Start » Blog » Waarom de spatie een belangrijk leesteken is

Waarom de spatie een belangrijk leesteken is

Door Ben Tekstschrijver
 op 16-5-2019
 - reacties: 1

De spatie is aan een geweldige opmars bezig, zo lijkt het. Dan zie je bij een fietsenmaker een bord met de tekst: Buiten band 10 euro, binnen band gratis. Natuurlijk ga je dan naar binnen om de gratis band te halen.

En als je op Marktplaats reageert op de aankondiging Drie jarige paarden te koop, dan blijken de bewuste paarden helemaal niet jarig te zijn. En voor je het weet krijg je in een dierenwinkel ruzie met de eigenaar, omdat op de winkelruit met grote letters staat: Honden kussen – 5 euro. Maar de hond kussen, ho maar. Hoe kom je daarbij? Nee, ook niet voor 5 euro…

De verwarring is compleet als je reageert op een advertentie Naakt modelschilderen. Dan blijk je tot je verbijstering tijdens het schilderen zelf uit de kleren te moeten. Begrijpelijk dat je – wantrouwig geworden – het restaurant met de aanbieding Dag schotel – 15 euro links laat liggen. Voor je het weet is je bord met eten vertrokken. Laat maar zitten, denk je. Zeker als het dagmenu dan ook nog luidt: Konijnen bouten in pruimensaus.

Spatiefouten zijn spelfouten. Bij het Groot Dictee der Nederlandse Taal dat jaarlijks op tv werd uitgezonden, telde een spatiefout als een keiharde fout. Een tekst met spatiefouten oogt dus niet professioneel. Maar spaties kunnen – zoals hierboven blijkt – ook de betekenis van woorden veranderen: een lange afstandloper is echt iets anders dan een langeafstandloper. En het ontbreken van een simpel verbindingsstreepje heeft grote consequenties als je boven een krantenartikel ziet staan: Paus op non actief.

Je kunt ook bewust met spaties spelen, daar is natuurlijk niks mis mee. Zo adverteerde schoenenfabrikant Floris van Bommel op een groot scherm langs de snelweg met de tekst: Snel weg reclame. Heel veel tijd had je inderdaad niet om deze slogan in alle rust te bekijken.

René Dings heeft een boekje geschreven over onjuist spatiegebruik. Alleen de titel is het al waard dit bundeltje aan te schaffen: Weg om legging. In 2004 richtte de auteur het platform Signalering Onjuist Spatiegebruik (SOS) op. Op de website spatiegebruik.nl is alles te vinden over dit platform. Via @spatiegebruik is SOS ook te volgen op Twitter. Vermakelijk en je steekt er nog wat van op ook. Aanrader!

Door Ben Tekstschrijver

Over de auteur

Iedereen kan een liedje zingen, maar niet iedereen is een zanger. Iedereen kan een tekstje schrijven, maar niet iedereen is tekstschrijver. Dat is een vak. Mijn vak. Met specialisatie: zorg. www.bentekstschrijver.nl

« terug naar het blogoverzicht


Reacties

Yrret
Laatst aanwezig: 5 uren 10 min geleden
Sinds: 16 Jul 2012
Berichten: 5928

Is een spatie een leesteken?

Is een teken dat niet zichtbaar is altijd een spatie?

Is een witregel een leesteken?

Lees Schrijven Magazine

THEMA: Week van het Schrijven | Overzicht schrijfcursussen

  • Kritiek geven en ontvangen: o zo moeilijk!
  • Ellen Deckwitz: zo word je een geweldige dichter
  • Schrijftips van Bert wagendorp (Ventoux)
  • Talent pools bij uitgeverijen: hoe kom je erbij?
  • Leer liedjesschrijven van Jan Rot
  • Hoe voorkom je fouten in perspectief?
  • Scenarioschrijven: zo geef je een personage vorm
  • Wat romanschrijvers van speechschrijvers kunnen leren (en vice versa)
  • Hoe vorm je familieverhalen om tot een roman?

Nog geen abonnee? Meld je aan vóór maandag 21 juli 16:00 u., dan krijg je dit nummer thuis!

MELD JE AAN
Lees Schrijven Magazine

Lees het komende nummer van Schrijven Magazine. Meld je aan vóór maandag 16:00 u.!

Word abonnee