Start » Blog » Waarover, hoe en voor wie blog jij?

Waarover, hoe en voor wie blog jij?

Door Lynn Claerhout
 op 12-10-2017
 - reacties: 0

Waarover, hoe en voor wie blog jij?Waarover wil je bloggen, in welk format en voor wie? De antwoorden op die vragen bepalen hoe je blog er zal uitzien. Er zijn tientallen soorten blogs. Je moet natuurlijk niet volledig in een hokje passen. Maar het kan je een idee geven over welke richting je uit wil gaan.

Hoe kies je een thema voor bloggen?

Schrijf je graag over één bepaald thema waarin je je specialiseert? Dan maak je een ‘nicheblog’. Het voordeel daarvan is dat je lezers duidelijk weten wat ze kunnen verwachten. Natuurlijk kan je ook over meerdere onderwerpen bloggen. Dan ga je een andere kant op. En deel je graag persoonlijke verhalen of blijf je als schrijver liever op de achtergrond? Ook dat bepaalt hoe je blog wordt.

Varieer in formats bij bloggen

Variatie en vernieuwing zijn bij bloggen heel belangrijk. Je wil je lezers niet vervelen. Een manier om verrassend te blijven, is door te variëren in formats. Dat is de vormgeving van een idee. Zie het als het concept voor een radio- of televisieprogramma. Het bepaalt hoe je je onderwerp aanpakt. Voorbeelden van formats zijn interviews, handleidingen, schema’s, vlogs, … Ik kreeg zin om me te verdiepen in de mogelijkheden en maakte voor jullie een uitgebreide lijst. Bekijk of download hier de lijst in pdf. Vind je nog steeds geen geschikt format? Maak dan een combinatie van bestaande of verzin er zelf een. Hoe origineler hoe beter.

Kies een doelpubliek?

Ten slotte bepaal je best op voorhand voor wie je gaat schrijven. Kies een doelpubliek en hou dat altijd voor ogen. Beeld je in dat je met je lezers praat. Wat interesseert hen? Wat trekt hen aan? Wat weten ze al over het thema en wat nog niet? Geef voldoende informatie zodat iedereen kan volgen, maar geef zeker niet te veel, zodat je lezer zich niet betutteld voelt. Vergeet ook niet om consequent te zijn in je aanspreking. Spreek je je lezer aan met ‘jij’? Doe dit dan in elke blogpost.

Nu je weet waarover je gaat schrijven en voor wie, heb je natuurlijk een naam nodig voor je blog. Hoe verzin je een originele en aantrekkelijke naam? Dat lees je volgende keer.

Lynn Claerhout (26) is een Vlaamse taalkundige en journaliste. Al zeven jaar schrijft ze onder meer over bloggen, schrijven, lifestyle en creativiteit. Benieuwd naar meer artikels van Lynn? Bezoek dan haar blog lynnclaerhout.wordpress.com.

« terug naar het blogoverzicht


Lees Schrijven Magazine
  • Leer schrijven als Stephen King
  • Alles wat een schrijver moet weten over uitgeverijen
  • Schrijftips van Sander Kollaard (Stadium IV)
  • Wat verdien je aan een boek?
  • Crashcourse publiciteit & promotie
  • De schrijfdip en wat je ertegen kunt doen

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Neem vóór 23 september 16:00 u. een abonnement!

MELD JE AAN
Schrijven als Stephen King? Lees schrijven Magazine!

Lees het komende nummer van Schrijven Magazine. Meld je aan vóór 23 september!

Word abonnee!