Start » Blog » Wat is jouw schrijversmissie?

Wat is jouw schrijversmissie?

Door Petra van der Ploeg
 op 15-9-2017
 - reacties: 1

Wat is jouw schrijversmissie? Herken je dit? Je werkt aan een verhaal en ineens vraag je je af wat de reden was waarom je nu net aan dit verhaal bent begonnen. Het is geen writer’s block, maar kan wel hetzelfde lethargische effect op je hebben. Twijfel slaat toe: 'Waarom schrijf ik dit eigenlijk?'

De kans bestaat dat het verhaal, net als misschien meerdere in je schrijfcarrière onderin je bureaula verdwijnt. Om dat te voorkomen is het handig bij een nieuw idee gelijk je "schrijversmissie" op te schrijven. Deze missie is de reden waarom je aan dit verhaal bent begonnen. 

Voor mij is deze missie cruciaal als ik even in een dip zit met mijn verhaal. Het geeft me een schop onder de kont als ik het gehele idee overhoop wil schieten. Het geeft me energie als het me maar niet lukt om die ene scène te schrijven. En het helpt me de focus te houden op mijn einddoel: dit verhaal op papier te krijgen.    

Graag leg ik je de vijf onderdelen van mijn schrijversmissie voor. Misschien helpt het je bij het op papier krijgen van jouw verhaal. 

Wie ben je?

Omschrijf jezelf. Schrijf op wie je bent als je schrijft. Zeg niet alleen 'Ik ben een schrijver' maar schrijf ook op waarom je je zo omschrijft. Wat geeft schrijven jou precies? 

Het idee

Op het moment dat je het idee kreeg voor dit verhaal, zul je ongetwijfeld heel veel energie hebben gevoeld. Je werd er blij van. Schrijf eens op wat het idee met je deed. Waarom kies je er voor om nu juist dit verhaal te schrijven? En waarom ben jij de juiste persoon om dit verhaal te schrijven? 

Wie is je lezer?

Het helpt om te weten voor wie je schrijft. Schrijf je voor volwassenen en ga je helemaal all-in met alle scènes? Of hou je het liever wat gedeisd en schrijf je daarom voor een wat jonger publiek? 

En wat voor type persoon is jouw lezer? Houdt hij van het ontdekken van nieuwe werelden waar niets te gek is? Of is zij meer het type voor een verhaal die zich afspeelt in de Gouden Eeuw?

Het doel

Wat is jouw reden om juist dit boek te schrijven? Wat maakt het anders dan al die andere boeken die al gepubliceerd zijn? Wat biedt jouw boek dat in geen enkel ander boek wordt aangeboden? Zoals een combinatie van bijvoorbeeld de Hongerspelen in de ruimte. 

De duur van het project

Niets werkt zo goed als het hebben van een deadline. Dan werk je ergens naar toe en dat zorgt dat je in actie blijft. Houd het wel realistisch; een boek van 75.000 woorden schrijf je misschien in een maand tijd, maar het is dan nog niet klaar. Zoals Terry Pratchett al zei: 'een eerste versie schrijf je [alleen] voor jezelf.' 

Met het antwoord op deze vijf onderdelen heb je een schrijversmissie. Het kan zijn dat je nog iets wilt toevoegen of juist iets weg wilt halen. Doe dat dan gerust. Het is jouw missie en die is persoonlijk. Print je missie uit en hang het naast je werkplek. Mocht je beginnen te twijfelen waarom je nu juist dit verhaal schrijft, lees dan nog eens je missie terug. Wedden dat je direct weer de energie voelt als toen je begon met schrijven?

Petra van der Ploeg is al jaar en dag in de ban van Fantastische Verhalen en heeft inmiddels haar eerste Engelstalige debuut, 'An Impossible Truth', gepubliceerd. Zij is een Fantasievolle Redacteur, Professioneel Levensgenieter en Oprichtster van de website Fantasy Schrijfcoaching; hét online platform met de beste tips voor het schrijven van jouw Fantastische Verhaal!

« terug naar het blogoverzicht


Reacties

Sarina
Laatst aanwezig: 39 weken 2 dagen geleden
Sinds: 13 Jun 2017
Berichten: 146

Petra,

Het lijkt me een mooie hulp wanneer je jezelf in vraag stelt. Vermoedelijk komen de meeste schrijvers wel een keer op dit punt aan.

Ben ik een schrijver omdat ik schrijf ? Of ben ik een schrijver omdat mijn werk wordt gepubliceerd ? Ben ik wel een schrijver ?

Sinds ik geregistreerd heb bij Schrijven Online, is er een hele nieuwe wereld voor me opengegaan. De eerste weken kwam ik zelden aan schrijven toe, omdat ik plots zoveel wou lezen. Tja lezers moeten er ook zijn natuurlijk.

Ik bestempel mezelf als recreatief schrijver. In de hoop ooit zover te groeien dat ik mezelf auteur kan noemen, hou ik je leidraad bij. Ik leef op hoop en hoop doet leven.

  • THEMA Kan schrijven je leven redden?
  • Hoe beschrijf je emoties?
  • Zo vind je een uitgever die bij je past
  • Zo belangrijk zijn de eerste 10 pagina's
  • Schrijftips van Anne-Gine Goemans
  • Schrijftechniek: vertellen en vertonen
  • Taaltips: taal en logica

Dit nummer verschijnt omstreeks 6 december oktober. Nog geen abonnee? Meld je aan vóór maandag 25 november 16:00 uur, dan krijg je dit nummer thuis!

Introductiekorting!
Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!