Start » Blog » Zo vind je de ideale naam voor je blog

Zo vind je de ideale naam voor je blog

Door Lynn Claerhout
 op 19-10-2017
 - reacties: 0

Zo vind je de ideale naam voor je blogBen je op zoek naar de ideale naam voor je blog? Ga hier dan niet te licht over. Een naam kan ervoor zorgen dat mensen je blog bezoeken of net weglopen. De naam bepaalt ook de link van je blog. Die kan je niet zomaar veranderen. Hoe vind je dan een leuke blognaam? Ik geef vijf handige tips.

1 Aangepast aan je publiek

Denk om te beginnen aan je doelgroep. Hoe wil je bij hen overkomen? Slim? Grappig? Professioneel? Vraag aan vrienden of familie wat ze met jou associëren. Dat kunnen bijvoorbeeld persoonlijke eigenschappen of specialisaties zijn. Denk ook na over de taal waarin je gaat bloggen. Schrijf je bijvoorbeeld in het Engels? Dan raad ik aan om in je naam geen Nederlandse woorden te gebruiken. Engelstaligen zullen die immers niet altijd kunnen uitspreken of begrijpen.

2 Goedgekozen onderwerp

Waaraan denk jij bij je onderwerp? Maak hiervan een mindmap of een lijst. Het is handig als je naam verklapt waarover je blog gaat. Bijvoorbeeld ‘Het Breihoekje’. Zo zal geïnteresseerd publiek meteen een kijkje nemen. Ben je creatief? Zoek dan eens naar leuke woordspelingen. Ikzelf had als journaliste ooit de blog ‘Journalynn’.

3 Handig en aantrekkelijk

Met een unieke naam wordt je blog sneller gevonden. Wees niet het zoveelste cliché zoals ‘Sofie schrijft’. Er zijn op aarde wellicht duizenden Sofies die graag schrijven. Check daarom altijd of je blognaam nog niet bestaat. En ga voor iets aantrekkelijks. Vermijd indien mogelijk namen die moeilijk te spellen zijn en zorg ervoor dat je makkelijk te vinden bent.

4 Voornaam (en familienaam)

Gebruik je je eigen voornaam en familienaam? Dat is goed voor je ‘personal branding’. Als iemand informatie opzoekt over jou, zal hij of zij snel je blog vinden. Maar vermijd ook hier te lange of moeilijke namen. Dat heeft bijvoorbeeld Mascha Feoktistova goed ingeschat. Zij gebruikt voor haar blog niet haar eigen naam en familienaam.

5 De juiste associaties

Als je een naam of enkele mogelijkheden gevonden hebt, vraag dan zeker aan anderen wat zij ervan vinden. Misschien associëren zij die met heel andere dingen dan jijzelf. Je hoeft natuurlijk niet naar alle adviezen te luisteren. Maar als iedereen je naam stom vindt, wil je misschien toch nadenken over iets anders. Check ook eens of je naam geen vreemde resultaten oplevert in zoekmachines. Je weet het maar nooit.

Lynn Claerhout (26) is een Vlaamse taalkundige en journaliste. Al zeven jaar schrijft ze onder meer over bloggen, schrijven, lifestyle en creativiteit. Benieuwd naar meer artikels van Lynn? Bezoek dan haar blog lynnclaerhout.wordpress.com.

« terug naar het blogoverzicht


Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!
MIs het komende nummer van Schrijven Magazine niet!

THEMA: Schrijf die familieroman!

  • 9 tips om jouw familieverhaal tot een succes te maken
  • Researchen voor een familieverhaal, hoe doe je dat?
  • 'Het begint met pure fascinatie' - succesvolle non-fictie-schrijvers over hun werkwijze
  • Elke Geurts schreef een roman over haar scheiding
  • Hoe schep je sfeer in verhalen?
  • Schrijf jij de nieuwe Game of thrones?
  • Rosita Steenbeek: 'Tijdens het wandelen vallen dingen op hun plek'
  • Essentieel in het schrijfproces: keuzes maken 
  • Hoe schrijf je een scenario?

Dit nummer ligt omstreeks 14 december in de winkel.

WORD ABONNEE