voor de hele hofhouding, midden in de zomer.
Hij pakt het mes op om aan de eerste peen te beginnen.
‘Zo! Het deksel kan erop. Geef jij het even aan?’ vraagt Smikkel.
Pienter legt het mes neer en loopt naar het fornuis. Ernaast hangt het deksel van de pan aan een haak tegen de muur. Het is enorm groot. In het midden zit een klein gat.
Met twee handen tilt Pienter het deksel van de haak. Hij moet zijn armen er helemaal wijd voor doen. Het is nu net of hij een schild vast heeft. Het schild van Ridder Grootkruis is zeker zo groot en zwaar als dit deksel.
Pienter draait zich om. Hij probeert door het gaatje te zien waar hij loopt, maar het deksel is heel zwaar. Hij zet het op zijn kant op de grond, haalt diep adem en pakt het nog eens vast. Nu met zijn ene hand onder en zijn andere boven.
‘Wat doe je dat toch raar!’ moppert Smikkel.
Pienter gluurt over de rand van het deksel om te zien waar hij heen moet en schuifelt voorzichtig om het fornuis heen. Zijn armen trillen van inspanning.
‘Geef maar hier.’ Smikkel komt de drie treden van het trapje af en pakt het deksel van Pienter aan alsof het niets weegt. ‘Je moet maar bij Lompo in de leer. Díe heeft spierballen.’ Hij klimt de trap weer op en legt het deksel op de pan. ‘Geef de sluitklemmen eens aan.’
Gelukkig wegen de klemmen niet veel. Pienter geeft ze aan Smikkel. Die zet ze vast aan het deksel en de pan.
Met een harde klik sluit Smikkel de laatste klem op het deksel. ‘Zo. Dat kan nu lekker snelkoken. Het moet ook een beetje opschieten. Ik verwacht vandaag een lading uit Chocoladia. Je weet hoeveel tijd het me altijd kost om de chocolade te keuren.’
Dat weet Pienter inderdaad. Kok Smikkel keurt altijd heel zorgvuldig als er chocolade wordt bezorgd. Soms is de helft van de lading al op voor iemand anders een hapje krijgt.
Smikkel draait het vuur onder de pan laag. ‘Over een half uur moeten de winterpenen erin. Hoe ver ben je ermee?’
Pienter kijkt naar de penen die hij nog moet snijden. De berg is zo hoog dat hij er niet overheen kan kijken.
‘Je moet nog beginnen! Wat ben je toch langzaam!’ Smikkel schudt zijn hoofd en geeft Pienter een knipoog. ‘Het is maar goed dat ik een geduldige man ben. Zonder mij kwam er niets van je terecht!’ Hij daalt het trapje af, klapt het in en hangt het aan een haak. ‘Ik kom je wel helpen.’

Samen schrappen en snijden ze de winterpenen.
‘Hierna de knolselderij nog. En de prei. En we moeten aardappelen schillen.’ Smikkel veegt zijn voorhoofd weer af. ‘Waarom wil koning Nobel midden in de zomer erwtensoep eten? Het geeft geen pas!’ Opeens stopt hij met snijden. ‘Hoor je dat?’
Pienter luistert. Hij hoort de varkens onrustig knorren in hun modderpoel, mensen luid praten en een kar ratelen. Als hij op zijn tenen gaat staan, kan hij net door het raam naar de binnenplaats kijken.
Door de poort komt een huifkar de binnenplaats opgereden. De huif is zwartgeblakerd. Het rechterachterwiel van de kar rookt; staat het in brand? De kar laat een spoor bruine drab na. Op de bok zitten twee mensen; een man en een vrouw. De haren van de vrouw staan alle kanten op en de muts van de man is ook verbrand; de punt is verdwenen. Zijn baardje wipt op en neer.

Reacties

wolfke
Laatst aanwezig: 1 jaar 39 weken geleden
Sinds: 13 Nov 2011
Berichten: 1004

31 mei zal er snel zijn ... alvast proficiat, Anaïd, en veel succes met jullie boek!

Ontdek het kortverhaal Karabas, het jeugdboek Arendsjong, het kerst/winterverhaal Frede en de Kerstman, het paas/lenteverhaal Ebba, de eerste paashaas, het zomerverhaal Soraia, kind van de zee en het halloween/herfstverhaal Jacks Lantaarn via www.leenlefebre.be.

Hay
Laatst aanwezig: 1 week 2 dagen geleden
Sinds: 1 Dec 2004
Berichten: 2932

Dat Django zich ook op kinderverhalen werpt, is nieuw voor mij. Maar na het lezen van het fragment ben ik overtuigd.
Eén prutsopmerking. 'Het geeft geen pas' snappen nogal wat kinderen niet. Maar goed, dan leren die ook maar eens een woordenboek gebruiken. smile

nienkea
Laatst aanwezig: 1 jaar 18 weken geleden
Sinds: 11 Dec 2012
Berichten: 2726

Mooi zeg! Productief zijn jullie zeg
Leuk fragment!
Heel veel succes met dit mooie boek!
Bijna jammer dat ik ze niet meer zo klein heb

Ik beheer de Facebookgroep Kinderboeken. https://www.facebook.com/groups/479891095706445/?p...

Victoria Jong
Laatst aanwezig: 2 jaren 39 weken geleden
Sinds: 24 Jul 2012
Berichten: 405

Een hele dikke proficiat met jullie boek. Heel leuk :-)

Heel veel succes met de verkoop!

Eliesje
Laatst aanwezig: 4 jaren 14 weken geleden
Sinds: 13 Jul 2008
Berichten: 1202

Gefeliciteerd!!! Een superleuk verhaal wink

Trenne dich nie von deinen Träumen.
Wenn sie verschwunden sind, wirst du weiter existieren,
aber aufgehört haben zu leben.

Anaïd Haen
Laatst aanwezig: 2 jaren 47 weken geleden
Sinds: 1 Apr 2008
Berichten: 713

Dank jullie wel!
@Eliesje: jij had de preview, hè? Vind ik erg goed gedaan, dank je wel.
@Hay: de uitdrukking komt het hele boekje terug, het is een stopwoordje van Smikkel. Misschien dat het de woordenschat van onze jongsten vergroot wink

Organisator Fantastels schrijfwedstrijd
Winnares UA 2010
http://anaidhaen.littera.nl/

Tja
Laatst aanwezig: 3 dagen 14 uren geleden
Sinds: 4 Mei 2009
Berichten: 14122

Grappig. Leuk dat jullie ook bij EigenZinnig terecht zijn gekomen.

Waar je ook bent, 'Ik zal je vinden'.

Trenke
Laatst aanwezig: 3 jaren 16 weken geleden
Sinds: 26 Okt 2007
Berichten: 3802

thumbsup

Eliesje
Laatst aanwezig: 4 jaren 14 weken geleden
Sinds: 13 Jul 2008
Berichten: 1202

Dank je Anaid wink . Het was echt heel erg leuk om te doen, ik heb wel andere ms onder handen gehad ...

Trenne dich nie von deinen Träumen.
Wenn sie verschwunden sind, wirst du weiter existieren,
aber aufgehört haben zu leben.

Pluisebol
Laatst aanwezig: 10 weken 5 dagen geleden
Sinds: 10 Mrt 2007
Berichten: 4227

Gefeliciteerd, Anaid!
Succes!

Bij dag en nacht, bij zon en regen
kom je leuke dingen tegen.
(Dr Seuss)

Syriain
Laatst aanwezig: 1 jaar 16 weken geleden
Sinds: 20 Jul 2012
Berichten: 269

Gefeliciteerd, Anaid en Django!

PS. Anaid, binnenkort staat "Begeesterd" op het leesmenu. smile

Anaïd Haen
Laatst aanwezig: 2 jaren 47 weken geleden
Sinds: 1 Apr 2008
Berichten: 713

Dank jullie wel voor de felicitaties!

@ Syriain: ben benieuwd!

Organisator Fantastels schrijfwedstrijd
Winnares UA 2010
http://anaidhaen.littera.nl/

sabarinde
Laatst aanwezig: 9 weken 5 dagen geleden
Sinds: 3 Aug 2007
Berichten: 2109

Great. Van harte gefeliciteerd. Wat leuk dat jullie ook een schrijversduo zijn. Pluisebol en ik schrijven sinds 2008 samen en beleven daar veel plezier aan. Bij ons ging het samen schrijven echter niet zo snel als bij jullie. Knap hoor en veel succes.
Omslag ziet er ook mooi uit.

Lees Schrijven Magazine
  • Leer schrijven als Stephen King
  • Alles wat een schrijver moet weten over uitgeverijen
  • Schrijftips van Sander Kollaard (Stadium IV)
  • Wat verdien je aan een boek?
  • Crashcourse publiciteit & promotie
  • De schrijfdip en wat je ertegen kunt doen

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Neem vóór 23 september 16:00 u. een abonnement!

MELD JE AAN
Lees Schrijven Magazine!

Lees het komende nummer van Schrijven Magazine. Meld je aan vóór 23 september!

Word abonnee