Start » Boekpresentatie » Anaïd Haen - Begeesterd

Anaïd Haen - Begeesterd

Door: Anaïd Haen
Op: 13 mei 2013

Details
Uitgever: 
Uitgeverij Zilverspoor
ISBN: 
9789490767211
Bladzijden: 
179

In december 2011 werd ik gebeld door Jos Weijmer, die toen net zijn eigen uitgeverij weer op poten aan het zetten was: 'Voel je iets voor een boek bij mij?'
Ik kende Jos als illustrator. Hij had al schitterende tekeningen gemaakt bij een aantal van mijn korte verhalen.
'Een boek? Kan ik dat?'
'Natuurlijk kun jij dat.'

Ik had er toch een paar dagen beDenktijd voor nodig. En wat gesprekken met Django Mathijsen. 'Codenaam Hadsadah' had ik al af. Maar dat boek had ik samen met hem geschreven, dit was iets anders.

'Begeesterd' bestond al. Alibi dan. De ifriet zat als jaren met zijn kont onder in een flesje, te wachten tot ik zijn verhaal eens zou uitschrijven. Hij had me al eens een nominatie bij Op ruwen planken opgeleverd, waarna ik tot de conclusie was gekomen dat zijn hele verhaal te lang was voor een kort.
Maar niet voor een boek.

Ik legde het idee voor aan Jos, stuurde hem wat ik tot dan toe had geschreven en hij vond het geweldig. 'Kom er over praten.'

Tijdens dat gesprek werd Begeesterd meer dan een verhaal. Jos wilde ervoor tekenen, Django muziek erbij maken. Het schrijfwerk was voor mij; het verhaal en de liedteksten. En toen puntje bij paaltje kwam heb ik ook een aantal van de liedjes ingezongen.

De eerste drie maanden van 2012 heb ik vooral geprobeerd Perzië te leren kennen. Het was een rare tijd, vlak na de dood van Alexander de Grote. In april begon ik te schrijven en in oktober was het verhaal tot zover klaar dat ik het durfde te laten lezen.

Het is nu af. Boek én CD. In het boek staan, naast de illustraties, ook kaders die verwijzen naar het liedje dat op dat moment in de tekst hoort. De liedteksten zijn achter in het boek opgenomen en als mensen de liedjes willen horen, hoeven ze de CD maar aan te zetten.

Omschrijving van de inhoud of de flaptekst: 

Sinds ik als geest in de fles zit, is mijn blik op de wereld veranderd.
Directe oorzaak is het glaswerk, dat van verschrikkelijke kwaliteit is. Mijn linkeroog kijkt precies door een onregelmatigheid, zodat mensen misvormd opdoemen.
Mijn rechteroog ziet niets. Omdat mijn bips eerst de fles werd ingezogen, belemmert de punt van mijn pantoffel mijn zicht.

Ik wil eruit!

Alibi’s klaagzang

In het Perzië van 300 voor Christus worstelt de ifriet Alibi met zijn gevangenschap en verleden. Om uit de fles te komen heeft hij de stem nodig van de beenloze Arman. De jongen werd echter bij zijn geboorte door Alibi zelf met stomheid geslagen …
In haar debuutroman, geïllustreerd door Jos Weijmer en muzikaal omlijst door Django Mathijsen, neemt Anaïd Haen de lezer mee naar het hof van de kille heerser Baback. Intriges, jaloezie, liefde en wraak liggen dagelijks op de loer in de vrouwenverblijven. Overal tussendoor kruipt een kleine jongen die niet kan praten, maar wel kan tekenen. Geliefd door zijn moeder en pleegzusje, gehaat door zijn vader omdat die meent dat Arman degene is die hem te gronde zal richten.

Fragment: 

1.
Het was een zinderend hete dag, de dag dat Arman werd geboren. De zon beukte op de zuidkant van het paleis met een kracht die de witkalk verbrokkelde tot gruis. Zelfs binnen de voetdikke muren trilde de lucht van de hitte.
Baback, ondersatraap van Perzië en sinds enige dagen mijn meester, liep gehaast door de lange, kaarsrechte gangen. Zijn sandalen klepperden over de met mozaïek betegelde vloer. De kokers in het plafond veroorzaakten strakke banen licht waarin stof opdwarrelde als hij voorbij kwam. Mijn behuizing, een veel te krap flesje van transparant materiaal dat hij ‘glas’ noemde, hing aan het koord van zijn wikkelrok. Bij iedere stap die hij zette, slingerde ik misselijkmakend heen en weer. Als ik omhoogkeek had ik wat minder last van de schommelingen, maar dan zag ik de onderkant van zijn blote behaarde buik, vervormd door de bobbels in het glas, met erboven zijn ingevette, gekrulde baard. Ik kon de aanblik niet verdragen en sloot mijn ogen, wensend dat hij iets te wensen had zodat ik weer vrij kon komen.
Pas toen Baback stilhield, deed ik mijn ogen weer open en keek ik rond. Onder mij was de vloer overwegend rood, wit en geel. Ik drukte mijn oog tegen het glas en zag dat het mozaïek erotische taferelen verbeeldde. We waren bij de vrouwenvertrekken! Langzaam keek ik op.
We stonden voor de roodgeschilderde dubbele deuren die de toegang tot de vrouwenvertrekken vormden. Erachter vandaan klonken liefelijke klanken van een lier, ritmisch ondersteund door zacht getrommel dat mij wat uit de maat voorkwam. Links en rechts van de deuren stonden twee enorme donkere zuilen. Slaven uit Afrika. Ze droegen Griekse snit; te korte rokken naar mijn smaak. Onwillekeurig trok mijn blik naar hun kruishoogte. Ik rilde. Volledig ontmanden, zo wist ik.
Voor het rode vlak stond een bleke gedaante in een traditionele witte Perzische pofbroek; Darius, de hofeunuch. Die was alleen zijn ballen maar kwijt, zo had ik vernomen. Als volwassene gecastreerd. Naar het schijnt door Baback zelf, jaren geleden. Het fijne wist ik er niet van, maar het was iets met een vrouw.
‘Is het er al?’ hoorde ik Baback vragen. Uit zijn toon maakte ik op dat de ondervraagde maar beter met ‘ja’ kon antwoorden.
‘Nee, heer. Nog niet,’ klonk het antwoord.
Ik schudde mijn hoofd bij zoveel domheid. Met moeite wist ik mijn nek zo te draaien dat ik een glimp van de eunuch kon opvangen. Waarom zijn die lui altijd kaal?
‘Nog niet? Het is toch haar vijfde? Die zou ze zo moeten werpen,’ vond mijn meester. Hij trommelde even met zijn vingers op de deurpost, alsof hij daarmee de bevalling kon bespoedigen. Met een klap stopte hij ermee. Hij keek de eunuch aan. ‘Geef me er eentje. Een jonge. Dan heb ik iets te doen. Doe die nieuwe maar, die van de markt.’
Darius maakte een halve buiging, opende de linkerdeur en stapte er achteruit doorheen. Ik ving een flard hardere muziek op, zag turkooizen, paarse en gouden wervelingen en rook de prikkeling van een vleug rozengeur. Toen klapte de deur weer dicht.
Baback draaide zich om, waardoor ik een vreselijke zwiep maakte, en stampte de gang uit. Ik hoorde hem iets mompelen over vrouwen-die-alles-in-hun-eigen-tempo-doen en kon het niet laten de lucht tussen mijn tanden door naar binnen te zuigen. Wat een naar exemplaar was mijn meester! Wist hij dan niet dat bevallen een enorm karwei was?

Reacties

Galadriel
Laatst aanwezig: 4 jaren 47 weken geleden
Sinds: 1 Mrt 2013
Berichten: 125

Hartelijk gefeliciteerd!

Spring...
en laat op weg naar beneden je vleugels groeien.
- Ray Bradbury

Syriain
Laatst aanwezig: 1 jaar 16 weken geleden
Sinds: 20 Jul 2012
Berichten: 269

Gefeliciteerd, Anaid! Ik ga je boek binnenkort lezen! smile

Xuchiejlala
Laatst aanwezig: 3 jaren 6 dagen geleden
Sinds: 20 Jul 2010
Berichten: 751

Ziet er goed uit Anaïd! En wat leuk ook dat er een CD bij zit! Als ik wat centjes over heb, ga ik dit boek bestellen. Heb altijd erg genoten van jouw verhalen in PF smile

marja
Laatst aanwezig: 4 jaren 40 weken geleden
Sinds: 1 Dec 2004
Berichten: 1298

Leuk, gefeliciteerd

Naast de boeddha bloeit
kardinaalshoed, monnikskap
salomonszegel.

eef
Laatst aanwezig: 4 jaren 26 weken geleden
Sinds: 13 Jul 2007
Berichten: 1156

thumbsup thumbsup thumbsup

Aliccia
Laatst aanwezig: 3 jaren 39 weken geleden
Sinds: 24 Jul 2012
Berichten: 263

Mooi geschreven, gefeliciteerd!

Hay
Laatst aanwezig: 1 week 3 dagen geleden
Sinds: 1 Dec 2004
Berichten: 2932

Dat begin kende ik al en de aankondiging had ik bij Zilverspoor al gezien. Ik sta er van te kijken, wat er intussen behalve een geest nog meer uit die fles ontsnapt is. Heel veel ideeën dus. cool

Mirandala
Laatst aanwezig: 5 weken 3 dagen geleden
Sinds: 5 Sep 2012
Berichten: 3387

Leuk! Gefeliciteerd Anaïd smile

3390 reacties van dit voormalig actief lid zijn niet bedoeld als content voor de redactie. Volg me via: www.kakelversdichtwerk.nl/ en: lang leve de schrijver! Wij kunnen er wat van.

Suicune
Laatst aanwezig: 1 jaar 3 weken geleden
Sinds: 24 Okt 2012
Berichten: 559

Ik heb het inmiddels uit en ik moet zeggen, ik heb er erg van genoten.
Geweldig taalgebruik, zo geestig! In beide betekenissen van het woord. Erg origineel boek ook. Nog origineler is het feit dat het meer dan een geschreven verhaal is, maar ook een verhaal om naar te luisteren.

Bedankt voor dit mooie boek!

Codex Phantasiae: een blog met tips voor fantasyschrijvers! https://codexphantasiae.wordpress.com/

Anaïd Haen
Laatst aanwezig: 2 jaren 47 weken geleden
Sinds: 1 Apr 2008
Berichten: 713

Oh, wat fijn om te horen, Suicune!!
Dank je wel.

En iedereen heel hartelijk dank voor de felicitaties.

Organisator Fantastels schrijfwedstrijd
Winnares UA 2010
http://anaidhaen.littera.nl/

wolfke
Laatst aanwezig: 1 jaar 39 weken geleden
Sinds: 13 Nov 2011
Berichten: 1004

Proficiat, Anaïd! Geniet ervan.

Ontdek het kortverhaal Karabas, het jeugdboek Arendsjong, het kerst/winterverhaal Frede en de Kerstman, het paas/lenteverhaal Ebba, de eerste paashaas, het zomerverhaal Soraia, kind van de zee en het halloween/herfstverhaal Jacks Lantaarn via www.leenlefebre.be.

Fleur Drakenrots
Laatst aanwezig: 50 weken 1 dag geleden
Sinds: 14 Jun 2012
Berichten: 550

Van harte gefeliciteerd Anaïd!
En wat een mooi fragment. Dit nodigt uit om het geheel te gaan lezen, dat ga ik zeker doen!

Waus
Laatst aanwezig: 6 weken 2 dagen geleden
Sinds: 13 Dec 2006
Berichten: 10997

Wat een leuk idee om een verhaal te schrijven vanuit een geest in een fles. Gefeliciteerd met je boek smile

Zieveraar
Laatst aanwezig: 2 jaren 28 weken geleden
Sinds: 21 Jan 2012
Berichten: 860

Gefeliciteerd Anaïd! Het boek ligt klaar om gelezen te worden op mijn nachttafel, nu nog de muziek op mijn tab zetten om samen met het boek te beluisteren smile

Anaïd Haen
Laatst aanwezig: 2 jaren 47 weken geleden
Sinds: 1 Apr 2008
Berichten: 713

Dank jullie allemaal wel. En Zieveraar; ik ben zó benieuwd hoe je het vindt. Laat het me aub weten.

Organisator Fantastels schrijfwedstrijd
Winnares UA 2010
http://anaidhaen.littera.nl/

Eliesje
Laatst aanwezig: 4 jaren 14 weken geleden
Sinds: 13 Jul 2008
Berichten: 1202

Gefeliciteerd! Wat een gave manier van ontstaan van een boek! En superleuk dat er een CD bij zit!

Trenne dich nie von deinen Träumen.
Wenn sie verschwunden sind, wirst du weiter existieren,
aber aufgehört haben zu leben.

parrot
Laatst aanwezig: 23 weken 6 dagen geleden
Sinds: 1 Sep 2009
Berichten: 644

gefeliciteerd, Anaid. Leuk die combinatie van boek en cd.

Https:/www.inekefritz.com

nienkea
Laatst aanwezig: 1 jaar 18 weken geleden
Sinds: 11 Dec 2012
Berichten: 2726

Als ik morgen m'n computer aanzet ga ik m bestellen!!

Ik beheer de Facebookgroep Kinderboeken. https://www.facebook.com/groups/479891095706445/?p...

Ajstinad
Laatst aanwezig: 4 jaren 19 weken geleden
Sinds: 7 Jun 2007
Berichten: 1144

Het maakt heel nieuwsgierig en ziet er fantastisch uit. Gefeliciteerd!

Groetjes van Ajstinad

nienkea
Laatst aanwezig: 1 jaar 18 weken geleden
Sinds: 11 Dec 2012
Berichten: 2726

Besteld en morgen in huis!! Krijg ik voor 14,99 ook de cd? Of begrijp ik het verkeerd?

Ik beheer de Facebookgroep Kinderboeken. https://www.facebook.com/groups/479891095706445/?p...

Marjet
Laatst aanwezig: 1 jaar 6 weken geleden
Sinds: 13 Okt 2006
Berichten: 919

Jee wat een mooi project en het fragment nodigt uit. Goed gedaan en gefeliciteerd, Anaïd.

Schrijven, dat is jezelf op het spel zetten. Jezelf! Susan Sontag

Anaïd Haen
Laatst aanwezig: 2 jaren 47 weken geleden
Sinds: 1 Apr 2008
Berichten: 713

Wat leuk, al die reacties! Hartelijk dank voor de felicitaties, ik ben er erg blij mee.

Beste Nienkea, Nee, de CD krijg je er dan niet bij. Misschien even een mailtje aan Zilverspoor sturen? Dan kan hij er meteen bij worden gestuurd. Ik moet nog even overleggen hoe we die CD in een webshop voor boeken geparkeerd krijgen ^-^
Als je hem wilt, kun je hem bij mij ook bestellen, ik stuur hem je dan op. Hij kost ook 14,95, maar samen met het boek krijg je 2,45 korting. Zonder verzendkosten ;-)

Organisator Fantastels schrijfwedstrijd
Winnares UA 2010
http://anaidhaen.littera.nl/

nienkea
Laatst aanwezig: 1 jaar 18 weken geleden
Sinds: 11 Dec 2012
Berichten: 2726

Ik heb het boek al binnen!!
Morgen heerlijk onderuit!!
Ziet er mooi uit

Ik beheer de Facebookgroep Kinderboeken. https://www.facebook.com/groups/479891095706445/?p...

nienkea
Laatst aanwezig: 1 jaar 18 weken geleden
Sinds: 11 Dec 2012
Berichten: 2726

Hoi
Vandaag kleine oogjes want hij moest uit!
tot diep in de nacht gelezen!
Een echte aanrader

Ik beheer de Facebookgroep Kinderboeken. https://www.facebook.com/groups/479891095706445/?p...

Anaïd Haen
Laatst aanwezig: 2 jaren 47 weken geleden
Sinds: 1 Apr 2008
Berichten: 713

Dankjewel!!!
Owow. Ben ik heel blij mee, Nienkea!

Organisator Fantastels schrijfwedstrijd
Winnares UA 2010
http://anaidhaen.littera.nl/

nienkea
Laatst aanwezig: 1 jaar 18 weken geleden
Sinds: 11 Dec 2012
Berichten: 2726

Echt super leuk boek
Ik hoop dat iedereen het gaat lezen
Bestel het bij de bieb! Of gewoon bij Bol!!!

Ik beheer de Facebookgroep Kinderboeken. https://www.facebook.com/groups/479891095706445/?p...

Trenke
Laatst aanwezig: 3 jaren 16 weken geleden
Sinds: 26 Okt 2007
Berichten: 3802

Gefeliciteerd!

Tja
Laatst aanwezig: 4 dagen 5 uren geleden
Sinds: 4 Mei 2009
Berichten: 14122

Gefeliciteerd. Interessant fragment.

Waar je ook bent, 'Ik zal je vinden'.

Marria
Laatst aanwezig: 3 jaren 34 weken geleden
Sinds: 28 Mei 2006
Berichten: 1328

Hartstikke goed van je!

Lees Schrijven Magazine
  • Leer schrijven als Stephen King
  • Alles wat een schrijver moet weten over uitgeverijen
  • Schrijftips van Sander Kollaard (Stadium IV)
  • Wat verdien je aan een boek?
  • Crashcourse publiciteit & promotie
  • De schrijfdip en wat je ertegen kunt doen

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Neem vóór 23 september 16:00 u. een abonnement!

MELD JE AAN
Schrijven als Stephen King? Lees schrijven Magazine!

Lees het komende nummer van Schrijven Magazine. Meld je aan vóór 23 september!

Word abonnee!